Opet ja i moja kanta :)
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Opet ja i moja kanta :)

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  07.04.2005.
  Lokacija
  ne znam ni ja
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Opet ja i moja kanta :)

  Komp mi je radio sporo, net je isto nešto zezao i ajde...reinstalira mi jedan lik čitav sistem. Sad kontam, po nekim pravilima valjda trebalo bi bolje da radi, brze ali ne...
  Radio je cool u početku sad više ne npr. treba mu par minuta da pokrene neki program il da otvori neku stranicu ili ako otvorim vise programa odjednom (npr muziku, slike, my documents) izadje mi prozorcic na kojem piše da je valjda windows.exe ili explorer.exe (ne sjecam se) naleteo na problem i trazi mi da posalje raport u Microsoft valjda i kad kliknem da neću on mi makne sve ikonice s desktopa i tako prazan ekran stoji par sekundi pa se vrate ikonice ali ugasi mi sve pokrenute programe.
  Mislim uzasno me do ludila dovodi...ima li ko kakav predlog šta da radim??? Da napomenem da koristim windows xp.
  pozz 2. #2
  Primećen član drago41 (avatar)
  Učlanjen
  31.05.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  581
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano Re: Opet ja i moja kanta :)

  Citat Original postavio anjica
  Komp mi je radio sporo, net je isto nešto zezao i ajde...reinstalira mi jedan lik čitav sistem. Sad kontam, po nekim pravilima valjda trebalo bi bolje da radi, brze ali ne...
  Radio je cool u početku sad više ne npr. treba mu par minuta da pokrene neki program il da otvori neku stranicu ili ako otvorim vise programa odjednom (npr muziku, slike, my documents) izadje mi prozorcic na kojem piše da je valjda windows.exe ili explorer.exe (ne sjecam se) naleteo na problem i trazi mi da posalje raport u Microsoft valjda i kad kliknem da neću on mi makne sve ikonice s desktopa i tako prazan ekran stoji par sekundi pa se vrate ikonice ali ugasi mi sve pokrenute programe.
  Mislim uzasno me do ludila dovodi...ima li ko kakav predlog šta da radim??? Da napomenem da koristim windows xp.
  pozz
  Prvo izvrsi defragmentaciju' pa ocisti registrije, pa temp, obrisi sve kokije kolacice istoriju, predji ga adwareom i spywareom. deinstaliraj visak programa itd. obzirom da je pitanje blank ovo je moguce resenje

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  07.04.2005.
  Lokacija
  ne znam ni ja
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano !!!

  Sve sam uradila to i malo jeste bolji rad ))
  Trebam li skinuti patcheve!??

  poz i hvala!

 4. #4
  Poznat nikodim (avatar)
  Učlanjen
  07.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  I’m still walking
  Poruke
  7.465
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Pokusacu da iznesem svoje iskustvo u odrzavanju operativnih sistema, u ovom slucaju mislim na XP sa kojim imam najvise iskustva.
  Da bi defregmentacija diska mogla da se uradi kako bi trebalo, tj. valjano potrebno je sledece. Iskljuci System Restore (desni klik na My Computer, Properties pa nadjes odgovarajucu karticu), ako ti je omogucena hibernacija sistema moras i nju iskljuciti (potrazi je opciji gde podesavas Screensaver pa Power, zatim odaberi karticu Hibernate), moras iskljuciti i Paging file posle cega je potreban restart racunara (isljucivanje paginga je moguce, tj. preporucljivo samo u slucaju 256mb RAM memorije, minimalno). Isljucivanje Paginga: desni klik na My Computer, Properties, Advanced zatim u odeljku Performance biras Settings, pa Advance pa ponovo Settings, u odeljku Virtual Memory biras opciju Settings i cekiras opciju No Paging File i zatim potvrdis an Set i izlazis potvrdjivanjem (OK) svih otvorenih kartica i tada ce traziti Restart.
  Kada se sistem podigne odaberi Drive (obicno je C ako imas vise particija ili razlicitih drajvova) na kom ti se nalazi operativni sistem i desnim klikom dodji do pocije Properties i klikni Disk Cleanup, potrebno je malo vremena kako bi operativni sistem obavio proracune o pomeranju tj. brisanju privremenih datoteka i fajlova koji mu nisu potrebni. Na kraju ostaje ti samo da iskljucis Screensaver, zastitni zid ukoliko ga koristis, antivirus i siftvere za upravljanje zvucnom i grafickom kartom, samo u slucaju da se podizu sa sistemom (videces ih na System Tray), to je potrebno oraditi kako bi se broj proces sveo na minimum i olaksala defregmentacija bez obzira koji program za to koristis.
  Po zavrsenoj defregmentaciji ukljuci sve servise koji su gore navedeni: Paging file (u prozorima koji su prazni upisi iste vrednosti koje si imala u slucaju da imas 256Mb RAM-a, a u slucaju da imas 512 mozes u oba upisati iste vrednosti, dakle 512), System restore, System Hibernate, Screen Saver i ostalo... Samo u ovo slucaju defregmentaciju ces uraditi kako treba, u ostalim ona ce biti nepotpuna i trajace dosta duze.
  Jos jedan od razloga zbog koji ti OS lose i sporo radi, pa cak i povremeno blokiranje Explorera... je veliki broj nepotrebnih opcija koje racunar obavlja sa ili bez tvog znanja. Njih mozes isljuciti na sledeci nacin: Starr, Run i u praznom polju upises „msconfig“ (usluzna alatka koja se dobija uz OS kojom mozes kontrolisati servise i aplikacije koje se pokrecu sa OS), pa zatom Enter ili OK. U prozoru koji se potpom otvara odaberi Startup i isljkuci upravljacki program graficke, zvucne, i svega ostalog sto ne koristis iz System Tray jer kada ti budu potrebni mozes ih i sama pokrenuti). Zatim odaberi karticu Services i deselektuj sve sto ti nije potrebno od ovih servisa. Na kraju ces morati da restartujes racunar.

  *Alerter
  Obaveštava korisnike o administrativnim upozorenjima na mreži. U normalim okolnostima ovaj servis nije potreban. Napominjem da ovo nije WinPopUp

  Application Layer Gateway Service
  Obezbeduje podršku za plaginove (eng. plug-in) za Internet Connection Sharing/Internet Connection Firewall i neophodan je ako se servis koriste za spajanje na Internet.

  Application Management
  Koristi se za Assign, Publish and Remove software service. Ukoliko niste u mogućnosti da modifikujete neku instalaciju softvera, a isključili ste ovaj servis, vratite je na Manual ili na Automatic. Neki korisnici prijavljuju da ukoliko imate WinXP Home verziju, ovaj servis pravi probleme koji su opisani ovde.

  *Automatic Updates
  Automatski se spaja na Microsoft-ov sajt i proverava da li postoje neke važne ispravke(zakrpe)(eng. critical update) i druga poboljšanja, automatski ih skida i instalira. Ukoliko se odlučite da je isključite, proveravajte sajt za poboljšanja sami. Da bi koristili ovaj servis (Manual ili Automatic), morate imati startovan Cryptographic Services.

  Background Intelligent Transfer Service
  Koristi da bi se asinhrono slali podaci kroz http1.1 servere.

  ClipBook
  Koristi se da sačuva informacije za CUT i PASTE opcije i da ih deli sa ostalim računarima na mreži. Ovo nema nikakve veze sa kopiranjem i razmenom fajlova.

  COM+Event System
  Služi aplikacijama koje koriste COM+, a ako se podesi na Manual mnogi servisi je kontaktiraju, pa će ipak biti uključena. Ako je isključena u Event Log-u će se pojaviti linija DCOM koja obaveštava da COM+Event System nije ukljucen. Pogledajte pod Crogram FilesComPlus Applications i ako nemate ni jednu COM+ aplikaciju, servis možete bezbedno isključiti, ali će vam se pojavljivati Event Log pri podizanju sistema obaveštavajući vas da Service nije ukljucen.

  Com+System Application
  Ako isključite ovaj servis, u Event Log-u ćete imati liniju DCOM koja vas obaveštava da je Service isključen. Pogledati COM+Event System.

  Computer Browser
  Reguliše i održava listu kompjutera i resurse koji se nalaze na mreži. Ovaj servis nije potreban na kućnim kompjuterima, pogotovo ako nisu ni na kakvoj mreži. Ustvari, ukoliko se servis isključi, a kompjuter je povezan na mrežu, još uvek možete da koristite sve resurse mreže.

  Cryptographic Services
  Služi za proveru i potvrdu potpisa Windows fajlova. Ukoliko se isključi, mogli bi stalno dobijati upozorenja o nesertifikovanim drajverima. Servis je potreban da bi Windows update, kada je podešen na Manual ili Automatic, radio normalno. Takode potreban je da bi se instalirao ServicePack1 i DirectX 9.0. Windows Media Player i neke buduce .NET aplikacije će zahtevati ovaj servis za neke opcije.

  DHCP Client
  Dobija Dynamic (dinamičnu) IP adresu od DHCP servera i DNS-a. Većina DSL/kablovskih ISP-a koristi DHCP radi spajanja na internet.

  Distributed Link Tracking Client
  Održava linkove sa NTFS fajlovima u korisnikovom kompjuteru i sa fajlovima na mreži. Npr. Ako napravimo fajl na kompjuteru 1, a na kompjuteru 2 napravimo prečicu (eng. shortcut) ili link do tog fajla, ukoliko premestimo taj fajl na neko drugo mesto na kompjuteru 1 ovaj servis će reći kompjuteru 2 gde je fajl premešten i popraviće mu put prečice ili linka do novog mesta fajla.

  Distributed Transaction Coordinator
  Vodi računa o transakcijama koje se obavljaju preko više resursa (ili mreža). Potrebna je ako se koristi Message Queqing. Ukoliko se isključi, pojaviče se obaveštenje u Event Log-u.

  DNS Client
  Koristi se kod keširanja (eng. cacheing) DNS imena i Active Directory domejn (eng. domain) funkcija. Servis nije potreban za DNS preglede (eng. lookups). Ukoliko koristite IPSEC, ovaj Service mora biti aktivan. Ukoliko želite da popravite vašu konekciju i iskoči prozor u kome piše DNS resolver failed to flush the cache, verovatno ste isključili ovaj servis. Da bi ovo popravili uključite je. Da bi smanjili mrežni protok do vašek ISP DNS servera, stavite servis na Automatic.

  *Error Reporting Service
  Kontaktira Microsoft i šalje podatke o grešci kada se ona dogodi. Preporučujem da je odmah isključite.

  Event Log
  Poruke koje generiše ovaj servis možete pogledati u Event Viewer-u. Uvek je od pomoći da da se vidi kakvi problemi postoje sa nekim aplikacijama koje prosečan korisnik ne vidi. Ukoliko isključite ovaj servis, a ne isključite Windows Management Instrumentation, možete primetiti da vam je podizanje sistema sporije. Najbolje je da ovaj servis bude na Automatic opciji.

  *Fast User Switching Compatibility
  Jedina upotreba je da ako menjate korisnike (users) na istom kompjuteru, sa ovim servisom ukljucenim, aplikacije koje su startovane neće se ugasiti.

  *Fax Services
  Podrška za kontrolu Fax opcije modema direktno iz WinXP-a bez potrebe za nekim odvojenim programom. Odličan servis za manja preduzeca, za prosečnog korisnika totalno je nepotrebna.

  FTP Publishing Service
  Ukokilo želite da imate FTP server na vašoj mreži, potreban vam je ovaj servis. U protivnom nije potrebna. Ne instalira se na WinXP pri instalaciji sistema, a u Home verziji i ne postoji.

  *Help and Support
  Potrebna je za Microsoft-ove onlajn help dokumenta (eng. online help documents). Ako ikada upotrebite Help and Support, ovaj servis se vraća u Automatic režim iako ste ag prethodno isključili.

  *Human Interface Device Access
  Ukoliko ne posedujete uređaje ili ne koristite neke opcije uređaja koje posedujete, npr. skenere sa funkcijskim tasterima (scan now, fax, copy ili sl.), tastature sa dodatnim (internet) tasterima (za kontrolu jačine zvuka i sl.) ili slične uređaje slobodno isključite ovaj servis. Ako posedujete slične uređaje, iskjučenjem ovog servisa uređaji će nastaviti normalno da rade samo neće moći da koriste dodatne opcije.

  IIS Admin
  Nije automatski instaliran na WinXP Pro verziji, a na Home verziji i ne postoji. Ukoliko koristite FTP Server ili imate Lokalni Web Sajt (kompjuter non-stop na mreži, a sajt vam se nalazi na tom kompjuteru), ovaj servis vam je potraban i trebao bi biti uključen. Inače on je meta valikog broja hakera i vrlo je popularan za testiranje sposobnosi i učenje upadanja na kompjutere, pa preporučujem da je i ne instalirate, a ako već jeste deinstalirajte je ukoliko vam nije neophodna.

  IMAPI CD-Burning COM Service
  Kontroliše snimanje CD-a iz Windows Explorera, po drag-and-drop tehnici. Izuzetna opcija i jedna od najbolje uradenih, jer se startuje samo kad je potrebna i po završetku posla se gasi.

  Indexing Service
  Ovo je oduvek bio najveći razlog za usporen rad racunara. Ja je iskljucujem na svakom racunaru koji sretnem. Može se deinstalirati preko Add/Remove Programs u Cotrol Panel-u (pod Windows Setup Programs).

  Internet Connection Firewall and Internet Connection Sharing
  Koristi da bi se obezbedio pristup internetu svim kompjuterima na mreži preko jedne konekcije. Takođe služi za zaštitu kompjutera od upada hakera. Instalira se samo na kompjuterima sa modemom, i nije potreban u drugim slučajevima. Ukoliko koristite odvojeni program za deljenje konekcije ili za zaštitu kompjutera od hakera, servis nije potreban.

  *IPSEC Services
  Moguće da je potrebna na nekim VPN konekcijama ili domenima, ali prosečnom korisniku nije potrebna.

  Logical Disk Manager
  Od vitalng je značaja za rad Disk Management MMC konzole za dinamičke drajvove (eng. dynamic volumes). Ako pokušavate da vršite održavanje diska i iskoči vam prozor koji vam kaže da nije u mogućnosti da odradi ono što ste hteli, startujte ovaj servis. Nikakvih problema nije prijavljeno ako se ona isključi sem gore navedenog.

  Logical Disk Manager Administrative Service
  Od vitalnog je značaja za rad Disk Management MMC konzole za dinamicke drajvove.

  Message Queuing
  Ne instalira se automatski na XP Pro verziji, a na Home verziji je nema. Može biti potrebna na nekim domenima (eng. domains), ali je prosečni korisnici nikada ne koriste

  Message Queuing Triggers
  Ne instalira se automatski na XP Pro verziji, a na Home verziji je nema. Može biti potrebna na nekim domenima, ali je prosečni korisnici nikada ne koriste. Potrebna je ako koristite Message Queuing.

  *Messenger
  Služi za razmenu poruka izmedu servera i klijenta. Nije potrebna za prosečne korisnike. Nema nikakve veze sa MSN Messengerom i nije WinPopUp. Poznata je po tome što ugrožava sigurnost sistema i korisnika. Za proveru ukucajte u DOS prozoru net send 127.0.0.1 hi dok je ovaj servis startovan. Ako vam iskoči prozor u kome piše hi isključite ovaj servis. Ako dobijete grešku pri slanju koja liči na The message alias could..., sigurni ste. Ako morate da koristite ovaj servis i ne želite da dobijate slične spam prozore isključite portove koristeći neke popularne firewall-ove (Outpost, Zone Alarm...). Servis koristi UDP portove 135, 137, 138 i TCP portove 135, 139, 445.

  MS Software Shadow Copy Provider
  Koristi se zajedno sa Volume Shadow Copy, a koristi je Microsoft Backup. Ako je isključite, u Event Log-u ćete videti liniju koja vas obaveštava da je servis isključen. Da bi izbegli slične poruke i linije, stavite je na Manual. Neki programi za bekapovanje podataka (Noton Ghost) koriste ovaj servis.

  *Net Login
  Koristi se za logovanje (povezivanje, eng. log-on) na Domain Controller. Nije potrebna za kućne kompjutere ili za kućne mreže (uključujuci i mreže u igraonicama).

  *NetMeeting Remote Desktop Sharing
  Omogućuje korisnicima da se spoje i koriste vaš računar preko NetMeeting programa. Ovo mogu biti VELIKA OTVORENA VRATA za svakoga hakera. Preporučujem da se iskljuci (eng. disable).

  Network Connections
  Služi za upravljanje network konekcijama (eng. connections). Ako nemate mrežu isključite je. Ako internet konekcija ne radi posle toga uključite je. Ako isključite ovaj servis, ikona koja se pojavi kada se spojite na internet se neće videti.

  *Network DDE
  Po mnogim korisnicima, niko nije našao neku korisnu upotrebu za ovaj servis. Ukoliko ne koristite ClipBook, isključite je.

  *Network DDE DSDM
  Po mnogim korisnicima, niko nije našao neku korisnu upotrebu za ovaj servis. Ukoliko ne koristite ClipBook, isključite je.

  Network Location Awareneww (NLA)
  Koristi se u kombinaciju sa Internet Connection Sharing Service (samo za server).

  NT LM Security Support Provider
  Ukoliko koristite Message Queuing ili Telnet Service, ostavite je uključenu. U protivnom je isključite.

  *Performance Logs and Alerts
  Prikuplja informacije i šalje ih u log fajl ili javlja neko upozorenje. Ovo bi mogao biti odličan način da se nađu greške u radu sistema, ali negativne strane kao što su usporenje i sl. upućuju da ovaj servis nije vredan takvih usporenja. Preporučujem da je isključite, ali je na vama da odlučite.

  Plug and Play
  Ovo je srce i duša Plug and Play(utakni i vozi ) okruženja. Ne dirati ni po koju cenu. Obratiti pažnju da UPnP nije PnP. UPnP služi za korišcenje skenera, štampaca i sl. hardvera preko mreže putem TCP/IP protokola. Audio kartice su obično PnP. Ostavite ovaj servis na Automatic.

  Portable Media Serial Number
  Čita serijske brojeve sa prenosnih muzičkih plejera koji su spojeni na vaš kompjuter. Nisam siguran da li je potrebno da ovaj servis bude konstantno ukljucen. Preporučujem da je isključite, a ako nešto prestane da radi kako treba (neki uređaj koji je spojen na vaš kompjuter) ponovo je uključite. Servis je možda potreban za Windows Media Player, MS intergaciju sa tzv. Digital Rights Management i zaštitama od kopiranja, ali sve ovo nije provereno.

  *Print Spooler
  Odlaže dokumente koji su poslati na štampanje ukoliko je štampač već zauzet. Koristi vam ako imate štampač, bez obzira da li je na mreži ili je na vašem kompjuteru. Ako ga isključite, vaš štampač će još uvek biti instaliran, ali neće biti vidljiv u Printers direktorijumu.

  Protected Storage
  Dozvoljava snimanje lozinki (eng. password) u programima kao što su Outlook Express, Outlook ili Dial-Up prozor. Ukoliko je isključite Windows neće pamtiti ove lozinke.

  QoS RSVP
  Obezbeđuje kontrolu saobraćaja na mrežama koje koriste IPSEC i aplikacijama koje podržavaju QoS i IMAJU ADAPTER KOJI GA PODRŽAVA. QoS Packed drajver se standardno instalira na svaku TCP/IP konekciju. Ako vaša mreža ne koristi ovaj servis, možete ga isključiti ili deinstalirati. Po nekim tekstovima, takođe je potreban i ACS Server za QoS packet Scheduler and Applications da bi mogao da pošalje zahtev za željeni protok podataka (eng. bandwidth). Ukoliko koristite NetMeeting da bi slali sliku i zvuk preko mreže, bice vam potereban ovaj servis. Neki ljudi su prijavljivali da QoS koristi 20% od brzine protoka i ne dozvoljava njihovo korišcenje (rezerviše ga). Ovo nije tačno. Pogledajte ovde.

  Remote Access Auto Connection Manager
  Pravi konekciju za mrežu (eng. network) kada program zatraži neku adresu. Ovaj servis može biti potreban za vašu internet konekciju. Ako vaša Dial-up konekcija, kablovska konekcija ili DSL internet konekcija ne radi posle iskljucčenja ovog servisa, uključite ga ponovo. Ako koristite tzv. hardware gateway ili router, ovaj servis nije potreban.

  Remote Access Connection Manager
  Kreira mrežnu konekciju. Potrebna je ako koristite Internet Connection Sharing. Ako vaša Dial-up konekcija, kablovska konekcija ili DSL internet konekcija ne radi posle isključenja ovog servisa, uključite ga ponovo. Ako koristite tzv. hardware gateway ili router, ovaj servis nije potreban.

  *Remote Desktop Help Session Manager
  Služi za upravljanje i kontrolu Remote Assistance-a(srp. udaljenje pomoći. Ako vam ne treba ovaj servis, ugasite ga.

  Remote Procedure Call (RPC)
  Ovo je prilicno vitalan servis. Ni u kom slučaju ga ne treba dirati. Ako se ovaj servis kojim slučajem isključi, nećete biti u mogućnosti da podignete Windows.

  Remote Procedure Call (RPC) Locator
  Upravlja bazom RPC servisnih imena. Ukoliko nešto na vašoj mreži ne radi posle isključivanja, ponovo je uključite. Do sada nisam nigde našao razlog da ovaj servis bude uključen.

  *Remote Registry Service
  Nije dostupan na XP Home verziji. Ovo je jedan od onih servisa koji nisu potrebni prosečnim korisnicima. Jednan od servisa koje korisnici prvi isključuju.

  Removable Storage
  Koristi za kontrolu i upravljanje uređajima kao što su CD/DVD ROM i sl. U slučaju da koristite ******** opciju drajva i slične opcije, one više neće da raditi kada iskljucite ovaj servis, uključite je. U normalnom radu ovaj servis nije neophodan da bude stalno ukljucen (po izveštajima mnogih korisnika) i nećete izgubiti funkcionalnost uređaja ako je ugasite.

  RIP Listener
  Ne postoji na XP Home verziji i ne instalira se na XP Pro verziji. Ako vam je potrebna možete je instalirati kasnije, a ako neznate šta je RIP Listener onda vam nije potrebna.

  Routing and Remote Access
  Omogućuje kompjuterima da upute poziv preko modema (ili drugih uređaja) do lokalnog servera radi pristupa lokalnoj mreži koristeći standardnu ili VPN konekciju. Ukoliko ne koristite ovaj servis, isključite ga. Kada je servis startovan, u Network Connection-u će se pojaviti ikona Incoming Connections.

  Secondary Logon
  Omogućuje startovanje procesa (programa, eng. process) pod različitim kredibilnostima (eng. credentials). Omogućuje korisnicima sa manjim pravima da startuju aplikacije koje zahtevaju veće privilegije. Totalno beskorisno za veliki broj korisnika. Ukoliko je isključite gubite opciju RunAs... koje se dobija desnim klikom na aplikaciju.

  Security Accounts Manager
  Kao i Protected Storage čuva profile i sigurnosne informacije za lokalne korisnike. Potrebna je kod korišćenja IIS Admin. Ukoliko ste ikada koristili Group Policy Editor da bi modifikovali neka podešavanja, morate ostaviti ovaj servis da radi. U ostalim slučajevima je slobodno isključite.

  Server
  Koristi se za razmenu fajlova i korišćenje štampača sa vašeg kompjutera ili Message Queuing-a. Ukoliko ne želite da sa ostatkom mreže delite ove resurse, isključite ovaj Service. Isključivanje ne utiče na mogućnost konekcije na mrežu ili na mogućnost korišćenja drajvova (ili diskova) na mreži. Workstation mora biti uključen da bi se konektovali na drugi kompjuter koji ima fajlove koje tražite. Ukoliko isključite File and Printer Sharing, moguće je da će ovaj servis nestati (tj. isključiti se). Uključite File and Printer Sharing, i servis će se ponovo pojaviti.

  Shell Hardware Detection
  Koristi uređajima koji imaju auto-play opciju kao što su memorijske kartice, CD/DVD drajvovi i sl. Ukoliko imate problema sa Docking Station-om vašeg notebook, stavite ovaj servis na Automatic. Kada je isključen primetićete sledeće:
  • Moguće je da u My Computer prozoru (WinExplorer) nećete videti da za npr. DVD Drajv piše DVD Drive. Drajv ne gubi na funkcionalnosti zbog ovoga
  • Kada proveravate opcije za Auto-play uređaj, npr. DVD drajv, primetićete da nedostaje Auto-play tab. Nećete biti u mogućnosti da odredite akcije za pojedine fajlove i formate. Ukoliko koristite Auto-play opciju, stavite servis na Automatic, a ukoliko vam neće smetati navedeni gubici i ne koristite Auto-play opciju, isključite ovaj servis.

  Simple Mail Transport Protocol (SMTP)
  Nije dostupan na XP Home verziji, a nije automatski instalirana na XP Pro verziji. Koristi se za podršku lokalnog (izlazećeg (eng. outbound)) e-mail servera.

  Simple TCP/IP Services
  Nije dostupan na XP Home verzijim, a nije automatski instaliran na XP Pro verziji. Servis koji podržava neke starije UNIX mrežne servise.

  *Smart Card
  Pruža podršku za korišćenje Smart Card-a za autentifikaciju (eng. authenthication) lokalnih i mrežnih kompjutera. Ukoliko nemate Smart Card, ovaj servis vam nije potreban.

  *Smart Card Helper
  Pruža podršku za korišćenje Smart Card-a za autentifikaciju lokalnih i mrežnih kompjutera. Ukoliko nemate Smart Card, ovaj servis vam nije potreban.

  SNMP Service
  Nije instaliran autmatski, a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korišćenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod (metod) za daljinsku kontrolu (eng. remote management).

  SNMP Trap Service
  Nije instaliran autmatski, a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korišćenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod (metod) za daljinsku kontrolu.

  SSDP Discovery Service
  Koristi da bi se locirali UPnP uređaji na kućnim mrežama. Ako se koristi uz Universal Plug and Play Device Host, on detektuje i konfirguriše UPnP uređaje na kućnim mrežama. Ukoliko posle isključivanja neki od vaših uređaja prestane da radi ili se čudno ponaša, uključite ovaj servis. MSN Messenger koristi ovaj servis zajedno sa podržanim UPnP uređajima da bi obezbedio podršku za mreže koje su zaštićene NAT zaštitom (firewall-om) ili ruterom. Takođe, ako primetite neke probleme pri spajanju na multiplejer (eng. multiplayer) igre (servere) koje koriste DX7 ili DX8 (DirectX), uključite ovaj servis. Ako vam je potreban ovaj servis, obratite pažnju na sve moguće zakrpe, jer postoje neke indikacije da je servis potencijalna mogućnost napada hakera. UPnP nema nikakve veze sa PnP. UPnP služi za mogućnost spajanja preko mreže kroz TCP/IP do uređaja kao što su skeneri ili štampači.

  System Event Notification
  Koristi se u paru sa COM+ Event System Service-om. On obaveštava ostale servise kada se dogodi neki sistemski događaj kao što je log-on (logovanje) i sl. Ukoliko se isključi, u Event Log-u, se pojavljuje linija koja vas obaveštava da je servis isključen. Prosečnom korisniku verovatno ne treba ovaj servis i još uvek nije izvesno da li uopšte ime nekih loših efekata ako se on isključi.

  System Restore Services
  Ovaj servis pravi sliku vašeg sistema i vraća ga u to stanje kasnije (kada zatreba). Ovo je, pored Indexing Service-a, najveći razlog za usporenje sistema. Uvek kada instalirate neki program, Windows pravi sliku sistema u slučaju da se nešto desi i želite da se vratite na pređašnje stanje. Ukoliko ostavite ovaj servis uključen, on može svojim slikama da zauzme i do 20 GB na većim diskovima. Iako korisna u nekim situacijama (instalacija Service Pack-a, beta programa i sl.), WinXP je dovoljno stabilan da je pomalo besmisleno imati je konstantno uključenu. Ukoliko je isključite, sve slike sistema koje je ovaj servis napravio biće izbrisani. Postoje opcije koje određuju koju će količinu diska zauzeti slike. Toplo preporučujem da je isključite.

  *Task Scheduler
  Služi za planiranje automatskih operacija koje će Windows u zadata vremena izvršavati. Neki programi mogu zahtevati ovaj servis u ciju provere najnovijih verzija ili njihovih baza. Iako opcija nije loša, mnogi korisnici više vole da sve sami urade tako u svakom momentu znaju šta imaju instalirano, a ukoliko postoji poboljšanje ili nova verzija, bilo bi lepo da se zna šta nam donosi i da li nam treba pre nego što potrošimo vreme i novac skidajući je sa interneta. Inače, mnogi korisnici se groze pomisli da Windows sam šeta po internetu ili da nešto čeprka po disku. Preporucujem da je iskljucite.

  TCP/IP NetBIOS Helper Service
  Pruža podršku za NetBIOS preko TCP/IP-a. Ako vaša mreža ne koristi NetBIOS i/ili WINS, isključite ova servis.

  TCP/IP Printer Server
  Nije instaliran autmatski, a ako je potreban može se instalirati sa WinXP CD-a. Koristi se pri podešavanju lokalnog UNIX print servera.

  Telephony
  Kontroliše tzv. telefonske uređaje na vašem kompjuteru. Potreban je za mogućnost korišćenja modema. Neki kablovski ili DSL provajderi koriste ovaj servis.

  Telnet
  Nije instaliran autmatski, a ako je potrebno može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža mogućnost daljinskog logovanja na lokalni kompjuter kroz telnet funkciju. U cilju bolje zaštite, isključite ovaj servis ukoliko nije specificno neophodan za vaš rad.

  *Terminal Services
  Pruža mogućnost daljinskog logovanja na lokalni kompjuter. Ovaj servis je neophodaan za rad Fast User Switching, Remote Desktop Server i Remote Assistance. Ukoliko je isključite, nećete biti u mogućnosti da vidite ko je pristupio kompjuter (ko je logovan). Zbog veće sigurnosti, isključite ovaj servis ukoliko vam nije neophodan za normalan rad. Ako želite da instalirate Norton 2003, uključite ovaj servis. Ako spajate dva računara u cilju razmene podataka ili igranja (najčešce preko modema) ostavite ovaj servis uključen.

  Themes
  Koristi da bi se dobio novi izgled WinXP sistema. Ukoliko nemate mnogo memorije i nije vam bitan izgled WinXP sistema, isključite ovaj servis. Isključivanjem, WinXP će izgledati kao Win2000. Kada je uključen zauzima između 4 MB i 15 MB RAM-a.

  Uninterruptible Power Supply
  Pruža podršku za UPS (Uninterupable Power Supply, srp. neprekidan izvor napajanja). Neki UPS uređaji koriste ovaj servis, dok drugim UPS uređajima nije potrebna. Ukoliko vaš UPS ne radi kako je radio posle isključenja servisa, morate ga uključiti.

  Universal Plug and Play Device Host
  Koristi se uz SSDP Discovery Service, koja detektuje i konfirguriše UPnP uredaje na kućnim mrežama. Ukoliko posle isključivanja neki od vaših uređaja prestane da radi ili se čudno ponaša, uključite ovaj servis. MSN Messenger koristi ovaj servis zajedno sa podržanim UPnP uređajima da bi obezbedio podršku za mreže koje su zaštićena NAT zaštitom (firewall-om) ili ruterom. Takođe, ako primetite neke probleme pri spajanju na multiplejer igre (servere) koje koriste DX7 ili DX8 (DirectX), uključite ovaj servis. Ako vam je potreban ovaj servis, obratite pažnju na sve moguće zakrpe, jer postoje neke indikacije da je servis potencijalna mogućnost napada hakera. UPnP nije i nema nikakve veze sa PnP. UPnP služi za mogućnost spajanja preko mreže kroz TCP/IP do uređaja kao što su skeneri ili štampači.

  Upload Manager
  Kao i Background Intelligent Transfer Services, ovaj servis kontroliše transfer fajlova između servera i klijenta na mreži. Ovaj service nije potreban za osnovno korišćenje resursa (Štampaci, Fajlovi, Skeneri,...).

  Volume Shadow Copy
  Koriti se zajedno sa MS Software Shadow Copy Provider Service-om. Microsoft Backup takođe koristi ovaj servis. Ukoliko je ugasite, u Event Logu ćete dobiti obaveštenje da vam je ovaj servis isključen. Nisu nađeni nikakvi loši efekti ako se ugasi ovaj servis. Ako se stavi na Manual ili Disabled, oslobada se oko 3 MB RAM memorije. Kada se stavi na manual, nece biti obaveštenja u Event Logu.

  WebClient
  Nije naena neka praktična primena ovog servisa. Ukoliko posle isključenja ovog servisa neke aplikacije ili uređaji prestanu da rade onako kako bi trebali, probajte da startujete ovaj servis i vidite da li je njegovo isključenje razlog nepravilnom radu.

  Windows Audio
  Služi da bi se čuo zvuk.Ukoliko ne posedujete audio karticu, isključite ovaj servis.

  *Windows Image Acquisition (WIA)
  Koristi za podršku nekim skenerima, web kamerama, kamerama i sl. Ako uređaj, posle isključenja ne radi pravilno, uključite ovaj servis.

  Windows Installer
  Potreban je za mogućnost instalacije aplikacija koje koriste MSI fajlove. Ukoliko pri instalaciji neke aplikacije dobijete grešku "RPC Service", uključite ovaj servis. Obratite pažnju da servis nije potreban da bi instaliran MSI program radio. Takođe zauzima 3.5 MB RAM memorije. Ako je podesite na Manual, sačuvaćete tu količinu memorije, a servis će se startovati po potrebi.

  Windows Management Instrumentation
  Poprilično važana servis. Ukoliko ga isključite neke neobjašnjive stvari mogu da počnu da se dešavaju. Ostavite ga uključenim.

  Windows Management Instrumentation Driver Extension
  Nema ga na XP Home verziji. Na XP Pro verziji je prisutan, ali nije tako važan kao Windows Management Instrumentation. Bez obzira na to, ne preporučujem da ga gasite. Ako morate stavite je na Manual.

  Windows Time
  Automatski podešava sat tako što kontaktira server i proverava tačno vreme u vašem području. Spaja se na Microaoft-ov sajt radi te provere. Ovo možete uraditi i ručno sa gomilom besplatnih programa. Ukoliko vam je neophodan ovaj servis, verovatno će vam trebati i Task Scheduler. Umesto Microsoftov-og servera možete upotrebiti time.nist.gov server.

  *Wireless Zero Configuration
  Omogućava automatsku konfiguraciju bežičnih mrežnih uređaja i obaveštenja o kvalitetu konekcije. Servis će vam možda trebati da se spojite sa nekim HOT SYNC softverom za PDA, laptopovima ili drugim prenosnim kompjuterima. Ukoliko nemate bežične mrežne uređaje, isključite ovaj servis.

  WMI Performance Adapter
  Nisam nigde pronašao, čemu ovaj servis služi. Kada je isključen, niko nije prijavljivao nikakve loše efekte niti gubitke funkcionalnosti hardvera ili softvera. Zauzima oko 6 MB RAM memorije kada je startovana. Isključite je, a ako primetite neke promene na gore uključite je.

  Workstation
  Koristi da bi se lokalni kompjuter spojio na druge udaljene kompjutere (eng. remote computers). Primeri bi mogli biti konekcije na internet ili korišćenje mrežnih uređaja (štampača) ili razmena fajlova. Mnogi servisi zavise od ovog. Ostavite ga na Automatic.

  World Wide Web Publishing Service
  Nema ga na XP Home verziji i nije instalirana autmatski na XP Pro, a ako je potreban može se instalirati sa WinXP CD-a. Koristi pri podešavanjima lokalnog web servera. Ukoliko vam ne treba nemojte je instalirati, jer joj je potreban i IIS Admin, koji je poznat po tome što ga hakeri obožavaju, i može ugroziti sigurnost vašeg kompjutera.

  Servise koje uvek iskljucujem na racunarima obelezeni su zvezdicom, naravno mozes iskljuciti i ostale ukoliko ti nisu potrebni ali vodi racuna o tome sta gubis iskljucivanjem istih.

  Verujem da ce ti posle svega raciunar raditi primetno bolje.
  Da, obavezno iskljuci upravljecki sistem zvucne i graficke jer su oni najcesce krivi za los rad Explorera a ni sam ne umem da objasnim zbog cega. Ja sm imao isti problem ali od kada su iskljuceni sve je OK.

  Skidanjem „zakrpa“ neces poboljsati performanse racunara, naprotiv mozes ga samo usporiti dajuci mu jos jedan servis vise koji ce ti pritom jako malo pomoci. Nabavi dobar zastitni zid ako ga nemas i dobar antivirus, moje preporuke su ZoneAlarmPro (neka od novijih verzija, poslednja je 55.094.000) i Kaspersky. Za godinu i vise nikada nisam imao problema sa virusima i spijunskim „gamadima“ a dosta vremena provodim na netu, nikada nisam koristio ni jedan pec ili zakrpu, nikada nisam update-ovao OS.... koristim SP1 i instalirao sam SP2 ali sam imao dosta problema sa njim i gomile novhih servisa koje je racunar obavljao kako bi bezbednost sistema bila veca ali ipak ne dovoljno da ne bih morao da koristim antivirus i zastitni zid, dakle ako imas SP2 moj savet ti je da ga deinstalirs.

  Ovo su samo moja misljenja i iskustva, ne bih zeleo da se nadmecem ni sa kim, samo sam pomislio da bih mogao da ti pomognem.

  Pozdrav... :wink:

 5. #5
  Poznat nikodim (avatar)
  Učlanjen
  07.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  I’m still walking
  Poruke
  7.465
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Da, zaboravio sam da ti napisem kako da pokusas da poboljsas vezu. Cesto se desava da ti server provejdera dodeli losu IP adresu, pa ti zbog toga cesto puca veza ili je jako losa zbog lose medjusobne komunikacije (server-korisnicki racunar). Mozes da pokusas to da popravis na sledeci nacin. U spisku programa iz start menija izaberi u Accessories pa Command Pompti ukucaj „ipconfig/release“ potvrdi na Enter pa „ipconfig/renew“ ponovo Enter,to bi trebalo da pomogne.

Slične teme

 1. KANTA !!!
  Autor Inspector u forumu Operativni sistemi
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 12.02.2005., 02:54
 2. kanta za smece i XP
  Autor u forumu Operativni sistemi
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 25.11.2003., 05:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •