IZIT: Srbija je u recesiji

" Srbija se nalazi u recesiji, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), ekonomista Saša Đogović.

On je rekao da je Srbija ispunila dva uslova koja definišu recesiju, a to su pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna kvartala i rastuća nezaposlenost.

Đogović je precizirao da je u trećem kvartalu 2011. u odnosu na prethodni kvartal BDP smanjen za 0,7 odsto i da je u poslednjem kvartalu te godine opao za još 0,3 odsto, a da je procena da će BDP pasti i u prvom kvartalu ove godine.

"Srbija taj uslov za recesiju ispunjava i podvlači ga debelo, jer je u prvom kvartalu ove godine BDP sasvim izvesno niži nego u poslednjem kvartalu 2011. godine", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je u protekle četiri godine imala rast nezaposlenosti, koja je dostigla oko 24 odsto radno sposobnog stanovništva, sa trendom da se ta zakonomernost nastavi i da do kraja ove godine procenat nezaposlenih bude 25 odsto.

"To je, zaista, alarm koji treba da upozori celu naciju, jer da se to dešava u nekim razvijenim tržišnim zemljama bio bi znak za jednu veliku uzbunu", rekao je Đogović i dodao da u razvijenim zemljama i u slučaju da stopa nezaposlenosti dodje i do devet odsto dolazi do masovnih socijalnih nezadovoljstava.

Saradnik beogradskog IZIT-a je ocenio da se Srbija nalazi pred ponorom duboke ekonomske i društvene krize."

www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=05&dd=09&nav_id=607637


citam ovu vest, pa pogledam rezultate izbora, pa ponovo procitam vest i ponovo pogledam rezultate izbora.

ili nije tacna vest, ili nisu tacni rezultati izbora, jer nijedan normalan narod se vecinski ne bi odlucio za obecani kontinuitet politike i ljudi koji su napravili ovakav rezultat.

jedini nacin da to desi bi bila situacija da je narod bas uzasno glup sa uzasno niskim stepenom obrazovanja i da ima mentalitet raje.

ma, ovo je neka podvala,

uzivajte...