Vežbanje je važan deo života svake osobe pa tako i deteta. Vežbe su veoma važne za rast, razvoj i opšte zdravlje dece. Učešće u sportskim aktivnostima predstavlja odličan način vežbanja i postaje sve važnije detetu iz danan u dan.
Najčešći razlog za ne učestvovanje u sportskim aktivnostima je strah od mogućeg povredjivanja. Iako ovaj rizik postoji u izvesnoj meri u svim sportovima on je mnogo manji od potencijalne dobrobiti koju donosi fizička aktivnost. Čak i u sportovima u kojima nema bliskog kontakta izmedju suparnika(kao što je npr tenis) postoji potencijalni rizik od povredjivanja, ali ne učestvovanje u sportu može imati daleko gore posledice po dete.
Najvažnija činjenica koju treba znati o deci, kad je reč o povredama, je da oni NISU samo mali odrasli ljudi. Postoje predeli koštane slabosti i elastičnosti ligamenata u telu koje raste, što znači da se povrede veoma različito javljaju kod dece i da ih ne treba tretirati na isti način kao kod odraslih.
Ako se javi povreda ili dete počne da oseća bol u toku vežbanja veoma je važno da se povreda zbrine adekvatno, kako bi se obezbedio brz povratak u sportske aktivnosti i isključila mogućnost dugoročnih posledica.
Adekvatnim tretmanom fizioterapija može u velikoj meri pomoći zbrinavanju sportskih povreda i bola. Fizoterapeut je adekvatno obučen za procenu i tretman dečijih povreda i može takodje dati savet u vezi prevencije povredjivanja. Fizioterapeuti razumeju efekte vežbanja i povreda na telo koje raste. Oni mogu da vode decu kroz najadekvatniji program vežbanja i nauče ih kojim tehnikama mogu da minimiziraju potencijalni rizik od povredjivanja.

Napomena
Članci “saveti fizioterapeuta” vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.
I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.

www.fizio.org.rs