Ako je bila tema sorry, zatvorite ovu

- Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска! Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат - тврди Бољковац

У ексклузивном интервјуу за дневни лист "Вести", који је намијењен српској дијаспори у Њемачкој, Јосип Бољковац, први министар полиције у Туђмановој влади рекао је како је Хрватска 1991. плански напала Србе у Хрватској и намјерно изазвала рат. Бољковац тврди и да су се Туђман и Милошевић током цијелог рата договарали и доносили одлуке заједно.

"Главаш ме за вријеме свједочења оптужио да сам га прогањао због рушења моста на ријеци Драви у Осијеку. Он је рекао да је мост срушио да би се град заштитио од тенкова ЈНА, а ја сам рекао да је ЈНА у том тренутку била регуларна војска једне међународно признате државе, а Хрватска, која тада још није била призната, дио Југославије", рекао је Бољковац и додао како су његова свједочења на суђењу Главашу била цензурисана.

На питање новинара ко је заправо започео рат, Бољковац одговара: "Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска!. Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат".

Даље наставља како је рат заправо био посљедица договора између Милошевића и Туђмана о подјели БиХ и размјени становништва кроз етничко чишћење.

"Туђман је Милошевићу препустио босанску Посавину, а Милошевић њему помогао да се ријеши Срба у Крајини. Имам материјалне доказе да је бивши генерал ЈНА и касније генерал хрватске војске Миливој Петковић организовао повлачење Хрвата из босанске Посавине", тврди Бољковац.

На питање о евентуалним доказима договора Туђмана и Милошевића, Бољковац новинару франкфуртских "Вијести" одговара како му је једном приликом, када је донио наредбу о хапшењу убица шефа полиције у Осијеку Јосипа Рајхл Кира, Туђман рекао како и Милошевић мисли да он више не би смио бити на челу МУП-а. Као други доказ наводи да је Туђманов блиски сарадник, Хрвоје Шаринић током рата код Милошевића био најмање 40 пута.

Даље оптужује Туђмана да је његов циљ био рат по сваку цијену. "Према његовој идеји, Срби су требали нестати из Хрватске, а убиство Кира наређено је од самог врха државе", говори Бољковац.

Додаје како су 1991. године, прије него што је био испаљен и први метак породице угледних хрватских политичара биле спремне на бијег. Међу њима наводи високопозициониране ХДЗ-овце, али и садашњег предсједника Стипу Месића.