Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?
Strana 1 od 25 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 615

Tema: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  DALI SU ROMI NACIJA KOJA GUBI NACIONALNI IDENTITET
  O Romima poslednjih godina sve više se bavi i naučna i stručna javnost, ojačavaju se pokreti i organizacije kako bi se sačuvao poljuljani kulturno istorijski razvoj i pokašala sačuvati tradicija „pravog čovjeka“ što u stvari znači pojam „Rom“ prema jeziku Manuša. O RAE populacji u Crnoj Gori, poslednjih godina sve više pronalazimo različita istraživanja koja dosta često nemaju osnovu i nijesu postupno i metodološki uradjena. Istraživanja ove vrste su rezultat trenutne potrebe za nekim najčešće finansijskim razlogom postojanja.

  Dosadašnja istraživanja nijesu u dovoljnoj mjeri zastupljena i rezultat su najčešće nedovoljnog poznavanje tradicije, kulture i običaja Roma.

  Nepoznacima koja je postojala oko dolaska Roma na prostore Evrope pa i Crne Gore dugi niz godina je bila tema koja nije zaokupljala pažnju javnosti. Medjutim, pod stavom medjunarodne zajednice koja ima jak uticaj na zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji polako se budila svijest opšte javnosti o našim sugradjanima, njihovoj kulturi i običajima.

  Samo jednom kada čovjek prisustvuje nekom dogadjaju u organizaciji Roma, bilo da je to svadba ili slava, sunećenje ili slično, jednostavno se budi kod čovjeka potreba da više sazna o Romima i njihovom životu . Tada se može shvatiti da su Romi kroz vrijeme izgubili ali i zadržali, pa i „sakrili“ od opšte javnosti mnoge običaje za koje često mislimo da su proizvoljni i bez osnove.

  Sve do XVIII – XIX vijeka porijeklo Roma i njihov put u Evropu bili su nepoznanica za naučnu javnost. Pošto nije bilo validnih podataka i naučnih pisanih izvora, ili je taj broj bio veoma mali, nije se pouzdano moglo utvrditi, ni preko jezičkih obilježja dijelom i antropoloških crta ličnosti neka posebna sličnost romske populacije sa nekim društvenim grupama pa i narodima. Na osnovu dosta naučnih pretpostavki, nekih pisanih tragova i obilježja pronadjenih kod drugih naroda, došlo se do zaključka da Romi vode porijeklo iz pokrajine Pendžab u Indiji. Dug put prema Evropi vodio je preko Vizantije i Persije. Za nas je najbitnija grupa koju neki autori nazivaju "južna grupa" koja se kretala tokovima Tigra i Eufrata. Jedan dio ove grupe se uputio ka Crnom moru, a drugi prema Siriji. Najveći broj plemena je stigao u azijsku Tursku. Najjužnija grupa je nastavila put uz Sredozemno more, preko Palestine i Egipta, duž sjeverne afričke obale sve do Gibraltara i Španije. Grupa koja je ostala u Turskoj je prešla Bosfor i stigla je na Balkan U nekoliko različitih dostupnih tekstova pominju se tri različita puta dolaska Roma, ali jedno je sigurno kako je preko prapostojbine i Centralne Evrope bilo mnogo oružanih sukoba, ratova i egzodusa od prilika koje su tada diktirane bilo je više pravaca kretanja današnjih Roma. Pretpostavlja se da su uzrok bili česti ratovi i upadi raznih osvajača, prvenstveno Mongola u IX i X vijeku. Kao jedan od glavnih neprijatelja Roma uzima se Mahmud Gazni (XI vijek) Ovim putevima kroz seobe, Romi su tražili put od uništenja. Jedini put bila je migracija. I ako se oduvijek vjerovalo da su seobe Romske populacije karakteristika njihovih identitetskih specifičnosti može se na osnovu logičkog suda i niza istorijskih činjenica donijeti zaključak da su nastojali samo da se spase od uništenja.
  Da nije bilo ovakve pokretljivosti i volje za opstankom Romi bi sigurno nestali kao i veliki broj plemena i naroda kroz istoriju.

  Trenutni broj Roma u pojedinim evropskim zemljama upućuje na zaključak da su Centralna Evropa i Balkansko poluostrvo bili prva područja koja su naselili Romi.
  Veči broj Roma danas živi na prostorima Rumunije, Slovačke, Madjarske, Bugarske, Makedonije i Srbije. Broj Roma koji naseljava ovo područje veliki je i kreće se oko deset miliona.

  Prema istraživanjima Andrije Jovićevića i postojanju veoma skromne materijalne kulture dolazi se do zaključka da su Romi u Crnoj Gori došli kao robovi na brodovima Gusara. Prije pet vjekova pojavili su se na prostorima Herceg Novog, Bara i Ulcinja. Radeći na gusarskim brodovima i živjeći „robovskim“ načinom života, preci Roma naučili su mnoge zanate. Veoma često su prodavani kao bilo koja roba, bili su podvrgnuti veoma teškom i napornom radu.

  Na izgradnji hercegnovske tvrdjave postoji pisani dokument iz 1508 godine, koji potvrdjuje prisustvo Roma u Crnoj Gori.

  Romi su se u nekim crnogorskim gradovima ali sa nekim izuzecima već emancipovali i integrisali u društvo, posebno u južnim djelovima Crne Gore, gdje su se i prvo naselili.
  Medjutim, nije tako i u ostalim djelovima sjeverne i centralne Crne Gore.
  Romi koji su kao nomadi putovali i često mijenjali mjesta boravka nijesu često naseljavali sjeverne dijelove oštre i hladne Crne Gore. Danas u Crnoj Gori domicilni i izbjegli Romi žive u nekim krajevima Crne Gore: Cetinje (Zagrablje), Podgorica (Konik i Vrela Rinička), Nikšić (Brlja, naselje Trebjesa, Budo Tomović i nas. Željezare br. 2); Beranama (Talum i Riverside) , Rožajama i slično.
  U nekim Crnogorskim gradovima skoro da ih nema kao što su: Andrijevica, Kolašin, Plav, Pljevlja (naselje na deponiji), Plužine, Šavnik i Žabljak .
  U nekim crnogorskim gradovima veoma je mali broj Roma: Kotoru, Tivtu, Danilovgradu itd.
  Veliki broj Roma nije upisan u knjige državljana, prema poslednjem popisu u Crnoj Gori kao Romi izjasnilo se 2.875 lica, dok prema nekim podacima NVO broj Roma je veći od 19.000 ( 19.534) što za sigurno govori da broj Roma i u savremenim uslovima i e-tehnikama današnjice još nije utvrdjen sa sigurnošću.

  Duga putovanja i dodiri sa kulturama, običajima i načinom života raznih naroda imali su nesumljivo bitan uticaj na promijenjena identitetska svojstva naroda. Romi su, za razliku od drugih naroda koji žive u Crnoj Gori, u znatno složenijim životnim uslovima i problemima. Oni zaostaju u većini vidova emancipacije. Vjekovna izolacija ih je natjerala da se iznutra čvrsto integrišu, sačuvavši kulturni identitet i životni stil.
  Svi narodi koji gube nacionalni identitet ustvari postaju samo grupe stanovnika, bez identitetskih svojstava, kulture i običaja ili samo stratumi u naučnom istraživanju. Medjutim živjeći u tako surovim uslovima Romi su ipak zadržali osnovna obilježja vjere, kulture, tradicije i običaja. Velika obaveza na čuvanju identiteta je suzbijanje etničke mimikrije.

  Na osnovu podgrupa u okviru Romske populacije nalazimo Egipćane, čiji su preci na prostorima Egipta boravili tri vijeka, Aškalije, Cigane, Manuše, Rabuine, Gitane, Karakose, Sinite, Mandjupe i Gabelje.
  Medjutim pred naučnu javnost bi veoma bilo interesantno kako kaže Ivana dr Durutović istražiti i komparirati specifičnosti i posebnosti života, tradicije i kulture sa istim karakteristikama one grupe koja sebe naziva Romima.

  Podaci do kojih se može danas doći oko lingvističkih karakteristika su takodje veoma skromni. Skoro svi Romi sa područja centralne i sjeverne Crne Gore govore albanskim jezikom što nije slučaj sa potomcima Roma i Egipćana koji žive u primorskom pojasu. Veoma je uočljiva i „Albanizacija“ –Roma sa Kosova. Nažalost, status Roma u Crnoj Gori, kao i u nekim drugim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije još uvijek nije riješen. Mnogi Romi nemaju elementarno obrazovanje, državljanstvo, živi u teškim uslovima i neriješenog statusa. Jedan značajan broj nikada nije pohadjao osnovno obrazovanje. Nažalost, zbog nemara i niskog obrazovanja roditelja jedan dio RAE populacije nema elementarna ljudska prava i nema sopstveni identitet.

  Život Roma karakterišu dosta strogi patrijahalno ustrojeni i porodični odnosi, postavljeni hijerarhiski slično kao kod nekih drugih naroda. U ekološkoj državi kakva je Crna Gora Romi su jedini ekolozi. Većina Roma danas radi veoma teške poslove i zanimanja koja skoro nijedan savremni čovjek ne želi raditi.
  O pokazateljima kvaliteta života i društvenog položaja Roma u Crnoj Gori; obrazovnoj strukturi; ekonomskom položaju, političkom položaju, sociokulturnoj adaptaciji, socijalnoj distanci, problemima getoizacije, segregacije, ksenofobije, deprivilegovanosti i nasilja nad Romima, kulturi Roma i njihovoj tradiciji, svakodnevnom životu i njihovom druženju sa drugima, stereotipima u javnosti, odnosu društvenih institucija prema Romima, zaposlenju, zdrastvenoj zaštiti, informisnosti, veoma malo znamo.

  Romska porodica funkcioniše po izrazito patrijahalnim običajima i vrijednostima u kojoj muškarac ima neograničenu moć. Vrlo rano, nekada sa petnaest godina, pokoravajući se volji porodice Romkinja se udaje, postaje majka i domaćica. Roditelji biraju budućeg muža, ugovaraju brak, ugovaraju cijene djevojka i sl.

  Prema V. Deliću, Romi u Crnoj Gori danas pripadaju islamu ali ipak u zavisnosti od grupa zavisi stepen poštovanja islama. Romi Muslimani ističu sebe kao prave Muslimane dok za Čergare kažu da to nijesu. I stvarno se može reći za Rome Muslimane da više poštuju islam, nego što to čine Čergari, ali isto tako primjećuje se da obilježavaju određene hrišćanske svetkovine, pa čak posjećuju hrišćanske bogomolje.
  Kako kaže mr Ivan Mitrović, nevjerovatno je koliko groblja mogu da posluže kao pokazatelj etničke pripadnosti, pa čak možemo reći i netrpeljivosti koja postoji među različitim grupama: (većinsko društvo –Egipćani – Romi – Muslimani - Čergari). Oni međusobno gaje jednu vrstu animoziteta i predrasuda te prave distance kako u životnom prostoru, tako i u fizički ograničenom prostoru, kao što je u ovom slučaju groblje.

  Na osnovu ne istraženih oblasti, ne potpunih informacija i stavova moralo bi se težiti održavanju kulture i istorije svakog naroda ili etničke grupe, jer je to jedini preduslov stvaranja pravne države koja gaji multikulturalnost i osobenosti manjinskih naroda.

  http://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/da_li_su_romi_nacija_koja_gubi_nacionalni_identitet_slavko_milic.html 2. #2
  Veoma poznat Koem (avatar)
  Učlanjen
  17.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.533
  Reputaciona moć
  240

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Zivjela Romska Knezevina

 3. #3
  Veoma poznat asd221 (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  697

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Дај шта си запео за Цигане

 4. #4
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Naravno da gube kad o njima brine Evropa. Za koga Evropa brine, taj obavezno propada.

 5. #5
  Veoma poznat Koem (avatar)
  Učlanjen
  17.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.533
  Reputaciona moć
  240

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Predsjednik Romske Knezevine


 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Milsim da je jedini nacin da se Romi pripoje Indijskoj drzavi. To jest da postanu Indijska manjina u zemljama Europe i svijeta. Mora se omoguciti Romima da uce Hindi jezik i da njeguju Indijsku kulturu. Nikakav Knezevina ne dolazi u obzir nego samo kultiviranje na bazi Indijske kulture. Mislim da bi to preporodilo sve Rome i mislim da bi to bilo logicno jer Romi su porijeklom iz Indije.

 7. #7
  Veoma poznat VERTIGON (avatar)
  Učlanjen
  09.05.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kraljevstvo Eleore
  Poruke
  14.867
  Reputaciona moć
  1435

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Romi bi mogli da zive mnogo pristojnije kad bi mogao da se napravi neki program da se bolje obrazuju, i ne samo to, prvenstveno da se roditelji dece nateraju da moraju da ih salju u skolu makar do kraja srednje jer mnogi to ne rade, cak sta vise nebrojena romska dece uopste nisu prijavljena i ne polaze u skolu i do uzrasta od 10-12 godina starosti...
  Hell is empty and all the devils are here. (William Shakespeare)
  openDemocracy/free thinking for the world

 8. #8
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  To je sve polsjedica toga sto su Romi ostavljeni sami i sto im niko ne pomaze. Oni nemaju novca da skoluju djecu a Indija bi mogla pomoci Romima da se skoluju i da dbojaju stipendije u Indijskim Univerzitetima.

 9. #9
  Veoma poznat asd221 (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  697

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Couleman Pogledaj poruku
  To je sve polsjedica toga sto su Romi ostavljeni sami i sto im niko ne pomaze. Oni nemaju novca da skoluju djecu a Indija bi mogla pomoci Romima da se skoluju i da dbojaju stipendije u Indijskim Univerzitetima.
  Помаже им и Србија, ал џабе, мало њих се школује.

 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Samara M Pogledaj poruku
  Помаже им и Србија, ал џабе, мало њих се школује.
  Milsim da je to slabo. Naime i da Romi imaju novca oni se ne mogu upiosati na fakultete zbog slabih uspjeha. Zato bi Srbija trebala donijeti jednu uredbu gdje bi se omgocio ulazak na fakultet svim Romima koji zele studirati bez prijemnog ispita. Mislim da bi to bio stimulans za sve Rome.

 11. #11
  Veoma poznat asd221 (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  697

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Couleman Pogledaj poruku
  Milsim da je to slabo. Naime i da Romi imaju novca oni se ne mogu upiosati na fakultete zbog slabih uspjeha. Zato bi Srbija trebala donijeti jednu uredbu gdje bi se omgocio ulazak na fakultet svim Romima koji zele studirati bez prijemnog ispita. Mislim da bi to bio stimulans za sve Rome.
  Ма да, они без пријемног да упадају на факултете а нама је обавезан. Ионако већ добијају повластице јер су Цигани.

 12. #12
  Veoma poznat Koem (avatar)
  Učlanjen
  17.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.533
  Reputaciona moć
  240

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Samara M Pogledaj poruku
  Ма да, они без пријемног да упадају на факултете а нама је обавезан. Ионако већ добијају повластице јер су Цигани.
  Mislim da je dobra ideja od Minga,samo opet ce tesko neko da upise fakultet jer ja licno ne znam nijednog Roma koji je zavrsio tehnicku skolu ,a kamoli da je pokusao da upise fakultet.

 13. #13
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Kad bii se oni izjasnili Indijcima onda bi bilo lakse jer bi Srbija morala dozvboliti pohadjanje osnovne skole na Hindi jeziku. Pa cak ako neko ima novca bi mogao otvoriti Fakultet na Hindi jeziku. Mislim da bi nama tada relacija sa Indijom bl bliza i mislim da bi to bila dobra prilika za jacanje dobrih odnosa Indije i Srbije i ostalih zemalja.

 14. #14
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.128
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2363

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Знаш како ме боли таки за Цигане у Кара Монте....
  http://www.montenegrina.net/pages/pa...vko_milic.html
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 15. #15
  Veoma poznat asd221 (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.365
  Reputaciona moć
  697

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Koem Pogledaj poruku
  Mislim da je dobra ideja od Minga,samo opet ce tesko neko da upise fakultet jer ja licno ne znam nijednog Roma koji je zavrsio tehnicku skolu ,a kamoli da je pokusao da upise fakultet.
  Ја не знам ни једног који је завршио и основну а камо ли средњу

 16. #16
  Veoma poznat Koem (avatar)
  Učlanjen
  17.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.533
  Reputaciona moć
  240

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Romski jezik u Srbiji treba da bude sluzbeni

 17. #17
  Veoma poznat **Freya** (avatar)
  Učlanjen
  21.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.213
  Reputaciona moć
  1497

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Verovatno su Romi jedini narod koji ne bih zalila ukoliko bi izgubio specificnu homogenost i saroliku kulturnu bazu buduci da je u pripadnicima romske zajednice ista prisutna u vrlo negativnom smislu koji sabotira pristojan zivot i buducnost najmladjih. Neretko svoju decu osude na odredjen zivot bez prava na promenu. Sto roditelji, sto kasnije okolina.

 18. #18
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Doduse, Pendzab je vecim dijelom u Pakistanu ali ipak cijeli Pakistan se racuna dijelom Indijskog poluotoka. U Indijskom Pendzabu vecinom zive Sikhi koji su nekada hrtjeli da osnuju i svoju drzavu ali im je pobuna u krvi ugusena. Pendzabi imaju svoj jezik pa cak u nekim dijelovima se govori Romski dijalekat. Ipak za sve Indijce je sluzbeni jezik Hindi au Pakistanu je Urdu tako da je Urdu i Hindi u stvari jedan jezik sa malim razlikama koji nije nastao na sonovu jednog etnosa nego kao kompromis svih naroda na Indijskom poluotoku. Zato Romi moraju znati Hindi jezik kako bi mogli uspjeti u zivotu i kako bi se mogli vratiti svojim vrijednostima.

 19. #19
  Elita Tenkre (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  18.971
  Reputaciona moć
  595

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Coulemane fasisto,opet si poceo.Nameces ponosnim Romima indentitet koji ne zele i zalazes se za njihovu deportaciju u Indiju.Jos malo pa ces traziti da se Romima stavljaju zute trake oko ruke.Treba te prijaviti evropskom sudu u Strazburu.Moderacijo reaguj!
  NAŠ KRAJ,NAŠA PRAVILA!!!

 20. #20
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  38.148
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1679

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Роми су Бошњаци.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 21. #21
  Elita Tenkre (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  18.971
  Reputaciona moć
  595

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Роми су Бошњаци.
  Nisu.Romi imaju svoj indentitet i ponosni su na njega,za razliku od Bosnjaka.Takodje,Romi su svesni da nemaju drzavu,za razliku od Bosnjaka.
  NAŠ KRAJ,NAŠA PRAVILA!!!

 22. #22
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  38.148
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1679

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio Tenkre Pogledaj poruku
  Nisu.Romi imaju svoj indentitet i ponosni su na njega,za razliku od Bosnjaka.Takodje,Romi su svesni da nemaju drzavu,za razliku od Bosnjaka.
  Браћа?
  Тамнопута.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 23. #23
  Elita Tenkre (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  18.971
  Reputaciona moć
  595

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Браћа?
  Тамнопута.
  To vec moze.Braca po sudbini...
  NAŠ KRAJ,NAŠA PRAVILA!!!

 24. #24
  Elita Protector (avatar)
  Učlanjen
  05.06.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Равни српски Срем...
  Poruke
  15.026
  Reputaciona moć
  587

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Држава треба да ради на интеграцији Рома у друштво у Србији
  “You know it’s funny, when it rains it pours they got money for wars, but can’t feed the poor.” - 2Pac

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  14.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li su Romi nacija koja gubi nacionalni identitet?

  Indija je dovoljno jaka da pomogne svim Romima svijeta. Ona bi trebala pomoci Romima na povratku samopouzdanja i casti i ponosa. Mislim da bi svaki Rom bio ponosan na Indijsku naciju. Tada bi svi Romi mogli da ostave u historiju losa iskustva i sukob sa zakonom. Indija je dovoljno jaka da pomogne i ona ce pomoci takko sto ce educirati Rome i povratiti im Indijski mentalitet. Mislim da svaki Rom mora gledati Indijske serije na Pinku i na prvoj i da se unese u tu kulturu. Kad Romi postanu Indijci to ne znaci ce oni prijeci u Hinduizam nego to znaci da ce im majka biti Indija a moci ce da ispovjedaju koju god vjeru zele a Islam je zastupljen u indiji tako da bi im Indijski muslimai pomogli da postanu casnim ljudima.

Slične teme

 1. Srpski jezik i nacionalni identitet
  Autor avan-turista u forumu Književnost i jezik
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 26.01.2010., 19:41
 2. Srpski jezik i nacionalni identitet
  Autor avan-turista u forumu Politika
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 26.01.2010., 17:36
 3. Odgovora: 76
  Poslednja poruka: 15.08.2009., 22:01
 4. Da li je kralj vracen?Nacionalni identitet
  Autor Da li bas pas? u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 21.02.2006., 13:08

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •