Че Гевара - Како је зглајзао
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Че Гевара - Како је зглајзао

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  38.194
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1681

  Exclamation Че Гевара - Како је зглајзао

  General Garija Prada Salmon, čovek koji je Čea "locirao, uhapsio i poslao" na onaj svet opisuje kako je do toga došlo i šta se događalo za vreme lova na "Čea"


  Juče je obeleženo 85 godina od rođenja legendarnog kubanskog revolucionara Ernesta Rafaela Gevare Linča de la Serna – Čea.


  U nastavku možete pogledati intervju s generalom Garijem Pradom Salomonom, čovekom koji je Čea “locirao, uhapsio i poslao” na onaj svet!

  Sedimo u velikoj kancelariji, usred Santa Kruza, Bolivija, okruženi jutarnjim suncem, knjigama, fotografijama, skulpturama. Pogledom tražimo lice zbog kojeg smo došli. Ali, ovo je poslednje mesto na svetu gde bi taj “najslavniji portret” uopšte mogao biti. Svuda je, osim tu.

  Kao na filmskom setu; stari lisac, “bogartovskih” brčića, zalizan, odmeren, u uštirkanoj košulji, razgovara o danima koji su se nagomilali od prošlog susreta. Priča o svemu, osim vremenu. Novost je da je u kućnom pritvoru. Evo Morales, socijalistički predsednik nije ga voleo, a kako i bi.

  Dok klimamo, starac zapravo zna, da ovde, opet, uopšte nismo zbog njega. Ali to je njegova sudbina i čini se da je vrlo pomiren s njom.

  Naš domaćin i sagovornik je Gari Prado Salomon. Niste čuli? A ako vas pitamo ko je Ernesto Če Gevara? Znate! E upravo prst sudbine spojio je ta dva čoveka, i onda ih večno razdvojio. Pukovnik ili pokojnik, rekla bi pesma, ili u ovoj životnoj situaciji tek general i ikona. Ništa više, a niti manje.

  Još daleke 1970. godine u planinama Sijera de Madre, mladi kapetan Prado s grupom vojnika, nakon 11 meseci potrage, zarobio je tada već poznatog revolucionara Če Gevaru. Fotoaparat koji stoji na stolu ispred nas je jedan od neprocenjivih suvenira iz tih dana. Gledamo i fotografije, nekoliko prvih snimaka je napravio Če a ostatak general Prado.

  Obojica mladi, Če bradat i zapušten, izluđen od neizvesnosti i planine u kojoj se skrivao mesecima, i kapetan Prado, ponosan u novoj američkoj uniformi.

  - Znali smo da je u tim brdima. Mesecima smo ga tražili, na kraju je upao u našu zasedu. O tim trenucima, snimljeno je na stotine reportaža, filmova, knjiga, mada po meni tu se nije dogodilo ništa epsko. Bio je uplašen, potpuno zapuštenog izgleda. Pružali su otpor, na kraju se predao. Veoma jednostavna vojna akcija, bez puno gubitaka pripoveda general, ne spominjući imena.

  Sve ostalo je istorija, ali istina o Čeovom hapšenju izrečena od “ovog” čoveka, zaista je nekako posebna, teška. General je jedini i istinski svedok poslednjih trenutaka života poznatog “izvoznika” revolucije i čuvar kontroverzne tajne njegovih zadnjih reči i poruka. Sva romantika o Čeu, idealistu, revolucionaru, romantiku, potpuno je zbrisana pred ovim vojnikom.


  Mlada noć
  Dva vojnika pogledala su se oči u oči. “Ja sam Če Gevara, nemojte pucati predajem se. Ja sam vam vredniji živ nego mrtav, nemojte pucati …“, reči su koje je prve čuo od legendarnog revolucionara.

  “A šta ću, bio sam jako srećan jer sam znao da je napokon došao kraj akciji. Isto tako, ne mogu ne spomenuti koliko sam bio u šoku kada sam shvatio da je upravo taj neugledni čovek ispred mene famozni Če. Bio je sav u dronjcima, nepodnošljivo je smrdeo. Nikada to neću zaboraviti. Jedva je izgovarao tu i tamo koju reč, moral mu je bio ispod nule. Potpuno uništen čovek”, priča general.

  - Zatvorili smo ga u školskoj zgradi u La Igera i nakon što sam obustavio akciju otišao sam do Čea. Pitao sam ga da li je dobro, treba li mu kafa ili cigareta. Pogledao sam mu ranu na nozi, sve je bilo u redu. Netačno je da je uhvaćen jer je bio ranjen, rana mu naime nije ni krvarila. Fizički je bio iscrpljen, ali ne zbog ranjavanja već verovatno radi više dana gladovanja i astme.

  Odlučio sam da prema njemu postupam časno vojnički i on je stekao neku vrstu poverenja prema meni. Počeli smo razgovarati, što ćemo ponavljati u još nekoliko navrata tokom noći. Prvo me pitao šta će se dogoditi s njim. Objasnio sam mu da smo neke njegove saborce, uhvaćene nekoliko dana ranije, poslali na suđenje u La Paz.

  Rekao sam mu i da je u Boliviji maksimalna kazna zatvora 30 godina te da kod nas ne postoji smrtna kazna. Nakon ovog saznanja malo mu se popravilo raspoloženje. Do tada je bio polumrtav, a tada mu se vratio sjaj u oči – opisuje Prado. No za Čea, ta noć – 9. oktobra 1967. godine, još je bila mlada.

  Sve je gotovo

  Nedugo zatim, zazvonio je telefon . Predsednik Republike Barientos , nakon većanja , izdao je kratku zapovest . General je izašao i postrojio vojnike . Zapitao ima li dobrovoljaca. Bila su sedmorica. Odabrao je Marija Terana. Zatim ulazi u sobu gde sklupčan u uglu sedi Če. Razgovaraju. General izlazi sa zlatnim satom. Izlazi i Če ispred odabranog vojnika. Bolivijske planine proparao je prasak. General se brijao. Vojnik nije mogao spavati tu noć. Niti mnoge posle .  U kancelariji tišina. Gramofon vrti u prazno. Samo se čuje škripa invalidskih kolica. General gasi gramofon. Kao stotine puta do sada zaključuje da je sve ostalo samo stvar reprodukovanja majica, kapa, nalepnica, postera, marketinga.

  Kaže: “Marketinga i ničeg više! To je jedna obična farsa o heroju! Uspomena na kojoj se odlično zarađuje.

  - Hvatanje Če Gevare bila je prva ozbiljna stvar oko koje su uspeli da se dogovore zvanični Vašington, Havana i Moskva. Svi oni, dakako iz drugačijih razloga, želeli su Čeovu smrt i jasno je da je on bio izdan. S druge strane njegova smrt označila je kraj gerilskog ratovanja koje je Če do tada neumorno zagovarao i opisao u svojoj istoimenoj knjizi. Na kraju, sve što je radio u Boliviji bilo je u suprotnosti s preporukama i tezama o ovakvom ratovanju koje je do tada zagovarao. Če je u Boliviju poslan da umre. Mi smo samo odradili posao. Uostalom bilo ga je tada teže naći nego pobediti – nastavio je.

  Če Gevarin Roleks

  Prilikom zarobljavanja Če Gevara je kod sebe imao dva sata marke Roleks, poznati Dnevnik iz Bolivije, pištolj, fotoaparat te još nekoliko sitnica. Svaka od njih među kolekcionarima danas verovatno vredi suvog zlata.

  - Če mi je tokom noći pre no sto je smaknut dao oba Roleksa. Nešto ranije su mu ih uzeli moji vojnici, ali sam mu ih ja vratio. Valjda iznenađen tim činom zamolio me da ih pričuvam, pa ako se njemu što desi da ih pošaljem na Kubu. Naime jedan sat je bio njegov, a drugi od ubijenog saborca. Te Roleks satove su imali svi vodeći revolucionari s Kube kojima ih je darivao Kastro nakon pobede. Nakon što je ubijen, njegov sat lično sam zadržao, a drugi dao svom komandantu u La Pazu – kaže Prado.

  Naravno da smo ga zamolili da nam pokaže i Čeov sat.

  - Kada je Bolivija sredinom 80-ih godina uspostavila diplomatske odnose s Kubom sat sam dao u njihovu ambasadu te ih zamolio da ga uruče nekome od Čeove porodice. Bez obzira na vrednost nisam želeo više imati nešto što mi ne pripada – ispričao je Prado.  - Većina ljudi uopšte ne razume ko je bio Če. Nakon revolucije na Kubi vodio je program odmazde nad političkim protivnicima i ubio na stotine ljudi. Kada smo ga uhvatili promenio je ploču i molio za svoj život. On za mene nikada nije bio heroj, a nije ni sada. Tek lik s onih majica. Obična moda! Kakva kletva, to su gluposti – zaključio je general, unevši nam se u lice.


  http://www.telegraf.rs/vesti/756062-ovo-je-covek-koji-je-ubio-ce-gevaru
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  od roker vilidza pa do metropole ljudskog odpada
  Poruke
  10.248
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  ocigledno je briga mnoge jer ga toliko velicaju
  na prodaju cipele za bebe. nekoriscene

 3. #3
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.443
  Reputaciona moć
  584

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Mašina za ubijanje — Če Gevara, od komunističkog agitatora do kapitalističkog brenda


  Če Gevara, koji je toliko toga ura­dio (ili je to ipak bilo isu­više malo?) na uni­šte­nju kapi­ta­li­zma, danas je jedan od ključ­nih kapi­ta­li­stič­kih bren­dova.

  http://katalaksija.com/2012/06/07/masina-za-ubijanje-ce-gevara-od-komunistickog-agitatora-do-kapitalistickog-brenda/

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.355
  Reputaciona moć
  1654

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Kad su ga ubili ucinili su ga besmrtnim, a ona slika Chea od Alberta Korde najslavnija fotografija svih vremena,

 5. #5
  Domaćin Jebivet@r (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.540
  Reputaciona moć
  123

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Cestitke gospodinu Pradu na odlicno obavljenom zadatku.

 6. #6
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Можете ви да пљујете против великог Че Геваре колико хоћете, али он је ушао у легенду и постао симбол отпора америчком империјализму и капитализму. Че Гевара стоји у истом реду са свим великим борцима против империјализма и глобализма.

  СЛАВА ВЕЛИКОМ РЕВОЛУЦИОНАРУ-ЕРНЕСТУ ЧЕ ГЕВАРИ! СМРТ АМЕРИЧКОМ ИМПЕРИАЛИЗМУ И АМЕРИЧКИМ СЛУГАМА!!!

  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  38.194
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1681

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Можете ви да пљујете против великог Че Геваре колико хоћете, али он је ушао у легенду и постао симбол отпора америчком империјализму и капитализму. Че Гевара стоји у истом реду са свим великим борцима против империјализма и глобализма.

  СЛАВА ВЕЛИКОМ РЕВОЛУЦИОНАРУ-ЕРНЕСТУ ЧЕ ГЕВАРИ! СМРТ АМЕРИЧКОМ ИМПЕРИАЛИЗМУ И АМЕРИЧКИМ СЛУГАМА!!!
  Ovo si prepisao iz "borbe", Maj 1959.???
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 8. #8
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1017

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Можете ви да пљујете против великог Че Геваре колико хоћете, али он је ушао у легенду и постао симбол отпора америчком империјализму и капитализму. Че Гевара стоји у истом реду са свим великим борцима против империјализма и глобализма.

  СЛАВА ВЕЛИКОМ РЕВОЛУЦИОНАРУ-ЕРНЕСТУ ЧЕ ГЕВАРИ! СМРТ АМЕРИЧКОМ ИМПЕРИАЛИЗМУ И АМЕРИЧКИМ СЛУГАМА!!!

  Тачно тако.

  А неки који су овде наводни борци против глобализма и империјализма, пљујући по Чеу, заправо сами себе пљују.
  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 9. #9
  Elita GeorgeV (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.295
  Reputaciona moć
  423

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Mašina za ubijanje — Če Gevara, od komunističkog agitatora do kapitalističkog brenda


  Če Gevara, koji je toliko toga ura­dio (ili je to ipak bilo isu­više malo?) na uni­šte­nju kapi­ta­li­zma, danas je jedan od ključ­nih kapi­ta­li­stič­kih bren­dova.

  http://katalaksija.com/2012/06/07/masina-za-ubijanje-ce-gevara-od-komunistickog-agitatora-do-kapitalistickog-brenda/

  Dole Če, jedan od najvećih promotera kapitalizma dvadesetog veka!

  Koliko je samo love preko njega zarađeno...

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Милунка Савић Pogledaj poruku
  Тачно тако.

  А неки који су овде наводни борци против глобализма и империјализма, пљујући по Чеу, заправо сами себе пљују.
  Pa zar i Če nije bio globalista?

  Svetski proletarijat, svetska revolucija, međunarodni socijalizam i ostala shranja, koja nisu ništa različita od globalnog kapitalizma?

 10. #10
  Artur-II nije na forumu
  Уживам у мирису кафе док чекам да се соц слегне на дно
  Ističe se Artur-II (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Куба, Хавана, La Bogedita del Medio
  Poruke
  2.062
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  General Garija Prada Salmon, čovek koji je Čea "locirao, uhapsio i poslao" na onaj svet opisuje kako je do toga došlo i šta se događalo za vreme lova na "Čea"


  Juče je obeleženo 85 godina od rođenja legendarnog kubanskog revolucionara Ernesta Rafaela Gevare Linča de la Serna – Čea.


  U nastavku možete pogledati intervju s generalom Garijem Pradom Salomonom, čovekom koji je Čea “locirao, uhapsio i poslao” na onaj svet!

  Sedimo u velikoj kancelariji, usred Santa Kruza, Bolivija, okruženi jutarnjim suncem, knjigama, fotografijama, skulpturama. Pogledom tražimo lice zbog kojeg smo došli. Ali, ovo je poslednje mesto na svetu gde bi taj “najslavniji portret” uopšte mogao biti. Svuda je, osim tu.

  Kao na filmskom setu; stari lisac, “bogartovskih” brčića, zalizan, odmeren, u uštirkanoj košulji, razgovara o danima koji su se nagomilali od prošlog susreta. Priča o svemu, osim vremenu. Novost je da je u kućnom pritvoru. Evo Morales, socijalistički predsednik nije ga voleo, a kako i bi.

  Dok klimamo, starac zapravo zna, da ovde, opet, uopšte nismo zbog njega. Ali to je njegova sudbina i čini se da je vrlo pomiren s njom.

  Naš domaćin i sagovornik je Gari Prado Salomon. Niste čuli? A ako vas pitamo ko je Ernesto Če Gevara? Znate! E upravo prst sudbine spojio je ta dva čoveka, i onda ih večno razdvojio. Pukovnik ili pokojnik, rekla bi pesma, ili u ovoj životnoj situaciji tek general i ikona. Ništa više, a niti manje.

  Još daleke 1970. godine u planinama Sijera de Madre, mladi kapetan Prado s grupom vojnika, nakon 11 meseci potrage, zarobio je tada već poznatog revolucionara Če Gevaru. Fotoaparat koji stoji na stolu ispred nas je jedan od neprocenjivih suvenira iz tih dana. Gledamo i fotografije, nekoliko prvih snimaka je napravio Če a ostatak general Prado.

  Obojica mladi, Če bradat i zapušten, izluđen od neizvesnosti i planine u kojoj se skrivao mesecima, i kapetan Prado, ponosan u novoj američkoj uniformi.

  - Znali smo da je u tim brdima. Mesecima smo ga tražili, na kraju je upao u našu zasedu. O tim trenucima, snimljeno je na stotine reportaža, filmova, knjiga, mada po meni tu se nije dogodilo ništa epsko. Bio je uplašen, potpuno zapuštenog izgleda. Pružali su otpor, na kraju se predao. Veoma jednostavna vojna akcija, bez puno gubitaka pripoveda general, ne spominjući imena.

  Sve ostalo je istorija, ali istina o Čeovom hapšenju izrečena od “ovog” čoveka, zaista je nekako posebna, teška. General je jedini i istinski svedok poslednjih trenutaka života poznatog “izvoznika” revolucije i čuvar kontroverzne tajne njegovih zadnjih reči i poruka. Sva romantika o Čeu, idealistu, revolucionaru, romantiku, potpuno je zbrisana pred ovim vojnikom.


  Mlada noć
  Dva vojnika pogledala su se oči u oči. “Ja sam Če Gevara, nemojte pucati predajem se. Ja sam vam vredniji živ nego mrtav, nemojte pucati …“, reči su koje je prve čuo od legendarnog revolucionara.

  “A šta ću, bio sam jako srećan jer sam znao da je napokon došao kraj akciji. Isto tako, ne mogu ne spomenuti koliko sam bio u šoku kada sam shvatio da je upravo taj neugledni čovek ispred mene famozni Če. Bio je sav u dronjcima, nepodnošljivo je smrdeo. Nikada to neću zaboraviti. Jedva je izgovarao tu i tamo koju reč, moral mu je bio ispod nule. Potpuno uništen čovek”, priča general.

  - Zatvorili smo ga u školskoj zgradi u La Igera i nakon što sam obustavio akciju otišao sam do Čea. Pitao sam ga da li je dobro, treba li mu kafa ili cigareta. Pogledao sam mu ranu na nozi, sve je bilo u redu. Netačno je da je uhvaćen jer je bio ranjen, rana mu naime nije ni krvarila. Fizički je bio iscrpljen, ali ne zbog ranjavanja već verovatno radi više dana gladovanja i astme.

  Odlučio sam da prema njemu postupam časno vojnički i on je stekao neku vrstu poverenja prema meni. Počeli smo razgovarati, što ćemo ponavljati u još nekoliko navrata tokom noći. Prvo me pitao šta će se dogoditi s njim. Objasnio sam mu da smo neke njegove saborce, uhvaćene nekoliko dana ranije, poslali na suđenje u La Paz.

  Rekao sam mu i da je u Boliviji maksimalna kazna zatvora 30 godina te da kod nas ne postoji smrtna kazna. Nakon ovog saznanja malo mu se popravilo raspoloženje. Do tada je bio polumrtav, a tada mu se vratio sjaj u oči – opisuje Prado. No za Čea, ta noć – 9. oktobra 1967. godine, još je bila mlada.

  Sve je gotovo

  Nedugo zatim, zazvonio je telefon . Predsednik Republike Barientos , nakon većanja , izdao je kratku zapovest . General je izašao i postrojio vojnike . Zapitao ima li dobrovoljaca. Bila su sedmorica. Odabrao je Marija Terana. Zatim ulazi u sobu gde sklupčan u uglu sedi Če. Razgovaraju. General izlazi sa zlatnim satom. Izlazi i Če ispred odabranog vojnika. Bolivijske planine proparao je prasak. General se brijao. Vojnik nije mogao spavati tu noć. Niti mnoge posle .  U kancelariji tišina. Gramofon vrti u prazno. Samo se čuje škripa invalidskih kolica. General gasi gramofon. Kao stotine puta do sada zaključuje da je sve ostalo samo stvar reprodukovanja majica, kapa, nalepnica, postera, marketinga.

  Kaže: “Marketinga i ničeg više! To je jedna obična farsa o heroju! Uspomena na kojoj se odlično zarađuje.

  - Hvatanje Če Gevare bila je prva ozbiljna stvar oko koje su uspeli da se dogovore zvanični Vašington, Havana i Moskva. Svi oni, dakako iz drugačijih razloga, želeli su Čeovu smrt i jasno je da je on bio izdan. S druge strane njegova smrt označila je kraj gerilskog ratovanja koje je Če do tada neumorno zagovarao i opisao u svojoj istoimenoj knjizi. Na kraju, sve što je radio u Boliviji bilo je u suprotnosti s preporukama i tezama o ovakvom ratovanju koje je do tada zagovarao. Če je u Boliviju poslan da umre. Mi smo samo odradili posao. Uostalom bilo ga je tada teže naći nego pobediti – nastavio je.

  Če Gevarin Roleks

  Prilikom zarobljavanja Če Gevara je kod sebe imao dva sata marke Roleks, poznati Dnevnik iz Bolivije, pištolj, fotoaparat te još nekoliko sitnica. Svaka od njih među kolekcionarima danas verovatno vredi suvog zlata.

  - Če mi je tokom noći pre no sto je smaknut dao oba Roleksa. Nešto ranije su mu ih uzeli moji vojnici, ali sam mu ih ja vratio. Valjda iznenađen tim činom zamolio me da ih pričuvam, pa ako se njemu što desi da ih pošaljem na Kubu. Naime jedan sat je bio njegov, a drugi od ubijenog saborca. Te Roleks satove su imali svi vodeći revolucionari s Kube kojima ih je darivao Kastro nakon pobede. Nakon što je ubijen, njegov sat lično sam zadržao, a drugi dao svom komandantu u La Pazu – kaže Prado.

  Naravno da smo ga zamolili da nam pokaže i Čeov sat.

  - Kada je Bolivija sredinom 80-ih godina uspostavila diplomatske odnose s Kubom sat sam dao u njihovu ambasadu te ih zamolio da ga uruče nekome od Čeove porodice. Bez obzira na vrednost nisam želeo više imati nešto što mi ne pripada – ispričao je Prado.  - Većina ljudi uopšte ne razume ko je bio Če. Nakon revolucije na Kubi vodio je program odmazde nad političkim protivnicima i ubio na stotine ljudi. Kada smo ga uhvatili promenio je ploču i molio za svoj život. On za mene nikada nije bio heroj, a nije ni sada. Tek lik s onih majica. Obična moda! Kakva kletva, to su gluposti – zaključio je general, unevši nam se u lice.


  http://www.telegraf.rs/vesti/756062-ovo-je-covek-koji-je-ubio-ce-gevaru
  Pa nećemo valjda verovati CIA operativcu. Kao da bi on smeo da ispriča neku drugačiju verziju o poslednjim trenucima Čegevare

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u brdima iznad mora
  Poruke
  331
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Moze taj general da laze koliko mu drago, bez obzira koliko para uzeo za te lazi sjutra ce mu se neki buntovnik sa poznatom majicom koja nosi sliku besmrtnog revolucionara popisati na grob.

  Che ce zivjeti dok postoji svijet . . . njegova ideja vodilja i danas dobija na znacaju svakodnevno.

 12. #12
  Domaćin Kapetan Dusan Radovic (avatar)
  Učlanjen
  25.03.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Duboka suma
  Poruke
  4.639
  Reputaciona moć
  230

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Tu je bio i jedan nas, Srbin iz Crne Gore, slikao se pored lesa Ce Gevare. Zaboravio sam mu prezime. Ja verujem u pricu ovog generala. Kao sto ni Kavaju ne smatram nekim posebnim junakom.
  "Закон живота јесте мјера и ко мјеру наруши мора мјери научен бити, милом или силом, или у случају тврдовратог непокајања, пропасти" !!!

 13. #13
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Mada, svaka cast onim poslovnim ljudima koji zaradjuju pare na mit o njemu, to su pravi preduzetnici.

 14. #14
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.443
  Reputaciona moć
  584

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Можете ви да пљујете против великог Че Геваре колико хоћете, али он је ушао у легенду и постао симбол отпора америчком империјализму и капитализму. Че Гевара стоји у истом реду са свим великим борцима против империјализма и глобализма.

  СЛАВА ВЕЛИКОМ РЕВОЛУЦИОНАРУ-ЕРНЕСТУ ЧЕ ГЕВАРИ! СМРТ АМЕРИЧКОМ ИМПЕРИАЛИЗМУ И АМЕРИЧКИМ СЛУГАМА!!!


  Moжеш ти да хвалиш и дижеш у небеса Че Гевару колико хоћеш али тај човек је ЗЛОЧИНАЦ и његова популарност неће изменити чињеницу да је био ЗЛОЧИНАЦ.

 15. #15
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio GeorgeV Pogledaj poruku
  Dole Če, jedan od najvećih promotera kapitalizma dvadesetog veka!

  Koliko je samo love preko njega zarađeno...

  - - - - - - - - - -  Pa zar i Če nije bio globalista?

  Svetski proletarijat, svetska revolucija, međunarodni socijalizam i ostala shranja, koja nisu ništa različita od globalnog kapitalizma?
  Наравно да то није исто. Глобализам тежи да уништи нације и народе, док социјализам то не тежи. Чак напротив најаче националне државе су биле управо социјалистичке државе.
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 16. #16
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  36.443
  Reputaciona moć
  584

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Наравно да то није исто. Глобализам тежи да уништи нације и народе, док социјализам то не тежи. Чак напротив најаче националне државе су биле управо социјалистичке државе.

  Импресивно...

 17. #17
  Buduća legenda buudala (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.887
  Tekstova u blogu
  29
  Reputaciona moć
  1288

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio Alter_Ego_ Pogledaj poruku
  Импресивно...
  Groteskno..........

  Čitava ta crvena sekta je obično oruđe u rukama vladara iz senke.
  zzz

 18. #18
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio buudala Pogledaj poruku
  Groteskno..........

  Čitava ta crvena sekta je obično oruđe u rukama vladara iz senke.
  Колико нелогике и будалаштина стану у твој коментар, па то је страшно. Ајде молим те објасни ми ко су ти ,,истински борци против глобализма"? Пошто тврдиш да то комунисти нису, ајде откриј нам тајну па нам реци ко су они?
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 19. #19
  Aktivan član Aston M (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  O veliki Če Gevara


 20. #20
  Aktivan član Aston M (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.611
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао


 21. #21
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  22.031
  Reputaciona moć
  565

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Ko mi je obrisao post u kome sam napisao da ditichni bio bandit koga su ubili banditi ???
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 22. #22
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  61.305
  Reputaciona moć
  1447

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Ko mi je obrisao post u kome sam napisao da ditichni bio bandit koga su ubili banditi ???
  Друг великијех бркова из подрума салцбуршког конзулата.

  Не'ш ти њему, разумијеш, ту контрареволуције ширит.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 23. #23
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  22.031
  Reputaciona moć
  565

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio Победоносцев Pogledaj poruku
  Друг великијех бркова из подрума салцбуршког конзулата.

  Не'ш ти њему, разумијеш, ту контрареволуције ширит.
  Josh ako Djuru angazuje , najehbao sam skroz
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 24. #24
  Artur-II nije na forumu
  Уживам у мирису кафе док чекам да се соц слегне на дно
  Ističe se Artur-II (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Куба, Хавана, La Bogedita del Medio
  Poruke
  2.062
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Наравно да то није исто. Глобализам тежи да уништи нације и народе, док социјализам то не тежи. Чак напротив најаче националне државе су биле управо социјалистичке државе.

  Deklarativno komunisti su uvek bili globalisti a to što je nacionalizam u socijalističkim zemljama probujao to je kolateralna šteta njihove politike da treba ojačati periferne nacionalizne na uštrb centralnog ( kao što je to bio slučaj u SSSR-u). Samo što ti mali narodi ne kapiraju da će sada kapitalizam tu njihovu individualnost satrti jer se to jednostavno ne isplati tj košta i to mnogo i za razliku od komunista kojima je to trebalo za održavanje na vlasti kapitalisti to samo smatraju problemom i mic po mic ukinice sve nacije manje od 5-6 miliona.

 25. #25
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: Че Гевара - Како је зглајзао

  Citat Original postavio Artur-II Pogledaj poruku
  Deklarativno komunisti su uvek bili globalisti a to što je nacionalizam u socijalističkim zemljama probujao to je kolateralna šteta njihove politike da treba ojačati periferne nacionalizne na uštrb centralnog ( kao što je to bio slučaj u SSSR-u). Samo što ti mali narodi ne kapiraju da će sada kapitalizam tu njihovu individualnost satrti jer se to jednostavno ne isplati tj košta i to mnogo i za razliku od komunista kojima je to trebalo za održavanje na vlasti kapitalisti to samo smatraju problemom i mic po mic ukinice sve nacije manje od 5-6 miliona.
  Очигледно да ти не познајеш појмове о којима причаш. Интернационализам (који су неговали комунисти) није исто што и глобализам. Глобализам тежи да уништи нације и државе, док социјализам то никад није тежио. Чак шта више у програму марскизма-лењинизма постоји и део који се зове ,,социјалистички патриотизам" и он подразумева стварање чврсте и јаке социјалистичке државе. Ево на овом линку можеш да се едукујеш мало о томе:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_patriotism

  Такође, погледај и ово:
  http://nacional-boljsevizam.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

  И како то мислиш да је у СССР-у негован национализам других народа, на уштрб руског национализма? Е то уопште није тачно. Сви који познају историју СССР-а знају да је управо руски народ величан, да се у школама учила руска историја, да је руска ћирилица била обавезна, да се у самој химни СССР-а налази величање руског народа и да су наравно Руси били руководећи народ СССР-а.

  Ево један совјетски плакат где се велича руски народ:  Или овај где се велича руска историја:  А ево и шта је сам Стаљин мислио о руском народу:

  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

Slične teme

 1. Како прати одјећу?
  Autor bjeli u forumu Arhiva
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 19.09.2018., 14:02
 2. Како је постао ШЕФ
  Autor zharko u forumu Humor
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 08.11.2005., 08:18
 3. како са варалицом?
  Autor Tegularijus u forumu Lov i ribolov
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 28.07.2005., 12:06
 4. КАКО ДО ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ ДАНАС.
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 232
  Poslednja poruka: 28.05.2005., 07:29
 5. вртећи банери? како то?
  Autor ignis u forumu Web dizajn
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 09.07.2004., 16:52

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •