SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

 1. #1
  Domaćin kumanovo (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.094
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

  Beograd - Sabor SPC saopštava da je uznemirujuća nova eskalacija progona svještenstva Ohridske arhiepiskopije i apeluje na domaću i međunarodnu javnost da to spriječi.


  Vladika bački Irinej je rekao da posebno uznemiruje eskalacija progona protiv Orhridske ariepiskopije, “što se ogleda ne samo u kazni zatvora koju već izdržava vladika Jovana Vraniškovski nego i juče izvršenim novim hapšenjima čak i rodbine pojedinih velikodostojnika”.

  On je rekao novinarima u Patrijaršiji da je o svemu tome Sabor SPC izdao poseban apel domaćoj i međunarodnoj javnosti i svim činiocima koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda izrazivši nadu da će se “makedonske vlasti urazumiti”.

  “Nadamo se da će se vlasti Makedonije ipak urazumiti, ne toliko zbog naših protesta jer znamo iz iskustva koliko oni ozbiljno uzimaju u razmatranje naše apele i proteste, nego zbog toga što se stanje korumpiranog sudstva i policijski uticaj u njemu ne mogu sakriti od međunarodne zajednice”, rekao je on.

  Sabor SPC apelovao je na predstavnike svih demokratskih država, OEBS-a i institucija i organizacija za zaštitu ljudskih prava i verskih slobada “da pruže svaki vid pomoći i podrške kako bi se progon protiv arhiepiskopa Jovana i svih pritvorenih igumanija, monaha i monahinja što prije prekinuo”.

  Time bi, navodi se u apelu, konačno bio spriječen pogrom vjerskih sloboda koje državne vlasti u Makedoniji sprovode nad pripadnicima pravoslavne Ohridske arhiepiskopije.

  Šestorici saradnika vladike Ohridske arhiepiskopije SPC Jovana Vraniškovskog, osumnjičenih za krivično djelo pranje novca, izrečena je mjera pritvora, a trinaestorici su oduzete putne isprave nakon saslušanja kod istražnog sudije, saopštio je prethodno skopski sud.

  Petoro od šest osumnjičenih, kojima je nakon jučerašnjeg saslušanja izrečena mjera pritvora, su nedostupni policiji, a pod istragom je i Udruženje za unapređenje građanskih i vjerskih sloboda “Anastasija” iz Nižepole, koju su formirali slijedbenici Vraniškovskog.

  http://www.glassrpske.com/novosti/srbija/SPC-zabrinuta-za-Ohridsku-eparhiju/lat/79832.html
  “Наша браћа из Македоније нису Бугари већ чисти и стари ПРАВИ СРБИ“ 2. #2
  Domaćin kumanovo (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.094
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

  СПЦ: Спречити верски прогон у Македонији
  22. мај 2012. | 16:37 | Извор: Танјуг
  БЕОГРАД - Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је данас да је узнемиравајућа нова ескалација прогона свештенства Охридске архиепископије у Македонији и апеловао на домаћу и међународну јавност да то спречи.

  Владика бачки Иринеј је рекао да посебно узнемирује ескалација прогона против Орхридске ариепископије "што се огледа не само у казни затвора коју већ издржава владика Јована Вранишковски него и јуче извршеним новим хапшењима чак и родбине појединих великодостојника".

  Он је рекао новинарима у Патријаршији да је о свему томе Сабор СПЦ издао посебан апел домаћој и међународној јавности и свим чиниоцима који се баве заштитом људских права и слобода изразивши наду да ће се "македонске власти уразумити".

  Апели и протести

  "Надамо се да ће се власти Македоније ипак уразумити, не толико због наших протеста јер знамо из искуства колико они озбиљно узимају у разматрање наше апеле и протесте, него због тога што се стање корумпираног судства и полицијски утицај у њему не могу сакрити од међународне заједнице", рекао је он.

  Иринеј је констататовао да то прикривање није било могуће остварити ни код нас, поготво када је било продрло у све поре уз напомену да не говори са аспекта политичке анализе "већ основног интереса да црква живи слободно и несметано било где на свету".

  Сабор СПЦ апеловао је на представнике свих демократских држава, ОЕБС-а и институција и организација за заштиту људских права и верских слобада "да пруже сваки вид помоћи и подршке како би се прогон против архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха и монахиња што пре прекинуо".

  Тиме би, наводи се у апелу, коначно био спречен погром верских слобода које државне власти у Македонији спроводе над припадницима православне Охридске архиепископије.

  Шесторици сарадника владике Охридске архиепископије СПЦ, Јована Вранишковског, осумњичених за кривично дело прање новца, изречена је мера притвора, а тринаесторици су одузете путне исправе након саслушања код истражног судије, саопштио је претходно скопски суд.

  Верске слободе

  Петоро од шест осумњичених којима је након јучерашњег саслушања изречена мера притвора су недоступни полицији а под истрагом је и Удружење за унапређење грађанских и верских слобода "Анастасија" из Нижеполе коју су формирали следбеници Вранишковског.

  Сабор СПЦ у апелу наводи и да су "јаке полицијске снаге јуче организовано и насилно ушле у више домова припадника Охридске архиепископије".

  У Штипу је полиција тражила епископа брегалиничког Марка " и будући да га није пронашла ухапсила је монахињу Пелегију".

  Полиција је у Скопљу ушла у манстир Успења пресвете Богородице, тражећи епископа Давида "а како га нису пронашли ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану".

  "Полицајци су се брутално понашали према монахињама - насилно су им истргли из руку мобилне телефоне и уз њихово малтретирање, извршили су детаљан претрес манастира снимајући све видео камером", наводи Сабор СПЦ.

  У манастиру Светог Јована Златоустог у Битољу полиција је тразила настојатељицу манастира - монахињу Олимпијаду, "а како је нису нашли, понашали су се грубо и малтретирали остале монахиње".

  Манастири и имовина

  Полиција је ушла у манастир Успења пресвете Богородице у Прилепу и ухапсила јеромонаха Мојсеја, наводи Сабор СПЦ додавши да је полиција у свим тим манастирима запленила све компјутере " и другу материјалну имовину".

  Додаје се да је полиција то радила због наводне утаје пореза а да је "лишила слободе најужу родбину епископа као и остале вернике Охридске архиепископије".

  У апелу се подсећа да власти Македоније одбијају да региструју Охридску архиепископију која нема своје изворе прихода и живи од помоћи верника " тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза спроводи прогон на верској основи какав не памте демократске државе у Европи и свету".
  “Наша браћа из Македоније нису Бугари већ чисти и стари ПРАВИ СРБИ“

 3. #3
  Domaćin kumanovo (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.094
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

  “Наша браћа из Македоније нису Бугари већ чисти и стари ПРАВИ СРБИ“

 4. #4
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.623
  Reputaciona moć
  1522

  Podrazumevano Re: SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

  Куманово,да имамо српску државу ово би био њен посао који се обавља у оквиру билателарних односа две државе,овако и ове државе може да се очекује реакција на апел као и од македонске.

Slične teme

 1. zabrinuta
  Autor Miljana u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 28.02.2004., 18:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •