Rozi Vitaker (15) udario je voz, a londonska policija utvrdila je da se radi o samoubistvu. Ali roditelji nesrećne devojčice upozoravaju na to da je tragediju izazvalo to što je devojčica čitala sajtove gde devojke idealizuju poznate “mršavice” poput Kejt Mos, dok opisuju kako se povređuju i razmišljaju da oduzmu sebi život.
Rozi, inače talentovana balerina, na svom blogu je pisala o svojoj borbi sa bulimijom, potrebi da se seče žiletima i planovima da se ubije. Nepoznati posetioci bloga su komentarisali da je očigledno vitka devojčica zapravo “debela” i čak je i podsticali da počini samoubistvo, prenosi “Dejli mejl”.

Aprila, Rozi je napisala: “Devojka mi je upravo rekla da se ubijem. Ne znam šta da radim. Sedim ovde, plačem kao kiša i molim se da ljudi oko mene budu dobro. Molim se da ne uzmem brijač. Ne razumem kako neko može da kaže tako nešto nekome ko planira samoubistvo već skoro tri nedelje”, napisala je devojčica. U ponedeljak uveče - par sati nakon što je napisala na blogu “tako sam sje.... izvinite”, tinejdžerka je sprovela svoj plan.

Rozina porodica zato namerava da pokrene kampanju protiv problematičnih sajtova, navodeći da su zabrinuti zbog toga što postoje čitave zajednice koje podstiču osetljive mlade da se izgladnjuju i oduzimaju sebi život.

- Postoji sve više dokaza da na osetljive i rastrojene osobe lako mogu da utiču sajtovi koji promovišu samopovređivanje i samoubistvo - rekla je novinarima psihijatar Elis Kol King.

Porodica nesrećne devojčice juče je saopštila je da je “Rozi bila omiljena, lepa devojčica koja je svakog oduševljavala talentima, plesom, nastupima u Kraljevskoj operi, ronjenjem, poezijom i sviranjem klavira”.

- Bila je veoma živahna osoba i nameravala je da se bavi nečim što bi pomoglo drugima. Bila je uravnotežena i voljena devojka koja je imala za šta da živi. Ali tokom stresnog perioda, kao posledice potrebe da se uklopi u društvo i učeći za završne ispite u školi, ispostavilo se da su na nju jako uticali sajtovi i onlajn zajednice koje promovišu samopovređivanje i samoubistvo. Nadamo se samo da će njena smrt upozoriti ostale mlade i njihove roditelje da su takvi sajtovi opasni po život - saopštila je porodica.

Portparol policije izjavio je da Rozini roditelji pripremaju kampanju protiv takvih sajtova.

“Sajtovi koje je posećivala biće predmet istrage”, najavio je on.

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/devojcica-skocila-pod-voz-citala-sajtove-koji-podsticu-samoubistva/43875.phtml