Нестали, убијени и заборављени Срби

Поред недостатка воље домаћих и страних институција да се расветли судбина несталих, као и да се ексхумирају откривене гробнице, проблем су и двоструки аршини међународне заједнице према жртвама српске и других националности, речено је на скупу посвећеном несталим, убијеним и заборављеним Србима на подручју бивше Југославије.

Након ратова 90 – тих година на подручју бивше Југославије и Косова и Метохије званично је евидентирано око 40 хиљада несталих, од којих је откривено 26 хиљада у разним гробницама широм наведеног подручја. Данас се још њих 13 хиљада воде као нестала лица, од чега је око 4000 Срба.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић казао је да је приоритет тог тела потрага за свим несталима. Он је подсетио са којим је све земљама у региону Србија потписала споразуме који обавезују да се те потраге приведу крају. Одаловић је изразио сумњу да је број несталих и већи будући да је велики број људи погрешно идентификован, а породице не желе поново да пролазе кроз мучне процесе. Он је нагласио да је Србија обновила захтев за ексхумацију гробница на КиМ, а обновљен је и захтев за претрагу Рудничког језера где би у наредних четири до пет недеља требало да се обради локација. Одаловић је рекао да Комисија има проблема и са међународним експертима који недовољно или уопште не сарађују.

Оно што нас посебно брине јесте крајње аљкав и неодговоран однос специјалног тима Хашког трибунала, који је прекопао подручје КиМ, ексхумирао преко 4000 тела, извршио 2000 идентификација класичном методом и данас је око 400 тела у приштинској мртвачници које не можемо да идентификујемо а за које се основано претпоставља да су у највећем броју погрешно извршене“, рекао је Одаловић. Он је додао да тај проблем постоји и у Бања Луци, Загребу, Тузли и Сарајеву. Због тога је важно да националне Комисије и све државе региона сарађују и размењују информације.
Председница Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије Наташа Шћепановић, навела је да се у том телу налази шест удружења из Србије, БиХ, Хрватске и са КиМ и да заједнички покушавају да дођу до података. Она је подсетила да је само у североисточној Босни постојао 61 логор у коме су мучени и убијани Срби, као и у Хрватској, али да се у међународној јавности то готово и не помиње. Због тога ће Координација тражити хитно отварање архива за киднаповане и нестале како би се формирала јединствена база података, јер извештаји са ексхумација говоре о стравичним мучењима. Само на тај начин и жртвама и њиховим породицама вратиће се достојанство и омогућити какав такав наставак живота. На скупу су говорили и Драган Пјевач, Недељко Митровић, Верица Томановић и Мирјана Божин, који су указивали на тешкоће у потрази и о томе да правда није иста за српске жртве и жртве других националности.

Аутор Јелица Тапушковић
http://glassrbije.org/%C4%8Dlanak/nestali-ubijeni-i-zaboravljeni-srbi


************************************************** ************************************************** ************************************************** *************


Ако ништа, сви Срби са свих простора би морали заједно да раде на расветљавању свих злочина који су годинама заташкивани, наравно, само када су
према Србима били почињени!

.
.