Američki Makedonac Koljo Nikolovski proneverio 238 miliona dolara i uništio Hrvatsku štednu zadrugu u Ohaju. Hiljade štediša ostale bez novca. Sud Nikolovskog proglasio krivim i osudio na 18 godina robije.

Američki državljanin Koljo Nikolovski, emigrant iz Makedonije, osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Klivlenda.


Koljo Nikolovski
Novac su izgubile hiljade štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika, preneli su juče lokalni mediji u američkoj saveznoj državi Ohajo. Reč je o "verovatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj istoriji", rekli su tužioci na suđenju.

Sudija je proglasio je Nikolovskog krivim za kazneno delo prevare i opisao ga kao "nasilnika koji nikada u životu nije radio", prenose mediji.

Hrvatska štedna zadruga "St. Paul", osnovana 1943. godine, dovedena je do kraha pre dve godine, kada je ustanovljeno da je nestalo čak 238 miliona dolara štednje više od 5.000 članova zadruge.

Uz Nikolovskog, za propast Zadruge optužen je i bivši upravnik Entoni Raguz, koji je u septembru prošle godine priznao proneveru više od 70 miliona dolara, što je otvorilo kolaps Zadruge.

Savezni istražni organi tvrde da Nikolovski i Raguz nisu posustajali u prevarama i uz pomoć lažnih zajmova krali iz Zadruge milione dolara.

Više od polovine novca prebacili su na prekomorske bankarske račune, ostatak su nemilice trošili na sve moguće načine, a istražni organi još nisu uspeli da uđu u trag velikom delu proneverenog novca.

Američki savezni osigurajući zavodi vratili su pune iznose štednje većini oštećenih štediša Zadruge. Koljo Nikolovski je emigrirao u SAD iz Makedonije 1992. godine, a 2004. je dobio američko državljanstvo.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1102060/Koljo+ojadio+ameri%C4%8Dke+Hrvate.html