НАСЕЉАВАЊЕ СРБА НА БАЛКАН
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 77

Tema: НАСЕЉАВАЊЕ СРБА НА БАЛКАН

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano НАСЕЉАВАЊЕ СРБА НА БАЛКАН

  Naseljavanje Srba na Balkan
  Dr Simo Jelača

  Pre tri hiljade godina, hiljadu godina pre Hrista, grana prastarog srpskog stabla koja se uputila ka jugu naselila je danasnje predele Austrije, Kranjske, Hrvatske, Slovenije i Ugarske, gde su osnovali Panonsku Srbiju. Od Srba u Bojci jedno pleme nazvano, Spori ili Anti, seleci se proslo je pored Karpata i naselilo Daciju. Kasnije su presli Dunav i naselili Srem, Slavoniju, Hrvatsku do Siska, Podravinu i Zapadnu Ugarsku do Komornog, a na jug do Titela (danasnje teritorije). Panonija se delila na gornju i donju Meziju (grcki i rimski naziv za deo Srbije od Drine do Crnog mora), a Dacija prostirala od Tise do Crnoga mora, juzne Ugarske, Banata i Rumunije. Zatim su naselili predele sadasnje Srbije. Prema tome, Srbi u danasnjoj postojbini nisu samo od sedmoga veka nove ere, vec od davno pre Hristovog rodjenja. To je rekapitulirao istoricar Stojan Boskovic u svojoj "Istoriji sveta" rekavsi: "Po starini vremena na prvo mesto dolaze Srbi ili Anti, koji su tu stanovali davno pre rodjenja Hristovog i Sloveni u ovim krajevima su starosedeoci".
  Tek u trecem veku nove ere rimski car Trojan naselio je u ovim krajevima svoje veterane koji su se izmesali sa Srbima. Od te mesavine nastao je rumunski narod. Po Srbima Seberanima grad Turnu Severin je dobio ime. U Rumuniji su poznata srpska plemena Dragasani, Radovan, Gradiste, Stanisevci, Sokola. U petom veku nove ere kan Bajan pozove Srbe na predaju ali dacki knez Dobrota to odbije. Bajan ih ostavi neko vreme na miru, ali nesto kasnije padose pod vlast Mongola, B'lgara. Otuda ovi Bugari nisu istoga porekla sa Bugarima srpsko-antskog porekla (slovenskog). Po Milojevicu, Bugari su se sukobili sa Srbima u Maloj Vlaskoj (danasnji Banat). Srbi iz Dacije sirili su se prema Jadranskom moru i gde god su se naseljavali nailazili su na srpsko stanovnistvo, koje je u iste krajeve naseljeno jos pre Aleksandra Velikog. Bugari, tursko-mongolskog porekla bili su dobri ratnici i kao takvi pokorili Srbe u Daciji, dok su Bugari slovenskog porekla nazivali sebe Srbima i govorili staroslovenski. Od petog do devetog veka lepo su ziveli sa Srbima, primali su srpski jezik i obicaje a zadrzavali bugarsko ime. Otuda i danas imaju srpska imena: Borisav, Vojin, Dragomir, Radomir itd. Istoricari su taj process nazivali poslovljavanje. I francuski istoricar Leon Rousset pisao je 1882 da su Srbi i Bugari grane istovetnog starog srpskog naroda, a car Dusan je sebe proglasavao carem Srba, Grka i Bugara. Madjarski istoricar dr Sentklaraj pisao je da su se oko 650 godine slovenska plemena naselila duz Tise, Save, Drave i Dunava. Racki za to stanovnistvo tvrdi da su to bili Srbi i Hrvati iz Bele Srbije. Tvrdi se da su se tim naseljavanjem Srbi sukobili sa Avarima, koje su isterali i nastanili Panoniju i Dalmaciju. Hrvati su se pretezno preselili u Dalmaciju, dok su Srbi ostali u Panoniji. Sam Maretic pise da je predeo izmedju Drave, Save i Dunava bio srpski. Porfirogenet navodi da su i pre doseljavanja Avara u Panoniju tu ziveli Srbi, koji su se nazivali Belim Srbima, a zemlju su zvali Bela Srbija. Konstantin Porfirogenet Slavoniju naziva Srpskom Slavonijom. A Gavrilo Vitkovic kaze da su Ugarsku nastanjivali Srbi davno pre dolaska Madjara. On kaze da su Srbi takodje nastanjivali Srem, Banat i Backu u vreme doseljavanja Srba na Balkan u sedmom veku. Otuda se Srbi Bodrice smatraju praroditeljima danasnjih Bacvana i Banatskih Srba. Kada su Srbi pod Arsenijem Carnojevicem dosli, hiljadu godina kasnije, oni su u stvari dosli u stare srpske krajeve. Krajem sestoga veka Srbi iz Panonije krecu na zapad i zaposedaju Korusku, Stajersku, Kranjsku, Istru i Furlaniju, sve do Tirola, o cemu je pisao Racki i te krajeve nazivao Norik. A Nemci su to stanovnistvo nazivali Vendima. Srbi su bili zaposeli Dalmaciju pa je Papa Grgur pisao poslanicu nadbiskupu u Solinu o svojoj zabrinutosti zbog srpskog dopiranja i do Italije.
  Tragedija panonskih Srba pocela je dolaskom Madjara u devetom veku. Bio je to narod bez znanja zemljoradnje i trgovine i bez prosvete i kulture. U svoj jezik primili su neke srpske reci. Tako i ime Pesta potice od srpske reci Pec. Osnivac Madjarske drzave bio je Vojko, a sin mu se zvao Marko i pripadali su praoslavnoj veri. Kasnije mu je rimski papa dao ime Stefan (Istvan). Poznati madjarski istoricar Petefi opisao je krunu Svetog Stefana radjenu u istocnjackom stilu i ispisanu cirilicom. Cirilicom je ispisan i nadgrobni spomenik Stefanov.
  Tragedija po srpski narod nastavlja se vekovima. U 19-om veku Austrija je povela ostru kampanju protiv Juznih slovena, na svakom mestu i na svim nivoima, proglasavajuci ih "nizom rasom", sto je imalo za posledicu stvaranja samouverenja kod germanskih zavojevaca i gubljenje samopouzdanja kod napadnutih Srba. Srbi, mada nekada najmnogobrojniji i miroljubivi narod, nisu uspevali da se odupru zavojevacima Nemcima sa zapada, Tatarima sa istoka i Turcima sa juga. Slicne sudbine po srpsko zivlje nastavljaju se i tokom najnovijih dogadjanja. Cak u Larusu XX veka porucuje nam se da cemo se spasiti samo kada se prekrstimo u katolicanstvo i priznamo papu. Zle li katolicke poruke?
  Hrvat Racki, Rus Nestor i Poljak Surovjecki potvrdili su da su Srbi, Vendi, prastanovnici Evrope od pocetka istorijske ere. Ne zna se sa sigurnoscu koliko hiljada godina su postojali u Indiji pre seoba, a na danasnjim terenima su preko tri hiljade godina. Ceh Dalimil je pisao: "Srbi su dosli iz Azije, nastanili su Balkansko poluostrvo uz more pa sve do Rima". Safarik cak nalazi Srbe u nasim krajevima pre pet hiljada godina, znaci tri hiljade godina pre Hristova rodjenja. On kaze da su Srbi u ove krajeve dosli 1600 godina pre pojave Srba u Severnoj Evropi, a Mavro Orbini kaze da su dosli iz Skandinavije 1460 godina pre Hristova rodjenja.
  Poznato je da su srpske vojvode ratovale sa Aleksandrom Velikim, da su predvodili Atiline Hune ka Rimu, a cetiri stotine godina davali su najbolje vojskovodje turcima (Mahmud Pasa Sokolovic, Sulejman Pasa, Omer Pasa Latas). Srpska slabost je sto su pitom i pomirljiv narod i lako se asimiliraju. Safarik Srbe tretira kao juzne evropljane. On kaze da su Srbi dosli iz Indije, preko juzne Azije, zaposeli Malu Aziju i Balkansko poluostrvo jos tri hiljade godina pre Hristova rodjenja. Kasnije dolazi do njihovog pomeranja do Rima, pa Lombardije i zatim u predele sadasnjih slovenskih zemalja. Njihovo desno krilo nastanilo se preko Save i Dunava u Daciji i Panoniji. Ovim Srbima, mnogo kasnije dolaze Srbi sa severa od Baltika i Labe. Po Bonfiniju do pomeranja severnih Srba ka jugu doslo je usled njihovog potiskivanja od strane skandinavskih naroda. Dolaskom na Balkan oni su se sjedinili sa svojim sunarodnicima. Otuda je i Grk Halkokondila za Srbe rekao da su najstariji i najveci narod na svetu. Mavro Orbini takodje spominje da su Srbi gospodarili Azijom.
  Srbi su na Balkanu primali hriscanstvo jos u doba Hristovo direktno od Svetog Pavla. Rossijskij Sinopsis citira da je Sveti Pavle poslao svoga ucenika Andronika u Panoniju i Ilirik da krsti Slovene, a to su bili potonji Srbi. Srpski istoricari vladika Ruzicic, Milojevic i Sreckovic dokazuju da su te Srbe pokrstavali direktni Hristovi apostoli Pavle, Timotije, Andreja, Luka i Tadija a da su osnovali Panonsku episkopiju, a panonski episkop ucestovao je na prvom saboru u prvom veku u Sirmijumu, a to je bio licno Andronik ucenik Svetog Pavla. Zato ruski letopisac Nestor pise da su Srbi seleci se u sedmom veku iz Bojke u Ugarsku, Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Dalmaciju, Crnu Goru i Albaniju, dosli ne u novu vec u staru postojbinu, odakle su ih nekada potisnuli Kelti i Rimljani. Godine 520, prve godine vladavine Justinijanove, sto hiljada ratnika Sabira prikljucilo se Grcima. Savremenik iz tog perioda Menadar zapisao je da su ti Srbi u prvoj polovini sestoga veka pokorili celu Grcku i Tesaliju. Istoricari se slazu da su Srbi izmedju sestog i sedmog veka "Sloveni" pokorili Grcku, Makedoniju, Epir i Albaniju. Iz tog doba svedoce imena mesta i reka, u Makedoniji: Srpciste, Srbovo, Srbica, Srbinovo, Srbince, Srbljani i u Grckoj: Srbinovo, Bosna, Njegusi, Bistrica, Bojka. U doba cara Konstantina Porfirogeneta u Solunskoj Srbiji (Juzna Makedonija) nalazio se grad Serblia (sada Servia) koji su Rimljani zvali Serblia Inferior. Svoju samostalnost izgubili su 1018 godine odakle su Srbi posli sa Srbima iz Ilirije i Dalmacije, sa kojima su stvorili drugu Srbiju. Ova drzava je ojacala u 10-om veku pod vlascu velikog zupana Caslava. Posle njega na vlast dolaze Vojislav, Bodin pa Nemanja, koji su obnovili srpsko kraljevstvo, a o njima dovoljno pise savremena istorija.
  Srbi koji su dosli u Dalmatinske krajeve u petom veku sa Hunima zatekli su tamo Srbe starosedeoce. Ti Srbi starosedeoci u Boki, Dalmaciji i Albaniji porusili su grcke i rimske gradove i izgradili svoje. Tako su porusili Epidaurus i na njegovim rusevinama podigli Dubrovnik. Vizantijsko carstvo ponovo osvaja Dubrovnik u devetom veku ali ga srpski kraljevi Pavlimir i Bodin vracaju i nakon toga u gradu izgrade tvrdjavu Lovrijenac. Osnivacem Dubrovnika smatra se Ostroilo.
  Tokom 630 godine nove ere dolazi do seobe iza Karpata, a 632 godine Srbi iz Bojke masovno krenu na jug. Na putu umre njihov knez i njegova dva sina povedu gotovo sve Srbe iz Bele Srbije. Polovina plemena dodje u krajeve koje su Srbi vec nastanjivali, dok se druga polovina zaustavi sa Srbima u predelima Podravine i Posavine, gde osnovase poslednju Belu Srbiju (danasnji Srem i Slavonija). Novija istorija ove seobe tretira kao prve i najvece, mada su to u istinu bile poslednje i znatno manje od prethodnih seoba. Posle ovih imamo jos jedino seobe Srba pod zupanom Zarijem Pribisavljevic preko Save i Une u predele Zrmanje, Velebita i Jadranskog mora. Od tada su Srbi starosedeoci u Lici, Baniji, Krbavi i Dalmaciji. Rus Gilferding pisao je da je Srbija imala vise oblasti, sadasnju Srbiju, sa Bosnom, istocno i juzno od Hrvata, Neretvanska sa Dubrovnikom, Travunijom, Konavljem i Zetom. A Konstantin Porfirogenit navodi da Hrvatska pocinje od reke Cetine i prostire se uz more do Istre. Safarik i Milos Milojevic, inace, nista ne veruju Porfirogenitu, posto je mnoge stvari o Srbima izmislio, sluzio se neistinama, a srpski kao jezik nije uopste poznavao. Stari srpski istoricar Rajic pise: "Tadanja Srbija obuhvatala je istocnu Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Sadasnju Srbiju, Crnu Goru i Dubrovnik sa jadranskim ostrvima. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.07.2004.
  Lokacija
  Montenegro
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Svi ljudi na svijetu su Srbi !

  Svaki covjek na planeti je Srbin !

  Gazdarice, red bi bio da prebacis ovaj topic u podforum "Književnost-srpske bajke"

 3. #3
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Nisam stigla da procitam ovo do kraja, pa cu samo malo da komentarisem. Nije mi jasno odakle ovom coveku pade na pamet to da su Bugari primali srpski jezik i obicaje, kad oni oduvek smatraju da je Srbija bila bugarska zemlja, sto i jeste bilo neko vreme, u doba cara Simeona, a da je srpski jezik proistekao iz bugarskog. Drugo, nije sigurno da je car Dusan zaista sebe nazivao i carem Bugara, ili je to dodatak koji su uneli prepisivaci njegovih dokumenata. Ako primimo da se on zaista tako nazivao, u sta ja licno verujem, on je to radio zato sto je bio ozenjen bugarskom princezom i preko nje je imao uticaja na bugarski presto. A ono sto se tice Veneda i Anta- po ovoj prici izgleda da su to bili Srbi, a posle se taj narod "pretvorio" u slovene. To mi bas nije jasno iako ne podrzavam tezu o slovenskom poreklu nasih naroda. Objasni mi malo bolje taj proces...

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio igracina
  Svi ljudi na svijetu su Srbi !

  Svaki covjek na planeti je Srbin !

  Gazdarice, red bi bio da prebacis ovaj topic u podforum "Književnost-srpske bajke"
  pazi kad se slazem s tobom!!!

  pa mislim...

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio ancika
  Nisam stigla da procitam ovo do kraja, pa cu samo malo da komentarisem. Nije mi jasno odakle ovom coveku pade na pamet to da su Bugari primali srpski jezik i obicaje, kad oni oduvek smatraju da je Srbija bila bugarska zemlja, sto i jeste bilo neko vreme, u doba cara Simeona, a da je srpski jezik proistekao iz bugarskog. Drugo, nije sigurno da je car Dusan zaista sebe nazivao i carem Bugara, ili je to dodatak koji su uneli prepisivaci njegovih dokumenata. Ako primimo da se on zaista tako nazivao, u sta ja licno verujem, on je to radio zato sto je bio ozenjen bugarskom princezom i preko nje je imao uticaja na bugarski presto. A ono sto se tice Veneda i Anta- po ovoj prici izgleda da su to bili Srbi, a posle se taj narod "pretvorio" u slovene. To mi bas nije jasno iako ne podrzavam tezu o slovenskom poreklu nasih naroda. Objasni mi malo bolje taj proces...
  pa kog smo porekla i mi i vi ako vec prichamo slovenskim jezicima?

  sloveni su tolko napredni bili da su slovenizirali pola planete... jeste, sve ako nisu...

  a shto se tiche nejasnoca... ma preskochi gluposti, po jedna takva knjiga postoji za svaki narod i nisu je pisali normalni ljudi ...

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.07.2004.
  Lokacija
  Montenegro
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio crow
  pa kog smo porekla i mi i vi ako vec prichamo slovenskim jezicima?
  Većina Balkanaca su samo LINGVOSLOVENI


  Citat Original postavio crow
  sloveni su tolko napredni bili da su slovenizirali pola planete... jeste, sve ako nisu..
  Sloveni nijesu slovenizirali, to nije dobar izraz, nego asimilirali.
  Razni starosjedelački i doseljenički narodi su jezički asimilirani,
  a poslije je bilo veeelikih gibanja.

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  Лично нешто не држим до текста који сам поставио али ми се свиђа његова лакмус природа која показује усаглашеност комуниста, усташа и бугарских комуно-нациста у кризним моментима.
  Овај текст би можда и могао да иде у полицу са бајкама али ваши одговори дефинитивно заслужују да се нађу у уџбенику за ветеринарске техничаре.
  Више среће у следећем извлачењу.

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio igracina
  Citat Original postavio crow
  pa kog smo porekla i mi i vi ako vec prichamo slovenskim jezicima?
  Većina Balkanaca su samo LINGVOSLOVENI


  Citat Original postavio crow
  sloveni su tolko napredni bili da su slovenizirali pola planete... jeste, sve ako nisu..
  Sloveni nijesu slovenizirali, to nije dobar izraz, nego asimilirali.
  Razni starosjedelački i doseljenički narodi su jezički asimilirani,
  a poslije je bilo veeelikih gibanja.
  pa pazi... ne kazem ja da u nashoj krvi nema krvi kelta, grka, latina,

  u anchikinoj trachana, al...

  poznato je da civilizovaniji narod asimilira onaj nazadniji i manje kulturno izgradjen.

  a sloveni su dosli na teritoriju najcivilizovanije zemlje u evropi, sa izgradjenom kulturom u svakom obliku jedno 1000 godina ispred i onda su ih malobrojni sloveni asimilirali.

  ono shto su uspeli da asimiliramo to je zbog toga sto smo bili preko 60%

 9. #9
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Ovaj tekst upravo govori o tome koliko zelimo da nas svuda ima!!! Klasicno prosirenje nacionalne istorije koje praktikuju svi balkanski narodi, posebno srbi i bugari.

 10. #10
  Zainteresovan član FORSETI (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2005.
  Lokacija
  Where the Wild Roses Grow
  Poruke
  346
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano

  Citat Original postavio crow
  Citat Original postavio igracina
  Citat Original postavio crow
  pa kog smo porekla i mi i vi ako vec prichamo slovenskim jezicima?
  Većina Balkanaca su samo LINGVOSLOVENI


  Citat Original postavio crow
  sloveni su tolko napredni bili da su slovenizirali pola planete... jeste, sve ako nisu..
  Sloveni nijesu slovenizirali, to nije dobar izraz, nego asimilirali.
  Razni starosjedelački i doseljenički narodi su jezički asimilirani,
  a poslije je bilo veeelikih gibanja.
  pa pazi... ne kazem ja da u nashoj krvi nema krvi kelta, grka, latina,

  u anchikinoj trachana, al...

  poznato je da civilizovaniji narod asimilira onaj nazadniji i manje kulturno izgradjen.

  a sloveni su dosli na teritoriju najcivilizovanije zemlje u evropi, sa izgradjenom kulturom u svakom obliku jedno 1000 godina ispred i onda su ih malobrojni sloveni asimilirali.

