Amerika spriječila pad Banja Luke
Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Amerika spriječila pad Banja Luke

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Amerika spriječila pad Banja Luke

  ...ili bolje receno, Holbruk...

  Da bi ste vidjeli i slike koje idu uz ovaj ispod tekst, kliknite na ovaj link:
  http://www.avaz.ba/vijesti/teme/da-j...la-bi-porazena

  Da je oslobođena Banja Luka, velikosrpska ideja bila bi poražena


  U Sanskom Mostu, posljednjem oslobođenom gradu tokom agresije na RBiH, 10. oktobra 1995. godine, dok više od 500 preživjelih Bošnjaka jeca u nevjerici da su dočekali svoje oslobodioce pripadnike bosanske vojske, radoznala strana novinarka generala Atifa Dudakovića pita: "Šta je sljedeći cilj"?

  General odgovara protivpitanjem: "Šta Vi mislite"? Novinarka kaže: "Banja Luka", a general će na to kratko: "Slažem se". Činilo se da će u nezaustavljivom pohodu pripadnika Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH, zajedno s pridodatim jedinicama Armije RBiH, u narednim danima Vojska RS bijelu zastavu podići iznad Bosanskog Novog, Prijedora i Banje Luke.

  Historijski spoj

  Umjesto demoralizacije nakon genocida u Srebrenici, Armija RBiH doživjela je svoju oslobodilačku ekspanziju. Sve je krenulo 6. avgusta 1995. oko 15 sati, historijskim spojem Armije RBiH i Hrvatske vojske (HV) na mostu na rijeci Korani u Tržačkoj Rašteli i rukovanjem generala Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa, i generala HV-a Marijana Marekovića, kada je uz pomoć hrvatske vojne oslobađajuće operacije "Oluja" razbijena opsada Bihaćkog okruga, koja je trajala 1.201 dan.

  Dan kasnije, 7. avgusta 1995., borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala postojati samoproglašena autonomna oblast "Zapadna Bosna", pod vodstvom Fikreta Abdića.

  Treba napomenuti da su združene snage HV-a i HVO-a pod komandom generala Ante Gotovine u operaciji "Ljeto 95" od 25. do 30. jula 1995. oslobodile važne gradove, Bosansko Grahovo i Glamoč. Narednog mjeseca uslijedile su operacije združenih snaga HV-a, HVO-a i jedinica Petog korpusa ARBiH pod kodnim nazivima "Maestral" i "Sana 95", u kojima je od 8. do 17. septembra 1995. oslobođen značajan dio zapadne Bosne.

  Hrvatska vojska 12. septembra oslobodila je i Šipovo, a dan kasnije Jajce i Drvar. Jedinice Petog korpusa ARBiH 15. septembra ušle su u Bosanski Petrovac, 16. septembra u Ključ, a narednog dana i u Bosansku Krupu. U historijskom manevru iz srednje Bosne preko Bugojna, Kupresa, Livna i Bosanskog Grahova, u desetak kilometara dugoj koloni vozila, 20. septembra u Bosanski Petrovac stigla je 17. viteška krajiška brigada predvođena Fikretom Ćuskićem i Sakibom Forićem i tako je došlo do dugoočekivanog spajanja Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH.


  Na Petrovačkoj visoravni smotru ove brigade izvršio je general Dudaković rekavši:

  - Dobro došli u Bosansku krajinu. Jednom je general Momir Talić rekao da se nikada neće spojiti Peti i Sedmi korpus, jer im to neće dozvoliti Prvi krajiški korpus VRS, a ja sam mu rekao: "Zato ćemo mi uništiti Prvi krajiški korpus pa ćemo se spojiti".

  Zahvaljujući uvođenju Sedmog korpusa ARBiH u borbu, 23. septembra odbranjeni su Ključ i desna obala Sane, kada je Vojska RS krenula u žestoku kontraofanzivu.

  Slavni general ARBiH, rahmetli Mehmed Alagić, komandant Sedmog korpusa, bitku za odbranu Ključa nazvao je svojim "najtežim danom u ratu". Zbog gubitka nekoliko zapadnokrajiških gradova, zločinački general Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba VRS, napustio je liječenje na VMA u Beogradu i došao u Banju Luku, kako bi na licu mjesta organizirao odsudnu srpsku odbranu.

