Osamnaestogodišnji mladić preksinoć je ubio dvoje vršnjaka i ranio sedam osoba, među kojima je bio i policajac, nasumice pucajući sa krova zgrade u centru grada Hivinke na jugu Finske.

Krvavi pir obesnog tinejdžera odigrao se oko dva sata posle ponoći, a uhapšen je posle nekoliko sati.
Napad se dogodio na oko 50 kilometara severno od Helsinkija. Jedna 18-godišnja devojka je preminula na mestu zločina, dok je mladić istog uzrasta podlegao povredama u bolnici. Šef lokalne policije Marku Tuominen je rekao da je osumnjičeni uhapšen pet sati pošto je počinio zločin i da se nije opirao hapšenju.
„Osumnjičeni je nađen s oružjem, između ostalog i s lovačkom puškom“, rekao je Tuominen.
Policija nije saopštila identitet napadača, ali je rekla da je na sebi imao kamuflažnu uniformu, da nema dozvolu za posedovanje oružja i da veruje da je pucao iz dve puške.
Kako navodi agencija Asošijeted pres, ovakvi događaji nisu neuobičajeni u Finskoj, u kojoj, prema zvaničnim podacima, 650.000 ljudi poseduje oružje. Pre četiri godine, jedan polaznik kuvarske škole u gradu Kauhajoki na zapadu zemlje ubio je devet svojih kolega i jednog profesora, a potom je izvršio samoubistvo. Godinu dana ranije, jedan tinejdžer usmrtio je u gradu Tusuli šest svojih školskih drugova i direktora škole. Finske vlasti su posle toga preduzele korake kako bi poboljšale bezbednost u školama. Pre dva meseca, jedan momak ranio je oca svoje bivše devojke, a pre toga je nasumice pucao po učionici jedne škole na jugu Finske, ali tada srećom ranjenih nije bilo.

http://www.alo.rs/vesti/49649/Ubio_dvoje_vrsnjaka