Dreamweaver MX
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 28

Tema: Dreamweaver MX

  1. #1
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano Dreamweaver MX

    Mozda cu delovai kao potpuna neznalica sto ovo pitam, ali kako da preko slike kucam tekst? Znaci ono, slika je ispod, a ja preko nje nekako da ubacim tekst (samo da ne editujem sliku)



  2. #2
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    09.02.2004.
    Poruke
    165
    Reputaciona moć
    52

    Podrazumevano

    Postavi sliku kao background Pozdrav

  3. #3
    Poznat loop (avatar)
    Učlanjen
    29.01.2005.
    Lokacija
    u senci divljeg kestena
    Poruke
    9.160
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    ides na page properitis pa izaberes sliku za backgrond, ili ako hoces neku manju onda napravis tablu pa postavis tu sliku kao backgraund table

  4. #4
    Obećava
    Učlanjen
    10.05.2003.
    Lokacija
    Paracin, Srbija i Crna Gora
    Poruke
    70
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Ili ako necesh da se petljash sa tabelama i slicnim stvarchicama, mozesh to isto i pomocu CSS-a, ali poshto mi delujesh kao pochetnik, bolje nemoj da se upushtash u to, ali ovo sam rekao chisto da znash kako sve moze to da se uradi...

  5. #5
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Asix
    Ili ako necesh da se petljash sa tabelama i slicnim stvarchicama, mozesh to isto i pomocu CSS-a, ali poshto mi delujesh kao pochetnik, bolje nemoj da se upushtash u to, ali ovo sam rekao chisto da znash kako sve moze to da se uradi...
    A jel bi mogao malo da me uputis u CSS ili da me usmeris na neki tutorial, posto pravim sajt sa zaobljenim okvirima, pa mi tabele bas ne rade posao.

  6. #6
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Dreamweaver MX

    Citat Original postavio GrimReaper
    Mozda cu delovai kao potpuna neznalica sto ovo pitam, ali kako da preko slike kucam tekst? Znaci ono, slika je ispod, a ja preko nje nekako da ubacim tekst (samo da ne editujem sliku)
    Primer sta ja radim, mozda ti pomogne. Sajtu pristupaju razni klijenti jedne firme. Nakon sto se identifikuju, iz baze podataka izvadim naziv firme.
    Kad se otvori glavna strana, ako se klijent pravilno identifikovao, na jednom mestu imam jedan unapred napravljen okvir (JPG fajl). U taj okvir upisujem ime firme nadjeno u bazi podataka.
    Da bih tacno pogodio gde da se ime firme ispise, koristim <div></div> tagove sa preciznim pozicioniranjem.

    Recimo da je ime klijenta u varijabli "cHello"
    Nakon iscrtavanja JPG fajla, imam kod:

    <div id="Hello" style="position:absolute; left:435px; top:160px; width:100px; height:20px; z-index:20"> <B><FONT COLOR="blue">cHello</FONT></B></div>

    Naravno malo je drugaciji kod jer pravim HTM "on the fly" iz EXE programa, ali generalno mozda ti dam ideju...

    Sad, mozda si ti pitao ustvari nesto drugo. Ako radim staticke strane, koristim "Actual Drawing" program. Tu nema problema, napravim sliku, postavim je gde zelim, zatim napravim tekst, proglasim ga transparentnim, pa ga postavim posred slike ako treba... to odradjuje posao jer ovaj program takodje koristi <div></div> pozicioniranje svuda.

    Ajd' javi da li sam te pravilno razumeo

  7. #7
    Obećava
    Učlanjen
    10.05.2003.
    Lokacija
    Paracin, Srbija i Crna Gora
    Poruke
    70
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Da, sa <div> tagom mogu chuda da se naprave, i ja isto kad vadim podatke iz baze, obavezno promenljivu sa rezultatima pozicioniram sa <div> tagom, tako mi je najlakshe, a i nema tabela.
    Samo shto ponekad IE 6 ne otvori stranu kako treba zbog bug-ova, ali uvek mozesh da uradish mehanizam za prepoznavanje browser-a (ili nadjesh neku skriptu koja radi isto) i tako zabranish pristup sajtu sa IE-om, ali to je vec tvoja stvar i zavisi od mnogo faktora...

  8. #8
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Srecom, nisam imao problema ni sa jednim browserom, koristeci <div> tag, a veoma ga intenzivno korsitim, zbog prirode aplikacije koju sam uradio (sve je iz baza prakticki)
    Kakav problem si imao sto se tice <div> taga na IE ?

  9. #9
    Obećava
    Učlanjen
    10.05.2003.
    Lokacija
    Paracin, Srbija i Crna Gora
    Poruke
    70
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Pa, ustvari, to i nije <div> tag, nego definisem jednu klasu u CSS-u, na primer .logo, i onda namestim poziciju na apsolutnu i unesem poziciju slike (ili tabele, svejedno), i kada dodelim tu klasu slici koja predstavlja logo, u Firefox-u je tachno tamo gde sam je pozicionirao, a u IE-u je na sasvim drugom mestu, ali to se desava samo kada imam vise selektora na jednoj stranici, tako da kad ucitas site u Firefox-u ili nekom drugom browser-u, sve je divno, ali kad ga otvoris sa IE-om, imash utisak kao da si promashio sajt, tj. stranica ne lichi ninashta...

  10. #10
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Da, zato ja CSS koristim veoma "stedljivo" jer sam ustanocio da pojedini browseri ne interpretiraju bas jednako sve..

  11. #11
    Obećava
    Učlanjen
    10.05.2003.
    Lokacija
    Paracin, Srbija i Crna Gora
    Poruke
    70
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Da, ali ja obichno napravim malu, ali veoma efektivnu skriptu browser_check.php i ugradim je u sve svoje stranice, a koja ima jedino za cilj da blokira otvaranje bilo koje stranice u IE 6. Lakshe mi je da napravim sajt kompatibilan sa Firefox-om, Opera-om i Netscape-om, nego da ceo dan krpim CSS kod za IE 6.

  12. #12
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Uh, ljudi, sve je to lepo, ali ja samo hocu da kucam tekst preko slike, a da nije u tabeli. :?

  13. #13
    Zainteresovan član Anak1n (avatar)
    Učlanjen
    23.06.2005.
    Lokacija
    Dark place
    Poruke
    204
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano

    Citat Original postavio GrimReaper
    Uh, ljudi, sve je to lepo, ali ja samo hocu da kucam tekst preko slike, a da nije u tabeli. :?
    Onda ukucaj tekst u layaer i stavi layaer na sliku....to ti je najprostiji nacin

  14. #14
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Anak1n
    Citat Original postavio GrimReaper
    Uh, ljudi, sve je to lepo, ali ja samo hocu da kucam tekst preko slike, a da nije u tabeli. :?
    Onda ukucaj tekst u layaer i stavi layaer na sliku....to ti je najprostiji nacin
    E, hvala ti puno, radi.

  15. #15
    Zainteresovan član Anak1n (avatar)
    Učlanjen
    23.06.2005.
    Lokacija
    Dark place
    Poruke
    204
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano

    Nema frke

  16. #16
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Hm, a jel mogu layeri da se centralizuju (mislim ono Align Center)?

  17. #17
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Dobro, sve sam ovo ostalo resio (nekako), ali zasto stvari NECE DA STOJE GDE TREBA!!! Tekst se samo pomera (nije tamo gde sam ga namestio ni u jednom browseru) isto tako i flash dugmici (inace sve se to nalazi u tabeli koja je centalizovana tako da mi layeri nista ne vrede). Pomagajte!!

  18. #18
    Aktivan član DabaMAN (avatar)
    Učlanjen
    04.04.2004.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    1.880
    Reputaciona moć
    69

    Podrazumevano

    XHTML:
    Kod:
    <div id="tekst">
    <p>Neki tekst</p>
    </div>
    CSS:
    Kod:
    #tekst {
    text-align:center;
    background-attachment:scroll;
    background-image:url(slika.png);
    background-repeat:no-repeat;
    background-position:center;
    }
    Ovako ja radim, tekst uvek držim u paragrafima, unutar DIVa. Tekst i pozadina su sad centrirani, i ne beže nigde jedan od drugog.

  19. #19
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    Oh, ali ja necu da mi tekst bude centriran, zato sto ce se nalaziti na delu slike koji nije bas u centru. A zasto moj host nece da mi ocita slike? Samo problemi. Na kraju cu da odustanem od web dizajna i vratim se programiranju!! Ovoliko frustracija nisam ocekivao! :x

  20. #20
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    A dobro je, ovo drugo sam resio.

  21. #21
    Aktivan član DabaMAN (avatar)
    Učlanjen
    04.04.2004.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    1.880
    Reputaciona moć
    69

    Podrazumevano

    Citat Original postavio GrimReaper
    Oh, ali ja necu da mi tekst bude centriran, zato sto ce se nalaziti na delu slike koji nije bas u centru.
    To sam ja dao samo za primer centriran tekst, ti ga možeš, koristeći margine, pozicionirati po volji.
    Evo recimo da ti gornja margina od paragrafa bude 50 piksela, a leva 100.

    Kod:
    p {
    margin-top:50px;
    margin-left:100px;
    }
    Na isti način možeš pozicionirati bilo koji element na stranici, a da uopšte ne koristiš tabele (što se jako preporučuje).

  22. #22
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    .....

  23. #23
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    A, da, a za Flash dugmice? (pozicioniranje?)

  24. #24
    Aktivan član DabaMAN (avatar)
    Učlanjen
    04.04.2004.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    1.880
    Reputaciona moć
    69

    Podrazumevano

    Što izbrisa onaj post pobogu, ja se sad raspisao da ti sve objasnim, al' izgleda nema svrhe.

    Flash dugmiće možeš ili ugnezditi u tabelu, ili daleko bolji način - ubaciti u DIV i pozicionirati pomoću css-a, na način koji sam već objasnio.

  25. #25
    Iskusan GrimReaper (avatar)
    Učlanjen
    06.04.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nish
    Poruke
    5.006
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano

    A sta sam ono bese napisao? Izbrisao sam ga, jer sajt nije ni priblizno gotov. Ali ako ti je bas volja evo linka ponovo http://gamesocean.atspace.com , mislim da sam pitao nesto u stilu saveta za dizajn. Postavicu ga i na onu temu "Sajtovi za komentarisanje" da vidim sta ce ljudi da kazu o mom dizajnerskom talentu.

Slične teme

  1. Dreamweaver
    Autor stekic u forumu Web dizajn
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 14.05.2006., 00:08
  2. Dreamweaver 8
    Autor dobojsc u forumu Web dizajn
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 14.04.2006., 13:34
  3. Dreamweaver
    Autor vuki3 u forumu Web dizajn
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 10.02.2005., 17:04
  4. Dreamweaver
    Autor Milos87 u forumu Web dizajn
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 08.02.2005., 21:36
  5. dreamweaver
    Autor u forumu Web dizajn
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 12.04.2004., 20:12

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •