ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU JEDNO
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU JEDNO

 1. #1
  Zainteresovan član Посрбица (avatar)
  Učlanjen
  29.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  481
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU JEDNO

  http://www.standard.rs/zeljko-cvijanovic-ovo-nema-veze-s-politikom-ili-sta-se-radi-kad-sedmorica-tuku-jednog.html


  Teško je bilo u nedelju ujutro ne biti besan na Tomu Nikolića, kada je – uprkos tvrdnjama i dokazima o krađi izbora – pristao da Tadiću izađe na drugi krug predsedničkih izbora. Istovremeno, još teže je bilo zadržati bes istog dana uveče, kad je Nikolić, objašnjavajući svoju odluku, još jednom bio javno ponižen na RTS. Na stranu sad što je on ulaskom u drugi krug pristao na to da se nesmenjivost Tadićeve vlasti ima platiti ukidanjem pravnog i političkog poretka, već što je propustio priliku da, zajedno sa Koštunicom i srčanim i upornim Dverima, preuzme inicijativu, natera vlast da ponovo prebroji glasove i postane centralni politički faktor. Ali, da se ne lažemo, na političkoj sceni Srbije više nema političkih faktora, i ovi izbori pokazali su – i u pobedi, i u porazu – svu relativnost i nemoć domaćih aktera i potpuni trijumf volje stranaca.

  I eto zašto Toma na Đurđevdan nije smeo da bude pobednik, eto zašto je Koštunica morao da bude zadovoljan sa sedam odsto, sad je red da se kaže i zašto Dveri i radikali nisu mogli preko cenzusa. I svima je tu, manje ili više voljno ili čak nevoljno dodeljena uloga – Tadiću da izvodi radove s pesmom na usnama; Dačiću to isto uz malo patriotskog preliva; Nikoliću da ih u poslu ne ometa ako želi da kupi šansu za ulazak u vlast, koja, videli smo, još uvek ne znači i vlast; Koštunici da, ako već mora da vozi svoju priču, to bude zastava za samo onoliko birača koliko je dobio. Ako bih to izveo na operativnu ravan, veoma sumjam da su žuti mogli da kradu izbore a da za to makar ne znaju stranci; ne verujem ni da je Toma mogao da se pojavi sa onim vrećama a da to prethodno nisu aminovali oni, kao što ni srpski mediji nisu mogli toliko da izveštavaju o krađi da strancima nije odgovaralo da se malo priča i o tome. 2. #2
  Zainteresovan član Посрбица (avatar)
  Učlanjen
  29.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  481
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J

  JEDAN OD NAS Ako je to tačno, tada ni Toma nije imao izbor hoće li izaći na drugi krug izbora ili neće. Svejedno, držim da to nije smeo da uradi, ali ću ga ovom prilikom poštedeti težih kvalifikacija, i to iz dva razloga. Prvo, njegovo gostovanje koje se pretvorilo u novo poniženje kod onog Stanojevića sa RTS – koji je samo veče kasnije Borisu snishodljivo jeo iz ruke i čistio perut s revera – pokazalo je koliku su lomaču ovdašnje elite potpalile pod Tomom. Baciti još jedno drvo na tu lomaču i, makar nehotično, sasluživati u tom otužnom ritualu bila bi solidarnost sa ruljom, sa najgorim što danas u srpskom društvu postoji.

  Drugi razlog zašto se kanim kloniti teških reči jeste jedan poseban status koji je Toma stekao u finalu ove kampanje. Šta god o njemu i njegovoj politici mislili, te večeri na RTS, možda kao nikad u životu, on je delio sudbinu Srbije – rastočene, ponižene i opljačkane, i uz to još naterane ne samo da se klanja svojim elitama, koje je, uz pomoć stranaca, tako teško gaze, već i da sama učestvuje u tome i daje legitimitet jednom besprizornom činu, kao čovek nateran da sam sebi odseče glavu.

  I onda, kad su se obrušili na njega u onom nesrećnom štrajku glađu kao da je njihovoj deci otimao od usta, i sad, kad su ga uvaljali u blato i naterali da se od blata čisti tako što će ga pojesti, potvrdio se valjda jedini kvalitet Tome Nikolića u koji nikad nisam sumnjao. On je jedan od nas. I kad Srbima pogodi žicu – poslednjih godina više licem nego rečju, a te večeri na RTS i nečim što liči na sudbinu – i onda kad liči na nekog odavno umrlog ujaka iz unutrašnjosti koji je polupijan stigao s pečenim prasetom na vojnički ispraćaj, on i tada jeste jedan od nas.

  Možda je to moje osećanje tek naknadno tumačenje iskustva stečenog dok gledam kako su ga svi – od stranaca, preko žute bande, do korumpiranih bednika iz medijske i intelektualne elite – oborili u blato i šutiraju ga. Svako je od nas jednom išao kući noćnim autobusom i valjda se svakom desilo da vidi kako sedmorica obaraju jednog na pod i šutiraju ga. U vremena dok sam odrastao, bilo je pitanje časti da svi ustanemo sa sedišta i obračunamo se sa nasilnicima; malo kasnije smo ustajali sami i pili batine zajedno sa nesrećnikom s poda; još kasnije smo pred tim gledali svoja posla, a ona su bila negde daleko kroz prozor; da bismo danas odlučno ustajali i pridružili se sedmorici u šutiranju.

 3. #3
  Zainteresovan član Посрбица (avatar)
  Učlanjen
  29.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  481
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J

  PROTIV VIŠIJEVSKIH ELITA I to je nekako postao trend ovog vremena da je pravda redovno na strani jačeg. Valjda nam je to neka propisana terapija uz koju ćemo lakše zaboraviti ono kad su svakog od nas naša sedmorica u proleće 1999. oborila na pod i šutirala do krvi. Kad vidim išutiranog Tomu, pa još kad na licima njegovih napadača prepoznam deo onih koji su šutirali i mene i svakog od nas pre 13 godina, tad me ne interesuje mnogo da li je Toma za EU ili protiv nje, hoće li hapsiti kriminalce ili im se pridružiti, i da li bi prodao Kosovo ili bi ga branio do zadnjeg. Baš me briga, ovde se više ne radi o politici.

  Gledajući ga u nedelju uveče na RTS, video sam finale čoveka kome su obećali da će vladati samo ako prestane da bude jedan od nas. Video sam ga da je, grešan, uradio sve da bude tako, rešen da više ne liči na dobrog ujaka iz unutrašnjosti, već na mastera menadžmenta. A onda su ga prevarili i pokrali. Hoćete dokaz? Evo ga: zašto do danas nisu otvorili vrata i rekli – evo, proverite sve da ne padne sumnja na našu pobedu. Na kraju su ga u nedelju naterali da tako pokraden nastavi da daje legitimitet lopovu i nasilniku jer je ovaj ugledan član društva i srpskih višijevskih elita.

  I, dok tako ponižen kaže da će nastaviti da daje legitimitet lopovu, verujem kako Toma nikad neće postati politički predstavnik poniženih Srba, ali će zauvek ostati njihov simbol. Jer onako kako se on čisti jedući blato, isto se tako danas čisti i Srbija, isto ga tako jede svako od nas. I, dođavola s politikom, čak i s tim što, kad ovakva sedmorica šutiraju ovog jednog, taj mora da ima ono nešto. A to nešto ne mora biti ni sjajno ni savršeno, to može biti neka slučajnost iz identeta ujaka iz untrašnjosti, i to nešto danas vidim samo kao kvalitet zbog koga on njima nije po volji da vlada.

  Srpskog predsednika će, dakle, kao i srpsku vladu odrediti stranci. Cela ovdašnja politička scena – svako na svoj način, svako sa svojom ulogom i svojom merom, gde, treba li ponovo reći, nisu svi isti – danas je samo jedna trošna hrskavica koja treba da spreči dodir i trenje između jedina dva istinska faktora na sceni – stranaca i naroda. Ako je njihov izbor Tadić, to je izbor za jednu potrošenu i istanjenu hrskavicu, koja neće sprečiti trenje i koja će pre dovesti do tenzija i sukoba u društvu. Ako je njihov izbor Nikolić, tada je to pokušaj makar nekakvog balansa i u vlasti i u društvu, koji neće doneti ni sreću ni blagostanje, ali neće biti ni adut onih koji veruju kako posao započet 1945. i propušten čuvenog 6. oktobra 2000. ima biti završen.

  I zato, koliko god ja mislio da Toma na drugi krug nije trebalo da izlazi, biti na danas njegovoj strani, biti tamo makar samo do nedelje, možda jeste nesvrsishodan, čak i politički glup stav. Ali on znači i nešto ne manje dragoceno i važno – znači spasiti poslednju mrvicu ljudskog u sebi, makar koliko treba da se ustane u noćnom autobusu i brani čovek koga šutiraju sedmorica. Samo to.

  Šira verzija teksta objavljenog u dnevnim novinama „Informer“ 15. maja 2012.

 4. #4
  Aktivan član Tekila Gerila (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.107
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J


 5. #5
  Zainteresovan član Посрбица (avatar)
  Učlanjen
  29.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  481
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J

  Нисам вид'о, сори! Гасим, ако може!

 6. #6
  Zainteresovan član Посрбица (avatar)
  Učlanjen
  29.12.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  481
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J

  Молим модераторе да избришу ову тему јер иста већ постоји!

 7. #7
  Poznat Parun (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yasava Island, Fiji
  Poruke
  7.752
  Reputaciona moć
  156

  Podrazumevano Re: ŽELJKO CVIJANOVIĆ: OVO NEMA VEZE S POLITIKOM ILI ŠTA SE RADI KAD SEDMORICA TUKU J

  Kad sedmorica tuku jedenoga onda se lepo umesas pa vas osmorica isprebijate tog jednog ko macku

Slične teme

 1. Plavusa ili crna nema veze
  Autor sinnke u forumu Muškarci
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 09.10.2011., 00:14
 2. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 17.09.2011., 16:44
 3. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 16.08.2011., 23:07
 4. Ima li ovo veze sa politikom, ili sa astronomijom ??
  Autor Neznanko u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 24.01.2010., 01:12
 5. Samilost...[ ovo nema veze sa Sex-om]
  Autor lav607 u forumu Arhiva
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 21.10.2005., 14:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •