Kako preživeti krizu (5): Đurađ Branković vraća kredite

Kad se u Šumadiji zametne priča o ekonomskoj krizi, Rudničani odmah izvuku keca iz rukava. Već vekovima u ovim krajevima živi priča o basnosnovnom blagu despota Đurđa Brankovića i njegove žene proklete Jerine. Legenda o despotovom blagu zakopanom na planini Rudnik nije bez osnova jer je istorijska činjenica da su Đurađ i Jerina bili najbogatiji vladarski par tog vremena u Evropi.


Veća kriza, više tragača za blagom: Zoran Jakovljević


Nihovi godišnji prihodi u to vreme su se merili stotinama hiljada dukata jer je su u njihovom vlasništvu bili rudnici srebra, bakra i zlata u Trepči, na Rudniku, Novom Brdu, Zvečanu, Srebrenici... Takođe, istorijska činjenica je da je despot Đurađ Branković umro 1456. u svom letnjikovcu na Rudniku gde je često boravio, a samo godinu dana kasnije Jerinu je, kako se pretpostavlja, otrovao njen sin Lazar.

U godinama nakon smrti despota Đurđa Brankovića i Jerine rođena je i legenda o basnosnovnom blagu koje je despot za života zakopao, veruje se, između sela Svračkovci i Majdan. Priča o zakopanom blagu se s kolena na koleno prenosi i u porodici 86-godišnjeg Siniše Milovanovića, najstarijeg žitelja sela Mutanj.

- Po toj legendi, blago je zakopano na mestu gde se sastaju dva planinska potoka, ali legenda ne kaže da li je to u ataru rudničkih sela Krasojevci, Svračkovci ili Majdan. Ako je priča istinita i ako bi se pronašlo to despotovo neprocenjivo blago, onda bi to bio spas za Srbiju, ali pod uslovom da ono ne bude povereno onima koji danas (ne) vode brigu o državi i tajkunima. Istopilo bi se kao što su nestale tolike fabrike - priča starina Siniša Milovanović.


U legendu o zakopanom blagu Đurđa Brankovića veruju svi Rudničani, ali i mnogobrojni lovci na blago koji već godinama, i noću i danju, s detektorima za metal obilaze planinu. Meštanin Zoran Jakovljević, čija se kuća nalazi na planinskom vrhu Straževica, kaže da kako raste ekonomska kriza, sve češće sreće nepoznate ljude opremljene detektorima za metal.


- Čujem da poneko od tih divljih arheloga ponešto i pronađe, ali sve je to ništa u odnosu na to kada bi neko stvarno naišao na despotovo blago. Uostalom, ako toliko ljudi veruje u legendu, mislim da ne bi bila nikava sramota za državu kada bi se ozbiljnije pozabavila traženjem blaga Đurđa Smederevca. Uostalom, ko zna, možda je planina čuvala i sačuvala despotovo blago baš za ovo vreme koje nikada nije bilo teže za srpski narod - ubeđen je Zoran...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/232140/Kako-preziveti-krizu-5-Durad-Brankovic-vraca-kredite

Ovo je specijalno namenjeno za dežurna blebetala na ovom pdf-u.