govori DS-a i SPS-a u senci pritisaka stranih diplomata
Zapad želi vladu DS i SNS!
Sreda - 23.05.2012
Boris Tadić i Ivica Dačić sastali su se u ponedeljak uveče oko ponoći, a tema razgovora je bila formiranje nove vlade, ali se dvojica lidera ništa nisu dogovorila!

Kako „Alo!“ saznaje, predsednik SPS-a je poručio šefu Demokratske stranke da nema ništa protiv da DS imenuje mandatara za sastav vlade u kojoj bi okosnica bile koalicije oko socijalista i demokrata. Istovremeno, iz zapadnih diplomatskih krugova i Tadiću i Nikoliću je poručeno da bi bilo najbolje da njih dvojica formiraju većinu!
- Nisu to bile ucene niti klasični pritisci, već sugestije da koalicije oko DS-a i SNS-a formiraju prvo parlamentarnu većinu, a onda i novu vladu. Bukvalno, svakodnevno i jednima i drugima stižu takvi predlozi, pa čak su i neki ambasadori velikih zemalja jasno poručili da bi to bilo najbolje za Srbiju. Indirektno, preko posrednika već se puštaju probni baloni, ali zvanični razgovori na tu temu još nisu počeli - tvrdi za „Alo!“ izvor blizak vrhu aktuelne vlasti. Naša saznanja o pritiscima sa zapada potvrdili su izvori iz nekoliko velikih srpkih partija, ali niko od njih nije imenom želeo da govori o ovoj temi.
Inače, pomenuti sastanak Tadića i Dačića u ponedeljak veče nije trajao dugo.

- Oni su se sastali posle sednice Predsedništva DS-a. Pre toga su se dogovorili da se vide te večeri. Razgovor je bio vrlo ozbiljan. Ivica mu je rekao da koalicija SPS-PUPS-JS nema ništa protiv da demokrate daju kandidata za premijera, ali se nije pominjalo ko bi to mogao da bude. Dačić je međutim rekao da on i SPS neće u vlast po svaku cenu i da mogu da budu opozicija - dodaje sagovornik „Alo!“.
Predsednik SPS-a Ivica Dačić potvrdio je saznanja „Alo!“ i u izjavi za naš list ponovio da neće po svaku cenu da bude vlast.
- Istina je da sam se sreo s Tadićem jer smo rekli da ćemo prvo razgovarati s koalicijom oko DS-a. Narednih dana biće još razgovora. Ono što sada mogu da kažem jeste da parlamentarne većine nema ni na vidiku i da koalicija oko SPS-a neće po svaku cenu da ide u vlast. Ako treba, možemo da budemo i opozicija - dodaje Dačić.


Toma vrbuje Čedu?

Kako „Alo!“ saznaje, budući predsednik Srbije Tomislav Nikolić i lider „Preokreta“ Čedomir Jovanović od nedelje uveče su u redovnom telefonskom kontaktu. Kako dalje saznajemo, ovom kontaktu je „kumovao“ Milan Beko, čovek blizak obojici političara, koji se često pominje i kao finansijer obe stranke.
- Poznato je da lider LDP-a puca na mesto šefa diplomatije koje mu DS i SPS sigurno ne bi dali. Toma je svestan da je Čeda nezadovoljan resorima koje mu nude potencijalni koalicioni partneri i ponudio mu je uslove kojima bi ovaj bio zadovoljan - kaže izvor „Alo!“ blizak LDP-u.
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić nije potvrdio ovu informaciju.
- Kod nas su dolazili svi osim Čede i priča o nuđenju Ministarstva spoljnih poslova Jovanoviću je budalaština - kaže Vučić, ali nije precizirao da li je bilo telefonskih poziva između Nikolića i Jovanovića.
Ni Beko nije bio raspoložen da komentariše navode o njegovom posredovanju između naprednjaka i liberala.
- Rado ću odgovoriti redakciji „Alo!“ novina kada za mene budete imali pitanja. Ovo cenim da je simpatična novinarska provokacija - prokomentarisao je Beko.


Bez sukoba u vrhu DS

Sastanak Predsedništva DS-a u ponedeljak uveče protekao je bez priče o odgovornosti pojedinaca za loš rezultat na predsedničkim izborima.
- Na dnevnom redu nije bilo reči o tome ko je kriv niti da li će biti smena u vrhu stranke. O tome će biti reči tek pošto oni koji su bili zaduženi za kampanju podnesu izveštaje. Nije bilo žustrih reči ni međusobnih optužbi, a predsednik Tadić je bio najstaloženiji. Rekao je da moramo da idemo dalje - kaže izvor „Alo!“ koji je prisustvovao tom sastanku.

Svetlana Vojinović - B. Majdarević
http://www.alo.rs/politika/49489/Zapad_zeli_vladu_DS_i_SNS
па докле више да нам други извлаче комбинацију