Najstariji majanski kalendar na svetu pronađen je nedavno u maloj sobi u majanskim ruševinama Gvatemale i u njemu se uopšte ne pominje propast sveta krajem ove godine, saopštili su arheolozi.

Na zidovima sobe u ruševinama Ksultuna arheolozi su pronašli 1.200 godina stare astronomske podatke i kalendar koji su pisali kraljevski pisari u pokušaju da pronađu "harmoniju između nebeskih događaja i svetih rituala", navodi se u studiji objavljenoj u listu "Sajns".

Hijeroglifi na zidovima datiraju iz devetog veka što ih čini stotinama godina mlađim od do sada poznatih kalendara u Majanskim kodeksima koji su iz perioda 1300. do 1521. godine.

Neki predstavljaju solarni kalendar, drugi ciklus venere od 584 dana i ciklus meseca od 780 dana, kaže vodja tima, arheolog VIlijam Saturno sa Univerziteta Boston.

Stručnjaci upozoravaju da nema nikakvih naznaka u kalendaru da će do kraja sveta doći, odnosno kalkulacije pronađene u sobici navode na zaključak da će svet postojati i posle 2012. godine.

- Prvi put možemo da vidimo šta su na zidovima, kao na tabli, pisali pisari čiji je posao bio da budu zvanični arhivari majanskog društva. Drevne Maje predvidele su da će svet preživeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste - rekao je Saturno.

Soba je deo većeg kompleksa majanskih ruševina u kišnim šumama Ksultuna na severoistoku Gvatemale. Na zidovima se nalaze i potreti kralja koji sedi i drugih figura, ali je očigledno da one nisu povezane sa astronomskim računanjima, kažu naučnici.

- Zašto bi pisali ove silne brojke ako su znali da će svet nestati krajem ove godine. Sve što se završava 2012. je jedan od ciklusa kalendara - pita stručnjak za majansku astronomiju Entoni Aveni sa Univerziteta Hamilton u Njujorku.

Arheolozi kažu da su crteži po zidovima među prvim primerima majanske umetnosti u enterijeru.

Na jednom od zidova nalazi se kalendar za mesečevim menama koji pokriva period od oko 13 godina. Istraživači smatraju da je kalendar korišćen kako bi se imalo u vidu koje božanstvo u određenom trenutku "nadgleda" mesec.

Aveni objašnjava da je kalendar omogućavao pisarima da predvide kada će biti pun mesec godinama unapred.

- Takvi kalendari bili su srce majanske astrologije i rituala i korišćeni su za savetovanje kraljeva o odlasku u rat ili žetvi. Ovde vidite astronomiju koju pokreće religija - rekao je on.

Na susednim zidovima nalaze se brojevi koji indiciraju četiri prolaska vremena. Za sada nije jasno šta bi oni trebalo da predstavljaju budući da su pisari koristili zidove kao tablu na kojoj su beležili najčešće korišćene formule ili proračune. Arheolozi, međutim, veruju da je reč o kombinaciji kalkulacija i određenih astronomskih događaja kao što su kretanje Marsa, Venere ili meseca.

Ksultun, koji se prostire na površini od 31 kvadratnog kilometra bio je grad u kome su živele na desetine hiljada ljudi. Grad je otkriven pre oko 100 godina, ali je kuća u kojoj se nalazi kalendar prvi put primećena 2010. godine.

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/majanski-kalendar-ipak-ne-pominje-smak-sveta-2012/39832.phtml