Stradivarijevo violončelo, koje se nalazilo u Španskoj kraljevskoj palati, je slučajno uništeno. Instrument je vredan više od 20 miliona dolara.
Zvaničnici su odbili da kažu šta se tačno desilo. Odbili su da komentarišu navode da je instrument pao sa stola za vreme fotosesije. Samo su rekli da se nesreća dogodila pre tri nedelje.

Deo koji povezuje vrat i telo ovog instrumenta iz 17. veka se otkinuo i pao na instrument. Deo nije originalan, postavljen je kao zamena za originalni u 19. veku.

Zvaničnici su rekli da instrument može i mora da se popravi. Takođe su odbili da kažu kolika je stvarna vrednost violončela. Rekli su samo da je deo jedne kolekcije nazvane "Kvartet", u kojoj su još dve violine i jedna viola. Zajedničko ime su instrumenti dobili jer su u palatu pristigli istovremeno.

Tim Ingles, šef odseka za instrumente aukcijske kuće Sotebi u Londonu, je rekao da je vrednost violončela najmanje 20 miliona dolara.

http://www.smedia.rs/vesti/vest/92642/Stradivarijevo-violoncelo-Instrument-Spanija-Unisteno-Stradivarijevo-violoncelo-vredno-20-miliona-dolara.html/