MIRJANA JEVTOVIĆ

Zahuktali nastup Čedomira Jovanovića na javnoj sceni Srbije
Torba u leđa i druge prepreke


U iskazu za knjigu koju će uskoro objaviti Danas, Jovanović detaljno opisuje sve događaje u kojima je tokom tri godine vlasti DOS učestvovao i govori da je Vojislav Koštunica Zorana Đinđića već u sumrak 5. oktobra počeo da smatra najvećim neprijateljem i da koristi sve metode da ga sruši.
Dan pre no što će napuniti 34 godine Čedomir Jovanović, bivši potpredsednik Vlade Srbije, centralna figura nevladine organizacije Centar za modernu politiku i Liberalno - demokratske frakcije dobio je "poklon" od supruge prvooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića Milorada Lukovića Ulemeka Legije. Torba u leđa i reči "ti si uvreda za ljudski rod" Aleksandre Ulemek, bile su šlag na tortu za već dobrano uzburkanu javnost koja je jednog od prvih saradnika Zorana Đinđića danima unazad gledala kao vest dana.
Jovanović, "čovek sa margina bivšeg DOS", reći će protivnici i "jedini naslednik politike Zorana Đinđića", reći će saradnici, je protekle nedelje uspeo da se progura na naslovne strane uprkos pozitivnoj oceni Studije izvodljivosti, odbeglom generalu Nebojši Pavkoviću, Kontakt grupi u centru Beograda i veoma ozbiljnim planovima da Kosovo i Metohija dobije nezavisnost. Njegovo dvodnevno svedočenje pred Specijalnim sudom i intervjuu za emisiju "Insajder" televizije B92 donelo je, kako su u prvi mah ocenili posmatrači političkih prilika, malo novih činjenica, dosta objašnjenja i političkih konstatacija. Koliko god prva ocena bila mlaka, javnost je već nekoliko dana obasuta reakcijama i otvaranjem novih pitanja.
Vojislava Koštunicu, jutro pred dobijanje pozitivne ocene Studije izvodljivosti, naslovne strane su naime okarakterisale kao direktno odgovornog (ali ne i krivog) za ubistvo Zorana Đinđića, a prenoseći tvrdnje Jovanovića. Optužujući Koštunicu, Jovanović je praktično ponovio da je Milorad Ulemek imao podršku najbližih saradnika tadašnjeg predsednika SRJ Ace Tomića i Radeta Bulatovića, a da su u Šilerovu odlazili Zoran Šami i Gradimir Nalić. Za Koštunicu Jovanović kaže da je pregovarao sa Slobodanom Miloševićem o mogućem postavljenju za saveznog premijera. Takođe tvrdi i da su iz kabineta Koštunice manipulisali spiskovima haških optuženika, pa je ispričao i da zna da je Gradimir Nalić, obraćajući se pripadnicima JSO na slavi jedinice, rekao da treba da podrže Koštunicu a ne izdajnike.
U iskazu za knjigu koju će uskoro objaviti Danas, Jovanović detaljno opisuje sve događaje u kojima je tokom tri godine vlasti DOS učestvovao i često govori da je Vojislav Koštunica Zorana Đinđića već u sumrak 5. oktobra počeo da smatra najvećim neprijateljem i da koristi sve metode da ga sruši.
- Postoji potpuna kompatibilnost između akcije JSO i političkog programa Koštunice. To je pobuna protiv nas, protiv Zorana, protiv mene, to je pobuna protiv Haga - kaže Jovanović u knjizi opisujući svoju ulogu tokom protesta "crvenih beretki".
U iskazu pred Specijalnim sudom, lider LDF je Nebojšu Pavkovića i Acu Tomića okrivio da su Ulemeku garantovali kako se neće mešati u protest JSO. Kako je objasnio, prisluškivanjem su otkriveni kontakti vojske i JSO, garancije Pavkovića i Tomića da se vojska neće mešati. Prema njegovim rečima, Pavković i Tomić su otputovali u Rusiju da pitaju šta bi bilo kada bi zaveli vanredno stanje. Napomenuo je da su znali da se u JSO razrađuju planovi da se zauzme aerodrom, zgrada Vlade ili RTS
U knjizi Jovanović pominje još jedan presretnuti razgovor iz istog perioda. Tik pred smenu Gorana Petrovića i Zorana Mijatovića, u kabinetu Dušana Mihajilovića video je belešku o presretnutom razgovoru između nekoga u Kuli i nekoga u Palati federacije.
- U tom razgovoru je rečeno da moraju još malo da izdrže, da smo mi doneli odluku da sklonimo Petrovića i Mijatovića i da je sada najvažnije da oni kažu da mora da ide i Mihajilović. Rečeno je da će za sedam dana otići Mihajilović kao što sada odlaze Petrović i Mijatović, da ćemo ga se odreći kada se postavi pitanje ili Mihajilović ili cela Vlada - priča Jovanović.
Jovanović je na sudu izjavio i da je Vlada bila u otvorenom neprijateljstvu sa vojnom bezbednošću. Naveo je da su ispred Mihajlovićevog stana uhapšena dva pripadnika zemunskog klana i da se zatim izvesni potpukovnik Živković zalagao za njih. Dodao je da su uhapšeni pokazali legitimacije vojne bezbednosti. U nešto više detalja, on u knjizi dodaje da je isti potpukovnik uhapšen 2003. i procesuiran pred Vojnim sudom pod optužbom da radi za rusku obaveštajnu službu. Jovanović kaže da potpukovnik nije negirao da radi za njih, ali je samo rekao da izvršava naređenja viših organa.
- Vojska je bila kičma tog totalitarnog društva i mogla je da menja političare iza čijih se politika krila. U svojoj suštini ona je bila nedodirnuta i prva praktična prilika za promene u vojsci otvorila se formiranjem Saveta ministara zakazanog za 17. mart. Zoran je ubijen pet dana pre toga. I dan pre hapšenja zemunskog klana - kaže Jovanović.
U Insajderu B92, osim Koštunice i njemu bliskih ljudi, nije se dobro provela ni Srpska pravoslavna crkva. Opisujući kako je uvedena veronauka Jovanović je kazao da je u Patrijaršiji na sastanku kojem je prisustvovao Đinđić, a na koji je bio pozvan i Koštunica napravljen dogovor koji je Vladu obavezivao da uvede veronauku, a njih da kao Crkva prećute hapšenje Miloševića.
Srpska pravoslavna crkva reagovala je na ove Jovanovićeve navode. Neuobičajeno brzo, Jovanovićeve tvrdnje Crkva je nazvala "lažnim i lažljivim, u celini i u pojedinostima"
- Kakvo je to ludilo u glavi ovoga nesrećnika? Ako je i u svemu ostalom ovako istinoljubiv, kao što je po pitanjima naše Crkve, onda on nije nikakav insajder nego potpuni i beznadežni autsajder - kaže se između ostalog u saopštenju Crkve.
Tužbu za klevetu je zasad najavio samo sadašnji predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami tvrdeći da nije odlazio u Šilerovu i da dan-danas zna samo da je ta ulica u Zemunu.
Advokat Gradimir Nalić je nakon "Insajdera" ocenio da je tragična smrt Zorana Đindića posledica činjenice da se okružio ljudima kao što je Jovanović. I Nebojša Čović, za koga je Jovanović kazao da je posle Đinđićevog ubistva želeo da postane predsednik Vlade, dokazivao je da su navodi netačni Jovanovićevim crvenim ušima tokom iskaza. Čović nije želeo da komentariše i kratko je rekao da ništa nije tačno.
U vreme kada nastaje ovaj tekst, šire se i osporavanja i dokazivanja detalja iz svedočenja, objavljuje se službena beleške o posetama Jovanovića Centralnom zatvoru i prenose transkripti navodno prisluškivanih razgovora Jovanovića sa Spasojevićem. Svedočenje Jovanovića ubrzano se upoređuje sa iskazima zaštićenih svedoka ali i Vladimira Bebe Popovića. Lavina je krenula i niz međusobnih optužbi se nastavlja.
Ako je i očekivati da, po starom običaju mnoge od izrečenih optužbi ne ugledaju i sudsko svetlo, očekivati jeste da mnogobrojne linije podela zbog Jovanovića, dokazanog enfant teribla, samo ojačaju.
Malo je onih koji iole prate dešavanja na političkoj sceni Srbije a da im iskaz, odjeci i regovanja nisu povod da vrlo jasno stanu na jednu ili na drugu stranu. Poslednja merenja javnog mnenja ukazuju da Jovanović kao pojedinac nikako nije političar sa margina koji nema uticaja. Marten bord je pre dve nedelje izmerio da Jovanovića podržava 3,8 odsto građana Srbije, što je manje nego podrška koju uživa ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i za pet, odnosno sedam procentnih poena više od aktuelnog ministra inostranih poslova Vuka Draškovića i cele stranke G17 Plus.
U senci duboke podele javnog mnenja, Čedomir Jovanović ništa manje nije podelio ni svoju matičnu stranku DS koja ga je početkom decembra isključila iz redova. Upućeni tvrde da je rukovodstvo DS prestalo da isključuje članove Jovanovićeve frakcije kada ih je iznenadio broj pristalica LDF koji, prema nekim procenama, dostiže i cifru od par desetina hiljada.
Istovremeno neki posmatrači političkih prilika u zemlji u poslednjim pojavljivanjima Čedomira Jovanovića, pa i Vladimira Bebe Popovića vide ulazak nove političke stranke na scenu uz veliku pompeznost i buku. Iako sam Jovanović demantuje spekulacije da će napustiti DS, naglašava povišenim tonom da nije raspoložen da na bilo koji način odustane od bitke sa Vojislavom Koštunicom i Demokratskom strankom Srbije i ne brine ga kolateralna šteta. Redovi se skupljaju.
Torba u leđa tako je samo jedna od prepreka zahuhtalom Čedomiru Jovanoviću.