Informacija malo kasni, ali ako imate spremne radove, imate sasvim dovoljno vremena da učestvujete... A ako ste u Leskovcu ili blizu, možete da svratite pa javite utiske.

----------------------------------------------------


I ove godine Leskovacka skola stripa "Nikola Mitrovic Kokan" koja radi u okviru Leskovackog Kulturnog Centra organizovace manifestaciju " Balkanska Smotra mladih strip autora" i to sedmi put za redom. Manifestacija ce se odigrati pod pokroviteljstvom i u prostorijama Leskovackog Kulturnog centra (koji je i glavni organizator manifestacije) i Narodnog Muzeja u Leskovcu.

Smotra ce i ove godine biti nagradna, pa ce troje po misljenju zirija najboljih u kategorijama strip crtaca, ilustratora i strip scenariste dobiti plakete sa likom Nikole Mitrovica Kokana, a dodelice se i tri dodatne diplome u sve tri kategorije. Diplomu ce dobiti i najbolji debitant, a (verovatno) ce se dodeliti i plaketa za doprinos Srpskom stripu; nagrade ni ovog puta nisu novcane. Predsednik zirija za dodelu nagrada i gost manifestacije bice Sinisa Radovic, dok su dva druga clana zirija Boris Lazic i Srdjan Nikolic Peka. Svi pristigli radovi bice izlozeni u velikoj galeriji Doma kulture u Leskovcu, U sklopu same manifestacije koja ce trajati tri dana, odrzace se javni cas crtanja u holu Kulturnog Centra, projekcije crtanih filmova, promocija nekoliko strip casopisa (iz zemlje ali i iz inozemstva) i knjiga, a bice neizostavno i tribina i okruglih stolova. Najbolji stripovi bice publikovani u specijalnom biltenu povodom izlozbe.

Sto se propozicija za ucestvovanje u takmicarskom delu tice, one su sledece: pod terminom mladi autor podvode se svi oni autori mladji od tridest godina, i svi koji ispunjavaju taj osnovni uslov slobodni su da svoje radove u bilo kojoj od tri kategorije podnesu na uvid ziriju, ili kao materijal za izlaganje (izlagati mogu i stariji autori, ali oni nece ulaziti u konkurenciju za dodelu nagrada). U kategoriji ilustracije moguce je konkurisati kako ilustracijom u boji, tako i crno belom ilustracijom, a strip scenarija treba slati otkucane, ili pak podneti gotove i zavrsene stripove koji su po njima nastali. Radi konkurisanja u kategoriji strip crtaca trebalo bi podneti najmanje dve table stripa, a najbolje bi bilo podneti ceo strip (jer bi ovaj tako dosao u obzir za objavljivanje). Sve ostale kreativne slobode su apsolutno ostavljene autorima, tako da je alternativa dobrodosala isto koliko i glavni tok.

Ovim se upucuje i poziv za ucestvovanje svim mladim strip autorima, skolama i radionicama stripa koje deluju na prostoru Balkana; Leskovacka skola stripa ce se potruditi da bude dobar domacin svim gostima. Svaki ucesnik izlozbe dobice zahvalnicu za ucestvovanje na manifestaciji i katalog.

Vazna napomena: Radove treba slati na sledecu adresu:
MARKO STOJANOVICA
NIKOLE SKOBALJICA 13\25
16000 LESKOVAC

najkasnije do 15.07.2005. godine. Originali su pozeljni, ali je moguce slati i (kvalitetne) kopije. Dobrodosla su i strip izdanja.

Svi radovi bice vraceni u najboljem stanju u roku od mesec dana od zavrsetka izlozbe, zajedno sa katalogom.