Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.690
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa  UNESCO je tekuću, 2013. godinu proglasio godinom Piri Reisa, u čast 500. godišnjice od prve karte svijeta koju je nacrtao. Još uvijek nije riješena tajna Piri Reisove karte svijeta, nacrtane preciznošću kakva se danas može postići samo uz pomoć satelitskih snimaka. Piri Reis je prije 500 godina napravio pravi preokret u kartografiji. Slijedi priča o njegovom moreplovstvu, koje se završilo pogubljenjem.

  Piri Reis, kartograf, istraživač i zaljubljenik u more, bio je pomorski kapetan. Ime mu je Muhjiddin Piri, a rođen je 1465. godine u Galipolju kod Čanakkale, jednoj od najvažnijih baza osmanske mornarice. Galipolje je u 15. vijeku bio primorski kraj gdje su živjeli zaljubljenici mora i vješti majstori brodograditeljstva. Bez sumnje, ljubav koju je gajio prema vodenim prostranstvima, koja su od njega napravila predvodnika svih mornara, Piri Reis duguje životu na moru, u Galipolju.

  Njegov amidža bijaše Kemal Reis, jedan od poznatijih moreplovaca tog vremena, koji će postati i njegov uzor u moreplovstvu. Piri Reis je na prvu plovidbu otišao upravo sa amidžom; koristio se njegovim iskustvima i bavio se piratstvom po Sredozemlju. Zajedno sa amidžom, pritekao je u pomoć muslimanima Andaluzije, koji su bježali od progona u Španiji, prevozeći ih brodovima na obale Sjeverne Afrike. Time su dobili svoje mjesto u svjetskoj historiji. Plovidbe na koje je išao, Piri Reisu su pružile šire znanje o moru i pomorstvu, a uz to su mu bile važan izvor za buduća djela i crtanje karata.

  Pomorske avanture Piri Reisa poprimile su sasvim novi karakter nakon što ga je sultan Bejazit II pozvao u službu. U osmanskoj mornarici je učestvovao kao ratni kapetan u mnogim pohodima, gdje je nizao uspjehe, jedan za drugim. Nakon smrti njegovog amidže 1511. godine, Piri Reis se udaljio od mora na jedan period i vratio se u Galipolje, gdje je počeo crtati kartu svijeta i praviti bilješke o ogledima i iskustvima iz pomorstva. Dok je boravio u Galipolju, sultan Javuz Selim ga je pozvao u pohod na Egipat, tokom kojeg je Piri Reis sultanu Selimu predao kartu danas poznatu kao “Prva karta Svijeta”, izrađena 1513. godine.  “Kitab-i Bahrije” - Mornarska knjiga

  Nakon smrti sultana Selima Javuza karta je uručena njegovom sinu, prijestolonasljedniku - sultanu Sulejmanu Zakonodavcu. Kao i njegov otac, sultan Sulejman se koristio ratnim iskustvima Piri Reisa. Prijateljstvo nastalo tokom osvajanja ostrva Rodos sa velikim vezirom Pargali Ibrahim-pašom ubrzalo je pisanje jednog od važnih izvora historije pomorstva - Kitab-i Bahrije (Mornarska knjiga).

  Bilješke napisane o pomorstvu Piri Reis je na prijedlog Pargali Ibrahim-paše sakupio u jedan svezak i pokazao ih Sultanu Sulejmanu Zakonodavcu. Knjiga za moreplovce koji plove po Mediteranu i Egejskom moru ima karakteristike priručnika. Detaljno su opisane grčka obala, obale Jadranskog mora, mediterantske obale Italije, Francuske i Španije, te obale Egipta, Sjeverne Afrike i istočnog Mediterana, sa zaljevima i lukama. Do u detalje su pojašnjeni: dubine voda u lukama i na obalama, mjesta pogodna za usidravanje, flora na pojedinim obalama i mjesta gdje se mogu popraviti brodovi. "Kitabi-i Bahrije" se jako dopala sultanu Sulejmanu. a Piri Reisu je među zvaničnicima države donijela status velikog poznavaoca mora i geografije. Zahvaljujući tome, postao je kapetan jedne od najvećih osmanskih mornarica - Indijske mornarice. Međutim, zbog događaja koji se smatra političkom zavjerom, naredbom sultana Sulejmana Zakonodaca, Piri Reis je pogubljen 1554. godine, u 89. godini života.

  Zbog čega je pogubljen Piri Reis?

  Piri Reis je sa Indijskom mornaricom izvršio opsadu ostrva Hormuz, koje se 1554. godine nalazilo u rukama Portugalaca. Međutim, nakon određenog vremena je prekinuo opsadu i sa mornaricom se povukao u Prezijski zaljev. Valija iz Basre, Kubad-paša, optužio ga je da je primio mito od Portugalaca kako bi prestao sa opsadom. Smatra se da je Kubad-paša optužio Piri Reisa jer nije imao udjela u podjeli osvojenog plijena. Do sultana Sulejmana Zakonodavca je došla vijest da je njegov kapetan podmićen napustio položaje oko Hormuza, pa je Piri Reis pogubljen bez ikakog suđenja.

