Milan Knezevic
Asocijacija malih i srednjih preduzeca

Potrebno je smanjiti poreze i doprinose za 20% na plate do 35.000 dinara u realnom sektoru. Prihodi budzeta po ovoj stavci cine jednu petinu od ukupnih prihoda po osnovu poreza i doprinosa. Plate u javnom sektoru su neopravdano vise za 40% u odnosu na realni sektor. Ovakva preraspodela ne postoji nigde u svetu.
Ekonomisti kazu: ako se smanje porezi i doprinosi, smanjice se prihodi budzeta. Mudro, nema sta. Pametnije je uvaziti potencije resenja koja predlazu privrednici. Smanjenjem poreza na rad stabilizovala bi se postojeca radna mesta. Ne bi se placala naknada za radnike koji odlaze u Zavod za zaposljavanje kao tehnoloski visak. Optimalizovane poreze i doprinose bi tada bilo moguce placati. Tek tada bi mogla uslediti sveobuhvatna akcija protiv poslodavaca koji ne prijavljuju radnike.

Resenje postoji, ima nacina da se nadoknadi manjak koji bi nastao u budzetu, nedostaje samo ko ce ovaj plan sprovesti. Zaposleni strepe za radna mesta, privrednici za biznis, dok nezaposleni cekaju i vape za pomoc...