Помршени конци вашингтонских луткара

Sunmaster

Zainteresovan član
Poruka
453
Земље Источне Европе су се надале да ће, следећи економске рецепте Вашингтона и Брисела, постати центар, а постале су послушна економска периферија и - према старом америчком рецепту - извор јефтине радне снаге који треба да подржава економију Запада. Ипак, могуће је да је светска криза 2008. означила крај економске хегемоније САД и њихових финансијских институција, док су земље БРИКС-а показале да је могуће развијати се и без Вашингтона. Ова и друга питања су размотрена на занимљивој конференцији у Кијеву. „Руска реч“ преноси најзанимљиве моменте.

Глобална економија неолиберализма довела је земље Источне Европе у још већи ћорсокак од онога у коме су се нашле после распада Совјетског Савеза. Шта да се ради са Европском унијом, каква је будућност БРИКС-а и где тражити излаз из крајње тешких последица светске економске кризе? У Кијеву су одговоре на ова питања тржили учесници научне конференције „Епоха после неолиберализма: криза и будућност Источне Европе“, коју је организовала међународна иницијативна група „Постглобализација“.

Сви се слажу да деловање по неолибералним рецептима Међународног монетарног фонда, Светске банке, Европске уније и САД више не може бити основа развоја Источне Европе. За превазилажење кризе неопходна је квалитативно друкчија стратегија, уверени су учесници кијевске конференције.

http://ruskarec.ru/politics/2013/06/28/pomrseni_konci_vasingtonskih_lutkara_23057.html
 

Back
Top