Rusija spremna za izvoz nuklearne tehnologije u EU

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
Za očekivati je da će Rusi u budućnosti graditi nuklearne elektrane u EU a posebno su zainteresovani za Veliku Britaniju, inače ruska kompanija "Rosatom" trenutno radi na projektima gradnje 28 nuklearnih elektrana, od toga 9 u Rusiji i još 19 u inostranstvu, a vrednost ugovorenih poslova im je 70 milijardi dolara, Rosatom je trenutno svetski lider u oblasti nuklearne energetike, trenutno ni jedna zapadna kompanija ne gradi tako velik broj nuklearnih elektrana širom sveta kao Rosatom.

http://en.ria.ru/business/20130626/...ussian-Nuclear-Tech-Use-in-Europe--Envoy.html
No Obstacles to Russian Nuclear Tech Use in Europe – Envoy

ST. PETERSBURG, June 26 (RIA Novosti) – Russia could find new markets for its cutting-edge civilian nuclear technologies in Europe, and no barriers stand in its way, a senior European energy official said on Wednesday at a nuclear industry forum in St. Petersburg.

Speaking at the Atomexpo-2013 international forum, Europe’s Energy Envoy Deputy Peter Farros said Europe was "interested in the most advanced nuclear power plant technologies irrespective of their origin" and he saw "no obstacles for using Russian civilian nuclear technologies" there.

Sergei Kiriyenko, head of Russia’s state-run civilian nuclear corporation Rosatom, said last week he was confident cooperation with the United Kingdom could lead to

Russia one day being involved in building new nuclear power plants in that country, something that has been on Rosatom’s wish-list for a number of years.

Rosatom is currently involved in projects for the construction of 28 nuclear power plants, 19 of which are abroad, with ongoing projects in Belarus, China, India, Turkey and Vietnam. Rosatom’s order book totals about $70 billion over the next decade, the firm’s website says.

Toliko o tome da Rusi imaju samo naftu i gas i ništa više. :roll:
 
Sirenje ekstremno opasne nuklearne energije nije stvar cime bilo ko treba da se hvali.
Japan i Ukrajina su dobri primeri.

Planeta ulazi u period kada je svake godine sve vise zemljotresa i drugih nepogoda veoma velikih razmera. Nije tesko zakljuciti kako ce u buducnosti proci nuklearke, tj. kako ce proci narodi koji ih "gaje" u svojoj blizini.

Juce Japan, a ko ce biti sutra?


Sto se tice ruske ekonomije, ona je zaostala u proizvodima siroke potrosnje koja obrce kapital. Rusi nemaju proizvode visoke tehnologije kojima bi ucestvovali na svetskom trzistu(kao, recimo, J.Koreja), a vlast ih je i pored te cinjenice uvalila u STO zbog cega su dobili legalizaciju GMO. Veliki eksperimenti nad semenom se vrse u Rusiji.
Zamislite, najveca zitnica sveta kad pocne iskljucivo da seje gmo seme. Nezamislive posledice...

A nafte i gasa nece biti vecno. To je slika stanja. I to ne valja.

Pravoslavni Rusi treba da se probude iz visedecenijskog sna i skidaju s vlasti ovu jezuitsko-masonsku bratiju iz KGB.
 
Sirenje ekstremno opasne nuklearne energije nije stvar cime bilo ko treba da se hvali.
Japan i Ukrajina su dobri primeri.

Planeta ulazi u period kada je svake godine sve vise zemljotresa i drugih nepogoda veoma velikih razmera. Nije tesko zakljuciti kako ce u buducnosti proci nuklearke, tj. kako ce proci narodi koji ih "gaje" u svojoj blizini.

Juce Japan, a ko ce biti sutra?

Pričaš gluposti, nuklearne elektrane uopšte ne zagađuju životnu sredinu, za razliku od elektrana koje rade na fosilna gotiva, znam da je to većini ljudi teško da prihvate, a najbolni primer za to je Francuska, Francuzi 75% električne energije dobijaju iz nuklearnih elektrana i ništa im ne fali. Mada ja smatram da budućnost energetike nije u elektranama sa fisionim rekatorima, budućnost energetike je u elektranama sa fuzionim reaktorima jer takvi reaktori kao gorivo ne koriste uranijum i plutionijum već deuterijum i tricijum koji se dobijaju iz vode i zemlje (to su goriva čije zalihe imamo za narednih milion godina), takođe odlaganje nuklearnog otpada je mnogo manji problem i inherentno su bezbedne jer funckioništu tako ne može da dođe nekontrolisane lančane reakcije.

 
Poslednja izmena:

Back
Top