  Historičari stoje pri mišljenju da je osmanska država stalno nagrađivala Piri Reisa, zbog pobjeda u pomorskim bitkama i tako isključuju potrebu za mitom. Slično tome, postoji i vjerovanje da se Piri Reis povukao kako bi izbjegao gubitke u bici sa Portugalcima, te da je žrtva političkih zavjera.

  Karta Piri Reisa ispunjena tajnama

  “Prva karta Svijeta”, karta Piri Reisa, koja datira od 1513. godine pronađena je 1929. godine u Topkapi palati. Njemački orijentalista Paul Kahle u svojim je radovima predstavio kartu Piri Reisa svijetu. To je jedna od najstarijih karata koja prikazuje današnji američki kontinent.

  Na karti su prikazane još obale zapadne Afrike i Južna Amerika, te Antili - danas poznati kao Karibi. Još uvijek nije riješena misterija kako je Piri Reis, za kojeg se zasigurno zna da je plovio Mediteranom, znao sve o Americi i Africi, iako tamo nikada nije otišao. Međutim, Piri Reis je prikazao i obale Antarktike bez leda, što ukazuje na pomisao da je među izvorima posjedovao i karte nacrtane prije ledenog doba. O kartama Piri Reisa napravljene su različite studije, među kojima i studija o traženju kontinenta Atlantida, za koji se smatra da je davno izgubljen. Na karti se nalaze opisi mjesta, njihovih pronalazača i objašnjenja koji su izvori korišteni tokom crtanja. Slika karte sa devet brodova prikazuje ljude tog regiona, biljni i životinjski svijet, Na mjestu gdje je nacrtana Amerika, objašnjeno je da je u jednoj knjizi koja mu je dopala u ruke to mjesto nađeno zahvaljujući pronalazaču pod imenom “Kristof Kolomb”.

  Karta ista kao i mape uslikane iz svemira

  Još jedan aspekt privlači pažnju: kada i kako je Piri Reis sastavio kartu. Karta je datira od 1513. godine, što je bilo vidljivo iz bilješki koje je sam Piri Reis napisao. On je napisao da se tokom izrade karte koristio “Džaferijskim kartama” koje je da nacrtati abasijski halifa Ebu Džafer Mansur, te kartama Portugalaca i Kristofora Kolumba. Međutim, karta pripisana autorskom djelu Kristofora Kolumba, danas se smatra izgubljenom. Postoje i mišljenja da bilješka u kojoj osmanski kapetan kaže: "Nacrtao sam koristeći se kartom Kristofora Kolumba" nije napisana njegovim rukopisom i da je dodana kasnije. Naime, tvrdi se da Kolumbova karta koju nije bilo moguće naći do danas, ustvari nikada nije ni postojala, a da su ove informacije proizvod zapadanjaka, te da su na Piri Reisovoj karti pravljene izmjene.

  Karta na kojoj nema geografksih širina i dužina na ključnim tačkama ima iscrtane ruže kompasa iz kojih se zrakasto šire linije u različitim smjerovima. Jedan od dokaza njegovog naučnog pristupa bile su konkretne bilješke “Ne zna se više od ovoga, nacrtano je toliko”, umjesto stvaranja legendi o neotkrivenim mjestima.

  Piri Resi je imao uticaja na prelazak sa kartografije legendi i praznovjerja na kartografiju zasnovanu na ogledima i iskustvima.

  Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država su objavile da se slike uslikane iz svemira, putem satelita, u potpunosti poklapaju sa kartom Piri Reisa. Stručnjaci su izjavili da se ovakva karta jedino može napraviti putem satelita, ali još uvijek nije razjašnjeno kako je Piri Reis prije 500 godina napravio ovakve crteže. Neki stručnjaci su čak tvrdili da je imao pomoć vanzemaljaca.

  Karta Drugog svijeta

  Petnaest godina nakon što je nacrtao "Prvu kartu Svijeta", Piri Reis je nacrtao još jednu kartu. Karta priređena u osam boja, nacrtana na koži gazele, prikazivala je Grenland, obale Sjeverne i Srednje Amerike, a prazna mjesta na prethodnoj karti su popunjena. Kuba i Antili, na prethodnoj prikazani karti kao kontinenti, na novoj karti su prikazni kao ostrva.

  (Kübra Erten)

  http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/kultura-i-umjetnost/15/misterija-karte-svijeta-turskog-moreplovca-piri-reisa/20808
  Poslednji put ažurirao/la Ројалиста : 19.06.2013. u 15:10 Razlog: Исправка извора. 2. #2
  Veoma poznat Mickie (avatar)
  Učlanjen
  14.04.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.221
  Reputaciona moć
  523

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Pa gde je ta supermapa, ove dve slike sto si stavio ne lice ni na sta. Kao da su mape iz Warcraft-a.
  Верить в наше время нельзя никому, порой даже самому себе. Мне - можно.

