Demokrate u Vojvodini izgubile vlast u 30 opština

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.297
SNS traži vanredne izbore u Vojvodini, gde je posle serije prekomponovanja vlasti u lokalnim samoupravama DS ostala na vlasti u svega sedam od ukupno 37 opština koje je imala nakon prošlogodišnjih izbora. Naprednjaci traže izbore i u Kragujevcu, gde su, kako tvrde, osvojili većinu na izborima za savete mesnih zajednica, dok je grad Beograd želja koja je za sada ostavljena po strani.


Bojan Pajtić i Igor Mirović
Prekomponovanje vlasti na lokalnom nivou nije, međutim, novina na političkoj sceni Srbije. To je ustanovljeno kao praksa posle republičkih izbora 2008. godine kada je koalicija na čelu sa DS zatražila da se na lokalu preslika koalicija koja je činila Vladu Srbije.

KRAGUJEVAC

U Kragujevcu su se sukobili SNS i URS, ali u obe stranke tvrde da to nema veze sa koalicijom na republičkom nivou.

- SNS insistira da se raspišu novi lokalni izbori, i da se smeni gradonačelnik Veroljub Stevanović. SNS neće dozvoliti da Kragujevac i dalje propada - kaže Goran Kovačević, predsednik Gradskog odbora SNS.

Njemu je odgovorio Saša Milenić, predsednik Skupštine grada iz URS: „Ajde, čik sada vi iz SNS raspišite izbore za lokalnu samoupravu u Kragujevcu. URS je uštopovao nalet SNS kao „gumenče“, i to u srcu Srbije, u Šumadiji“.

- Voleo bih kada bismo se oprobali i na izborima, ali SNS neće smeti to da uradi jer su oni kao deca, pa poraz ne važi jer im je protivnik bio loš. Nama ovi izbori nisu bili toliko važni, a oni su ih shvatili kao životno pitanje. I pored toga su se spotakli i izgubili - kaže Veroljub Stevanović.

Predsednik Gradskog odbora naprednjaka Radomir Nikolić izjavio je za “Blic” da “legitimno traži lokalne izbore jer je, prema njihovim proračunima, SNS pobedila u 33 od 78 mesnih zajednica“.

VOJVODINA

Skoro u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini po nekoliko puta menjane su opštinske i gradske vlasti po ugledu na republičku vladu. DS je nakon prošlogodišnjih izbora u koaliciji sa LSV, SVM i socijalistima formirala vlast u 37 od 45 opštinskih i gradskih skupština. Međutim, zbog čestog prekomponovanja vlasti DS danas vlada u sedam opština uključujući i Pančevo, u kojem su formirali savez sa naprednjacima. U preseljenju DS u opoziciju naprednjacima su pomogli odbornici preletači iz Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta obnove, SVM i LDP.

Nedavno je odbornička grupa LDP u Novom Bečeju uz pomoć SNS, SVM i SRS demokrate smestila u opoziciju. Većina DS nesigurna je u Beočinu i u Subotici. Mandat bi trebalo zasigurno da zadrži u Vrbasu, Inđiji i Vršcu.

Lider SVM i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor je prekomponovanje lokalnih vlasti ocenio kao „normalna gibanja i razumljiv deo parlamentarnog života“.

- Prestalo je vreme da se vlast formira odmah posle izbora i da neizbežno mora da ostane ceo mandat. Nije dobro ako ima elemanata kupovine mandata i tome treba stati na put, ali podsećam da je to, kroz podelu paketa i kupovinu glasova, uvedeno pre prošlogodišnjih izbora, pa sada, na neki način, oni koji su sejali vetar žanju oluju - kaže Pastor.

BEOGRAD

Iako najprimamljiviji plen - mesto gradonačelnika Beograda naprednjacima trenutno nije u prvom planu, jer nemaju jakog kandidata za to mesto.

- Naprednjacima to sada nije ni interes zbog problema koje grad ima sa javnim prevozom, smanjenim budžetom, rastućim kriminalom- kaže izvor “Blica” iz gradske uprave, dodajući da je vrh SNS odbacio mogućnost da novi gradonačelnik bude socijalista Aleksandar Antić, sadašnji predsednik Skupštine grada.

Sigurno je da, kako se sledeći izbori budu približavali, ni naprednjaci ni socijalisti nisu raspoloženi da Đilas u predizbornu kampanju krene kao gradonačelnik Beograda. Zato je smena vlasti u Beogradu zapravo pitanje novih parlamentarnih izbora. Kada oni budu na vidiku, vrlo je verovatno da će pred početak predizborne kampanje biti i promene vlasti u prestonici.

Lučani: DS u koaliciji sa SNS

DS u Lučanima ne traži vanrednu izbornu skupštinu stranke, već vanrednu sednicu lokalnog parlamenta na kojoj će DS u koaliciji sa SNS formirati vlast, kaže predsednik opštinskog odbora demokrata Dobrivoje Terzić.
- Postoje problemi u funkcionisanju koalicije lučanske opštine u kojoj učestvujemo, ali niko nije tražio vanrednu Skupštine DS. Imamo odobrenje centrale za koaliciju sa SNS - kaže Terzić.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/390966/Demokrate-u-Vojvodini-izgubile-vlast-u-30-opstina

Vojvodina Republika, ha Pajtiću? :think:
 

Back
Top