Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 53

Tema: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  11.03.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Salt Lake City
  Poruke
  19.473
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  SRBIJA
  Ustav dozvoljava slobodu veroispovesti, međutim zakon ograničava upražnjavanje vere jer diskriminiše verske grupe a nekima uskraćuje pravni status. Ne postoji državna religija, ali većinska Srpska pravoslavna crkva i druge „tradicionalne“ verske zajednice imaju u izvesnoj meri povlašćen položaj.
  Odnos vlasti prema verskim slobodama i dalje je problematičan zbog zakona o verama i proizvoljne primene zakona od strane Ministarstva vera. Policijske istrage slučajeva govora mržnje i vandalizma bile su spore i bez rezultata. Neki zvaničnici su davali javne, negativne izjave o manjinskim verskim grupama.
  Bilo je izveštaja o društvenom nasilju i diskriminaciji zasnovanim na verskoj pripadnosti, verovanjima i praksi. Vođe manjinskih verskih zajednica prijavile su slučajeve vandalizma, govora mržnje, fizičkih napada i negativne medijske izveštaje.
  Predstavnici Ambasade Sjedinjenih Država nastavili su da se zalažu za promene u zakonu o verama i restituciji koje bi popravile neke od diskriminatornih aspekata zakonskih propisa. Zvaničnici Ambasade su se sastajali sa predstavnicima svih verskih grupa i podsticali međuversku saradnju. Predstavnici Ambasade su razgovarali o verskim slobodama s pripadnicima podeljene Islamske zajednice I učestvovali u aktivnostima koje imaju za cilju uspostavljanje saradnje.

