Diplomatski skandal
DS zloupotrebio norveškog premijera

e-novine.com
Elektronske Novine
19.5.2012, Subota


U klimaksu kampanje pred drugi krug predsedničkih izbora, ne birajući sredstva kojima bi svom kandidatu namakla još neki procenat glasova, Demokratska stranka je grubo zloupotrebila ime Jensa Stoltenberga premijera Norveške, zbog čega je morala da interveniše ambasada te zemlje u Beogradu. Nakon te intervencije, a kako bi se izbegao javni diplomatski skadnal, Stoltenberg je naprasno ukonjen iz reklame DS u kojoj su nabrajani svi oni koji su podržali kandidaturu Borisa Tadića

Posetu Jensa Stoltenberga Beogradu, koju je organizovala kompanija Telenor, a tokom koje se norveški premijer sreo sa odlazećim premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsedničkim kandidatom Borisom Tadićem, vrh Demokratske stranke je shvatio kao zeleno svetlo da ime i funkciju norveškog državnika bez ograničenja može eksploatisati u predizbornoj kampanji. Tako su se Stoltenbergovo ime i funkcija našli u reklami među onima koji su podržali Tadićevu kandidaturu, tačno između evropskih socijalista i pevača Zdravka Čolića. Taj skandalozni postupak “demokrata” nije, međutim, prošao bez reakcije norveških partnera koji su zaprepašćeni grubom zloupotrebom imena premijera te zemlje diplomatskim kanalima zatražili da se smesta takva praksa obustavi.
Kako bi izbegli diplomatski skandal i javno poniženje svog kandidata, DS je pod oznakom hitno naložila svim emiterima njenih spotova da iz reklame izbace sekvencu u kojoj se pominju ime i funkcija Jensa Stoltenberga, što je bespogovorno odmah i učinjeno.

To, međutim, ostrašćenim jurišnicima Borisa Tadića nije poslužilo kao korisna lekcija, pa su grubom zloupotrebom i obmanom, predstavnika francuskih socijalista Alana Rišara predstavili kao specijalnog izaslanika Fransoe Olanda, iako Rišar tokom svog obraćanja pristalicama DS nijednu reč nije izgovorio u ime novog francuskog predsednika! Rišar je jedino obećao da će Oland nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, ali nije bilo pretnji da će ta podrška izostati ukoliko građani Srbije ipak odluče da poverenje poklone njegovom Tadićevom protivkandidatu. Sve u svemu Tadić uživa podršku francuskih socijalista, što je uobičajena praksa stranka članica socijalističke internacionale, ali s obzirom da je Oland, za razliku od Tadića, postao predsednik svih Francuza, a ne samo svoje stranke, njegova formalna podrška ipak je izostala.

Ovaj skandal je objavljen danas,molim moderaciju da to tako i prihvati