Hrvat koji je oslobodio Beograd !
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Hrvat koji je oslobodio Beograd !

 1. #1
  Zainteresovan član najveci_izdajnik (avatar)
  Učlanjen
  30.06.2005.
  Lokacija
  NDHzija - Tomislavgrad neprispojeni dio Lijepe Naše
  Poruke
  102
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Hrvat koji je oslobodio Beograd !

  Sveti Ivan Kapistran (1386–1456)
  Rodio se g. 1386. u Capistranu, u talijanskoj gorovitoj pokrajini Abruzzo, u obitelji njemačkog podrijetla. Postao je franjevac. Na papin nalog, kao jedan od najvećih pučkih propovjednika, obišao je pola Europe. Umro je 23. listopada 1456. u Iloku, u Hrvatskoj, ali se njegovu grobu zameo trag.

  Poznati profesor Franz Spirago zorno opisuje kako se mladi pravnik Giovanni da Capestrano odriče ovoga svijeta. To je možda i najveća pouka iz njegova vrlo bogatog života pa ćemo se nastojati u to uživjeti. Moto našeg razmišljanja nek budu riječi proroka Habakuka: »Ja ću se radovati u Bogu Jahvi i kliktat ću u Bogu svojem Spasitelju. Bog Jahve, moj Gospod, moja je snaga, on mi daje noge poput košutinih, i vodi me u visine« (Hab 3,18–l9).

  Spirago piše da je sv. Ivan Kapistran jedan od najglasovitijih propovjednika svih vremena; na Sveučilištu u Peruggiji studirao je pravo te postao doktor pravnih znanosti. Tadašnji napuljski kralj 1412. postavio je mladog doktora prava sucem u Peruggiji. Oženio je kćerku najbogatijeg građana Peruggije i tako se domogao velikog bogatstva. To mu je otvorilo put do časti i blistave karijere. Ali Bog je odredio drugačije.

  Građani se Peruggije pobuniše protiv kralja te zatražiše suca Ivana da u ime grada pregovara s kraljem. Kad su njegovi pregovori postali bezuspješni, građani Peruggije posumnjaše u Ivana da šuruje s kraljem te ga baciše u zatvor te mu davahu za hranu samo kruh i vodu. Bilo je to g. 1413. Ivan se u toj teškoj situaciji, punoj patnje, ponadao da će se kralj zauzeti za njega, ali od toga nije bilo ništa. Bio je ostavljen na cjedilu i duboko razočaran, predan u beznađe. K tome je došao još jedan težak udarac: njegova je mlada žena, teško pogođena sudbinom svog muža, umrla od žalosti. Osim toga, oduzeli su mu svu njegovu imovinu. I tada je mladi, toliko iskušavani, čovjek brzo uvidio kako prolazi zemaljska sreća. Zato je odlučio da više neće čeznuti za zemaljskim častima i dobrima, nego čim bude slobodan krenuti drugim putem: odreći se svijeta i samo Bogu služiti. Obećanje je ispunio te u 30oj godini ušao u franjevački red. Bilo je to g. 1416. Brzo je postao propovjednik pokore, propovijedajući po Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, a došao je i u naše krajeve. Mase su ga slušale često pod vedrim nebom jer i najveće crkve bijahu premalene da prime silna mnoštva željnih slušatelja. U Beču se još i danas može vidjeti vani izgrađena propovjedaonica s koje veliki propovjednik propovijedaše Božjem narodu. Pošavši u Češku, silni je propovjednik obratio mnoštvo husita, vrativši ih u krilo Katoličke crkve. Kapistran je revnovao i u borbi za oslobođenje kršćanskih krajeva od Turaka. Vrhunac tog nastojanja bijaše bitka koju je g. 1456. animirao kod tadašnjeg Grčkog Beograda (današnjeg Beograda), gdje je šačica junaka od 4.000 izvojevala pobjedu nad daleko nadmoćnijom vojskom sultana Mehmeda II. Osvajača, kod koje izginu 24.000 vojnika. Kapistran je prije bitke ugledao vatrenu strjelicu s neba uperenu prema neprijatelju krsta, a što je ulilo hrabrost i u njega i u kršćansku vojsku. Dva mjeseca nakon pobjede kod Beograda Ivan Kapistran je umro od kuge u Iloku te bio pokopan vjerojatno u zajedničkoj grobnici, tako da mu se ne zna za grob.  Iz života svetog Ivana Kapistrana jasno se vidi koliko dobrih posljedica može proizići iz križeva i patnja. Da nije bio onako pogođen patnjama vjerojatno ne bi nikad postao ono što je postao.  Uskoro bi moglo biti dokazano da se relikvije sv. Ivana Kapistranskog, franjevca rodom iz Capestrana u Abruzzu na talijanskoj obali Jadrana koji je 1456. preminuo u Iloku, nalaze u pravoslavnom ženskom samostanu u Bistriti Olteani u Rumunjskoj.
  Relikvijama Sv. Ivana Kapistranskog izgubljen je svaki trag davne 1521. godine.
  Nakon iscrpnog istraživanja Stefan Damian iz Rumunjske i Filippo De Marchis iz Italije zaključili su da se tijelo sv. Ivana Kapistrana nalazi u pravoslavnome ženskom samostanu u Bistriti Olteani u Rumunjskoj, a s tim se slaže i don Marcello Mammarella iz Pescare u Italiji, koji se bavi kršćanskom arheologijom i, posebno, relikvijama svetaca.


