Неће бити добро ако се на крају покаже да су највећи европејци изненада постали противници интеграција, јер су годинама и живели на идеји како су Срби и Европа два антиподна појма, користећи у свим политичким и социолошким анализама поделе на традиционалну и европску Србију, што би требало да значи да су Срби традиционално антиевропски. Ако су се Срби и Европа нашли на једној страни, онда нам теква Европа и није потребна. Кога ћемо да просвећујемо ако Европа почне да помаже свима у Србији, а заборави све наше заслуге, као да говоре лиценцирани европски едукатори који Бриселу изгледа приступају као што су својевремено скојевци гледали на Москву после 1948. Недостатак било каквог ентузијазма који прати вест о позитивној студији, међутим, може да делује благотворно за остатак становништва, које је у протеклих 15 година потрошило резерве националног или државотворног ентузијазма. У наредној години ће вероватно бити окончано нешто што се зове сарадња са Хагом, после чега ће следити бројни захтеви из Брисела који ће такође изазвати нове тешке расправе у Србији, али ниједно од њих неће вратити земљу у период од пре 12. Априла 2005. То, наравно, само по себи не гарантује ништа. Само даје слабу шансу да земља изађе из круга опасних екстремиста, који наизменично силују остатке цивилизованог, пристојног друштва у Србији.
Батић Бачевић, НИН

Наиме део наше најрадикалније “хипердемократске” јавности покушава да све што нам се догађа, стави искључиво у политички контекст. У овако поједностављеној и банализованој слици света нема ничега и никога осим “безгрешних петооктобарских мученика” на једној, и свих осталих, на другој страни. Овде нема оне, у свим демократијама прокламоване “једнакости пред законом”, уводе се поново, на мала врата, “двоструки аршини”.
Закони или су писани – или их нема; или се примењују или не. Па ма ко био у питању.
Ако је неко због заслуга у догађајима 5. Октобра 2000. помислио да ће имати већа права од других грађана Србије, од тад па заувек – мислим да се грдно преварио.
Владимир Божовић, генерални инспектор МУП-а