Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pozvao je sve građane Srbije da izađu danas na birališta i glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora.

- Izlazak na izbore je građanska dužnost i obaveza, jer od rezultata izbora, u krajnjem slučaju, zavisi i sudbina svih nas u narednom periodu. Iko ko izbegava da izađe na izbore i da svoj glas, nema prava da kasnije bilo šta kritikuje ili bilo kome zamera na eventualno pogrešnom izboru - istakao je patrijarh Irinej u ekskluzivnoj izjavi za Press nedelje.
Uticaj na lični život

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže za Press da ovoga puta postoji i razlog više zašto bi masovno trebalo da izađemo na izbore.

- Važna je masovna izlaznost jer su u trci samo dva kandidata i lakše je i prebrojati glasove i kontrolisati čitav proces. To će dati i dobar uticaj na politiku, jer bi izbori i sam predsednik imali veći legitimitet i niko ne bi mogao da osporava rezultate - smatra Vukadinović.

Istoričar Predrag Simić naglašava da od uspešnosti izbora zavisi i dalji napredak zemlje.

- Važno je da građani izađu u što većem broju na izbore kako bi oni bili legitimni, da bi vlast mogla što pre da počne da funkcioniše. Značajno je da se što pre završi sa izborima kako bi zemlja počela da napreduje - kaže Simić za Press.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević navodi da postoje najmanje tri razloga da izađemo na birališta.

- Prvo, danas će građani odlučiti u kom pravcu će Srbija ići u narednim godinama. Drugo, ta njihova odluka će uticati i na njihov lični život, i treće, na standard. Tokom predizborne kampanje iskristalisala su se dva puta i odluka građana će svakako imati presudan značaj - objašnjava Pribićević.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević kaže za Press da je veoma bitno da građani sutra izađu na izbore jer izabrani šef države ostaje na toj funkciji do 2017. godine.

- Ko god bude preuzeo kormilo države, treba da ima na umu da će on to kormilo držati u svojim rukama narednih pet godina, znači do 2017. godine. Parlamentarni izbori mogu da se ponove zato što svaka, i ponajmanja kriza u Skupštini može da vodi njenom raspuštanju i raspisivanju parlamentarnih izbora. Skupština ima 250 poslanika i tanka većina čini zapravo svakog od tih 250 poslanika mogućim faktorom krize i faktorom prevremenih izbora. Sa predsednikom to nije tako - napominje Blagojević.

Veliki autoritet

On dodaje da istraživanja pokazuju da su građani veoma zainteresovani za predsedničke izbore.

- Ta funkcija sa sobom nosi veliki autoritet. A da bi neko bio izabran za predsednika, mora da osvoji oko dva miliona glasova. Sećam se, u drugom krugu predsedničkih izbora 2008. izašlo je nekoliko stotina hiljada birača više nego u prvom. Istraživanja ukazuju na solidnu izlaznost i u drugom krugu ovih izbora. Ali šta god da ukazuju istraživanja, poslednja reč je reč birača, jer ne glasaju na izborima istraživači, već birači - zaključuje Blagojević.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/221116/Patrijarh%3A+Od+tvog+glasa+zavisi+sudbina+svih+nas.html