Goran P. iz Zrenjanina umro je od šoljice čaja, napravljenog od suvih čaura maka, koji je popio zajedno sa devojkom Sanjom T. i drugom Danijelom M. u Daniijelovoj kući, piše "Alo!".


Pili čaj od maka jer nisu imali novca za heroin
Lekari zrenjaninske bolnice uspeli su da spasu život nesrećnoj devojci, ali će ona, kako "Alo!" nezvanično saznaje, imati trajna oštećenja na mozgu. Policija je odmah posle Goranove smrti uhapsila njegovog prijatelja Danijela zbog dva krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Prvo je neovlašćeno držanje opojnih droga, a drugo je omogućavanje i uživanje droge.

"Dosadašnja istraga je pokazala da su momak i devojka došli u kuću u Zrenjaninu kod svog prijatelja u nameri da se drogiraju. S obzirom na to da nisu imali novca za neku od opojnih supstanci, rešili su da skuvaju čaj od suvih čaura maka. Po svemu sudeći, skuvali su jak napitak. Očigledno su stavili u razmeri jedna šolja maka, jedna šolja čaja. Najviše je popio momak koji je veoma brzo i preminuo", objašnjava izvor "Aloa" iz policije u Zrenjaninu.

Uhapšeni Danijel M., nezvanično, neće odgovarati za smrt druga jer je Goran samovoljno uzeo kobni napitak.

Opijumski mak, latinskog imena papaver somniferum, jednogodišnja je biljka s lomljivim stablom i granama, visine do 160 cm, a nekada i do dva metra. Cvetovi su veliki, na vrhu stabljike ima četiri latice crvene ili bele, zavisno od podvrste. Čaura je okrugla ili konusna, plavozelenkaste, svetlozelene do tamnozelene boje.

Konzumiranje opijuma moguće je na sve uobičajene načine drogiranja: intravenozno i potkožno injektiranje, oralno, respiratorno, nazalno, pa čak i rektalno. Ostala je jedino navika pijenja opijumskog čaja u retkim narkofilskim redovima, ali to je u širem smislu zanemarivo.

Osušene glavice maka i gornjeg dela stabljike prokuvavaju se i pravi se čaj izrazito neprijatnog ukusa. Zbog toga se mora jako šećeriti i naglo popiti. Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu. Odlikuje se početnom snažnom euforijom, osećajem topline i blagostanja uz ubrzane otkucaje srca. Osećaj euforije može biti praćen crvenilom kože, suvim ustima i otežalim ekstremitetima, kao i mučninom, povraćanjem i svrabom.

Posle početnih efekata, korisnici ulaze u drugu fazu i narednih su nekoliko sati pospani, uz osećaj umora s meditacijama. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca.Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/226890/Mladic-umro-od-soljice-caja-od-maka