  Odeljak I. Verska demografija
  Država ima ukupnu površinu od 77.760 kvadratnih kilometara i otprilike 7.500.000 stanovnika. Oko 84% stanovnika je srpskopravoslavne veroispovesti, a 5% su muslimani. Muslimanska zajednica obuhvata slovenske muslimane u Sandžaku, koji predstavljaju 2% ukupne populacije, etničke Albance na jugu i Rome u čitavoj zemlji. Rimokatolici čine 5% populacije i to su uglavnom etnički Mađari i Hrvati u Vojvodini. Protestanti čine oko 1.5% stanovništva. Jevrejska zajednica ima između dve i dve hiljade i četiristo pripadnika.
  Odeljak II. Stanje verskih sloboda
  Pravni/politički okvir
  Ustav obezbeđuje slobodu veroispovesti; međutim, zakon o verama pravi razlike među verskim grupama i zahteva od manjinskih verskih grupa, uključujući i one koje su ranije bile priznate, da se ponovo registruju kroz invazivan i zahtevan postupak da bi dobile ili zadržale status priznatih verskih grupa. Mnoge grupe koje se sada moraju ponovo registrovati bile su zvanično priznate više od pedeset godina a neke su u zemlji prisutne čak i sto pedeset godina.
  Registracioni propisi podrazumevaju podnošenje imena, matičnih brojeva i potpisa pripadnika, dokaz da verska grupa ima najmanje stotinu članova (0.001 procenat stanovništva, uključujući populaciju Kosova), statut grupe i kratak pregled verskog učenja, obreda, verskih ciljeva i osnovnih delatnosti, te informacije o izvorima finansiranja. Zakon takođe nalaže da nijedna verska zajednica ne možda da se registruje ako njeno ime sadrži deo naziva postojeće registrovane grupe. Tako na primer, nijedna grupa čiji naziv sadrži reč „pravoslavna” ili „evangelistička” ne može se registrovati pošto se te reči već nalaze u nazivima „tradicionalnih“ crkava.
  Premda registracija nije obavezna za verske zajednice, neregistrovane grupe ne mogu otvoriti bankovni račun, prodavati ili kupovati imovinu, niti objavljivati literaturu. Poreski zakon iz 2006. dozvoljava izuzeće poreza na svojinu i dodatnu vrednost jedino registrovanim zajednicama. Na kraju perioda na koji se izveštaj odnosi jedan sudski proces u vezi sa ovim zakonom bio je u toku pred Ustavnim sudom.
  Ne postoji državna religija, ali zakon o verama priznaje sedam „tradicionalnih” verskih zajednica, a to su Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Slovačka evangelistička crkva, Hrišćanska reformatska crkva, Evangelistička hrišćanska crkva, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica.
  Pravoslavna crkva uživala je povlašćen status. Vlada je nastavila da prikuplja novac od poštanskih troškova za izgradnju nove srpske pravoslavne crkve i subvencioniše plate srpskog pravoslavnog sveštenstva koje radi van zemlje. pravoslavni Božić, pravoslavni Veliki petak i pravoslavni Uskrs vlasti slave kao nacionalne praznike.
  pravoslavni Uskrs vlasti slave kao nacionalne praznike.
  Učenici osnovnih i srednjih škola moraju ili pohađati nastavu jedne od sedam „tradicionalnih” verskih zajednica ili časove građanskog vaspitanja. Protestantski poglavari i nevladine organizacije nastavili su da izražavaju svoje primedbe u pogledu predavanja veronauke u državnim školama. 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  11.03.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Salt Lake City
  Poruke
  19.473
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Ograničenja verskih sloboda
  Poštovanje verskih sloboda od strane vlasti i dalje je problematično zbog zakona o verama i proizvoljnog primenjivanja zakona od strane Ministarstva vera. Mnoge manjinske verske grupe izvestile su o konfuziji i nepravilnostima prilikom pokušaja da se registruju u Ministarstvu vera. Ministarstvo povremeno nije uspevalo da odgovori u zakonski propisanom roku od 60 dana a nekim grupama savetovano je da se registruju kao „udruženja građana“ pri Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je potom savetovalo zajednice da se registruju pri Ministarstvu vera.
  Ministarstvo vera i dalje odbija da registruje Ligu baptista, Jehovine svedoke, pokret Hare Krišna, Pentekostalnu crkvu, Protestantsku evangelističku crkvu iz Leskovca, Protestantsku evangelističku crkvu iz Subotice, i Zajednicu sedmog dana adventista Reformni pokret. Liga baptista, Zajednica sedmog dana adventista Reformni pokret i Protestantska evangelistička crkva iz Leskovca pokrenuli su postupke pred Vrhovnim sudom žaleći se na odluku Ministarstva da im se registracija uskrati. Liga baptista i Evangelistička crkva iz Leskovca takođe vode postupke pred Ustavnim sudom. Dana 29. maja 2008. Vrhovni sud je odbio dve žalbe Jehovinih svedoka zbog tehničkih nedostataka u jednoj od žalbi. Advokati Jehovinih svedoka su izjavili da će se grupa obratiti Vrhovnom sudu da odluči po drugoj žalbi pošto se tehnička greška ne odnosti na taj predmet.
  Premda Grčka i Ruska pravoslavna crkva nisu registrovane, vlasti ih priznaju i one slobodno deluju. Međutim, vlasti ne priznaju ostale pravoslavne crkve uprkos pokušajima otcepljenih Makedonske i Crnogorske pravoslavne crkve budu priznate. Zvaničnici Ministarstva vera izjavili su da se ove grupe ne mogu registrovati zato što u svojim imenima sadrže reč „pravoslavna“ koja postoji u već priznatoj crkvi. Zvaničnici Ministarstva su izjavili da su pokušaji Makedonske i Crnogorske pravoslavne crkve da se registruju odvojeno od Srpske pravoslavne crkve, koja ni jednu ni drugu ne priznaje, posledica unutrašnjeg raskola u koji se države ne može mešati. U odbijenici koju je Ministarstvo uputilo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi navodi se da je Crnogorska pravoslavna crkva građanska organizacija i da se kao takva ne može registrovati kao verska zajednica.
  Dana 10. juna 2008. Vrhovni sud je doneo odluku da je Ministarstvo vera prekršilo proceduru odlukom da u novembru 2007. odbije zahtev za registraciju Crnogorske pravoslavne crkve i naložilo Ministarstvu da zahtev iznova razmotri.
  Nevladine organizacije su tvrdile da je odbijanje vlasti da registruje manjinske verske zajednice signalizovalo njihovo tolerisanje napada na ove grupe. U nekim slučajevima policija je reagovala na napade na verske objekte tek nakon što je potvrđeno da je grupa registrovana u skladu sa zakonom o verama. Policijske akcije u slučajevima vandalizma i drugih dela protiv verskih grupa retko su se završavale hapšenjima, optužnicama ili drugačijim razrešenjem incidenata. Osim toga, postupci vlasti otežavali su delatnost pravoslavnih crkava koje Srpska pravoslavna crkva ne priznaje. Bilo je izveštaja da je policija prekinula službe održavane na rumunskom jeziku u rumunskim pravoslavnim crkvama u istočnom delu zemlje.
  Neki državni zvaničnici nastavili su da kritikuju manjinske verske grupe kao „sekte”, „sataniste” i „devijantne”. Za vreme niza predavanja u septembru 2007. viši policijski inspektor u Beograd Zoran Luković je u nekoliko navrata u javnim izjavama izjednačavao protestantske crkve sa „satanističkim sektama“.
  Islamska zajednica u Beogradu prijavila je kontinuirane teškoće u dobijanju zemljišta i dozvole vlasti za islamsko groblje u blizini grada. Vlasti su povremeno neregistrovanim zajednicama uskraćivale građevinske dozvole i nisu priznavale njihova zvanična dokumenta. Liga baptista u Beogradu, koja svoje službe i ostale delatnosti obavlja u staroj zgradi koju je kupila da bi je koristila kao crkvu, prijavila je da opštinske vlasti i dalje odbijaju, bez objašnjenja, da izdaju dozvoluza renoviranje zgrade. Rumunska pravoslavna crkva još uvek nije dobila nikakav odgovor na zahtev za izgradnju manastira u Vojvodini.

  Zakon o restituciji opštinske i crkvene imovine iz juna 2006. priznaje zahteve za crkvenu imovinu oduzetu 1945. ili kasnije. Neke verske grupe, posebno Jevrejska i Islamska zajednica, koje su zemlju izgubile pre 1945. godine, izrazile su protivljenje ovom vremenskom okviru. Neregistrovane verske zajednice nisukvalifikovane da traže povraćaj imovine.
  U zemlji ne postoje izveštaji o licima koja su u zatvoru ili pritvoru iz verskih razloga.
  Prisilno versko preobraćanje
  Nije bilo izveštaja o prisilnom verskom preobraćanju, uključujući i maloletne američke državljane koji su oteti ili nezakonito uklonjeni iz Sjedinjenih Država, ili odbijanja da se takvim državljanima dozvoli povratak u Sjedinjene Države.
  Napredak i pozitivan razvoj u poštovanju verskih sloboda
  U toku perioda na koji se izveštaj odnosi Ministarstvo vera je registrovalo tri „netradicionalne“ verske grupe: Crkvu božiju, Hrišćansku nazarensku versku zajednicu i Savez hrišćanskih baptističkih crkava.
  Postignut je napredak u restituciji verske imovine konfiskovane 1945. i kasnije. Prema izveštajima, Direkcija za restituciju opštinske i verske svojine, osnovana početkom 2007. godine, primila je 1.048 zahteva za restituciju od verskih grupa i to: 790 od Srpske pravoslavne crkve, 110 od Rimokatoličke crkve, 79 od Jevrejske zajednice, 22 od Rumuske pravoslavne crkve, 17 od Reformatske crkve, 15 od Islamske zajednice, 15 od Evangelističke crkve, i 1 od Saveza hrišćanskih baptističkih crkava. Prema navodima Direkcije, do kraja perioda na koji se izveštaj odnosi 367 zahteva je bilo u proceduri, 25 je završeno (iako rezultati još nisu objavljeni), dok je za ostale zahtevana dodatna dokumentacija.

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  11.03.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Salt Lake City
  Poruke
  19.473
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Odeljak III. Društvene zloupotrebe i diskriminacija Bilo je slučajeva društvene zloupotrebe i diskriminacije zasnovanih na verskoj
  pripadnosti, verovanjima i praksi. Vođe manjinskih verskih zajednica prijavile su slučajeve vandalizma, govora mržnje, fizičkih napada i negativne medijske izveštaje. Pošto su verska i nacionalna pripadnost često tesno povezane, u nekim slučajevima teško je ustanoviti da li su uzroci diskriminacije prvenstveno verskogili prevashodno nacionalnog karaktera.
  Nevladine organizacije su prijavile povećan broj napada na verske zajednice. Verske zajednice, a naročito manjinske verske zajednice, i dalje su žrtve vandalskih napada na crkvene zgrade, groblja i druge verske objekte. Većinu napada činili su ispisivanje grafita sprejom, bacanje kamenica, cigli ili flaša i skrnavljenje nadgrobnih spomenika.
  Dana 22. marta 2008. pojedinci koji su tražili od lokalnih vlasti da se zabrani služba Jehovinih svedoka u Bajinoj Bašti napali su verski objekat ove grupe. Susedi i lokalna policija rasterali su napadače. Na kraju perioda na koji se izveštaj odnosi policija je ispitivala deset osumnjičenih lica.
  U štampi je nastavljena „antisektaška“ propaganda uperena protiv manjih, multietničkih hrišćanskih crkava – uključujući baptiste, adventiste i Jehovine svedoke – i druge manje verske grupe za koje se tvrdi da su „sekte“ i da su opasne.
  Verske vođe su primetile da su se slučajevi vandalizma često dešavali ubrzo nakon objavljivanja novinskih tekstova u kojima se neke verske grupe označavaju kao sekte.

  Antisemitska literatura bila je izložena na štandu jedne nacionalističke knjižare 23-28. oktobra 2007, na Beogradskom sajmu knjiga. Direktor Sajma izjavio je da izlaganje ovakve literature podstiče mržnju i etničku netrpeljivost i zatražio da se knjige uklone sa štanda.
  Zakon zabranjuje govor mržnje, ali prevodi antisemitske literature su se mogli naći kod ultranacionalističkih grupa.
  U toku porioda na koji se izveštaj odnosi, Islamska zajednica se podelila na dve grupe, podržavane od strane suparničkih političkih partija, stvarajući tenzije koje su za posledicu imale tuče i pucnjavu u verskim objektima u Sandžaku. Posmatrači
  su primetili da se obe grupe pozicioniraju za potencijalnu restituciju svojine
  Islamske zajednice u regionu Sandžaka.

  Odeljak IV. Politika Vlade Sjedinjenih Država

  Vlada Sjedinjenih Država nastavlja da promoviše etničku i versku toleranciju u zemlji. Službenici Ambasade nastavili su da zagovaraju promene u zakonu o verama kako bi se uklonili diskriminatorni elementi. Prestavnici Ambasade su nastavili da podstiču visoke vladine zvaničnike da osude incidente uperene protiv etničkih manjina, (uključujući njihove verske objekte i groblja), te da se počinioci pronađu i kazne.

