Teško bolesnoj devojci Fond neće da plati operaciju

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.297
Tamara Arsović (18) boluje od retkog tumora na pankreasu koji je svakim danom sve više raste. Naši lekari koji su je do sad lečili u Institutu za majku i dete nemaju iskustva sa ovom bolešću jer se i u svetu retko sreću ovakvi slučajevi. Jedina šansa joj je operaciju u Nemačkoj, ali Republički fond za zdravstveno osiguranje dva puta je odbio da finansira njeno lečenje.

Roditeljima ove devojke preostala je jedino nada da pokušaju da sakupe 60.000 evra kako bi bila operisana u Univerzitetskoj klinici u Hejdelbergu, čiji su lekari voljni da izvedu intervenciju.

Tamarini zdravstveni problemi počeli su pre pet godina, kada je još bila osnovac. U školi joj je, posle slučajnog udarca u stomak, pukao tumor za koji nije ni znala da postoji.

- Imala je unutrašnje krvarenje. Brzo je operisana, i tada smo i saznali da se radi o Franc Gruberovom tumoru. Međutim, sledeće godine tumor je ponovo počeo da raste i Tamara je ponovo morala na operaciju - priča njena majka Sonja Arsović.

Lekari Instituta za majku i dete odstranili su devojčici trećinu pankreasa. Do prošle godine sve je bilo u redu, ali nakon kontrole u januaru, usledio je ponovni šok. Snimak je pokazao da se tumor proširio po celom abdomenu. Počeo je da raste i ugrožava rad jetre, želuca, slezine, bubrega... Tamara je morala i treći put na operaciju.

- Doktori su nam rekli da se to dogodilo najverovatnije zato što se prilikom pucanja tumor rasejao na sve organe u abdomenu. Zakazana je operacija u Institutu, ali zbog velikog krvarenja doktori su morali da prekinu zahvat. Rekli su nam da tehnički nisu u mogućnosti da obave intervenciju. Ništa nije moglo da se uradi, a opet, morali smo sve da pokušamo. Nekako smo dospeli do čuvenog doktora Markusa Bizhlera iz Nemačke. Tamari su urađeni svi pregledi i analize, i samo je potvrđen nalaz naših lekara da se radi o benignim tumoru koji brzo da raste, ali i da može postati zloćudan - ističe Sonja.

Poslednje snimanje od pre mesec dana pokazalo je da više nema vremena za čekanje. Lekari iz Nemačke rekli su da bi najveći deo tumora mogli hirurški da odstrane i da ga hemoterapijom obuzdaju. Tamara ide u srednju Ekonomsku školu i treća je godina. I njeni drugari žele da joj pomognu, tako da je će i škola koliko može materijalno pomoći.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/324392/Tesko-bolesnoj-devojci-Fond-nece-da-plati-operaciju
 

Back
Top