Zagreb -- Dok živi ljudi u Hrvatskoj izbegavaju plaćanje obaveza, pokojnici uredno plaćaju poreze, režije za komunalije i druge obaveze.
Čak 600.000 pokojnika, od kojih je dobar deo uredno podmirivao režije, porez na profit i druga davanja državi, razotkrila je poreska uprava otkako koristi sistem ličnog identifikacionog broja (LIB), piše Poslovni dnevnik.Po rečima Marijane Vuraić-Kudeljan, pomoćnice direktora Poreske uprave, jasno je da su za te pokojnike račune plaćali naslednici koji su procenili da im je to isplativije.

Pre LIB-a je bilo svega, ali i sami smo ostali iznenađeni koliko je mrtvih osoba bilo u našem sistemu i kako su baš pokojnici najurednije podmirivali svoje obaveze, rekla je Vuraić-Kudeljan.

Ona je dodala da danas poreska uprava preko LIB-a ima sve podatke o finansijskom stanju gradjana.Zahvaljujući tom sistemu automatizovan je i upis umrlih pa sličnih slučajeva više nema.

Poreska uprava iz MUP-a dobija podatke o vozilima, iz Agencije za civilno vazduhopolovstvo podatke o vlasnicima aviona i helikoptera, a iz Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture podatke o brodovima i čamcima.

"Ako se pokaže da je vozilo ili avion skuplji od određenog praga ili da je plovilo duže, softver u Poreskoj upravi automatski pali upozorenje o kome se tako mnogo pričalo poslednjih meseci', kaže Vuraić-Kudeljan. Prema dostupnim podacima, prag je zasad 400.000 kuna (52.840 evra) i može se menjati, piše Poslovni dnevnik.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2012&mm=06&dd=04&nav_id=615438

Да ли ти хрватски покојници имају корисничке налоге на Крсти?