ПОЧЕЛО ЈЕ !!!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
24.05.2012 10:39Lajčak sa Nikolićem
47577.jpg

BRATISLAVA - BEOGRAD - Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sastao se danas u Beogradu, u svojstvu izaslanika visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, sa liderom SNS i novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

Kako je Tanjugu rečeno u Srpskoj naprednoj stranci, tema sastanka su odnosi Srbije i Evropske unije i dalji evropski put zemlje.

Sastanku, koji je u sedištu Srpske napredne stranke počeo oko 10 sati, prisustvuju i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, funkcionerka te stranke Jorgovanka Tabaković i članica saveta za međunarodne odnose SNS Ljubica Vasić.

Posle sastanka će, kako je rečeno u SNS, medijima biti prosleđeno saopštenje, a Nikolić se javnosti neće obraćati pre sednice Glavnog odbora, na kojoj bi, kako je najavljeno, trebalo da podnese ostavku na mesto predsednika stranke.
Lajčak u Beogradu danas ima seriju susreta sa liderima političkih partija.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je ranije da će tokom današnje posete Beogradu preneti sagovornicima i poruke zvaničnika EU.

Lajčak u Srbiju dolazi i u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao neko ko poznaje niz srpskih političara zahvaljujući svom ranijem mandatu, prenela je slovačka agencija TASR.

"Donosim poruke Ketrin Ešston i predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza. Brisel, s druge strane, želi da se upozna sa informacijama koje ću tamo dobiti", rekao je Lajčak slovačkoj agenciji. Šef slovačke diplomatije će se u Beogradu sastati sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a prema saopštenju slovačkog ministarstva, razgovaraće i sa predstavnicima glavnih političkih stranaka.

Slovački ministar je uoči posete ocenio da su izbori u Srbiji su bili slobodni i demokratski i da su birači na njima doneli odluku koju treba poštovati. "Sada je važno da vlada Srbije i predsednik zadrže proevropski kurs, a ja sam ubeđen da je to najbolji put za Srbiju i njen narod," istakao je Lajčak.

"Teme Lajčakovih razgovora u Beogradu biće biće aktuelna situacija u Srbiji posle parlamentarnih, predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora, formiranje nove vlade, evropske integracije Srbije i regionalna saradnja", saopštilo je slovačko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar će sa partnerima u Srbiji razgovarati i o razvoju bilateralne saradnje i ekonomskim pitanjima, navedeno je u saopštenju.




http://www.tanjug.rs/novosti/44357/lajcak-sa-nikolicem.htm

*********************************************************************************************************

:cool::cool::cool:
 
Intervju: Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc: Nikolić mora da nastavi put u EU
Politika, 06:00, 24.05.2012.
Autor: Gordana Raković,Foto: Zorana Jevtić





Novi predsednik imaće mnogo posla u pogledu evropskih integracija. Istina je da proširenje sad nije prioritet
Srbija je dobrodošla u evropsku uniju
BRISEL - Lopta u dvorištu Srbije.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u ekskluzivnom intervjuu za Kurir kaže da u Uniji očekuju da novi predsednik Srbije nastavi proces evropskih integracija. Šulc ističe da EU ima prioritete, poput rešavanja ekonomske krize, i dodaje da je istina da u pojedinim zemljama postoji opiranje daljem proširenju.
- U potpunosti poštujem rezultat izbora i čestitam Tomislavu Nikoliću na pobedi. Drago mi je što su i parlamentarni i predsednički izbori bili fer, slobodni i mirni.
♦ Šta očekujete od budućeg predsednika?
- Nadam se da će on održati evropski put Srbije. U vreme ekonomske krize, koja predstavlja ozbiljnu pretnju našem evropskom projektu, posebno je važno održati ideju evropskih integracija. Novi predsednik Srbije ima mnogo odgovornosti u ovom pogledu, kao, uostalom, što imaju i svi evropski lideri.
Kakva su očekivanja od nove vlade?
- Nadam se da će vlada biti formirana što pre i unapred se radujem našoj saradnji. Kad je reč o evropskim integracijama i sticanju statusa kandidata, ona bi trebalo da zadrži zamajac koji je uhvatila prethodna vlada. Računam na to da će sledeća vlada gurati napred s reformama i da će igrati konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji. Želeo bih da ih ohrabrim da gledaju unapred, u evropsku budućnost Srbije, a ne nazad ka svojoj nacionalističkoj prošlosti. Vreme je da sahranite duhove prošlosti.
Kad možemo da očekujemo početak pregovora o pridruživanju?
- To još ne znamo. Bilo bi mi veoma drago ako bi Srbija i EU ove godine postigle dogovor o datumu za početak pregovora. Naravno, dosta zavisi od Srbije. Od tempa reformi koje sprovodite, ali i od pomirenja u regionu.
Nemoguće je da sve zavisi samo od nas?
- Pa, lopta je u vašem dvorištu. Mada, bio bih nepošten kad ne bih rekao da u pojedinim zemljama EU postoji zamor od proširenja Unije. EU još uvek „vari” veliko istočno proširenje - prihvatanje Poljske i Mađarske u Uniju. Takođe, mi sad imamo novine u Lisabonskom ugovoru. One se još uvode, a tu je i ekonomska kriza. U takvoj situaciji ne iznenađuje što proširenje nije prioritet. Za Srbiju je važno to da nije pitanje da li će ući u EU, nego samo kada će se to desiti.
Hoće li priznavanje nezavisnosti Kosova biti uslov za članstvo?
- Bilo bi kontraproduktivno da spekulišemo sad o tome. Postoje neke zemlje u EU koje ne priznaju Kosovo kao državu. Beograd mora da nastavi s normalizacijom odnosa s Prištinom. Treba da gradimo mostove, a ne zidove.
Ubrzajte reforme
Šta bi trebalo da bude prvi potez u evropskoj agendi Srbije?
- Vaša zemlja je napravila veliki napredak tokom prošle godine u pravosudnom sistemu. Napravljen je iskorak u funkcionisanju tržišne ekonomije, borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava. Nova vlada treba da nastavi reforma, čak i da ih ubrza. To je neophodno, ne samo zbog članstva u EU već i zbog same zemlje i njenih građana.
 
Lajčak razgovarao s Dačićem, pa s Nikolićem
Politika, 10:43, 24.05.2012.
Autor: Agencija BETA
Slovački minsitar u Beogradu će odvojeno razgovarati i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem

***********************************************
 
Prica ovog Sulca mi je nesto poznata :think: .... Dal iz RL .. dal sa foruma ?? :think:

Mislim da ovde postuje pod nikom Jaguar . :cool:

U RL se prerusava - cas u Ziku Obretkovica .. cas u onog Bandijevog Savu iz Kikinde ... a cas u Kaleta gospodara svemira .. :cool:
 
Da sam ja Nikolić uopšte ne bih primio Lajčaka. Tj ne dok se ne formira vlada. Nek sada malo sačekaju, jer njima da se žuri, mislim EU oni bi Srbiju već primili prema tome smirite se gospodo i na kraju bavite se malo i vašim problemima. Imate ih sad kolko hoćeš.

Što se tiče ovog Šulca pa on je smešan. poslanik ? Koga boli k. šta priča Martin Šulc ? Na yapadu ljudi ne znaju ko im je predsednik ali zato Srbi moraju da čuju mišljenje svake šuše. To vam je sve zaostavština politike žutih kojima je uvek bilo važnije mišljenje stranaca od mišljenja sopstvenog naroda.
 

Back
Top