  Zvaničnici ambasade redovno su se sastajali sa vladinim službenicima, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i vođama verskih i etničkih manjina kako bi promovisali poštovanje verskih sloboda i ljudskih prava i ohrabrili međuverske aktivnosti. Ambasada je ponudila pomoć podeljenjoj Islamskoj zajednici i održala dva iftara 2007. kako bi demonstrirala američku podršku multikonfesionalnom društvu u zemlji. Zvaničnici Ambasade redovno su se sastajali s islamskim liderima kako bi ohrabrili mirno rešenje njihovih nesuglasica. Ambasada je takođe savetovala verske grupe da sve napade na svoju imovinu i pripadnike prijave visokim vladinim službenicima da bi se suprotstavili često neubedljivom reagovanju lokalne policije.
  http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/verskoj-slobodi-2008-srbija.html

 4. #4
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Ocigledna je religiozna diskriminacija...
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 5. #5
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio mona * Pogledaj poruku
  Ocigledna je religiozna diskriminacija...
  Jesu JS registrovani? Jesu. Jeste li se skupili u Areni skoro? Jeste. Jel slobodno pišete po forumima? Pišete. Jelslobodno delite pamflete po ulici? Delite. Jel slobodno uznemiravate ljude u njihovim kućama? Uznemiravate.I šta još hoćete? Ako vam se ne sviđa, marš napolje.

  Zvaničnici Ambasade redovno su se sastajali s islamskim liderima
  ...koji Rašku nazivaju nekakvim Sandžakom, traže republiku Sandžak i ne priznaju vlast u Beogradu. Naravno da se srpski neprijatelji sastaju.

  I dokle će se ovoj stranoj državljanki dozvoljavati da bez ikakvog razloga pljuje po svemu što je srpsko, uz zdušnu pomoć ostalih sekti?

 6. #6
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Ne postoji državna religija, ali zakon o verama priznaje sedam „tradicionalnih” verskih zajednica, a to su Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Slovačka evangelistička crkva, Hrišćanska reformatska crkva, Evangelistička hrišćanska crkva, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica.
  Tako je.

  Ni Jehovine svedoke nije trebalo da priznaju jer to nije religija, a kamoli ostale.

  Zna se sta su tradicionalne religije i to je dovoljno.

  Sve ostale bih ukinula i/ili sprecila njihovu registraciju, jer to su obicne sekte koje zele status da to ne budu, ne zbog SPC,nego zbog uzimanja para jadnim i sludjenim ljudima i zbog njihovog "vrbovanja" a ustvari......prodaju maglu u najboljem slucaju.

 7. #7
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  to je tvoje pogresno misljenje Jehovini Svedoci su pravi hriscani a ne kao neke tradicionalne sekte koje ne nude nista ljudima i koje ih drze u mraku i neznanju
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 8. #8
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio Serpent Saint Pogledaj poruku
  Jesu JS registrovani? Jesu. Jeste li se skupili u Areni skoro? Jeste. Jel slobodno pišete po forumima? Pišete. Jelslobodno delite pamflete po ulici? Delite. Jel slobodno uznemiravate ljude u njihovim kućama? Uznemiravate.I šta još hoćete? Ako vam se ne sviđa, marš napolje.  ...koji Rašku nazivaju nekakvim Sandžakom, traže republiku Sandžak i ne priznaju vlast u Beogradu. Naravno da se srpski neprijatelji sastaju.

  I dokle će se ovoj stranoj državljanki dozvoljavati da bez ikakvog razloga pljuje po svemu što je srpsko, uz zdušnu pomoć ostalih sekti?
  Ocigledna je religiozna diskriminacija... ponovaljma uopsteno, nisam mislila na JS i na njihova prava jer su se izborili na sudovima...
  JS su registrovani kod nas oduvek... za neinformisane...

  sve manje verske zajednice su diskriminisane.... dovoljna je diskriminacija sto svako moze nazvati sektom vernike koji ne pripadaju glavnoj sekti
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 9. #9
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  To što ste registrovani od 8. februara 2010. je tebi oduvek?

 10. #10
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Da ne bude da lažem

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=26&nav_id=414302

  U saopštenju se navodi da je registracija Jehovinih svedoka stupila na snagu 8. februara.
  Poslednji put ažurirao/la gost 102443 : 19.05.2012. u 09:17

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.703
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio mona * Pogledaj poruku
  Ocigledna je religiozna diskriminacija...
  Jes. Verske zajednice ne plaćaju porez.

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.703
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  Tako je.

  Ni Jehovine svedoke nije trebalo da priznaju jer to nije religija, a kamoli ostale.

  Zna se sta su tradicionalne religije i to je dovoljno.

  Sve ostale bih ukinula i/ili sprecila njihovu registraciju, jer to su obicne sekte koje zele status da to ne budu, ne zbog SPC,nego zbog uzimanja para jadnim i sludjenim ljudima i zbog njihovog "vrbovanja" a ustvari......prodaju maglu u najboljem slucaju.
  I kakva jeondak razlika između tradicionalnih crkvi i sekti?

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  23.11.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.287
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  ono što je amerika proživela kasnih šezdesetih i sedamdesetih sa mensonom i njemu sličnim bilmezima nas tek čeka sa širenjem verskih sloboda.

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  23.11.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.287
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio mona * Pogledaj poruku
  Ocigledna je religiozna diskriminacija...


  valjalo bi da je malo očiglednija
  ili da je barem u uzlaznoj liniji

 15. #15
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.940
  Reputaciona moć
  740

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio Serpent Saint Pogledaj poruku
  I dokle će se ovoj stranoj državljanki dozvoljavati da bez ikakvog razloga pljuje po svemu što je srpsko, uz zdušnu pomoć ostalih sekti?
  Strana drzavljanka ne pljuje po srpstvu nego po SPC.To je kontraefekat njihovog zborenja da oni koji ne pripadaju SPC su jeretici.

  A ti kao vitez djevice majke prijavi moderaciji kada neko dovede u pitanje nepogresivost crkve i tvog isuseka razapetog.


 16. #16
  Buduća legenda
  Učlanjen
  23.11.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.287
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  tjuti kemo

 17. #17
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.940
  Reputaciona moć
  740

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  slusaj tuti fruti tenzio ...bolje ti je

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  11.03.2012.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Salt Lake City
  Poruke
  19.473
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Brisel -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Saveta Herman van Rompej zajednički su osudili nasilje iz verskih pobuda.
  Snažno osuđujemo nedavne napade na verske zajednice u Evropi i van nje", rekli su Barozo i Van Rompej u zajedničkom saopštenju.
  "Proganjanju i nasilju usmerenom protiv verskih zajednica nema mesta u Evropi, pa ni u svetu", rekli su oni
  Barozo i Van Rompej su podsetili da je Evropa vodila duge i teške bobe kako bi zaštitila pravo na slobodno mišljenje i verska ubeđenja, kao deo osnovnih prava pojedinaca.
  "Evropska unija će nastaviti da podržava ta prava", navodi se u saopštenju

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=20&nav_category=78&nav_id=592752

 19. #19
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Citat Original postavio Serpent Saint Pogledaj poruku
  ne lazes svesno u vezi ovoga vec nisi ukapirao

  Pa kad ne poznajes zakon pa ne znas sta znaci registracija a sta upis u registar....
  JS su registrovani u Jugoslaviji 1953. kao hriscani a pre toga u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca jos pocetkom 1920 tih

  Problem je sto se zakon menjao pa su morali svi ponovo da se registruju po novom zakonu,... iako su bili registrovani pre toga...

  Sam Ustav SRBIJE garantuje verske slobode...

  A sad drugo je sto su menjanjem zakona neki zvanicnici pod okriljem SPC pokusali da te slobode uguse donosenjem novog zakona...
  Oni su onda rekli da JS ne moraju po novom zakonu da budu upisani u registar... jer su vec registrovani...
  Ali su JS insistirali na tome i izvojevali su tu pravnu pobedu...

  A oni koji ne poznaju zakon reaguju kao i ti

  Kako bi i mogli da slobodno deluju kao sto su i delovali da nisu bili registrovani?
  Poslednji put ažurirao/la Arianna : 19.05.2012. u 16:26
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 20. #20
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Znaci da pojasnim

  Саопштење за медије 24. фебруар 2010.

  Србија регистровала Јеховине сведоке

  БЕОГРАД, Србија — Министарство вера Републике Србије усвојило је захтев „Јеховиних сведока – хришћанске верске заједнице“ и уписало ту заједницу у Регистар цркава и верских заједница. Регистрација је ступила на снагу 8. фебруара 2010.

  То значи да су Јеховини сведоци сада званично признати као верска заједница у свим земљама у окружењу, као и у свим земљама чланицама Европске уније. Србија такође настоји да постане чланица Европске уније. Одлуком да упише Јеховине сведоке у Регистар цркава и верских заједница, Министарство вера Републике Србије потврђује вишедеценијско постојање и активност Јеховиних сведока у Србији.

  На овим просторима се свакако већ дуго зна за Јеховине сведоке. Још почетком 1920-их било је Јеховиних сведока у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Тада су били познати као Истраживачи Библије и били су активни у многим градовима у Србији. Министарство унутрашњих послова је 9. септембра 1930, одобрило деловање Јеховиних сведока. Године 1953, били су регистровани у ФНР Југославији као хришћанска верска заједница.

  Данас Јеховини сведоци, као међународна хришћанска верска заједница, имају више од 7 300 000 чланова који делују у 236 земаља. Њихов часопис Стражарска кула сваког месеца излази у 37 252 000 примерака на 176 језика.

  http://forum.krstarica.com/showthrea...i+registrovani

  Zapazite da su Jehovini Svedoci registrovani jos u Jugoslaviji 1953 i pre toga i to kao hreiscanska zajednica...


  a sada su bili ponovo po novom zakonu upisani u registar vera...
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 21. #21
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.940
  Reputaciona moć
  740

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  da vidimo sta ce sad Utah da odgovori ....

 22. #22
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Sta bi odgovorila?

  Novim zakonom se pokusavaju ugusti manje ( brojno ) verske zajednice i njihova prava.... Odbijanjem da se upisu u regisatr vera po novom zakonu...

  Evo kako reaguje prosecan uzorak ko ovaj Gore Serpent

  i on misli da neko nije registrovan ako nije po novom zakonu... itd...

  Ti me i sluzi novi zakon da se obmane masa... i da se uskrate prava koja pripadaju ustavom svim vernicima...
  Poslednji put ažurirao/la Arianna : 19.05.2012. u 16:02
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 23. #23
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.940
  Reputaciona moć
  740

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  ma odgovorice ona,samo da smisli sta da napise...

  serpentu je krivo sto ste popularni,a ljudi ne pisu o kabali da bi on poducavao i davao savete

 24. #24
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.871
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  906

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  ljubomoran je
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 25. #25
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.940
  Reputaciona moć
  740

  Podrazumevano Re: Izveštaj o međunarodnim verskim slobodama 2008 -Srbija

  Jeste malo ljubomoran,a dize tri prsta i stavlja slike istog,ni ne znajuci da je to ustaski pozdrav

  Ova Utah mi simpaticna,evo je,ulogovala se,da vidimo...

Slične teme

 1. Karla del Ponte, poslednji izveštaj
  Autor Samanta_ u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 10.12.2007., 18:07
 2. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 22.11.2007., 22:05
 3. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 27.04.2007., 07:57
 4. Izveštaj o raspisivanju i sprovođenju referenduma
  Autor Eraserhead u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 02.11.2006., 12:30
 5. SVETSKI KONGRES FEMINSTKINJA - Izveštaj
  Autor Dlakava_Strvina u forumu Žene
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 08.08.2004., 23:08

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •