Supruga LIDERa PUPS-a penzionisana mimo procedure
Sumnjiva penzija Krkobabićeve žene
Ponedeljak - 14.05.2012
Marija Krkobabić (76), supruga lidera Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovana Krkobabića, dobila je starosnu penziju iako papiri do kojih je došao Anitikorupcijski portal „meta.rs“ pokazuju da u tom procesu postoje brojne nepravilnosti!

Dok njen suprug tvrdi da je sve bilo po zakonu i da takvi podaci postoje u PIO fondu, u ovoj ustanovi su na naš zvanični zahtev odgovorili da nisu u mogućnosti da nam tražene informacije dostave.
Naime, žena vicepremijera Srbije podnela je 20. 12. 2001. godine zahtev za starosnu penziju Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti, kada je ispunila uslov da ima najmanje 15 godina radnog staža. Marija tada navodi da je njihov osiguranik od 1. januara 1986. godine, što ukazuje na to da je zvanično postala radno aktivna u svojoj 50 godini života! Kako se objašnjava na ovom portalu, najveći problem je činjenica što je Marija 2001. godine podnela zahtev za otkupljivanje i povezivanje radnog staža, iako to u tom trenutku nije bilo zakonski dozvoljeno.
- Ona je od 1. februara 1995. do 31. decembra iste godine bila vlasnik firme Grafički centar „Inter graf“ u Novom Beogradu, koju je zatvorila zbog nerentabilnog poslovanja. Ovo je jedini zvanični i kompletni podatak o njenom zaposlenju. Međutim, tek šest godina kasnije, tačnije 14. 12. 2001. godine, podnosi zahtev za odjavu osiguranja iako je zakonski rok od osam do 30 dana i u februaru 2002. godine uplaćuje zaostale doprinose. Istovremeno, krajem 2001. godine plaća 42.359 dinara zaostale poreze i doprinose za period od 1. januara 1986. godine do otvaranja svoje firme, iako u to vreme nije bilo zakonski moguće otkupljivati i povezivati staž - navodi se na ovom portalu koji je otkrio ove nelogičnosti. Uvidom u papire do kojih smo došli, primećuje se i da je Mariji 1. februara 2002. godine prestao radni odnos u novoj firmi „Grafiko 011“, ali nigde ne piše kada je počela tu da radi, da li je bila zaposleni ili njen osnivač, kao i čiji je osiguranik bila. Posebno je indikativno da u zvaničnoj elektronskoj bazi PIO fonda na dan 24. januar 2012, godine ne postoji nijedan zavedeni obrazac pod matičnim brojem Marije Krkobabić.

Zanimljivo je da je njen suprug svojevremeno bio osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti), a u ovoj vladi bio je angažovan kao glavni pregovarač u ime penzionera sa Međunarodnim monetarnim fondom. I pored ovih referenci, vicepremijer nije video potrebu da ga propitujemo o penzionisanju njegove supruge niti je bio voljan da nam omogući razgovor s njom.
- Moja supruga je potpuno regularno stekla penziju! Sve podatke o tome imate u matičnoj evidenciji PIO fonda samostalnih delatnosti. Ona ima 15 godina radnog staža, 12 u štampariji čiji je bila vlasnik i tri godine u poljoprivrednoj delatnosti. Proverite u PIO, to je jedino relevantna baza, ja vas mogu lagati, u ovoj zemlji je sve moguće. Pa hajte molim vas, pa ona ima oko 16.000 penziju, to jedva da se i može nazvati penzijom! I što vi mene sad pitate kako je neko drugi ostvario penziju?! Kakve to veze ima s nama, ostavite nas na miru, to nije profesionalno - ne baš smireno nam je poručio Jovan Krkobabić, iako smo mu objasnili da upravo papiri koje imamo iz PIO fonda ukazuju da je u procesu penzionisanja njegove supruge bilo nepravilnosti.


Šta kaže procedura

Da bi građanin u Srbiji ostvario pravo na penziju, prema važećim propisima, mora da ima uplaćene poreze i doprinose Fondu PIO, mora da ima prijavu M1 na osiguranje, M4 prijavu zarada i M2 odjavu na platnom spisku, zatim PPOD obrasce o uplati plata i doprinosa zaа radnike.


PIO ne može da dostavi podatke

„Alo!“ je odgovore na pitanja po kom je osnovu Marija Krkobabić ostvarila pravo na penziju, gde je i u kom periodu stekla radni staž, te da li postoji uplata doprinosa na njeno ime i ko ih je uplaćivao pokušao da dobije i od PIO fonda, ali nam je iz ove institucije poručeno:
- Podaci iz matične evidencije Fonda o osiguranicima i korisnicima prava koriste se, shodno zakonu, isključivo za potrebe sprovođenje postupka ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i dostavljamo ih građanima na lični zahtev ili sudu na izričit zahtev pravosudnih organa.


Ekipa Alo!