Incident u manastiru Vaznesenje

Privedene dve osobe zbog pokušaja izazivanja većeg incidenta ispred manastira Vaznesenje, kod Čačka. Građani pokušali da spreče izvršenje naredbe Žičke eparhije o prinudnom udaljenju igumanije i osam iskušenica sa manastirskog poseda, koje su se priklonile raščinjenom vladici Artemiju.

Čačanska policija privela je dve osobe zbog pokušaja da izazovu veći incident ispred manastira Vaznesenje, prilikom izvršenja naredbe Žičke eperhije o prinudnom udaljenju igumanije i osam iskušenica sa manastirskog poseda.
Snimci incidenta ispred manastira Vaznesenje

Privedeni su Miloje Stevanović (63) iz Beograda i Nebojša Dejović (26) iz Užica, koji su "drskim i bezobzirnim ponašanjem" narušavali javni red i mir, saopštila je čačanska policija.

Incident u manastiru usledio je sinoć, kada su predstavnici vladike žičkog Hrizostoma uručili igumaniji Vaznesenja Jeleni odluku, kojom se od nje traži da sa još sedam monahinja napusti manastir, zbog izjava da se odriče poslušnosti srpskom patrijarhu i da će se prikloniti raščinjenom vladiki raško-prizrenskom Artemiju.

Igumanija i monahinje su odbile da predaju ključ i da napuste manastir, nakon čega su počeli da pristižu građani koji su podržali monahinje i blokirali ulaz u manstir, ne dozvoljavajući predstavnicima Srpske pravoslavne crkve da u njega uđu.

Policija je intervenisala po pozivu sveštenika SPC, koji su došli u manastir kako bi igumaniji saopštili odluku episkopa Žičke eparhije. Tom prilikom jednom od sveštenika su isečene gume na putničkom motornom vozilu koje je bilo parkirano ispred manastira.

U saopštenju čačanske policije navodi se da su Stevanović i Dejović, ispred ulazne kapije manastira, "skočili na haubu službenog vozila, pokušavajući da izazovu incident, ali su brzom intevencijom policije u tome sprečeni".


Protiv Stevanovića i Dejovića podnete su prekršajne prijave, po Zakonu o javnom redu i miru, i oni su, sinoć odvedeni dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Čačku.


http://www.naslovi.net/2012-05-26/vecernje-novosti/monahinje-napustile-manastir-vaznesenje/3494420

Sinod i policija stara koalicija .