Smrt 23-godišnje trudnice Natalije Arsić iz Ribara kod Jagodine, koja je upala u komu 6. aprila ove godine u jagodinskoj Opštoj bolnici i koja je 13. aprila preminula u Kliničko-bolničkom centru u Kragujevcu zajedno sa svojom nerođenom bebom, otkrila je niz lekarskih grešaka na odeljenju ginekologije.


Katarinu Arsić posle porođaja posle porođaja zašivali više puta "na živo"

Tokom mirnih protesta, koji su počeli odmah nakon Natalijine sahrane, progovorili su pacijenti koji smatraju da su zbog lekarske greške izgubili svoje bebe. Protiv doktorke Rade Urošević Natalijina rodbina je podnela krivičnu prijavu, jer je smatra odgovornom.


Stradala sa nerođenom bebom: Natalija Arsić
Rodbina ove nesrećne mlade žene tvrdi da je u njihovoj familiji zbog lekarske greške preminulo nekoliko beba i da im više ne pada na pamet da rađaju decu u jagodinskoj bolnici.

Katarina Arsić, Natalijina zaova, takođe je imala loša iskustva sa jagodinskim lekarima prilikom porođaja 2. maja prošle godine. Nju su porodili carskim rezom jer je insistirala da nešto nije u redu. Tada je ustanovljeno da bi se u suprotnom beba ugušila. Ali, kako su je posle operacije nekoliko puta odšivali i zašivali na živo, jer nisu lepo uradili, ne pomišlja da rodi još dece.

Jelena Radovanović iz Jagodine tvrdi da je 2010. izgubila bebu takođe zbog neodgovornosti doktorke Rade Urošević. Ona je zbog smrti bebe tužila doktorku, ali je do sada održano samo jedno ročište na koje optužena nije došla.

- Ma nema ništa od toga, a ja sam izgubila bebu. Kada sam došla sa uputom zbog jakih bolova, doktor Milan Miljković me je pregledao ultrazvučno i kolegama rekao da požure sa porođajem jer su otkucaji bebinog srca slabi. A ja sam u holu čekala dva sata. Kad god bih joj se obratila, rekla bi mi da čekam doktora Miljkovića jer mi ona nikada nije videla oči i ne može da me porađa. Zamislite! Kada su mi uradili carski rez, beba je bila mrtva - priča za "Vesti" Jelena. Istog dana njena sestra Ivana Antić izgubila bebu, a onda su je poslali za Kragujevac.

Iz bolnice sa sepsom
Daliborka Jovanović se porodila 2000. godine i dve nedelje kasnije dobila visoku temperaturu i drhtavicu. Suprug i otac su je bukvalno odneli u bolnicu gde je ustanovljeno da joj parče posteljice nije odstranjeno i da je dobila sepsu. I ona tvrdi da su joj reviziju radili bez anestezije. Kaže da je stanovala malo dalje od bolnice, niko ne bi mogao da je spase.

Jelenin suprug Zdravko Blagojević je ispričao da joj je doktorka rekla: "Budi srećna da si i ti ostala živa! Kod nas dođe trudnica, pa ostanemo i bez nje i bez deteta."

I Gordana Velimanović tvrdi da je prošle godine zbog lekarske greške rodila mrtvu bebu. Ona se zbog visoke temperature i lošeg opšteg stanja javila na ginekologiju 21. jula. Dobila je penicilin i poslali su je kući. Stanje joj se pogoršalo i dobila je osip. Kada se sutradan ponovo javila lekarima, rekli su joj da ne može odmah da joj bude bolje i ponovo su je poslali kući.

- Onda sam pozvala lekara koji mi je dao broj mobilnog da bih mogla da idem u njegovu privatnu kliniku. Kada me je pregledao, rekao mi je da me je verovatno zakačila neka promaja. To se nekako smirilo, a onda sam 22. avgusta opet otišla u jagodinsku bolnicu i rekla da ne osećam da se beba pomera. Rekli su mi da dođem kad je termin, jer je sve u redu. Nedelju dana kasnije opet sam došla, jer i dalje nisam osećala bebu. Tada su mi rekli da je beba mrtva i da je takvu trudnoću trebalo voditi u Kragujevcu. Zatražila sam uput za Kliničko-bolnički centar, ali mi nisu dali. Kada sam telefonom rekla lekaru te bolnice koliko dugo ne osećam bebu, rekao mi je da dođem odmah. Primili su me bez uputa 30. avgusta, izazvali porođaj i izvadili mrtvu bebu - priča Gordana.

Istinu o smrti bebe saznala je u kragujevačkoj bolnici. Lekari su joj rekli da je beba bila potpuno zdrava, ali da je majka dobila plućnu emboliju, a da je drugi tromb završio u bebinom mozgu. Gordana tvrdi da su jagodinski lekari, da su uradili potrebne analize, mogli da vide da joj je broj trombocita znatno opao, pa su mogli da spreče nesreću.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/224737/Zrtve-srpskog-zdravstva-2-Bebu-ubila-promaja