  No, ti se nalazi protive predaji rumunjskoga manastira, koja govori da relikvije što se tamo časte pripadaju sv. Grguru Dekapolskome iz IX. stoljeća. No, činjenice govore u prilog znanstvenika. Tako je čak na prvi pogled očito da relikvije ne mogu biti iz IX. stoljeća, nego su stare najviše oko 5-6 stoljeća. K tomu, samostanska ikonografija vezana uz relikvije upućuje da je riječ o svecu podrijetlom sa Zapada, a talijanski znanstvenici još dodaju da se kraj iz kojeg potječe sv. Ivan Kapistran naziva Dekapolis.


  Sv. Ivan Kapistran u tadašnjoj je Europi bio nadaleko poznat po apostolskoj revnosti, nastojanju oko suzbijanja krivovjerja, zalaganju za dosljedni kršćanski život svojih suvremenika, ali i po neumornome zalaganju za obranu Europe od Turaka. Dok su neki predlagali nagodbu s Turcima, sv. Ivan Kapistranski ih je odlučno odbio i stao na čelo priprema za obranu. Vojska koju je predvodio i Turci sukobili su se od 14. do 22. srpnja 1465. kod Beograda u žestokim bitkama u kojima su Turci poraženi.


  Bitka je posve iscrpila sv. Ivana Kapistrana te je tri mjeseca nakon toga preminuo. Zapisi kažu da je na vijest o njegovu preminuću »proplakala cijela Europa«. (Ika/Hina) 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvat koji je oslobodio Beograd !

  Citat Original postavio najveci_izdajnik
  Sveti Ivan Kapistran (1386–1456)
  Rodio se g. 1386. u Capistranu, u talijanskoj gorovitoj pokrajini Abruzzo, u obitelji njemačkog podrijetla.
  (Ika/Hina)
  ...nisi nam samo rekao koje godine je postao Hrvat
  ... razumljivo je da se kitite tudjim pejem posto svoga nemate...
  Dikensov Uriah Heep je za vas "moralna gromada"

 3. #3
  Domaćin Zarathustra (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.683
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano Re:

  blablabla....kojesta...pa zivim u Zemunu i imao sam pristup arhivu zemunskom, taj covek jeste branio Zemun, ali on nema veze i nema ni H od Hrvata....


  ...gluposti !
  Imas cak i sajt ovde http://www.zemun.co.yu/iz_istorije/ pa procitaj, obrazuj se, nemoj da mislis da si najpametniji !

 4. #4
  Primećen član _guru_ (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2005.
  Lokacija
  Pozarevac
  Poruke
  667
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Ma shvatam ja to. On je rodjen u Italiji, roditelji su mu bili Nemackog porekla, a posto je umro u Hrvatskoj onda je on Hrvat. Da da logicno. A i sto je odbranio Beograd svaka mu cast.

 5. #5
  Zainteresovan član najveci_izdajnik (avatar)
  Učlanjen
  30.06.2005.
  Lokacija
  NDHzija - Tomislavgrad neprispojeni dio Lijepe Naše
  Poruke
  102
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re:

  Antemurale Christianitatis  Kad su Turci god. 1453. osvojili Carigrad, papa Kalist III. pozvao je sve kršæanske narode u križarski rat. U kršæanskoj vojsci koja je u srpnju god. 1456. porazila 150 000 turskih vojnika pod Beogradom, sudjelovao je veliki broj Hrvata koje je pokrenuo franjevac Ivan Kapistran. Protuosmanlijski križar i branitelj kršæanstva, fra. Ivan Kapistran (Giovanni da Capestrano) umro je god. 1456. u Iloku, a zbog mnogobrojnih posmrtnih èudesa i viðenja proglašen je svecem.

  Protiv višestruko brojèano jaèih turskih osvajaèa, Hrvati su vodili najžešæe ratove u 16. i 17. st. koja su nazvana kao "duo plorantes saecula Croatiae" ("dva plaèuæa stoljeæa Hrvatske"). Hrvatska je teško krvarila i patila, osobito 1493. kad je u boju na Krbavskom polju poginulo više od 10 000 hrabrih hrvatskih ratnika. Èasni naslov "Antemurale Christianitatis" ("predziðe kršæanstva"), kojeg su Hrvati dobili 1519. od pape Lava X., hrvatski ratnici su u potpunosti opravdali kad su uz Božju pomoæ, velikim junaštvom i ratnim umijeæem uspjeli obraniti svoj životni opstanak i kršæansku Europu.

  U skoro 400 godina dugom ratovanju protiv osmanlijskih osvajaèa proslavili su se mnogi imenima znani i neznani hrvatski ratnici i junaci. Najpoznatiji meðu njima bili su: branitelj Zemuna Marko Skobliæ kojeg su Turci svezanog bacili pod bijesnog slona jer se nije htio poturèiti i pokloniti turskom caru, ban Petar Berislaviæ koji je zbog sjajne pobjede kod Dubice na Uni god. 1513. dobio na dar blagoslovljeni maè i klobuk od pape Lava X., senjski kapetan Petar Kružiæ koji je punih 15 godina branio okruženi Klis, vrhovni kapetan Nikola Jurišiæ koji je god. 1532. sa samo 700 Hrvata zaustavio 140 000 Sulejmanovih vojnika na njihovom vojnom pohodu za Beè, ban Nikola Šubiæ Zrinski koji je god. 1542. s 400 Hrvata spasio Peštu od sigurne propasti. Godine 1566. Sulejmana II. koji je krenuo s preko 100 000 vojnika osvojiti Beè i potom èitavu Europu, zaustavio je pod Sigetom N. Š. Zrinski s 2 500 hrvatskih ratnika, pri èemu su poslali na drugi svijet preko 30 000 Turaka, a sami su zbog hrabrosti i junaèke smrti "ušli u legendu" svjetske ratne i vojne povijesti.

  Još neki poznati i slavni ratnici bili su: hrvatski ban Toma Erdody koji je s hrvatskim ratnicima ostvario sjajnu pobjedu god. 1593. kod Siska koja je ujedno bila prekretnica u ratu Hrvata s Turcima, ban Ivan III. Draškoviæ jedini Hrvat na položaju ugarskog palatina kojeg su nazvali "defensor Croatiae", ban Nikola Zrinski i ban Petar Zrinski koji su nanijeli velike gubitke turskoj vojsci, ban Ivan Karloviæ, ban Petar Keglaviæ, Krsto Frankopan, general Ivan Lenkoviæ, kapetan Grgur Orlovèiæ, ban Matko Talovac, knez Juraj Zrinski, zapovjednik Marko Horvat Stanèiæ, zapovjednik Vid Hallek, ban Petar Erdody, sveæenik Marko Mesiæ, fra. Luka Ibrišimoviæ i mnogi drugi.

 6. #6
  Zainteresovan član najveci_izdajnik (avatar)
  Učlanjen
  30.06.2005.
  Lokacija
  NDHzija - Tomislavgrad neprispojeni dio Lijepe Naše
  Poruke
  102
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re:

  Pacta Conventa  Junaèka smrt kralja Petra god. 1097., nije negativno utjecala na snagu hrvatske vojske. Nakon što su uništili maðarske garnizone i likvidirali njihovu kratkotrajnu vlast u Slavoniji, Hrvati su sigurno držali granicu na Dravi.

  Zbog takvog razvoja dogaðaja, god. 1102. dolazi do sklapanja sporazuma izmeðu Hrvata i Kolomana poznatijim još kao "Pacta Conventa". Dosta je razloga koji su doveli do tog nesretnog sporazuma, a kojeg je tadašnja hrvatska narodna stranka smatrala velikim politièkim uspjehom. O razlozima neæemo ovdje raspravljati, nego æemo samo naglasiti da je Koloman nakon gorke spoznaje o snazi hrvatske vojske, bio prisiljen ponuditi Hrvatima "ugovor, kako budu sami htjeli". Meðutim vrijeme je kasnije pokazalo da je Koloman napravio sjajan posao u nagodbi s najpoznatijim hrvatskim velikašima iz rodova; Kaèiæa, Kukara, Šubiæa, Svaèiæa, Pleèiæa, Mogoroviæa, Gušiæa, Èudomiriæa, Karinjanina i Lapèana, Laènièiæa, Jamometiæa i Tugomiriæa. Naime, Koloman i njegovi nasljednici nisu poštovali ugovorom dogovoreno.

  Od god. 1102. Hrvatska i Ugarska su imale istoga vladara, ali kao dvije zasebne kraljevine. U Biogradu na moru prigodom krunidbe, Koloman je obeæao sva javna i državna prava Kraljevini Hrvatskoj, te je priznao hrvatskim velikašima još neka povlastice. Hrvati su pak priznali Kolomana za hrvatsko-dalmatinskog kralja i obvezali su se da æe ga pomagati u ratu, i to o svom trošku do Drave, a preko Drave o njegovom trošku.

  Sva vladarska prava Kraljevine Hrvatske prešla su na Kolomana i njegove nasljednike, pa su tako oni imali pravo na; imenovanje bana, izdavanje privilegija i darovnica, potvrda na saboru izglasanih zakona, skupljanje poreza i carina, uživanje "kraljevske zemlje" ("terra regalis") izumrle hrvatske narodne dinastije, vrhovno zapovjedništvo nad hrvatskom vojskom i odreðivanje vanjske politike.

  Na veliku žalost i nesreæu, tako je svršilo staro hrvatsko narodno kraljevstvo, a što je najgore Hrvatska je Pactom Conventom izgubila nezavisnost i meðunarodni identitet, zbog èega æe kasnije biti teških posljedica po hrvatski narod.

 7. #7
  Primećen član _guru_ (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2005.
  Lokacija
  Pozarevac
  Poruke
  667
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Gde si sve ovo nasao majke ti. Ja licno nisam neka hardcore srbenda kakvih ima ovde, stavise umeren sam, ali ove "cinjenice" su smesne. Ako zelis i ja mogu da nadjem "jako dobro dokumentovane" spise po kojima su svi narodi sa Balkana ustvari potomci Srba, kako u Srebrenici niko nije ubijen itd. Isto tako i Albanci pricaju price o tome kako su oni stariji narod od helenskih Grka, Bugari o tome da juzna Srbija i Makedonija pripadaju njima jer su se oni za njih borili itd.
  To je najobicnije prepravljanje istorije extremnih nacionalista (kao i vasa prica o Hrvatskim antifasistickim snagama pre dolaska Tita sa partizanima). I te tvoje nazovi istine koje si iz ko zna cega izvukao su najobicnija glupost. Jedini nacin da ja poverujem u iste je da vidim spise na Madjara ili Austrijanaca. Ovako je sve to rekla kazala.
  A ta tvoja draga Hrvatska je bila Austrougarska provincija duze nego sto je Srbija bila pod Turcima i sluzila je samo kao zivi stit Austrougarima i od Srba i kasnije od Turaka. Kasnije je posle exodusa dela Srba i od tih Srba formiran zivi stit u Krajini i Vojvodini. Tako su Turci umesto da napadaju gospodu, napadali seljacke ratnike Srbe i Hrvate. I to sto su Hrvati mozda i ratovali u Srbiji to je bilo cisto naredjenje Madjara koji su tada sa Hrvatskom mogli da rade sta hoce.
  A tek onaj deo o tome kako je po par stotina Hrvata zaustavljalo vojske od po 150000 ljudi. To je tek smesno. Ma Spartanci i Brasida i Leonida ne mogu da ni da vam priblize po hrabrosti, odvaznosti, pameti i ratnoj strategiji. Ma daj molim te. Zar ne mislis da bi neko negde u Evropi spomenuo takve borbe, takve vojne uspehe. Hej pa 100-200 ljudi zaustavilo 20000. Pa to je cudo. Kao sto kazem jedino su jos Spartanci uspeli da urade nesto slicno i to u Termopilskom klancu, a 2500 Hrvata je nekako zaustavilo 150000 dobro naoruzanih Turaka. Ponavljam. Smesno. Bajka za decu.
  Jos jedna stvar oko te odbrane Hrvata od Turaka. Car Dusan je jos hteo da povede Krstaski rat, koji je nazalost mogao da objavi samo papa. I tako mu se malo dodvorivao i zatrazio je isto, ali Austrougari su se protivili tome kod pape, jer su zeleli da Srbija koja se tada prostirala preko veceg dela Balkana oslabi. I tako sta se sve izdesavalo zna se. Tako da, ako je bilo ko stvarno hteo da brani Hriscanstvo taj bi krenuo sa Srbima kada su bili najmocniji. Ovako se Austrougarima ispunila zelja, propala je Srbija, a oni su stavili Hrvate, Rumune i ono od Srba sto se naselilo u Vojvodini i Krajini da trpi najvece udare Turaka. I sad ce Hrvati da se zanose kako su oni branili Evropu od Turaka. Te velike vojske Turaka su inace uz pomoc ovih pogranicnih naroda rasturali dobro opremljeni Austrougari, nikako bedno opremljeni Srbi ili Hrvati. Jedino su se Rumuni malo bolje drzali, ali to je druga prica.
  I na kraju ovog posta. Ko je vama oslobodio Hrvatsku i Sloveniju i Bosnu. To ste vi sigurno sami. Tako vam pise u udzbenicim zar ne.

 8. #8
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano

  'Ајде, људи, ви који имате боље знање од мене из
  области историје ОДГОВОРИТЕ ОВОМ КРСТАШУ И ПАПИНОМ УНИЈАТСКОМ РАТНИКУ, ја нисам за бановање, али сам за ваљан
  одговор !!!

 9. #9
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  Чуј, католици ослобађали Констатинопољ, колико се сећам не да су га опљачкали него брука, обашка што су слали децу од десет година да ослобађају Јерусалим, као фол имају чисту душу а самим тим и загарнтовану победу.
  Нисам ни ја за бановање, лепше је пустити га да се бије сам са собом, што му како и сами видимо иде одлично.

Slične teme

 1. Euleks oslobodio ubicu 12 Srba
  Autor Тихи u forumu Politika
  Odgovora: 83
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 14:47
 2. EULEKS oslobodio šiptarskog masovnog ubicu!
  Autor zadovoljni kupac u forumu Politika
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 15.03.2009., 11:33
 3. EULEKS oslobodio ubicu 12 Srba,-OJ BOŽE GDE SI???
  Autor nesko101 u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 13.03.2009., 13:57
 4. BALAŠEVIĆ - HRVAT ili SRBIN (ISKVARENI HRVAT)
  Autor Slavic Land u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.12.2008., 14:47
 5. Hrvat koji je oslobodio Beograd !
  Autor najveci_izdajnik u forumu Istorija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 10.07.2005., 09:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •