Kako se osloboditi sebe?

Ja pa ja, taština, egoizam, narcizam....... Kako izaći iz tog živog blata?

Mnogi pokrenu ovakve teme da bi prosipali novostečeno znanje a ne da bi stvarno tražili načine kako da pridobiju veću slobodu od naraslih pasija uma. Ako je ono prvo bilo uzrok pokretanja teme onda neće biti slobode na vidiku još za dugi niz godina a možda i života. Ukoliko je ono drugo uzrokovalo temu onda ćeš naći način i metodu koje će ti pomoći da se oslobadjaš tereta i eventualno stekneš željenu slobodu.
Ako je ovo drugo slučaj onda je na vidiku vlastiti unutarnji rat - pravi Sveti Rat. Prognoza je da ćeš u mnogim bitkama pretrpeti poraz ali ćeš izvojevati ratnu pobedu.

599323_10150859135660957_1584266250_n.jpg
Iskorijeniti ove navike. Lijepo objasnjeno.

xexe, verovato ili ne - ne treba da učiniš ništa! Opusti se i dopusti da svo to smeće otpluta od tebe. Možeš sebi nabaciti brdo obaveza pa u toku komunikacije sa ljudima eksplodirati i reći nešto ružno. A možeš i raditi posao za kompom a sve vreme biti opterećen mislima o sebi. Promena mora biti unutrašnja, nikakvi spoljašnji zahvati ne pomažu. Probaj da shvatiš da sve to što te opterećuje NISI TI.

svi smo mi sebi bitni i važni.
ideš ulicom i bitan si sebi, dok ti neki nepoznati prolaznik pored nije važan. a nisi ni ti njemu.
meni je cilj da sebi budem jednako nebitan kao što sam nebitan njemu ili on meni.
ali te razmere slobode od sebe pitanje da li mogu dosegnuti...

Ja pa ja, taština, egoizam, narcizam....... Kako izaći iz tog živog blata?

Putem ispunjenosti svakog trenutka u toku dana - okupirati se nekim obavezama
ili baviti se nekim hobijem, ispuniti dan radom i slobodnim vremenom sa omiljenim i
opuštajućim aktivnostima - najbolje čitanjem - tu se dolazi do spoznaje o
drugim ljudima i o svemu što život nosi... :)

Ne od sebe nego od svog egoizma,a zato mora dobro da poradi na sebi. I nije da ne voli sebe vec svoje mane i trudi se da ih popravi.

Slika koju sam postavila lijepo objasnjava.

A kad stigne do zakljucka da ne moze da ispravi svoje mane, onda donosi krajnji zakljucak o sebi. Ustvari, mislim da cim covjek shvati da nesto kod njega ne valja, on onda i nema drugog izbora, nego ili odmah prekida sa tim, ili se kod njega odmah formira generalni stav da on sam nije dobar i da treba da ga ne bude. U sustini i kriminalac i Budista stizu do istog zakljucka, s tim da Budista samog sebe napravi neskodljivim tako sto "gasi svoje ja".

svi smo mi sebi bitni i važni.
ideš ulicom i bitan si sebi, dok ti neki nepoznati prolaznik pored nije važan. a nisi ni ti njemu.
meni je cilj da sebi budem jednako nebitan kao što sam nebitan njemu ili on meni.
ali te razmere slobode od sebe pitanje da li mogu dosegnuti...

Ja mislim da ti sinak i ne znas sta zoves "ja" u toj tragi-komediji. Isto tako je greska misliti da si ti njemu nebitan. Nisu svi ljudi asocijalni. Stavise, oni najuspjesniji su takvi jer drugi rade za njih.

p.s.

Zar nije "spoznaj sebe" ili "postani sto jesi" izraslo na Grckom tlu bez kojeg ni filozofija nije pojmljiva?

Bjezanjem od sebe utrcaces u nirvanu, tj. u nista.

Nije junacki bjezati od svega sto te opterecuje i glumiti da to nisi ti. Kad pojedes nesto gadno, onda si to ti, i ti imas problem.

p.s.

Zar nije "spoznaj sebe" ili "postani sto jesi" izraslo na Grckom tlu bez kojeg ni filozofija nije pojmljiva?

Bjezanjem od sebe utrcaces u nirvanu, tj. u nista.

Nije junacki bjezati od svega sto te opterecuje i glumiti da to nisi ti. Kad pojedes nesto gadno, onda si to ti, i ti imas problem.

bježanjem od sebe ne utrčiš nigde.
ne možeš pobjeći od sebe, ali možeš posmatrati sebe i tako otkriti mnoge stvari koje su se krile iza maski koje koristiš u svakodnevnom životu.
nirvana nije bežanje od sebe u ništa, nego baš naprotiv, to je stanje u kojem si u potpunosti svestan sebe i svoje vrednosti, a ne slike koju si o sebi stvorio.

bježanjem od sebe ne utrčiš nigde.
ne možeš pobjeći od sebe, ali možeš posmatrati sebe i tako otkriti mnoge stvari koje su se krile iza maski koje koristiš u svakodnevnom životu.
nirvana nije bežanje od sebe u ništa, nego baš naprotiv, to je stanje u kojem si u potpunosti svestan sebe i svoje vrednosti, a ne slike koju si o sebi stvorio.

Naravno...Nije meditacija za natripovane...To je, pre svega,sasvim iskreno shvatanje sebe i opuštanje bez pobune protiv sebe,ali i bez uzdizanja sebe...
Dovoljno mi kad bar neko kapira šta i ja...ne moraju svi-navikao na polupane...:mrgreen:

Back