  U Banjoj Luci je 22. septembra 1995. održano referiranje komandanata jedinica i organa Glavnog štaba VRS. General Mladić je veoma oštre riječi prijekora uputio komandantima Prvog i Drugog krajiškog korpusa, generalima Momiru Taliću i Radivoju Tomaniću.

  - Sram vas bilo! Vi ste izgubili zonu odgovornosti korpusa, izgubili ste narod i vojsku. Kako imate obraza da tom narodu pogledate u oči - derao se Mladić.

  Slavna 17. krajiška po dolasku u Bosanski Petrovac


  Borci 17. viteške krajiške brigade ARBiH oslobodili su 28. septembra 1995. obronke Manjače i vodili žestoke borbe kod sela Orljani, zatim slomili odbranu neprijatelja od Mačkića glave do Sitnice i zakoračili na prostor banjalučke općine. Međutim, zbog žestoke kontraofanzive srpskih jedinica, nisu se tu dugo zadržali.

  Holbrukova prijetnja

  Politička situacija nije bila naklonjena ulasku savezničkih, bosanskih i hrvatskih snaga u Banju Luku. Razlog je bio taj što bi propao plan američkog posrednika Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) o podjeli zemlje 51 posto za FBiH i 49 posto za RS.

  Komandant Glavnog štaba ARBiH, rahmetli general Rasim Delić o ovim historijskim danima je zapisao:

  - U Zagrebu sam se sreo s Holbrukom u Američkoj ambasadi, rekao mi je: "Upozoravam vas da ne idete prema Banjoj Luci. Vaš ulazak u Banju Luku stvorio bi novi val od oko 350.000 izbjeglica, koje bi krenule ka Srbiji. Shvatite ozbiljno moju prijetnju, jer u protivnom bit ćete izloženi NATO udarima".

  Tuđman je nakon sastanka s Holbrukom 19. septembra 1995. zaustavio ofanzivu Hrvatske vojske. Srbi su poslije toga krenuli u žestoku kontraofanzivu, a Dudakovićevi borci su bili preumorni. Hitno smo 2. i 3. oktobra poslali pojačanja u Krajinu. Helikopterima i kopnenim putem prebačene su Gardijska brigada, "Crni labudovi", "Laste", Specijalni odred MUP-a "Bosna", jedinice Prvog, Drugog i Trećeg korpusa te 28. divizije i odmah su uvođeni u borbu. Za dva dana i jednu noć u Krajinu je prebačeno 10.800 vojnika.

  Ipak, nakon sastanka u Zagrebu 5. oktobra, na kojem su s naše strane prisustvovali generali Alagić, Karavelić i ja, a sa hrvatske ministar odbrane Gojko Šušak, te generali Gotovina, Červenko, Norac i Blaškić, došlo je do promjene u hrvatskoj politici i dogovorili smo da zajedno krenemo u nova oslobađanja - napisao je general Delić.

  Nakon uspješne odbrane Ključa, uslijedio je nastavak operacije "Sana 95" u kojoj je oslobođen Sanski Most. Iz pravca Sanice napadala je operativna grupa "Centar" kojom je lično komandovao general Dudaković. Komandant Gardijske brigade ARBiH Dževad Rađo, 10. oktobra 1995., u 20.40 sati, na gradskom mostu je raportirao generalu Dudakoviću da je "Sanski Most slobodan".


  Rađo i Dudaković određuju pravac napada na Prijedor


  Rađini gardisti su prvi umarširali u Sanski Most i zajedno s hrabrim ratnicima 502. viteške brigade te 510. i 117. brdske, Vojne policije Petog korpusa i olovske jedinice kojom je komandovao Denijal Grbo žestoko su porazili srpske brigade - 17. ključku, 6. sansku, 15. bihaćku te 7. odred specijalne brigade MUP-a RS.

  - Pošto Srbi imaju četiri S, mi imamo četiri B - to je uspostavljanje koridora Bihać, Banja Luka, Brčko, Bijeljina. Pad Banje Luke znači i pad Republike Srpske - govorio je Dudaković dok je šetao po oslobođenom Sanskom Mostu.

  Narednog dana, 11. oktobra, Gardijska brigada oslobađa Aganoviće, uspostavlja mostobran na potezu Poljak - Šehovci, oslobađa Sasinu i Žegar i izbija na Mačkovac, na tromeđi općina Prijedor, Sanski Most i Banja Luka. Pod komandom Hamdije Abdića Tigra 502. viteška napreduje od sela Poljaci prema Tomašici.

  - Tačno u 24 sata 12. oktobra 1995. dobili smo naredbu da moramo prekinuti djelovanja i doći u hotel "Sanus" da predamo naše pozicije snagama UN-a. Međutim, Srbi su nastavili napadati i mi smo se borili i nekoliko narednih dana - kaže Rađo.

  U ovim herojskim operacijama Operativnom grupom "Sjever" komandovao je Mirsad Selmanović, načelnik štaba Petog korpusa, čiju su udarnu pesnicu činili 505. viteška bužimska, 511. slavna bosanskokrupska i 503. slavna cazinska brigada. Oni su preko Grmeča za nekoliko dana oslobodili više od 70 kilometara i to mjesta Jasenicu, Lušci Palanku, Kamengrad, Stari Majdan i Staru Rijeku. Naređeno im je da oslobađajuću ofanzivu prekinu na samim prilazima Ljubiji, udaljenoj samo 12 kilometara od Prijedora.

  Operativnom grupom "Jug" komandovao je general Fikret Ćuskić. Osim jedinica Sedmog korpusa, u sastav su ušle 510. i 501. brigada, a pravac napada bio je preko Krasulja, Vrhpolja, Tomine i Bronzanog Majdana, s ciljem zauzimanja logora Omarska.

  - Kad smo stigli na osam kilometara od tog našeg najvećeg mučilišta, dobili smo naredbu da stanemo. Moj brat Sulejman mučen je i ubijen u "bijeloj kući" u Omarskoj i imao sam ogromnu želju da je oslobodimo - kaže Sead Čirkin, načelnik Štaba grupe "Jug".

  Predsjednik Alija Izetbegović je 1996. javno otkrio da je na njega početkom oktobra 1995. vršen pritisak od tadašnjeg američkog ambasadora Džona Menzisa (John Menzies) da obustavi operaciju oslobađanja zemlje.
  - Znam da se 60 hiljada Banjalučana već spremilo da krene, neki su i krenuli prema Drini. Mi ofanzivu nismo zaustavili. Menzis me je nakon sedam-osam dana pozvao i rekao: "Ako ne stanete, mi ćemo vas bombardirati" - izjavio je rahmetli Izetbegović.
  Poslednji put ažurirao/la Zvornicanin : 13.10.2012. u 23:50 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Nastavak...

  Nedostajao bataljon

  Ratni izvještač Šefko Hodžić bio je 14. oktobra 1995. u hotelu "Sanus" u tek oslobođenom Sanskom Mostu i sjedio za stolom s "ljutim Krajišnicima", generalima Atifom Dudakovićem i Mehmedom Alagićem te Vahidom Karavelićem. Atmosfera je bila napeta.

  - Malo ko je znao da je Karavelić tada u ime Zajedničke komande komandovao svim jedinicama ARBiH. Primirje je stupilo na snagu 12. oktobra, ali su borbe i dalje nastavljene. Prvo je 14. oktobra rano ujutro, oko 6.30 sati, u Bihać stigao general Karavelić koji je generalu Dudakoviću prenio naredbu o obustavljanju borbenih djelovanja, a zatim je istu naredbu u Ključu prenio i generalu Alagiću. Poznato je da je predsjednik Izetbegović od Amerikanaca dobio "dva dana produžetka" da naši oslobode Prijedor i Omarsku. General Dudaković mi je kasnije rekao da mu je tada nedostajao jedan bataljon odmornih boraca da oslobodi Prijedor.

  Vahid Karavelić, Atif Dudaković, Šefko Hodžić i Mehmed Alagić u hotelu "Sanus" u Sanskom Mostu nazdravili kraju rata - slika

  Generali Dudaković i Alagić bili su ljuti što moraju prekinuti ratna djelovanja, o čemu im je naredbu donio general Karavelić. Na kraju su, ipak, trojica generala nazdravila završetku rata i tada smo napravili zajedničku historijsku fotografiju. Plan da se oslobodi Banja Luka je apsolutno postojao. Čak mi je general Alagić, na početku manevra 17. viteške krajiške u Krajinu, rekao: "Ne propusti historijski trenutak ulaska naših jedinica u Banju Luku". Međutim, bitka za Banju Luku, bitka svih bitaka, eto nije se desila - svjedoči ratni izvještač Šefko Hodžić.
  Tako je čelična ruka svjetskog sistema nepravdi, koja je embargom na uvoz oružja ARBiH tokom cijelog perioda agresije i dozvolom da se izvrši genocid nad Bošnjacima, napravila neprocjenjivu historijsku grešku prema državi BiH i žrtvama genocida ultimatumom da će NATO gađati kasarnu "Adil Bešić" u Bihaću i druge važne objekte ako se ne stane s ofanzivom prema Banjoj Luci.
  Većina savremenika ovih važnih historijskih dana danas smatra da oslobađanjem Banje Luke uopće ne bi bilo potrebe za Dejtonom i da bi zasigurno u narednim mjesecima bosanski vojnik izašao na državnu granicu na Drini.
  No, veliki i mudri Meša Selimović davno je zapisao: "A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo".

  Šta je pisao Dobrica Ćosić

  Dane velikih srpskih poraza jedan od najvećih ideologa velikosrpskog zla, akademik Dobrica Ćosić u svojoj knjizi "Bosanski rat" opisao je ovako:
  - Srpski narod je u agoniji zbog niza vojnih poraza i egzodusa, defetizama. Večeras javljaju da je i Banja Luka ugrožena. Ja dvije godine strahujem od poraza u Bosni. Republika Srpska je iscrpila svoje borilačke snage i nalazila se pred porazom. Srpski narod je dvadeseti vijek započeo oslobodilačkim ratovima s pobjedničkim ishodima, a dogodit će se da ovaj vijek okonča vojnim porazom od bosanskih muslimana i Hrvata. Ljuti Krajišnici su danas bijedni Krajišnici. Pokušavao sam bezuspješno da pronađem Mladića, on je u teškom psihičkom stanju. Nije izdržao poraze u zapadnoj Bosni.

  Šta je pisao Ričard Holbruk

  U operaciji "Južni potez", nakon oslobađanja Mrkonjić-Grada 10. oktobra 1995., Hrvatska vojska se nakon potpisivanja primirja zaustavila na 23 kilometra od Banje Luke. Ričard Holbruk u knjizi "Završiti rat" piše kako je, navodno, ubjeđivao Tuđmana da uzme Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi, ali da ne dira Banju Luku.
  - Ali ja više nisam siguran jesmo li bili u pravu što smo se usprotivili napadu na Banju Luku. Da smo tada znali da su bosanski Srbi kadri prkositi ili ignorirati toliko mnogo ključnih političkih odredbi Mirovnog sporazuma 1996. i 1997., pregovarački tim se možda ne bi protivio takvom napadu - piše Holbruk.

  Izjave

  - Zauzimao sam se za ulazak Hrvatske vojske u Banju Luku i najveća greška međunarodne zajednice je što to nije dopustila. To bi bio definitivni vojni i politički poraz velikosrpske ideje u Hrvatskoj i BiH.
  (General Anton Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, u intervjuu za "Jutarnji list" 7. avgusta 2010.)
  - Potpuni poraz srpskih snaga nije bio poželjan.
  (Njemački novinar Erih Ratfelder (Erich Rathfelder) u svom izvještaju direktno iz Krajine)
  - Žao mi je samo što sa svojom vojskom nisam došao do Drine. Danas bi ti četnici drukčiju pjesmu pjevali.
  (General Atif Dudaković u intervjuu za "Hrvatski list" 20. avgusta 2006.)
  ( Napomena: da biste vidjeli slike koje idu uz ovaj tekst, otidjite na ovaj link: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/da-j...la-bi-porazena )

  http://www.avaz.ba/vijesti/teme/da-j...la-bi-porazena

 3. #3
  Neproveren član
  Učlanjen
  16.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.064
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  A od koga je to BL trebalo da se oslobodi? Jel sada okupirana?

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Odgovaram potvrdno.

 5. #5
  Aktivan član codein (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.005
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  ne da mi se citati, ali vec otprilike znam o cemu se radi.
  HVO i HV te peti korpus su mogli (za)uzeti i BL???

 6. #6
  Neproveren član
  Učlanjen
  16.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.064
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Molim?

 7. #7
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Citat Original postavio codein Pogledaj poruku
  ne da mi se citati, ali vec otprilike znam o cemu se radi.
  HVO i HV te peti korpus su mogli (za)uzeti i BL???
  Ma KAKVI, procitaj tekst, bolan.


 8. #8
  Aktivan član codein (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.005
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Citat Original postavio Mingov djed Pogledaj poruku
  A od koga je to BL trebalo da se oslobodi? Jel sada okupirana?
  Za neke ljude i zagreb je okupiran , i beograd ...sarajevo

 9. #9
  Elita Пријезда (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.181
  Reputaciona moć
  3209

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Америка је спречила пад Сарајева. Да није било америке и НАТО данас не би било ни оних 20%.
  То је Европа, коју треба чврсто гледати у очи и ништа јој не веровати. Ни када спава!
  Kosovo c'est la Serbie

 10. #10
  Domaćin lazar1 (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  4.629
  Reputaciona moć
  366

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  O cemu ti bolan ovde bulaznis,kakvo zauzimanje kakvi bakraci,ovaj rat se ne priznaje u kojem su ucestvovali Amerika i nato pakt,videcemo sta kome pripada kada se promene okolnosti na ovim terenima,kad vam okrenu ledja ti vasi zastitnici,onda cemo uzeti sve sto je nase i sto nam pripada.
  "Dođe vrijeme kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati"

 11. #11
  Iskusan Dragon~Reborn (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Devlet-i Âliyye-i Osmâniyye
  Poruke
  5.773
  Reputaciona moć
  193

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Па док та Америка није ушла у рат, ви сте кукали џеносајд, џенојсајд и само-Маркалисали се.
  Жути жутују а црвени путују

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Citat Original postavio Пријезда Pogledaj poruku
  Америка је спречила пад Сарајева. Да није било америке и НАТО данас не би било ни оних 20%.
  Ti tako kazes, no, srpski generali u presretnim porukama i komunikaciji, kao i kasnijim izjavama, kazu drugacije - da nije bilo sansi! :-)

  Isto kao sto nije bilo sanse za deblokadu pred kraj rata kad je pokusana ona najveca ofanziva ZBOG loseg organizovanja iste.

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.10.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  485
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Citat Original postavio lazar1 Pogledaj poruku
  O cemu ti bolan ovde bulaznis,kakvo zauzimanje kakvi bakraci,ovaj rat se ne priznaje u kojem su ucestvovali Amerika i nato pakt,videcemo sta kome pripada kada se promene okolnosti na ovim terenima,kad vam okrenu ledja ti vasi zastitnici,onda cemo uzeti sve sto je nase i sto nam pripada.
  Pricamo o Banjoj Luci. Gdje je to NATO u Bosanskoj Krajini "sasjekao" srpske snage pa su uletjeli AR BiH i HV ?

 14. #14
  Elita Protector (avatar)
  Učlanjen
  05.06.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Равни српски Срем...
  Poruke
  15.026
  Reputaciona moć
  582

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Citat Original postavio Dragon~Reborn Pogledaj poruku
  Па док та Америка није ушла у рат, ви сте кукали џеносајд, џенојсајд и само-Маркалисали се.
  Колега, молим вас...
  Па ваљда ђеносајд, а не џеносајд
  “You know it’s funny, when it rains it pours they got money for wars, but can’t feed the poor.” - 2Pac

 15. #15
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  84.470
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2421

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Pa to se znalo jos u vreme rata.

  Amerika nije dozvolila pad Banjaluke, iako je Banjaluka vec bila pala....

  Kao sto na pocetku rata nisu dozvolili pad Dubrovnika i Osijeka....

  MORALO je da se zavrsi na 51 : 48% kako su amweri planirali.
  "Najbolji nacin da dobijes izgubljenu bitku je da promenis uniformu!"

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  01.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.711
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Pa to se znalo jos u vreme rata.

  Amerika nije dozvolila pad Banjaluke.

  MORALO je da se zavrsi na 51 : 48% kako su amweri planirali.
  Daj reci koje cigare pusis, nemoj samo neke skupe...

 17. #17
  Domaćin lazar1 (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  4.629
  Reputaciona moć
  366

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila oslobodjenje/pad Banja Luke

  Citat Original postavio Zvornicanin Pogledaj poruku
  Pricamo o Banjoj Luci. Gdje je to NATO u Bosanskoj Krajini "sasjekao" srpske snage pa su uletjeli AR BiH i HV ?
  Mislis u Srpskoj Krajini.
  "Dođe vrijeme kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati"

 18. #18
  Iskusan Dragon~Reborn (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Devlet-i Âliyye-i Osmâniyye
  Poruke
  5.773
  Reputaciona moć
  193

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Citat Original postavio Protector Pogledaj poruku
  Колега, молим вас...
  Па ваљда ђеносајд, а не џеносајд
  Браво колега, меХко Џ, тј ђ.
  Жути жутују а црвени путују

 19. #19
  Elita Пријезда (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.181
  Reputaciona moć
  3209

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Пре такозваних ханџар-усташких офанзива НАТ је ивршио низ ваздушних удара по српским снагама у Српској Крајини и Републици Српској и на тај начин преокренуо равнотежу снага на терену.. То добро знамо и ми и ви.
  Дакле причати о Бањалуци а не узимати у обзир ове чињенице је бесмислено. Без НАТО-а нисте могли ни са ''Бабом'' у Цазинској Крајини изаћи на крај.
  То је Европа, коју треба чврсто гледати у очи и ништа јој не веровати. Ни када спава!
  Kosovo c'est la Serbie

 20. #20
  Iskusan Dragon~Reborn (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Devlet-i Âliyye-i Osmâniyye
  Poruke
  5.773
  Reputaciona moć
  193

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Да им није било шејтан-птица са неба, остали би без Бихаћа и свих енклава, и морали би опет да туку Маркале...брука.
  Жути жутују а црвени путују

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  01.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.711
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Citat Original postavio Dragon~Reborn Pogledaj poruku
  Да им није било шејтан-птица са неба, остали би без Бихаћа и свих енклава, и морали би опет да туку Маркале...брука.
  ..a i bez gaca

 22. #22
  Domaćin lazar1 (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  4.629
  Reputaciona moć
  366

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  Citat Original postavio Пријезда Pogledaj poruku
  Пре такозваних ханџар-усташких офанзива НАТ је ивршио низ ваздушних удара по српским снагама у Српској Крајини и Републици Српској и на тај начин преокренуо равнотежу снага на терену.. То добро знамо и ми и ви.
  Дакле причати о Бањалуци а не узимати у обзир ове чињенице је бесмислено. Без НАТО-а нисте могли ни са ''Бабом'' у Цазинској Крајини изаћи на крај.
  Da a sad se quresaju,kao oni su bili dobre dusice pa su nam ostavili Banja Luku,cuj njihove "vojske"a brojali nekoliko hiljada mudzahedina i to uvezenih iz bratskih im po veri zemalja.
  "Dođe vrijeme kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati"

 23. #23
  Moderator dlugomir (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arhiva (tamo mi je najvise poruka)
  Poruke
  89.443
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  13322

  Podrazumevano Re: Amerika spriječila pad Banja Luke

  U osnovi sve to znamo i ta je prica ispricana vec mnogo puta na ovom forumu. Ima o tom ratu vec dosta otvorenih tema, a sve se to desavalo pre skoro 20 godina. Nego Zvornicanin, hajde daj molim te nesto aktuelno, recimo sta se sada desava u Sarajevu pa da diskutujemo.
  Opustite se i uzivajte: https://forum.krstarica.com/forumdisplay.php/197-Forumske-igre-bez-granica

Slične teme

 1. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 20.09.2006., 00:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •