ŠAJEN, 22. juna 2013. (Beta-AP) - Grad Kasper u američkoj državi Vajoming dozvolio je svojim stanovnicima da puše na pojedinim javnim mestima - mesecima pošto je pušenje bilo zabranjeno i unutar i van janvih objekata.

Gradski savet izglasao je delimično ukidanje zabrane pušenja u zatvorenom prostoru sa pet glasova za i četiri protiv. Zabrana je tako ukinuta u barovima, ali je ostala na snazi u restoranima.

Vlasnici kafića žalili su se da im je posao stradao od konkurencije u obližnjim gradovima, u čijim je barovima dozovljeno pušenje.

Zagovornici izmena osudili su zabranu kao mešanje vlade u život gradjana i za priemr navodili neuspele pokušaje gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga da zabrani prodaju velikih porcija zašećerenih pića.

Poslednjih godina u SAD je bilo nekoliko pokušaja ukidanja zabrane pušenja, ali je Kasper jedan od retkih primera u kojem je ona uspešno ublažena.

Pušenje će sada biti dozvoljeno i u staračkim domovima i delovima radionica i autoservisa u koje mušterije nemaju prisutp.

dan/dar