  ono shto su uspeli da asimiliramo to je zbog toga sto smo bili preko 60%
  UFFF...
  ...jeste da je logično da "civilizovaniji narod asimilira onaj nazadniji i manje kulturno izgradjen" te da u nekim slučajevima sam broj doseljenika odn. kolonizatora lako može uticati na to da se asimilacija izvrši u njihovu "korist"... ALI ne mora da znači.
  Setimo se recimo starih Grka. Mnogo vekova pre najezde Dorana na prostore tadašnje Helade postojale su razvijene civilizacije, npr. na Kritu Minoska, ubrzo zatim na Peloponezu Mikenska, moguće da je i na zapadnim obalama Male Azije postojala još neka... Obe su bile za ono doba neverovatno razvijene. Osećao se kulturni uticaj jedne na drugu (mislim na relaciju Krit-Mikena odn. Mikena-Krit).
  Uspeli su da udare temelje kasnijoj klasnoj podeli društva, itd.
  Kulture tih civilizacija nisu u toj meri stradale u početku od Ahajaca, koliko jesu kasnije od najezde Dorana. Protutnjali su koliko kroz Peloponez toliko i preko celog Krita. Sa sobom su nosili svoje navike, načine ratovanja, svoje bogove i pored svega svoju prostotu i varvarstvo. CIVILIZOVANIJI NAROD je poklekao pred divljaštvom i varvarstvom mnogobrojnih Dorana. Što je moglo bežalo je a što nije - poubijano je ili prihvatilo način života doseljenika. Ne kažem da su Knosos i Mikena bili neki New York i L.A ali tek vekovima kasnije su stari Grci preko Solona do Perikla postizali to što se na tim prostorima već bilo XX v.p.n.e postiglo. Bar što se kulture tiče.
  Prema tome, ako sve to može da se reflektuje na stanje Balkanskog poluostrva posle II v.n.e kada padaju migracije "naroda sa severa" između ostalih i Slovena sigurno da je bilo mešanja raznorodnih plemena sa starosedeocima o kojima se ipak veoma malo zna.
  Sva sreća pa se tokom VI i VII veka Konstantinopolj odupirao divljaštvu što Slovena, što Avara, Bugara, itd., te kasnije postepeno uspeo nametnuti svoju kulturu i pismenost Srbima, Hrvatima, Bugarima, (KOJA SE DALJE RAZVIJALA KAKO SE RAZVIJALA)...
  Sumnjam da su oni sa sobom nosili knjige, vodili pismene sveštenike, filozofe, naučnike i opismenjavali "nepismene", "nekulturne" istočne Rimljane odn. Vizantince.

 11. #11
  Zainteresovan član FORSETI (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2005.
  Lokacija
  Where the Wild Roses Grow
  Poruke
  346
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano

  Citat Original postavio PAC-PAC
  Лично нешто не држим до текста који сам поставио али ми се свиђа његова лакмус природа која показује усаглашеност комуниста, усташа и бугарских комуно-нациста у кризним моментима.
  Овај текст би можда и могао да иде у полицу са бајкама али ваши одговори дефинитивно заслужују да се нађу у уџбенику за ветеринарске техничаре.
  Више среће у следећем извлачењу.
  Prvi put čujem za uvaženog Dr. Simu Jelača i prvi put se susrećem sa njegovom "istorijom Srba" ali sumnjam da su njegova dela pisana da bi izazvala reakciju kako kažeš:
  "комуниста, усташа и бугарских комуно-нациста у кризним моментима"!
  Ljudi budući intelektualci, profesori, željni novih saznanja a ti ih u veterinarske tehničare! Interesuje me kakav je tvoj komentar na tekst koji si inače preuzeo sa:

  http://www.srpskadijaspora.info/arhiva.asp?a=Srpsko%20poreklo

  RESPECT!

 12. #12
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Pac Pac je otvorio ovu temu da bi izrazio svoj nacionalisticki stav. Bojim se da ce se obuci u ruho Igracine...

 13. #13
  Domaćin DukeofSerbia (avatar)
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Сомбор - Human Reform League
  Poruke
  4.689
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano

  Tema je prava! Ja posedujem knjigu od Jovana Deretica "Anticka Srbija". Covek gresi u mnogim pitanjima i to je ocigledno, ali u mnogim ima pravo. Mnooogo bolja je Olga Pjanovic-Lukovic, ali njene knjige cu kupiti na ovogodisnjem Sajmu knjiga u Bg. I da ne zaboravim Relju Novakovica.
  Od starijih srpskih pisaca imam knjigu Milosa Milojevica "Odlomci istorije Srba i Srpsko-jugoslovenskih zemalja u Austriji i Turskoj" izdanje 2004. (prestampano original iz 1872. sa tadasnjim Srpskim jezikom iz kojega su Hrvati u svom novom turbo jeziku ubacili mnogo reci). Da nezaboravimo Milana Budimira i arhimandrita Rajica. Svi oni tvrde da su Srbi starosedeoci na Balkanu. A dokazi postaje...

  "Nije mi jasno odakle ovom coveku pade na pamet to da su Bugari primali srpski jezik i obicaje.." Ancika Bugari su Mongoli poreklom, ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija, a mi koji verujemu u drugaciju, kazemo da su primili Srpski jezik i kulturu. Pravi Bugari su dugo imali drzavu na Volgi, ali su ih Rusi dokrajcali...

  PAC PAC - zbog cega si objavio tekst? I ovako vecina ljudi u to ne veruje. Mlacenje prazne slame. Ali ja sam pronasao ljude sa kojima istrazujem tu oblast.

  Srbi jesu Iliri i Tracani. Siptari su dosli tek u XI veku sa Balkana. A da je Albanija zaista postojala na Kavkazu u antici idite na sajt
  www.euratlas.com/big/big0100.htm To zvanicna istorija.
  Deretic je potpuno u pravu sa Siptarskim poreklom.

  A da je istorija Srba puna nevidjenih falsifikata svedoci i sledece:
  1. Sveti knez (kralj) Jovan Vladimir je mucki ubijen od Bugara u Ohridu na prevaru, ali ga je Bog nagradio i njegove cudotvorne mosti danas leze u Pravoslavnoj Crkvi u Dracu gde mu je zaduzbina. Po istoriji Drac nije bio u srpskim rukama! Kako?

  2.Sveti kralj Milutin je sahranjen u Sredcu. Za neupucene Sredac je danasnja Sofija. Milutin je izgradio u Sredcu Crkvu Svete Sofiju po uzoru na onu u Konstantinopolju i po toj Crkvi je Sredac promenio ime u Sofiju. Jos je Stefan Nemanja osvojio Sredac od Grka, ali se po zvanicnoj istoriji povukao. OK, mozda. Ali kako je onda Milutin sahranjen na Bugarskoj zemlji?

  Svako ko zeli da diskutuje ja sam spreman!

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  17.03.2004.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  273
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Mnogo je teorija,sve su to nagadjanja.Nesumnjivo je da je srpsko ime duze poznatije na svetu i na ovim prostorima nego sto se to priznaje,ali sumnjam da cemo ikada saznati pravu istinu.

 15. #15
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  [quote="DukeofSerbia"]Tema je prava! Ja posedujem knjigu od Jovana Deretica "Anticka Srbija". Covek gresi u mnogim pitanjima i to je ocigledno, ali u mnogim ima pravo. Mnooogo bolja je Olga Pjanovic-Lukovic, ali njene knjige cu kupiti na ovogodisnjem Sajmu knjiga u Bg. I da ne zaboravim Relju Novakovica.
  Od starijih srpskih pisaca imam knjigu Milosa Milojevica "Odlomci istorije Srba i Srpsko-jugoslovenskih zemalja u Austriji i Turskoj" izdanje 2004. (prestampano original iz 1872. sa tadasnjim Srpskim jezikom iz kojega su Hrvati u svom novom turbo jeziku ubacili mnogo reci). Da nezaboravimo Milana Budimira i arhimandrita Rajica. Svi oni tvrde da su Srbi starosedeoci na Balkanu. A dokazi postaje...

  "Nije mi jasno odakle ovom coveku pade na pamet to da su Bugari primali srpski jezik i obicaje.." Ancika Bugari su Mongoli poreklom, ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija, a mi koji verujemu u drugaciju, kazemo da su primili Srpski jezik i kulturu. Pravi Bugari su dugo imali drzavu na Volgi, ali su ih Rusi dokrajcali...
  Jeste, ali Bugari imaju nekoliko veka stariju drzavu, na prostorima gde se ona i sad nalazi,od Srba. Ajde ti meni sad objasni kako to da su Bugari primili srpski jezik i kulturu kad su oni imali svoju drzavu jos od 680-681 godine!

  PAC PAC - zbog cega si objavio tekst? I ovako vecina ljudi u to ne veruje. Mlacenje prazne slame. Ali ja sam pronasao ljude sa kojima istrazujem tu oblast.

  Srbi jesu Iliri i Tracani. Siptari su dosli tek u XI veku sa Balkana. A da je Albanija zaista postojala na Kavkazu u antici idite na sajt
  www.euratlas.com/big/big0100.htm To zvanicna istorija.
  Deretic je potpuno u pravu sa Siptarskim poreklom.
  I kad ne bih isla na taj sajt u jedno bih bila sigurna :Albanija, ili Arbanon, je postojala i u antici!!!

  A da je istorija Srba puna nevidjenih falsifikata svedoci i sledece:
  1. Sveti knez (kralj) Jovan Vladimir je mucki ubijen od Bugara u Ohridu na prevaru, ali ga je Bog nagradio i njegove cudotvorne mosti danas leze u Pravoslavnoj Crkvi u Dracu gde mu je zaduzbina. Po istoriji Drac nije bio u srpskim rukama! Kako?
  Nisi dobro obavesten. Drac jeste bio i u srpskim i u bugarskim rukama.

  2.Sveti kralj Milutin je sahranjen u Sredcu. Za neupucene Sredac je danasnja Sofija. Milutin je izgradio u Sredcu Crkvu Svete Sofiju po uzoru na onu u Konstantinopolju i po toj Crkvi je Sredac promenio ime u Sofiju. Jos je Stefan Nemanja osvojio Sredac od Grka, ali se po zvanicnoj istoriji povukao. OK, mozda. Ali kako je onda Milutin sahranjen na Bugarskoj zemlji?
  Milutin nije sahranjen u crkvi Svete Sofije, nego u crkvi Svete Nedelje, koja se danas nalazi u centru Sofije. Vidis, ni meni to pitanje nije jasno...
  Jasno je da ima mnogo falsifikata u nasoj istoriji, ali takva je istorija celog balkanskog naroda. U Bugarskoj se nigde ne spominje Milutinova izgradnja Svete Sofije. Po zvanicnoj bugarskoj istoriji crkva Svete Sofije je izgradjena jos u dvanaestom veku i onda sigurno nije mogao da je izgradi Milutin! Ali je jasno da je sahranjen u crkvi Svete Nedelje, kako i zasto- ne znam.

 16. #16
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Ono sto sam uspela da vidim za ovo kratko vreme na tom sajtu je upadljivo prikazana oblast Dacana. Ako ti mislis da je to bila "Albanska drzava" onda se grdno varas. To je postojbina vlaha, a oni jesu vekovima deo albanskog stanovnistva, ali ne i njegova osnova.

 17. #17
  Domaćin DukeofSerbia (avatar)
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Сомбор - Human Reform League
  Poruke
  4.689
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano

  ancika A ko je si ti nacionalnosti? Pojma ti sa istorijom nemas i uz to me ne citas pazljivo!

  Na mapi se vidi da je Albanija na Kavkazu i kao sto Deretic tvrdi i ima dokaze - Siptari su dosli odatle u XI veku, ali je prica dugacka. Ko je spomiljao Dacane uopste?


  Kralj MIlutin je sagradio Crkvu Sv. Sofije i sahranjen je tamo jer je to bilo pod Srbijom.

  "Jeste, ali Bugari imaju nekoliko veka stariju drzavu, na prostorima gde se ona i sad nalazi,od Srba. Ajde ti meni sad objasni kako to da su Bugari primili srpski jezik i kulturu kad su oni imali svoju drzavu jos od 680-681 godine!"

  Kako da ne! A ja sam Dzoni Vajsmiler!
  Imali su na Volgi drzavu, u Kazanu.
  Bugari su Mongoli kao i Madjari i Finci, i pre njih Avari, a pre njih Huni... I kako Mongoli onda govore slovenski. Lepo sam napisao - "ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija.."

 18. #18
  Zainteresovan član Kojot (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2003.
  Poruke
  277
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio DukeofSerbia
  ancika A ko je si ti nacionalnosti? Pojma ti sa istorijom nemas i uz to me ne citas pazljivo!

  Na mapi se vidi da je Albanija na Kavkazu i kao sto Deretic tvrdi i ima dokaze - Siptari su dosli odatle u XI veku, ali je prica dugacka. Ko je spomiljao Dacane uopste?


  Kralj MIlutin je sagradio Crkvu Sv. Sofije i sahranjen je tamo jer je to bilo pod Srbijom.

  "Jeste, ali Bugari imaju nekoliko veka stariju drzavu, na prostorima gde se ona i sad nalazi,od Srba. Ajde ti meni sad objasni kako to da su Bugari primili srpski jezik i kulturu kad su oni imali svoju drzavu jos od 680-681 godine!"

  Kako da ne! A ja sam Dzoni Vajsmiler!
  Imali su na Volgi drzavu, u Kazanu.
  Bugari su Mongoli kao i Madjari i Finci, i pre njih Avari, a pre njih Huni... I kako Mongoli onda govore slovenski. Lepo sam napisao - "ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija.."

  Duke svaka cast ispravno rezonujes stvari.
  A ova gore mora da je siptarka kad je rekla to sto je rekla..

 19. #19
  Zainteresovan član Kojot (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2003.
  Poruke
  277
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Procitajte "Pradomovina Srba" od Simeona Koncara tu je sve receno..

  Poz.!

 20. #20
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Kojot
  Procitajte "Pradomovina Srba" od Simeona Koncara tu je sve receno..

  Poz.!
  Ma nemoj, sve receno u samo jednoj knjizi!!! Ih, sto me nasmeja

 21. #21
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Citat Original postavio DukeofSerbia
  ancika A ko je si ti nacionalnosti? Pojma ti sa istorijom nemas i uz to me ne citas pazljivo!

  Na mapi se vidi da je Albanija na Kavkazu i kao sto Deretic tvrdi i ima dokaze - Siptari su dosli odatle u XI veku, ali je prica dugacka. Ko je spomiljao Dacane uopste?


  Kralj MIlutin je sagradio Crkvu Sv. Sofije i sahranjen je tamo jer je to bilo pod Srbijom.

  "Jeste, ali Bugari imaju nekoliko veka stariju drzavu, na prostorima gde se ona i sad nalazi,od Srba. Ajde ti meni sad objasni kako to da su Bugari primili srpski jezik i kulturu kad su oni imali svoju drzavu jos od 680-681 godine!"

  Kako da ne! A ja sam Dzoni Vajsmiler!
  Imali su na Volgi drzavu, u Kazanu.
  Bugari su Mongoli kao i Madjari i Finci, i pre njih Avari, a pre njih Huni... I kako Mongoli onda govore slovenski. Lepo sam napisao - "ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija.."
  681. godine Vizantija zvanicno priznaje bugarsku drzavu,cija je severna granica Dunav. Volzka Bugarska je jos pre toga prestala da postoji. A to sto pricas da nemam pojma sa istorijom je u najmanju ruku smesno jer studiram istoriju i dobijam prilicno dobre ocene, ali necu ovde da raspravljam o tome.

 22. #22
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Citat Original postavio DukeofSerbia
  ancika A ko je si ti nacionalnosti? Pojma ti sa istorijom nemas i uz to me ne citas pazljivo!

  Na mapi se vidi da je Albanija na Kavkazu i kao sto Deretic tvrdi i ima dokaze - Siptari su dosli odatle u XI veku, ali je prica dugacka. Ko je spomiljao Dacane uopste?


  Kralj MIlutin je sagradio Crkvu Sv. Sofije i sahranjen je tamo jer je to bilo pod Srbijom.
  Kralj Milutin nije sahranjen tamo!!! Duze vremena sam u Sofiji pa znam gde se sta nalazi. Znam da nije trebalo da pominjem mesto sa koga pisem jer ces sad upropastiti temu paljbom po pitanju nacionalnosti i ostalih stvari. Ali bas me briga!!! Bas da vidim sta ce sad da odgovoris! Prosiri malo svoje znanje i citajuci knjige, a ne samo citajuci sajtove koje nalazis po raznim mestima na netu!!!
  "Jeste, ali Bugari imaju nekoliko veka stariju drzavu, na prostorima gde se ona i sad nalazi,od Srba. Ajde ti meni sad objasni kako to da su Bugari primili srpski jezik i kulturu kad su oni imali svoju drzavu jos od 680-681 godine!"

  Kako da ne! A ja sam Dzoni Vajsmiler!
  Imali su na Volgi drzavu, u Kazanu.
  Bugari su Mongoli kao i Madjari i Finci, i pre njih Avari, a pre njih Huni... I kako Mongoli onda govore slovenski. Lepo sam napisao - "ali su primivsi Hriscanstvo od Grka (Vizantije) primili i slovenski jezik i kulturu. Tako kaze zvanicna istorija.."

 23. #23
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.098
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Evo i dokaza:

  "SRPSKI KRALJ - BUGARSKI SVETAC

  Čudnom igrom sudbine mošti Svetog kralja Milutina, najvećeg srpskog zadužbinara, ne počivaju ni u jednoj od njegovih mnogobrojnih zadužbina. Kralj Milutin preminuo je 29. oktobra 1321. godine, u svom dvorcu Nerodimlje na Kosovu. Sahranjen je u njegovoj najznačajnijoj zadužbini - manastiru Banjska. Oko 1389. godine, zbog nepovoljnih političkih prilika, mošti kralja Milutina prenesene su iz Banjske u rudarsko mesto Trepču, a odatle, oko 1460. godine, u Sofiju, gde se i danas nalaze.


  Okružen lipama i brezama, u središtu Sofije nalazi se jedan od najlepših pravoslavnih hramova u Bugarskoj crkva Svete nedelje, u kojoj počivaju mošti srpskog sveca i kralja Stefana Uroša II Milutina. Nije poznato kada je ova crkva sagrađena; prvi pomen o njoj zabeležen je 1578. godine, a tokom osmanlijske vlasti više puta je rušena i obnavljana, da bi, za vreme velikog požara, 1863. godine, izgorela do temelja. Carigrad je dozvolio da se na istom mestu podigne novi hram koji je po relikviji, Milutinovim moštima, dobio novo ime Crkva Svetog kralja. Za vreme venčanja jednog člana carske porodice, 16. aprila 1925. godine, crkva je gotovo do temelja razorena eksplozijom koju su podmetnuli bugarski komunisti, a kada je, 1935. godine, obnovljena vraćeno joj je ime Sveta nedelja."

  www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/03/article-10.html

 24. #24
  Zainteresovan član Kojot (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2003.
  Poruke
  277
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio ancika
  681. godine Vizantija zvanicno priznaje bugarsku drzavu,cija je severna granica Dunav. Volzka Bugarska je jos pre toga prestala da postoji. A to sto pricas da nemam pojma sa istorijom je u najmanju ruku smesno jer studiram istoriju i dobijam prilicno dobre ocene, ali necu ovde da raspravljam o tome.
  Bugari su dosli sa hunima isto kao sto su arbanasi dosli sa otomanima.

 25. #25
  Zainteresovan član Kojot (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2003.
  Poruke
  277
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio ancika
  Citat Original postavio Kojot
  Procitajte "Pradomovina Srba" od Simeona Koncara tu je sve receno..

  Poz.!
  Ma nemoj, sve receno u samo jednoj knjizi!!! Ih, sto me nasmeja
  naravno. sto se tice ove teme.
  100%

Slične teme

 1. Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 13.03.2009., 08:35
 2. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 24.08.2007., 01:24
 3. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 31.10.2006., 18:41
 4. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 25.10.2006., 21:52
 5. Балкан између истока и запада
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 18.10.2005., 23:48

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •