"Ljudi su ulazili u brak iz prinude"

Ja vam kazem da bez drustva nema ni istine. Tek drustva koja ne nastoje da ustanove najbolje, najistinskije rjesenje, dakle, demokratska drustva, tek ta drustva proizvode propale brakove.

Kao sto rece Dekart, strasti ne moze biti bez istine! Tako da neka osoba moze voljeti drugu osobu cak i ako je ta osoba odsutna na duze vrijeme, jer je cijelo zdravo drustvo uvjerilo da je ta osoba vrijedna te ljubavi i pozrtvovanja!

Onaj ko nema istinu, njegova ljubav je kratka i slaba!

Zato ni moderni brak a ni moderna ljubav ne vrijede mnogo!

Istinu je moguce naci samo kad se poklope razna misljenja istaknutih ljudi.

Ali vi necete da to shvatite, Vi moderni ste sve samo ne tragaci za istinom i ljubavi! Cak vam je sve sto je asocijalno dokaz "prave ljubavi"! Vi pravu ljubav i istinu nazivate robovanjem!

Ti si covek individualac totalno otcepljen od drustva , ne samo od drustva vec i od porodice a zagovaras neke opste vrednosti u koje ni sam ne verujes.

To je obicna laz, prika, laz! Ja sam protiv individualizma! Vidi se u svim mojim temama. Ono sto me cini drukcijim, je to sto ja kao pojedinac krecem ka moralu, dakle, prema zajednickoj bazi, a drugi masovno krecu ka nemoralu, dakle, ka individualizmu. Ali ja kao pojedinac se oslanjam uvijek na misljenje drugih, istaknutih ljudi koji su uvijek bili kruna ili perjanica svog drustva, pa prema tome, sve moje misli su krajnje neindividualisticke.

Ali povrsnim ljudima sigurno moze izgledati obrnuto.

Zanima me sta zenski dio populacije misli o ovoj temi. Danas vecina zena na koje nailazim izrazavaju otvorenu mrznju prema tradicionalnoj porodici, jer kazu nije bilo ljubavi u njoj. Kao da su sve zene bile prisiljene na brakove. Vjerovatno se misli da su se udavale iz materijalne koristi, a da im je srce patilo.

Da li bas sve zene misle na ovaj nacin?

Верујем да је ту било и добрих бракова, да су се заволели.

Zato i postoji pojam dogmaticne ljubavi i sudbinske osobe kod vecina zena danas prenesenog na tradicionalan nacin. Zato sto pre zene nisu imale izbor u odabiru, i zato su to pravdale sudbina, samo od sebe se desilo i sl. Na zalost i danas ima toga mnogo upakovanog u neki moderan sistem.Valjda kada se sve to bude promenilo, mozda dodje do neceg progresivnijeg. Isto tako i pasivnost zena, ocekivanje da muskarci prvi pridju, pokrenu inicjativu u kreativnom razgovoru, prvi da zove, trazi broj, prvi da pokrene inicijativu u krevetu (inace ce da kaze, pa nije se nista desilo, ne znam sta se desava i sl). Sve su to ostavstine. Odmerenost u sexualnom ponasanju. Znas i danas zena koja otvoreno pokazuje svoju sexualnost (ne u fizickom smislu i kroz modu), vec u ponasanju, obelezena je kao dr'olja, ku'ka i i sl. I to sam primetio cesce od drugih zena, nego muskaraca.

Ja mislim da je zena danas izgubila identitet. Ionako ga skoro nikad nije imala, ali tek danas je zbrka od svega i svacega. Nekad je zenin identitet bio u tome sto je bila cuvarka obicaja. Zato su muskarci i pokusavali da je zavedu i obmanu, tek da bi vidjeli koliko je postojana u obicajima. Npr. u filmu Iskusavanje djavola, kad onaj Zmajevic sto ga je striko odveo u Ameriku iskusava svoju buducu suprugu... To je tipicno iskusavanje. I ja sam neka vrsta Zmajevica. Recimo da unazad 5 generacija skoro sve grane sire porodice ostaju bez muskog potomstva. A u ovoj zadnjoj smo skoro svi zasli u godine i malo ko uopste ima djece. Patrijarhalni smo. Meni stric rece da opomenem njegovu kcerku da ne dovodi momka da stanuje u njegovoj kuci...

A moja mati bas mrzi tu patrijarhalnost.

Steta, jer ako nema toga, onda smo svi samo robovi. To bi bas bio dosadan zivot.

Ja mislim da je zena danas izgubila identitet. Ionako ga skoro nikad nije imala, ali tek danas je zbrka od svega i svacega. Nekad je zenin identitet bio u tome sto je bila cuvarka obicaja. Zato su muskarci i pokusavali da je zavedu i obmanu, tek da bi vidjeli koliko je postojana u obicajima. Npr. u filmu Iskusavanje djavola, kad onaj Zmajevic sto ga je striko odveo u Ameriku iskusava svoju buducu suprugu... To je tipicno iskusavanje. I ja sam neka vrsta Zmajevica. Recimo da unazad 5 generacija skoro sve grane sire porodice ostaju bez muskog potomstva. A u ovoj zadnjoj smo skoro svi zasli u godine i malo ko uopste ima djece. Patrijarhalni smo. Meni stric rece da opomenem njegovu kcerku da ne dovodi momka da stanuje u njegovoj kuci...

A moja mati bas mrzi tu patrijarhalnost.

Steta, jer ako nema toga, onda smo svi samo robovi. To bi bas bio dosadan zivot.

Bas sam pre neki dan razmisljala o pomenutom filmu, toj tematici.
Nju su vec udali za njega, pravili svadbu bez njegovog prisustva. Ona se batrgala i dugo ispunjavala moralne norme. Mislis da je na kraju pogresila? Sasvim je normalno sto je povuklo, covek je, a ne robot. Kako je mogla znati ko ce doci, da li ce uopste doci?

Bas sam pre neki dan razmisljala o pomenutom filmu, toj tematici.
Nju su vec udali za njega, pravili svadbu bez njegovog prisustva. Ona se batrgala i dugo ispunjavala moralne norme. Mislis da je na kraju pogresila? Sasvim je normalno sto je povuklo, covek je, a ne robot. Kako je mogla znati ko ce doci, da li ce uopste doci?

Ne sjecam se svih detalja filma. Djevoka je mlada, nema kud da zuri. Seksualnost je takodje navika. Kad ne bismo ucili djecu kroz medije sta je seksualnost, oni bi mnogo kasnije osjetili "privlacenje" i sigurno ne tako divlje kao danas. Ludaci takodje osjecaju potrebu za zadovoljstvom, samo sto je nikad ne mogu obuzdati. Covjek koji osjeti privlacnost, ali joj stane na put, on time zadovoljava masu drugih nagona. Porodicni zivot bi trebalo da je basta za njegovanje raznih plodova, ne samo seksualnosti, a ako pustimo da nas razvlaci jedan jedini nagon, onda su svi ostali plodovi dosli u pitanje.

Ne sjecam se svih detalja filma. Djevoka je mlada, nema kud da zuri. Seksualnost je takodje navika. Kad ne bismo ucili djecu kroz medije sta je seksualnost, oni bi mnogo kasnije osjetili "privlacenje" i sigurno ne tako divlje kao danas. Ludaci takodje osjecaju potrebu za zadovoljstvom, samo sto je nikad ne mogu obuzdati. Covjek koji osjeti privlacnost, ali joj stane na put, on time zadovoljava masu drugih nagona. Porodicni zivot bi trebalo da je basta za njegovanje raznih plodova, ne samo seksualnosti, a ako pustimo da nas razvlaci jedan jedini nagon, onda su svi ostali plodovi dosli u pitanje.

Sa poslednjom recenicom se slazem. Samo, seksualnost u braku tesko moze biti problem, u pitanje ga mogu dovesti razni drugi hirevi.

Poslednja izmena:
Pa ljudi sigurno pretjeruju, jer ne seksaju se vise racionalno. Kad bi to radili racionalno, makar kao zivotinje, onda bi ih to moglo odrzati. Ovako polako ali sigurno odumiru. Sve sto poludi mora umrijeti. A danas se cak tvrdi obrnuto "No no we'll never survive unless we get a little bit crazy."

Kad kazem da su Grci u cjelini ipak vise postivali obicaje od modernih ljudi: sta to znaci? Sva vidljivost duse u djelovanju vec pokazuje, da su bili bez stida; nisu imali losu savjest. Bili su otvoreniji, strasniji, kao sto su to umjetnici, pratila ih je neka vrsta djecije naivnosti, tako su pored svega loseg imali jednu crtu cistote na sebi, nesto sto je blisko svecu. Cudesno mnogo individualnosti, zar ne bi u tome trebalo da lezi jedna visa obicajnost? Ako zamislimo da je njihov karakter nastao sporo, pa sta je to, sto najzad stvori mnogo individualnosti? Mozda sujeta jednih prema drugim, takmicarski duh? Moguce je. Malo drazi u konvencijama.

Ako su obicaji krojeni po mjeri covjeka, onda on sebe ne osjeca licemjerom. Drukcije je recimo kod hriscana kojima se prvo mora dati oprost grijehova da bi isli u rat.
A onda se covjek moze takmiciti u obicajima, isticati se u njima, i tako nastaju vrline. Vrli covjek je individualac.

Pa ljudi sigurno pretjeruju, jer ne seksaju se vise racionalno. Kad bi to radili racionalno, makar kao zivotinje, onda bi ih to moglo odrzati. Ovako polako ali sigurno odumiru. Sve sto poludi mora umrijeti. A danas se cak tvrdi obrnuto "No no we'll never survive unless we get a little bit crazy."

odumiru bas zato sto vise kontrolisu i jer su vise racionalni i imas maloletne abortuse a kad su odrasli onda kontracepcija i kontrola. mada ne odumiru, belci odumiru. azijati valjda i crnci imaju visok prirastaj, al opet, situacija iznenadi valjda, bude svasta
priroda seksa je valjda da ne bude racionalno

pa ako si asketa treba i time da baratas jer to moze da te zavuce valjda kad se najmanje nadas i da puknes. monasi imaju specijalan rezim zivota.

odumiru bas zato sto vise kontrolisu i jer su vise racionalni i imas maloletne abortuse a kad su odrasli onda kontracepcija i kontrola. mada ne odumiru, belci odumiru. azijati valjda i crnci imaju visok prirastaj, al opet, situacija iznenadi valjda, bude svasta
priroda seksa je valjda da ne bude racionalno

Pa ne mozes sad svako prisustvo svijesti nazvati racionalnim. Kad napravis nerazumnu glupost, lako je biti "razuman" i sprijeciti prirodu na njenom putu. Treba ne napraviti glupost i napraviti prirodu, tek onda je covjek racionalan. Sve u prirodi postoji iskljucivo zbog svog razuma. Cak su i nagoni samo utvrdjeni stavovi, i nista drugo. Ali kad se situacija promijeni, onda se mora ukljuciti razum, a nagoni ostaviti po strani, jer se ponasaju kao da je situacija ostala nepromijenjena.

Kad neciji narastaj zavisi od finansijskog stanja, onda taj ne posjeduje dovoljnu dozu razuma, nego je njegovim bicem zavladao potrosacki nagon koji ne zeli da se povuce pred trosenjem sredstava na nevazne stvari. Najrazumniji covjek se vjerovatno dokazuje time sto moze bez ikakve nagomilane imovine da postigne i ostvari sve najvaznije stvari u zivotu. Razum za planiranje i masta za nagone, to bi bio znak najbogatije duse. Sta smeta da se neko ko je imao kule i vile privremeno povuce u mali stancic i da bas tu osnuje porodicu?

Prvo, isti ti bijelci su sami sebi zabranili da dominiraju, pa cak i kad posteno zaradi bogatstvo, bijelac bijelcu nastoji da ga osiromasi. Prvo sto bi bijelac morao da shvati je zasto se to desava. Bez toga mu nikakvi nagoni ne vrijede. Onaj ko je svjestan zasto bijelac bijelcu staje na put, lako ce i u malom stancicu zasnovati porodicu, mada je izgubio kule i vile. Za njega je i njegovo vlastito bogatstvo bilo samo jedna mala ohola sala i vic. Jer samo nedozreli klinac moze da shvati licnom uvredom to sto mu je neko oteo igracke u jednom vremenu koje ne trpi nikog ko strci.

Nego to sto nedostaje razuma spremnog na odricanja, to sto bas zene ne mogu da se vrate i postanu skromnije i razumnije, nego sve mjere kroz kontovni saldo, pa ako je on manji nego ranije, onda to nije znak za promjenu pravca i plana, nego znak propasti i smrti i beznadja... to je ono sto skracuje spisak i brojno stanje nasih Jevropljana.

Pa zenama se danas ne smije predloziti sta da jedu da bi smrsale, a kamoli radikalna promjena u nacinu zivljenja! To se zove slabost: nesposobnost sagledanja i prilagodjavanja i planiranja.

Zato bi najrazumniji covjek morao da zivi zivot kao da je neka igra u pitanju, i to da ga zivi kao neko dijete, stalno uceci, stalno se razvijajuci, mijenjajuci prijatelje, saradnike, okolinu, samog sebe.

Zanima me sta zenski dio populacije misli o ovoj temi. Danas vecina zena na koje nailazim izrazavaju otvorenu mrznju prema tradicionalnoj porodici, jer kazu nije bilo ljubavi u njoj. Kao da su sve zene bile prisiljene na brakove. Vjerovatno se misli da su se udavale iz materijalne koristi, a da im je srce patilo.

Nemoj da se zenis

pa nije samo zenama to bio problem, vec i muskarcima. i njemu sklope brak s anekom tamo, koja mu se mozda uopste ne svidja, ali ko ga pita... *** takvo vreme bilo.

Hmmm...
Ako je zena inferiorna u tom odnosu onda svakako nisam za to.
Uostalom, mislim da je sve vise zena materijalno nezavisno u braku i porodici a samim tim ima vecu mogucnost izbora i moze da prekine odnos ako joj ne odgovara.
Veoma je bitan momenat materijalnog, posebno jer se u nasem narodu jos uvek smatra muskarac da je taj koji je sa najvecim primanjima i koji samim tim treba da vodi "glavnu rec" tj da je taj cija je poslednja, pa onda i zadrzava taj momenat tradicije bar u tome. I bitna je ta materijalna sigurnost.
I ako nisam materijalista, znam da ne bih nikad sa nekim ko ne bi imao perspektive i sutra da izdrzava nasu decu ako se nesto meni desi.
mada su u zivotu neke stvari nepredvidive

A sta ako je brak samo slika monarhistickog uredjenja drzave (ovo je tvrdio barem jedan veliki filozof) i svi koji bi se u jednom takvom drustvu osjecali inferiorno i potisteno samim tim ne bi smjeli ni trebali da se uopste vjencavaju?

Koliko bi onda "zdravih brakova" preostalo na planeti?

Ja sam siguran da ce kroz sto godina svi ovi nemonarhisti nestati sa mape.

Platon kaze da kad nestane gradskog stanovnistva, onda civilizacija ponovo krece od onih koji su prezivjeli na selu, jer sekod njih najbolje odrzava ideja monarhije i porodice.

I tu nema mnogo diskusije. Sa istorijom se ne raspravlja.

Back