 3. #3
  Ističe se emanullah (avatar)
  Učlanjen
  28.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nehum, bošnjačko primorje
  Poruke
  2.954
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio Mickie Pogledaj poruku
  Pa gde je ta supermapa, ove dve slike sto si stavio ne lice ni na sta. Kao da su mape iz Warcraft-a.
  Klasicno razmisljanje nekog Sumadinca koji nije nikad cuo ni za Piri Reisa ni njegovu kartu

 4. #4
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.180
  Reputaciona moć
  571

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Krajnje fascinanto. ;-)
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 5. #5
  Iskusan Battlecat (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sydney, NSW
  Poruke
  6.925
  Reputaciona moć
  127

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Po toj mapi kako sam cuo su i pravljene ekspedicije na Juzni pol .... Jos su Nacisti bili zainteresovani za to. Gledao sam slucajno neki dokumentrac u Nemackoj na tv-u o tome jos odavno.
  Poslednji put ažurirao/la Battlecat : 23.06.2013. u 14:46
  Being right isn't nearly as important as knowing when to shut up.

 6. #6
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.955
  Reputaciona moć
  474

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio emanullah Pogledaj poruku
  Klasicno razmisljanje nekog Sumadinca koji nije nikad cuo ni za Piri Reisa ni njegovu kartu
  Ove karte su ukradene iz aleksandrijske biblioteke.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  18.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.182
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Ove karte su ukradene iz aleksandrijske biblioteke.
  Zašto ukradene?? Aleksandrijske biblioteke nema već sedam vjekova od kad ju je ona luda hrišćanka zapalila.
  Piri kaže da ih je nacrtao po predlošku koji je našao u Carigradu

 8. #8
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  6.288
  Reputaciona moć
  347

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio Mickie Pogledaj poruku
  Pa gde je ta supermapa,..
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Piri_reis_world_map_01.jpg  Citat Original postavio Mingo IV Pogledaj poruku
  Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Piri Reis.. Muhjiddin Piri... sultanu Selimu predao kartu danas poznatu kao “Prva karta Svijeta”, izrađena 1513. godine.
  Petnaest godina nakon što je nacrtao "Prvu kartu Svijeta", Piri Reis je nacrtao još jednu kartu...prikazivala je Grenland, obale Sjeverne i Srednje Amerike...
  Постоји једна старија мапа данашње северне Америке, на карти названој Земљом Венда ( Виндланд), можда је и она била доступна знању адмирала Мухџидина Пирија. Пронађена је 1957.године. " U karti je upisano da su severnjački narodi posetili Vinland jošu XI veku, znatno pre nego što je Kolumbo otkrio Ameriku."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vinland_map


  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Vinland_karta%2C_Nordisk_familjebok.png


  Помиње се да је сам написао на карти да је користио 20 савремених мапа да би израдио своју., међу њима су карте из времена Александра...

  The hand of this poor man has drawn it and now it is constructed from about twenty charts and Mappae Mundi (these are charts drawn in the days of Alexander, Lord of the Two Horns, which show the inhabited quarter of the world; the Arabs name these charts Jaferiye), from eight Jaferiyes of that kind and one Arabic map of Hind, and from the maps just drawn by four Portuguese which show the countries of Hind, Sind and China geometrically drawn, and also from a map drawn by Colombo in the western region. By reducing all these maps to one scale this final form was arrived at. So that the present map is as correct and reliable for the Seven Seas as the maps of our own countries are considered correct and reliable by seamen.
  It is said that in ancient times a priest by the name of Sanvolrandan (Santo Brandan) travelled on the Seven Seas, so they say. ... It is taken from the ancient Mappae Mundi.
  http://turkeyinmaps.com/piri.html#VI
  http://www.maproomblog.com/2007/02/the_piri_reis_map_of_1513.php
  Poslednji put ažurirao/la Сребрена : 23.06.2013. u 22:51

 9. #9
  Iskusan Battlecat (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sydney, NSW
  Poruke
  6.925
  Reputaciona moć
  127

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Ne verujem da je VInland prevedeno kao zemlja Venda. Pogotovu jer samo ime ima veze sa zemljom u smislu pasnjaka i livada, pogodnih za stoku. Ima koren vin u Old Norse i Old English. Pored Vinland postoje i Helluland i Markland koji su takodje delovi Severne Amerike... Sve su to kolonije Skandinavaca, Vikinga sa Iceland-a i Greenland-a.

  Nekad su i namerno davali privlacna imena ( u smislu dobre zemlje ) da bi ohrabrivali ljude da sednu u brodove da idu da kolonizuju...
  Being right isn't nearly as important as knowing when to shut up.

 10. #10
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.180
  Reputaciona moć
  571

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio FORMICA Pogledaj poruku
  Zašto ukradene?? Aleksandrijske biblioteke nema već sedam vjekova od kad ju je ona luda hrišćanka zapalila.
  Piri kaže da ih je nacrtao po predlošku koji je našao u Carigradu
  Zar nije Cezar uništio Aleksandrijsku biblioteku; a to o čemu pišeš ona restaurisana, manja biblioteka, koju su hrišćani uništili u sklopu antipaganskoga pogroma u poznoj antici?
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 11. #11
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  6.288
  Reputaciona moć
  347

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio Battlecat Pogledaj poruku
  Ne verujem da je VInland prevedeno kao zemlja Venda. Pogotovu jer samo ime ima veze sa zemljom u smislu pasnjaka i livada, pogodnih za stoku. Ima koren vin u Old Norse i Old English. Pored Vinland postoje i Helluland i Markland koji su takodje delovi Severne Amerike... Sve su to kolonije Skandinavaca, Vikinga sa Iceland-a i Greenland-a.

  Nekad su i namerno davali privlacna imena ( u smislu dobre zemlje ) da bi ohrabrivali ljude da sednu u brodove da idu da kolonizuju...
  Наравно да се не преводи као Земља Венда, како би их објаснили тако далеко и "тако свуда"?

  Могуће да се ради о колонијама грендландских и ајслендских Викинга, што да не, теоријски могуће.
  Ево у Европи колико има много топонима везаних за вин а неки су познати и више векова пре појаве старонорвешког и староенглеског.Да ли су сви настали " у смислу пашњака и ливада, погодних за стоку", вреди проверити јер би онда старонорвешки израз био присутан и у предримско време.

  данашња Британија-


  http://books.google.rs/books?id=nLw-...gladia&f=false
  VENEDOTIA, zdaj/now/jetzt GDWYNEDD, GWEND (Keltsko Gwineth, Gwined) na/by/an S/N/N & J/S/S obali/coast/Küste Wales-a (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDESORIUM, Windsor (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOGLADIA, BINDOGLADIA, Blandford (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOLANA, VINDOLANDA, trg Little Chester, Chester (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOLANDA, Chesterholme (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOMIS, Farnham, Surrey (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOMORA, Ebchester, Durham (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDONIA, glej/see/siehe VENTA BELGARUM
  VINDOVALA, Rudchester (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINOVIA, zdaj/now/jetzt Binchester, (Vindolanda Tablets Online http://vindolanda.csad.ox.ac.uk/)
  WINCHESTER, glej/see/siehe VENTA BELGARUM
  WINDERMERE, pri/by/bei jezeru/lake/See WINDERMERE, Cumbria
  WINDLESHAM, JZ/SW/SW pri/by/bei Londonu
  WINDLEY, Derbyshire, Anglija/England
  WINDLEY MEADOWS, Derbyshire, Anglija/England
  WINDSOR, glej/see/siehe VINDESORIUM
  WINFORD, pri/by/bei Brystol-u (JZ)
  WINSTER, pri/by/bei Jezeru/lake/See WINDERMERE, Cumbria
  WINSTON, Z/W/W od/from/von Darlington-a


  данашња Француска

  VINDUNUM, VINDINUM, zdaj/now/jetzt Le Mans (Tabulae geographicae Ptolemai 1578)


  VINDILIS, VINDELIS, BELLINSULA, otok Belle-Isle-en-Mer, Morbihan, zgodovinska poročila (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDEUVRE-SUR-BARSE, včasih/once/einst VENDOPERA, -OVERA, VINDOVERA, Aube, Champagne-Ardenne (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDOCINUM, VINDOCINUM, VENDONESSA, VINDONESSA, glej/see/siehe Vendôme
  VINDOMAGUS, zdaj/now/jetzt Vigan, Z/W/W od/from/von Valence (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDEL, včasih/once/einst VINDELLOVICUS, Ille-et-Vilaine (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDENHEIM, pri/by/bei Strassburgu/Strassbourg/Strassburg na/by/an Renu/Rhine/Rhein
  VINEUIL, Centre
  VINEUIL-ST.-FIRMIN, Picardie
  VINNEUF, Bourgogne
  VINON, Cher, Centre
  VINON, okolica/surrounding/Umgebung Marseille-a
  VINON-SUR-VERDON, Var, Provence-Alpes-Côte d'Azur
  VENDELINI AUGIA, zdaj/now/jetzt LA WANZENAU, Alsace (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDELLES, Aisne, Picardie
  VENDENESSE-LES-CHAROLLES, Burgogne
  VENDENESSE-SUR-ARROUX, Burgogne

  VENDERAE, VENDERIA, zdaj/now/jetzt VENDIERES, Picardie (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDEUVRE, okolica/surrounding/Umgebung Troyes-a
  VENDEUVRE-DU-POITOU, Vienne, Poitou-Charentes
  VENDEUVRE-SUR-BARSE, včasih/once/einst VENDOPERA, -OVERA, VINDOVERA, Aube, Champagne-Ardenne (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDEVILLE, Lille, Nord-Pas-de-Calais
  VENDIERES, včasih/once/einst VENDERAE, VENDERIA, Picardie (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDINE, okolica/surrounding/Umgebung Toulouse-a, Haute-Garonne, Midi-Pyrenées
  VENDIN-LE-VIEIL, Nord-Pas-de-Calais, Lens
  VENDOCINUM, VINDOCINUM, VENDONESSA, VINDONESSA, glej/see/siehe Vendôme
  VENDOEVRES, okolica/surrounding/Umgebung Tours-a (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDÔME, včasih/once/einst VENDOCINUM, VINDOCINUM, VENDONESSA, VINDONESSA, Centre, Loir-et-Cher (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDOME, okolica/surrounding/Umgebung Orleansa
  VENDOPERA, -OVERA, VINDOVERA, zdaj/now/jetzt VENDEUVRE-SUR-BARSE, Aube, Champagne-Ardenne (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDRANGES, okolica/surrounding/Umgebung Lyon-a
  VENDRARIAE, zdaj/now/jetzt VERRIERES, Seine-et-Oise (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDRENESSE, Pays de la Loire
  VENDRES, Languerdoc-Roussillon
  VENDRESSE, Champagne-Ardenne
  VENDRESSE-BEAULNE, Picardie


  данашња Естонија
  VENEDOS KOLPOS, WENDILE MARE, MARE VENETICUM, SINUS VENETICUS, zdaj/now/jetzt Baltsko morje/Baltic Sea/Ostsee
  VINNI, J/S/S od/from/von Rakvere, Lääne-Virumaa


  данашња Немачка
  VINDA, reka/river/Fluß, Thüringen (J Gerden)
  VINDOBONA, Vendobona, Vindomana, Vindomina, Vienna, Vienni (Wi.), Wiena, -nna, Winna, Byenna (Winensis), Wien - Dunaj (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOGRAECIUM, glej/see/siehe VENDOGRAECIUM

  данашња Чешка

  WINDISCH KAMNITZ, немачки превод градића Srbská Kamenice
  VINARICE, Stredočeský, blizu/near/nahe Boleslava/Boleslav
  VINARICE, Stredočeský, JZ/SW/SW od/from/von Prage/Prague/Prag
  VINARICE, Stredočeský, pri/by/bei Labi (Elbe)
  VINAŘICE, pri/by/bei SVINAROV-u, Stredočeský
  VINEC, Stredočeský
  VINICE, V/E/O od/from/von Prage/Prague/Prag, Stredočeský
  VINICE, SZ/NW/NW od/from/von Hradec Králové, Východočeský
  VINICE, SV/NE/NO od/from/von Hradec Králové, Východočeský
  VINICE/VYNEZDA/WINITZ, pri/by/bei Omlenicka, Jihočeský
  VINICNA LHOTA, SV/NE/NO od/from/von Prage/Prague/Prag, Stredočeský
  VINIČNÉ SUMICE, Jihormoravský, V/E/O od/from/von Brna/Brno
  VINNA, Jihočeský
  VINNE, Severočeský
  VINNE, Staročeský


  данашња Данска
  VANALAND, včasih/once/einst območje/region/Gebiet v Skandinaviji/Scandinavia/Scandinavien (Heimskringla)
  VENDECA, VANDALIA, VENILIA, VINILIA, VENSILIA, WENDENSITZ; zdaj/now/jetzt VEND SYSSEL, pokrajina/countryside/Landschaft na/in Jutlandu/Jutland (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VENDELSBY
  VENDELSKA RAVNINA/VENDEL'S PLAIN, verjetno Jutland, včasih/once/einst območje/region/Gebiet v Skandinaviji/Scandinavia/Scandinavien (Heimskringla)
  VENDIL, včasih/once/einst obmorsko mesto/city/Stadt v Skandinaviji/Scandinavia/Scandinavien (Heimskringla)
  VENDSKO OKROŽJE, zdaj/now/jetzt Jutland pri/by/bei Limfjordu/Limfjord, včasih/once/einst območje/region/Gebiet v Skandinaviji/Scandinavia/Scandinavien
  (Heimskringla)
  VENDSYSSEL, VENDYSSEL, WENDSYSSEL; glej/see/siehe VENDECA
  VINDEBÆK, Storstrøm, Lolland
  VINDEBY, pri/by/bei Tjorneby, Storstrøm, Lolland
  VINDEBY, pri/by/bei Nakskov-u, Fyn
  VINDEBY, pri/by/bei SVENDBORG-u (S/N/N od/from/von Bregninge, kraja na hribovju)
  VINDE-HELSINGE, pri/by/bei Gorlev-u, Vestsjæland
  VINDEKILDE, Vestsjæland
  VINDELEV, S/N/N od/from/von Vejle
  VINDERUP, pri/by/bei Sahl-u, Ringkøbink
  VINDINGE, Fyn
  VINDINGE, Roskilde
  VINGULMARK, včasih/once/einst območje/region/Gebiet v Skandinaviji/Scandinavia/Scandinavien (Heimskringla)
  VINKEL, Viborg
  VINTEN, SV/NE/NO od/from/von Vejle


  данашња Ирска
  VENDERIS FLUVIUS, reka/river/Fluß, zdaj/now/jetzt Lower Bann? (zemljevid/map/Karte: Ptolemej, GEOGRAPHIAE, Roma 1490)
  VENICNII, pleme na/in SZ/NW/NW Irske/Ireland/Irland (zemljevid/map/Karte: Ptolemej, GEOGRAPHIAE, Roma 1490)

 12. #12
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  6.288
  Reputaciona moć
  347

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  данашња Ирска
  VENDERIS FLUVIUS, reka/river/Fluß, zdaj/now/jetzt Lower Bann? (zemljevid/map/Karte: Ptolemej, GEOGRAPHIAE, Roma 1490)
  VENICNII, pleme na/in SZ/NW/NW Irske/Ireland/Irland (zemljevid/map/Karte: Ptolemej, GEOGRAPHIAE, Roma 1490)

  - - - - - - - - - -

  данашња Италија
  VINCI, Toscana
  VINDANSIA, VENASCA, VINDASCINUM, zdaj/now/jetzt VENASCA, Cuneo (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOLA, Marche
  VINDOLI, V/E/O od/from/von Termi, Lazio
  VINIGO, Veneto
  VINOVO, J/S/S od/from/von Torina/Torino/Turin

  данашња Латвија
  VENEDOS KOLPOS, WENDILE MARE, MARE VENETICUM, SINUS VENETICUS, zdaj/now/jetzt Baltsko morje/Baltic Sea/Ostsee
  VENTSPILS, pokrajina/countryside/Landschaft, čez katero teče reka/river/Fluß Venta
  WENDEN (latv. Cēsis, est. WENNO-LIN), včasih/once/einst pokrajina/countryside/Landschaft, hanseatsko mesto/city/Stadt & grad, SV/NE/NO od/from/von Rige (Brockhaus' Konversations-Lexicon, 14. Aufl, Leipzig 1905)
  WINDAU (latv. Ventspils), hanseatsko mesto/city/Stadt, skozi katero teče reka/river/Fluß Venta

  данашња Литва
  VENEDOS KOLPOS, WENDILE MARE, MARE VENETICUM, SINUS VENETICUS, zdaj/now/jetzt Baltsko morje/Baltic Sea/Ostsee
  VENTA, reka/river/Fluß v/in Litvi & Latviji
  VENTA, mesto/city/Stadt pri/by/bei reki/river/Fluß Venti/Venta
  VINDEIKIAI, SZ/NW/NW od/from/von Vilne/Vilna, ŠIRVINTOS
  VINDEIKIAI, Skoudas


  данашње бивше југословенске републике
  VINICA
  VINIČANI, pri/by/bei Gradskem/Gradsko
  VINAREBER, pri/by/bei Dolž-u, Bela Krajina
  VINDIJA- pri/by/bei Vranskem/Vransko
  VINEŠNJI BREG, pri/by/bei Šulinci-h
  VINICA- vrh pri/by/bei Čermošnjicah/Čermošnjice
  VINICA,VINIČKA GMAJNA- pri/by/bei Kolpi/Kolpa
  VINIČKI TRAVNIKI, Pesniška dolina/valley/Tal
  VINIČKA VAS, nad/above/über Pesniško dolino/Pesniška dolina /valley/Tal
  VENDEMIS, VIMINIACUM, VIMINACIUM, zdaj/now/jetzt Kostolac
  VINČA, pri/by/bei Beograd-u
  VINČA, SZ/NW/NW od/from/von Kragujevca/Kragujevac
  WINATZ, zdaj/now/jetzt VINAC J/S/S od/from/von Jajca/Jajce
  VINICA, JV/SE/SO od/from/von Sinja/Sinj


  данашња Пољска
  WINNICA, Z/W/W od/from/von Wroclaw-a
  WINNICA, pokrajina/countryside/Landschaft S/N/N od/from/von Varšave/Warszawa, pri/by/bei Visli/Visla/Weichsel
  WINNICA, S/N/N od/from/von Varšave/Warszawa, vas
  WINNICA, SV/NE/NO od/from/von Krakow-a pri/by/bei Visli/Visla/Weichsel
  WENDISCH SILKOW, zdaj/now/jetzt Źelkowo pri/by/bei Słupsk-u, vmes umetno preimenovano v Schwerinshöhe (http://www.wendisch-silkow.de/Geschichte/geschichte.html)
  WENDISCH TYCHOW, nekdaj okrožje Schlawe na/in Pomorjanskem/Pommerania/Pommern/Pomorskie, zdaj/now/jetzt Tychowo, J/S/S od/from/von Koszalin-a (J Leupold, Wendisch-Orte, Windisch-Orte)
  WENDISCH-BUCKOW (Buchenstein), nekdaj okrožje Schlawe na/in Pomorjanskem/Pommerania/Pommern/Pomorskie, zdaj/now/jetzt Bukowo slawienski na/in Pomorjanskem/Pommerania/Pommern/Pomorskie (J Leupold, Wendisch-Orte, Windisch-Orte)
  WENDISCH CARSTNITZ (WENDISCH KARSTNITZ, Ramnitz), zdaj/now/jetzt Karznica, V/E/O od/from/von Słupsk-a (http://www.rummelsburg.de/genealogie/hufen/Ortsnamen/W.htm)
  WENDISCH PLASSOW (Plassenberg), zdaj/now/jetzt Płaszewo, J/S/S od/from/von Słupsk-a (http://www.rummelsburg.de/genealogie/hufen/Ortsnamen/W.htm)
  WENDISCH PRIBBERNOW, zdaj/now/jetzt Przybiernowo, SV/NE/NO od/from/von Słupsk-a (http://www.ruegenwalde.com/pommern/greifenbergorte.htm)
  WENDISCH(-EN) PUDDIGER, nekdaj okrožje Rummelsburg na/in Pomorjanskem/Pommerania/Pommern/Pomorskie (J Leupold, Wendisch-Orte, Windisch-Orte)


  данашња Румунија
  VENETSKE GORE (Ούενεδικά ορη), MONTES VENETICI, Karpati,Montes Serrorum
  VINDEREI
  VINTILĂ VODĂ, Buzău
  VINTILEANCA, Buzău
  VINTU DE JOS, Alba

  данашња Русија

  VINY, Novgorod
  VINNTSY, St. Petersburg

  данашња Словачка

  VENETSKE GORE (Ούενεδικά ορη), MONTES VENETICI, Karpati
  VINICA
  VINICE, JV/SE/SO od/from/von Zvolen-a
  VINIČKY, J/S/S od/from/von Michalovcev/ Michalovce
  VINIČNÉ, pri/by/bei Bratislavi/Bratislava/Preßburg
  VINNÉ, pri/by/bei Michalovce
  VINODOL, JV/SE/SO od/from/von Nitre/Nitra
  WINDISCHDORF, Horná Ves
  WINDISCHDORF i.d.Zips/Slovenská Ves/Szepestótfalu (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCHDORF b.Priwitz/Horná Ves pri Prievidzi/Ófelfalu (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCH EISGRABEN/SLOVENSKÝ GROB/TÓTGURAB, pri/by/bei VINIČNÉ, pri/by/bei Bratislavi/Bratislava/Preßburg (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCHES ERZGEB./Slovenské Rudohorie/Szlovák-érchegység (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCHER KARST/Slovenský Kras/Szlovák-karzst (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCH JAHRMARKT/Slovenské Ďarmoty/Tótgyarmat (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCH LEIPZIG/Slovenská Ľupča/Zólyomlipcse (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCH-LITTA, Lutila
  WINDISCH NEUSTADT/Slovenské N.Město/Karlatanya (http://f15.parsimony.net/forum25980/messages/1764.htm)
  WINDISCH-PROBEN, Slovenské Pravno/Tótpróna
  WINDSCHENDORF


  данашња Шведска
  VINDELN, SZ/NW/NW od/from/von Umeje/Umeå
  VINNINGA, mesto/city/Stadt zraven/near/nahe jezera/lake/See
  VINTJARN, provinca Dalarna
  VINAS, provinca Dalarna
  VINEN, jezero/lake/See na jugu
  VINNÖ, kraj/place/Ort & reka/river/Fluß pri/by/bei Kristianstad-u, Skane (Zemljevid/map/Karte Hallwag: Danmark/Dänemark, 1999/2000, ISBN 3-8283-0012-X)
  VINSLÖV, Kristianstad
  VINDELN, pri/by/bei Umeji/Umeå, Västerbotten
  VINTROSA, Örebro
  VENDEL, S/N/N od/from/von Uppsale/Uppsala, pri/by/bei jezeru/lake/See Vendelsjön
  VENDELSJÖN, jezero/lake/See, S/N/N od/from/von Uppsale/Uppsala pri/by/bei kraju Vendel
  VENDELSÖ, Stockholm


  данашња Швајцарска

  VINADI, na meji/border on/Grenzt an s Tirolsko/Tyrol
  VINDELS, 1650 m pri/by/bei Bad Ragaz, Sankt Gallen (#M Bor, J Šavli, I Tomažič, Veneti - first builders of the European community, str./page/seite 41)
  VINELZ, FÉNIL (fr.), področje/area/Gebiet v/in kantonu/Kanton Bern
  VINZEL, občina/community/Gemeinde v/in kantonu/Kanton Waadt
  VITZNAU, občina/community/Gemeinde v/in kantonu/Kanton Luzern
  WANDELEN, 2105 m
  WÄNGI, Thurgau
  WEINGARTEN, Thurgau
  WENDEN ALM, travnik/meadow/Wiese
  WENDENGLETSCHER, ledenik/glacier/Gletscher
  WENDENSTOCK (3044 m), gora/mountain/Berg
  WENDENWASSER, potok/brook/Bach
  WETZIKON, Thurgau
  WINDEN, Z/W/W od/from/von Arbon-a
  WINDISCH, včasih/once/einst Vindonissa, Vendonissa, Vindonissense od. Windoniense castrum, Vindonensis civitas, Vindenissa, Windinissa, Windischi, rimsko vojaško oporišče (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  *WINDISCHBERG, gora/mountain/Berg (?m) pri/by/bei mestu Unterkulm (L. Verbovšek, Komu (ni)smo tujci, Jutro, Ljubljana 1995, str./page/seite 107)
  WINISTORF, JZ/SW/SW od/from/von Herzogenbuchsee, Bern


  данашња Украјина
  VENETSKE GORE (Ούενεδικά ορη), MONTES VENETICI, Karpati
  VINNYTSYA ali VINICA, pokrajina/countryside/Landschaft & mesto/city/Stadt

  данашња Аустрија

  VINDA, reka/river/Fluß, Thüringen (#J Gerden)
  VINDOBONA, Vendobona, Vindomana, Vindomina, Vienna, Vienni (Wi.), Wiena, -nna, Winna, Byenna (Winensis), Wien - Dunaj (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINDOGRAECIUM, glej/see/siehe VENDOGRAECIUM
  VINEAE, glej/see/siehe WEINZIERL (J G Th Grässe, Orbis Latinus)
  VINEA MONTANA, glej/see/siehe VIGNE

  данашња Естонија
  VENEDOS KOLPOS, WENDILE MARE, MARE VENETICUM, SINUS VENETICUS, zdaj/now/jetzt Baltsko morje/Baltic Sea/Ostsee
  VINNI, J/S/S od/from/von Rakvere, Lääne-Virumaa

  P.S.
  Кога интересује и има времена, изворник за топониме је
  http://www.veneti.info/prispevki/categories/atlas/52-toponyms-containing-ven-vin-and-van
  Poslednji put ažurirao/la Сребрена : 24.06.2013. u 21:10

 13. #13
  Domaćin
  Učlanjen
  18.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.182
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Zar nije Cezar uništio Aleksandrijsku biblioteku; a to o čemu pišeš ona restaurisana, manja biblioteka, koju su hrišćani uništili u sklopu antipaganskoga pogroma u poznoj antici?
  Ok tačno je, nego poslije one ludače nije ostalo ništo.

 14. #14
  Iskusan Battlecat (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sydney, NSW
  Poruke
  6.925
  Reputaciona moć
  127

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Pa nije teoretski, postoje i arheoloski nalazi, izvori u sagama, hronikama itd... To je sve odavno potvrdjeno. To su Vikinzi sa Greenland-a i Iceland-a u manjem broju. Bobice nadjene u rusevinama Vikinga u Kanadi su analizirane i utvrdjeno je da velika vecina potice sa Greenlanda i manja sa Icelanda. Po sagama se pominje da su po neki brodovi isli sa Iceland-a. Leif Ericson u sagi : Saga of Eric the red, nalazi novu zemlju slucajno i zatim organizuje ekspediciju istrazivanja i kolonizovanja... Koja se zavrsava ratom sa lokalcima, manjom bitkom. Iako su imali male gubitke uspeli su da se odbrane od napada tih domorodaca zbog superiornijeg oruzija i fanaticke borbe. Onda su tokom povlacenja ubili jos 5 usput koje su nasli i onda kasnije upali u oluju koja im je ostetila brod... et cetera, et cetera.

  Cak su i genetskom studijom potvrdjeni neki mtDna nalazi na Icelandu koji pripadaju Indijancima i smatra se da je neko od robova ostavio potomstvo sa Vikingom. Jer su imali obicaj da povedu zarobljene kao poslugu.

  Nego da se vratimo na temu ...
  Being right isn't nearly as important as knowing when to shut up.

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  okolina
  Poruke
  5.773
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Jel to bese karta na kojoj je upisan Juzni pol,pre otkrica?

 16. #16
  Iskusan Battlecat (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sydney, NSW
  Poruke
  6.925
  Reputaciona moć
  127

  Podrazumevano Re: Misterija karte svijeta turskog moreplovca Piri Reisa

  Citat Original postavio chupakaz Pogledaj poruku
  Jel to bese karta na kojoj je upisan Juzni pol,pre otkrica?
  yup.. to je ta.
  Being right isn't nearly as important as knowing when to shut up.

Slične teme

 1. Natalne karte - analiza
  Autor dip3 u forumu Natalne karte
  Odgovora: 6036
  Poslednja poruka: 18.03.2019., 15:37
 2. Добој
  Autor Luger u forumu Evropa
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 30.04.2015., 17:02
 3. Ljepote svijeta
  Autor Milica u forumu Putovanja
  Odgovora: 62
  Poslednja poruka: 01.02.2004., 05:50
 4. Najjeftinije avionske karte za BG?
  Autor aleks u forumu Putovanja
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 30.07.2003., 20:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •