CRNI ČETNICI (Četnici Koste Pećanca) legalni i vladini četnici !
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: CRNI ČETNICI (Četnici Koste Pećanca) legalni i vladini četnici !

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  11.03.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Salt Lake City
  Poruke
  19.473
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano CRNI ČETNICI (Četnici Koste Pećanca) legalni i vladini četnici !

  CRNI ČETNICI (Četnici Koste Pećanca), takođe poznati i kao „legalni četnici" ili „vladini četnici" su bile formacije koje su bile aktivne u Nedićevoj Srbiji.
  Četnički odredi Koste Pećanca, oformljeni 28. juna (na Vidovdan) u drugoj polovini 1941. i većim delom u 1942. godini, predstavljaju, uz manje odrede žandarmerije i kasnije Srpskog dobrovoljačkog korpusa, glavnu oružanu silu kvislinškog režima Milana Nedića.
  Kosta Pećanac je smestio svoj štab na planini Sokolovice u Toplici. Krajem juna i početkom jula 1941. godine širom Srbije počeli su da stižu dekreti Koste Pećanca o postavljanju četničkih vojvoda. Ti dekreti, prividno patriotske i rodoljubive sadržine, ostavljali su utisak o pripremama za oružani otpor okupatoru. Naredbe o postavljanju četničkih odreda nosili su datum 28. juni 1941. godine, tj. na Vidovdan, što je takoće trebalo da simbolizuje borbu za otpor okupatoru.
  Postojale su do kraja 1942. godine do kada su postepeno zamenjivane Ljotićevim i Nedićevim formacijama.
  Crni četnici su bili lojalni režimu u okupiranoj Srbiji i nemačkoj vojnoj administraciji.
  Pećančevi četnički odredi stavljeni u direktnu službu okupacionom režimu, a našli su se i na platnim spiskovima Nedićeve vlade.
  Pre Drugog svetskog rata, zajedno sa Ilijom Trifunovićem-Birčaninom, bio je jedan od poznatijih lidera jedne od organizacija koja je sebe nazivala „četnicima", godinama pre nego što je Draža Mihailović i Ravnogorski pokret počeo da koristi to ime.
  25. maja 1944.godine Jugoslovenska vojska u otadžbini je likvidirala Kostu Pećanca.
  Kosta Pecanac je jos pre rata imao kontakt sa Nemcima,imao je kontake i sa partizanima, ali se na kraju odlucio za Nemce. Izdao je proglas kojim poziva narod na borbu protiv komunizma.

  Kosta Pecanac, Dzefer Deva ( osnivac 21.ss Skender Beg divizije i kvisling ) u Podujevu.

  Pored saradnje sa Nemcima, imali su sastanke sa Albanskim predstavnicima oko zajedničke saradnje oko borbe protiv otpora u „pograničnoj zoni“.
  Nemci, sve nezadovoljniji učinkom Pećančevih odreda, ali i njihovim ponašanjem (u mećusobnom opštenju nazivali su ih "legalni elementi haosa"), preduzimaju niz mera da stanje u odredima srede. Neke odrede razoružavaju, hapse pojedine vojvode (najčešće zbog crne berze, ucena i drugih špekulacija), skrećući pažnju Nediću da takvo stanje neće tolerisati.
  Pećančeve vojvode se ponašaju kao pravi gospodari na svojim rejonima, preuzimajući najčešće svu upravnu, sudsku i izvršnu vlast, a sledeći njihov primer tako se ponašaju mnoge četovoće i obični četnici, svi udarajući "namet na vilajet" po vojvodskom redu i zakonu. Raspusan život, teror, otimačina i pljačka, crna berza, silovanja, svakodnevna su praksa četničkih "rodoljuba". U njihovim rukama je bila moć da odlučuju o životu i smrti graćana, mogli su da ubiju koga su hteli, naravno pod uslovom da nije okupator ili kvisling, a da nikome ne odgovaraju. Sve u ime "spasa" srpskog naroda.

  U nedostatku svih vrsta artikala, a naročito prehrambene robe, četnički odredi u mnogim mestima preuzimaju distribuciju - raspodelu artikala koji su dobijeni po kartama za snabdevanje. Robu u većem delu uzimaju za sebe, dele svojim prijateljima ili predaju špekulantima radi preprodaje, a zaradu potom dele. Često primenjuju hapšenje imućnijih ljudi pod pretnjom smrtne kazne zbog "izdaje nacionalnih interesa", a potom ih uz veliki otkup puštaju na slobodu. Legalan način pljačke odvijao se i kroz brojno stanje četničkih odreda za koje su primali mesečne plate od Nedićeve vlade. Bilo je vojvoda koji su imali po dve-tri desetine četnika, a prijavljivali za "platu" po stotinu i više ljudi. Zna se i za primere da pojedine vojvode sa dekretima nisu uopšte imali odrede, a primali su plate za njih. Sam Kosta Pećanac stalno je kuburio sa parama koje je dobijao od Nemaca i Nedićeve vlade. Imao je na svom spisku "posebne tajne odrede" za koje je lično primao plate, a da uopšte nisu postojali (npr. Pčinjski, Slavonski, Bitoljski i dr.).
  Nakon što su se u borbi pokazali kao gubitnici, a Kosta Pećanac se razboleo, Nemci su ih u martu 1943. godine, rasformirali.
  Pecancevi cetnici pocinili su brojne zlocine.
  Kosta Pecanac je likvidiran po drazinom naredjenju jer je hteo na taj ovaj nacin da se distancira od otvorenih saradnika okupatora.

  Milorad Kozic - Cetnici Koste Pecanca u Drugom svetskom ratu 2004
  ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
  Arhiv Kosova, Arhiv Pokrajinskog komiteta KPJ za Kosovo i Metohiju u Prištini, card no. 5, reg. no. 220
  Zbornik dokumenata i podataka o NOR-u i revoluciji, I&19, dok. br. 3
  Pavle Jovićević, Kosovo i Metohija i odluke II zasedanja AVNOJ-a, Sloboda, novembar, 1944.
  Cetnici Koste Pecanca borili se protiv Partizana, zajedno sa Nemcima, na kraju ih rasformirali jer nikave vajde nije bilo od njih.
  Poslednji put ažurirao/la Utah : 13.06.2013. u 04:46 2. #2
  Moderator Ројалиста (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.043
  Reputaciona moć
  487

  Podrazumevano Re: CRNI ČETNICI (Četnici Koste Pećanca) legalni i vladini četnici !

  Како је тема постављена без икаквих смерница за даљи ток дискусије, а пошто и сам избор постављеног садржаја има тенденцију да је у старту упропасти, иста се затвара.
  Све старинске землѣ србске,
  Сво србинство станакь мой.

Slične teme

 1. Partizani VS Četnici
  Autor **case-problem**SONY u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 140
  Poslednja poruka: 26.08.2010., 11:33
 2. Četnici
  Autor jelen.co u forumu II svetski rat
  Odgovora: 1412
  Poslednja poruka: 06.07.2009., 13:29
 3. Četnici kao dobri momci.
  Autor Treća u forumu Istorija
  Odgovora: 498
  Poslednja poruka: 03.11.2008., 12:25
 4. Odgovora: 107
  Poslednja poruka: 16.03.2008., 21:42
 5. Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 04.01.2008., 13:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •