Мирослав Лазански - Лечење изборних рана
Prikazujem rezultate 1 do 1 od 1

Tema: Мирослав Лазански - Лечење изборних рана

 1. #1
  kastelece nije na forumu
  Срб је Христов, радује се смрти!
  Aktivan član
  Učlanjen
  09.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.073
  Reputaciona moć
  137

  Podrazumevano Мирослав Лазански - Лечење изборних рана

  Основно морално полазиште за земље које се суочавају са мучним стварима из прошлости треба да буде фокусирање на оно што је неко учинио у име твог народа, а не на то шта су други учинили вама.

  Приликом посете Вашингтону 1997. године господин Вук Драшковић је изјавио да „не види разлоге за пријем земаља бивших чланица Варшавског уговора у НАТО”. По његовом мишљењу, бившим социјалистичким земљама је неопходна политичка и економска помоћ, оне би требало да се интегришу у ЕУ, али не и у НАТО, јер није јасно против кога ће битиуперено проширење западног војног блока. Резоновања господинаДрашковића често су спорна и контрадикторна, алита се изјава толико свидела Москви да је за „ГласРусије” од 14. априла 1997. то била ударна вест. Толико о томе шта су свеполитичари говорилираније, а шта говоре сада.Апотека за лечење изборних рана препуна је „бисера” разних наших политичара.
  Дакле, председнику Србије Томиславу Николићу озбиљно се смеши титула дежурног кривца за све недаће у региону. Регион, то је бивша Југославија,али како је то име јако мрско да се уопште и изговори код бивше југобраће, онда остаје регион.Наиме, због изјава господина Николића о Вуковару, Сребреници и Абхазији регионсе узбудио. Па председник Хрватске, господин Иво Јосиповићнеће доћи на свечану инаугурацију председника Николића. Сви смо због тога тужни и узбуђени. Баш као што су били и Хрвати када је председник Борис Тадић одбио да иде на свечануинаугурацијупредсе дника Јосиповића. Регион није данима могао да спава.Па је онда министар спољних пословаСрбије господин Вук Јеремић давао оне познате изјаве око „Олује” и геноцида над Србима увреме Другогсветскограта. И постао практично непожељна личност у Хрватској.Имамо и хрватску тужбу против Србије за геноцид у рату 1991–1995, коју и поред свих најава новавлада у Загребуније повукла. Имамо и српску противтужбу која је по нашим службеним објашњењима „техничкапротивтужба”, што је скандалозно објашњење. Испадоше Срби избеглице из Хрватске „технички проблем”. Па су „Срби техничари” и гласали како сугласали наовим изборима.Доказ да добри односи измеђупредседника Хрватске и Србије не значе аутоматски и добре односе између дведржаве.

  Да, јавила се и увек дежурна госпођа Дорис Пак, она је већ дуже стално присутни тутор Срба на њиховом путу ка савршенству. Наравнода основно морално полазиште заземље које се суочавају самучним стварима из прошлости треба да буде фокусирање наоно што је неко учинио уиметвог народа, а не на то шта су други учинили вама. Србија се још раније службено извинила и због Вуковара и због Сребренице. Нико се још није извинио због напада и убиства војника у касарни ЈНА у Вуковару, гарнизон ЈНА који није 1991. дошао из Србије, већ је био у Вуковару од 1948. године. Нико се још није извиниозбог масовног покоља Срба у околини Сребренице, много пре злочина над муслиманима у Сребреници 1995. Можда то за политичаре у региону и није важно, али обични људи то осећају. И постављају питање:зашто? Даби опште помирење урегионууспело мора серећи пуна истина о свему што се догодило. Бежање од истине, фалсификовање недавне прошлости први је услов да се онапонови. Потпуна је илузија да ће српска позиција у региону ојачати нашим сталним и једностраним извињењима. Када год дође до моралних питања реализам јена удару.Пошто сам сасвим сигуран да постоји и свесно аморалнаврста политичког реализма.Попут тужног биланса наше суптилне политичке формуле: „И Косово и Европа”. Од фусноте приликом представљања Косова на регионалним скуповима до најновијег „суфикса” за ауто-таблице, „КС”, наводно статусно неутралног.
  Мајстори смо за политичку дијаболичност, што произилази из сталног одсуства политичкоги државног самопоуздања када год је реч о потврђивању суштинских стратешкихинтереса земље управо у региону. Како год да се заврши та прича са Косовом, Срби ће га сматрати колевком своје нације. Около ће бити државе ослабљене, можда и сасвим банкрот земље, Црна Гора, Албанија, Македонија, БиХ. ИСрбија огорчена и увређена са још израженијим осећањем жртве. Потребна јевеликамудрости стрпљивост Запада да се из свегатога изнедри некакав нови балкански поредак.

  Што се нас тиче, распрострањена корупција и цинични каријеризам у владајућем систему, као и себични политички систем који је још више изгубио на значајузбог онога што су све чинили коалициони администратори, употпуњују доста мрачну слику у којој готово да не постојиинституционални оквир за спровођење стратешких циљеваСрбије. Стално се одлажу битне одлуке исве то гуши потенцијале земље.Најновији пример, приче како се прво мора договорити заједничка политика, да би се тек онда формирала влада делују наивно, јер је сасвим јасно да је „гужва” заправо око фотеља и ресора, пошто ће влада морати да буде са мањим бројем министарстава. А претендената на кабинете много је.Јер, заједничка политика, без обзира на то која влада ће је спроводити, нема много маневарског простора. Пошто је политика само бесконачна борба за власт, и ништа више.


  http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/Lecenje-izbornih-rana.sr.html
  Poslednji put ažurirao/la kastelece : 09.06.2012. u 14:48Slične teme

 1. Odgovora: 319
  Poslednja poruka: 26.03.2014., 20:51
 2. Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 10.05.2012., 02:39
 3. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 25.09.2011., 19:54
 4. мирослав лазански
  Autor gica u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 149
  Poslednja poruka: 09.06.2010., 15:33
 5. Мирослав Антић
  Autor Glumac2004 u forumu Književnost i jezik
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 25.02.2005., 22:22

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •