BEOGRAD, 5. maj 2012. (Njuz) – Kampanja za gluvoneme koju sve stranke u Srbiji primenjuju od preksinoć ipak ne krši izbornu tišinu, ocenila je Republička radiodifuzna agencija.
Uprkos žalbama velikog broja građana na predstavnike stranaka koji gestovnim govorom i pantomimom pokušavaju da ih ubede da glasaju za njihove kandidate, RRA je saopštila kako se stranke tehnički „kreću u okviru zakonski dopuštenih tehnika agitovanja“.
Politički analitičari se slažu kako je ova inicijativa stranaka, pored toga što je inovativna, ujedno i korisna, „jer na taj način čak i gluvoneme osobe, koje su do sada bile uskraćene za direktno slušanje obraćanja stranačkih prvaka, konačno dobila priliku za to.“
Uz pomoć prevodioca za gestovni govor, iz izvora unutar partija smo saznali da su partije dobro proučile sve rupe u zakonu i angažovale stručnjake za gestovni govor gluvonemih koje su članove stranaka obučili nekim osnovama znakovnog jezika. Najveći broj članova stranaka sada bez reči zna da pokaže pojmove kao što su „radna mesta“, „prosperitet“, „decentralizacija“, „kruto“, „nije laž“, „obračun sa organizovanim kriminalom“ i slično.
Postoji inicijativa da se i ljudima u komi približe stranački stavovi tako što bi im se predstavnici stranaka lično obraćali na uho, jer je primećeno da mozak u ovim situacijama reaguje na emocije, ali je iz RRA stiglo upozorenje da se poruke bolesnima moraju jako tiho prenositi kako se ne bi narušila predizborna tišina i eventualno uticalo na okolne bolesnike.
Miroslav Vujović
Goran Mirković
Viktor Marković
http://www.njuz.net/rik-kampanja-za-gluvoneme-ne-krsi-izbornu-tisinu/#ixzz1vPUETKV1


Da li se vi slažete sa ovom odlukom RRA ?