Od 1.300 rešenja za penzije estradnim umetnicima i muzičarima, poništeno je više od polovine, a revizije penzija se nastavljaju.


Penzionisani pevači, muzičari i igrači kulturno-umetničkih društava ne prestaju da strahuju da će im ovih dana biti obustavljene isplate, pišu Novosti.

Pojačane kontrole estradnih umetnika počele su pre dve godine, a bilans poništenih rešenja sve je crnji. "Samo kroz reviziju koja je trajala tokom 2011, među 10.000 predmeta pronađeno je 1.300 osiguranika koji su otkupili staž jer su se bavili estradnom delatnošću", kaže Momir Lalić, načelnik Odeljenja za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako Lalić objašnjava, među poništenim rešenjima nalaze se i ona koja su doneta na osnovu falsifikovanih potvrda i uverenja. Zato će, kažu u Fondu PIO, mnogi imati priliku da se brane pred sudom gde će da dokazuju svoju "nevinost".

S druge strane, u KUD-ovima nemaju razumevanja za ovakav tretman umetnika. Kako kažu, njihovi su članovi donosili samo ono što im je svojeveremeno traženo iz Fonda, pa su im nejasna ova nova pravila.

"Naši članovi su potpuno zbunjeni. U početku su ti spiskovi potrebnih dokaza bili znatno duži i zahtevala se, na primer, članska karta udruženja, zatim fotografije sa koncerata, svedoci, a danas se validnom smatra samo uplatnica kojom se dokazuju honorari. A ko još čuva uplatnice iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka?!", kaže Vlada Tešanović, direktor KUD "Lola".

A prigovore na rešenja penzijskom fondu poslalo je 405 umetnika, ali ih je 338 već odbijeno. Zato je pravdu pred Upravnim sudom do sada potražilo njih 77, ali ovaj spisak svakako neće biti konačan.

NESTALE BANKE

U NBS kažu da se dokumenta, u zavisnosti od značaja, čuvaju od tri do deset godina, pa je neosnovano da se traže dokazi stariji od roka predviđenog zakonom, kaže Graovac. Uz to, ni mnoge banke koje su tada radile više ne postoje. A u "Loli" podsećaju i da "99 odsto udruženja nema kompletnu evidenciju o svojim članovima", pa je traženje dodatnih dokaza nemoguća misija.

http://www.smedia.rs/biznis/vest/35338/Momir-Lalic-Penzija-Estrada-Estradne-penzije-lazne-NBS-Pola-estradnih-penzija-lazno.html/