saveti fizioterapeuta
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: saveti fizioterapeuta

 1. #1
  Primećen član terapeut (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na uscu dveju reka
  Poruke
  985
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano saveti fizioterapeuta

  10 saveta za zdrava ledja :

  1. Pokušajte da često menjate položaje izmedju stajanja i sedenja.

  2. Stavite podršku iza vaših ledja u toku vožnje ili dugog sedenja za kancelarijskim stolom.

  3. Vežbajte, šetajte i plivajte redovno.

  4. Smanjite telesnu težinu kako bi ste smanjili opterećenje na kičmu i mišiće ledja.

  5. Redovno se istežite kako bi ste smanjili ukočenost i povećali pokretljivost.

  6. Posmatrajte posturalni stav svog tela; pokušajte da se ne grbavite.

  7. Pažljivo podižite teret sa podloge; budite sigurni da teret nije previše veliki ili težak.

  8. Pokušajte da se često pažljivo istežete kako bi smanjili osećaj zatezanja u ledjima.

  9. Krećite se, čak iako imate epizodu bola u ledjima.

  10. Razmotrite da li vam krevet obezbedjuje adekvatnu podršku u toku noćnog sna.

  .

  Napomena:

  Članci „saveti fizioterapeuta“ vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.

  I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.


  http://www.fizio.org.rs/2012/05/10-saveta-za-zdrava-ledja/
  .... i taman pomislim kako mi je dosadno,a zivot mi priredi zurku...... 2. #2
  Primećen član terapeut (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na uscu dveju reka
  Poruke
  985
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: saveti fizioterapeuta

  Saveti za zdrava ledja dok gledate TV:

  Sedite tako da vaša ledja imaju dobru podršku – izbegnite dugo sedenje na mekanim kaučevima ili jastucima.

  Često menjajte položaje – ako gledate TV duži vremenski period, na smenu sedite na krevetu, stolici ili podu.

  Koristite lumbalni valjak ili urolani peškir iza donjeg dela ledja (oko pojasa) kako bi ste obezbedili dovoljnu podršku ledjima u toku sedenja.

  „Medjupoložaji“ mogu biti loši za vaš vrat i ledja – izbegnite sedenje gde vaša ledja nemaju podršku ili ležanje gde vam je glava nakrivljena na jednu stranu.

  Postavite vaš TV aparat u dobar položaj – pokušajte da ga postavite direktno ispred vas, u srednjoj visini vidnog polja.

  Istezanje – koristite vreme reklama za promenu položaja i blago istezanje.

  Budite fizički aktivni – napravite pauzu u gledanju, prošetajte do lokalnih prodavnica ili nastavite sa vašom rutinom vežbanja.

  Neka vas sportisti inspirišu – setite se da treba dobro da jedete i spavate.

  Ako osećate bol u toku sedenja, potrebno je da promenite položaj ili da se pokrenete.  Napomena:

  Članci „saveti fizioterapeuta“ vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.

  I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.


  http://www.fizio.org.rs/2012/05/saveti-za-zdrava-ledja-dok-gledate-tv/
  .... i taman pomislim kako mi je dosadno,a zivot mi priredi zurku......

 3. #3
  Primećen član terapeut (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na uscu dveju reka
  Poruke
  985
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: saveti fizioterapeuta

  Pobediti tugu

  Da li ste do sada znali da postoji značajan broj istraživanja koja ukazuju da vežbanje u velikoj meri pomaže osobama koje pate od depresije? Redovnim vežbanjem se postiže odlaganje episode depresije. Izgleda da je moguće da, doslovno, odšetate od depresije; Ako patite od depresije ili poznajete nekoga ko pati, nastavite da čitate.
  Šetanje je jedana od najboljih formi vežbanja za pomoć kod depresije, ali istraživanja su pokazala da su i druge vežbe od velike pomoći. Dokazano je da vežbe deluju najmanje jednako kao i medikamentozna terapija i psihološki tretman. Istraživanja nam govore da postoji dovoljno razloga da pokušamo sa vežbama.

  Vežbe brzo pomažu kod depresije
  Jedna studija je pokazala da poboljšanje raspoloženja počinje samo 10 minuta od početka vežbanja. Raspoloženje se popravlja čak do 20 minuta posle početka. Druga studija je pokazala da se depresija smanjila kad su učesnici hodali tredmil stazom 30 minuta dnevno samo 10 dana. (Antidepresivima obično treba 2-3 nedelje da počnu da popravljaju raspoloženje). Još trajnija promena u raspoloženju je primećena pošto su učesnici vežbali samo 2-3 nedelje.

  Dejstvo vežbi traje
  Istraživači su našli da poboljšanje raspoloženja traje mesecima. U jednom slučaju osobe koje su hodale svaki dan 7 nedelja, pokazale su smanjenje depresivnog raspoloženja koje je trajalo još 5 meseci kasnije. U drugoj studiji su uporedjivali samo vežbe i samo lekove. A vežbe uz upotrebu lekova su pokazele trajni učinak i posle 6 meseci kod osoba koje su bile u grupi koja je samo vežbala. Kada su ove osobe nastavile da vežbaju dalji razvoj je bio još bolji. Ovom studijom je zaključeno da se lekovima postižu brži rezultati ali su vežbama rezultati trajniji. Neke studije ukazuju da lekovi možda i ne deluju brže. Svakako vežbe imaju znatno manje neželjenih efekata od lekova.


  Skoro svi mogu da imaju koristi
  Vežbe deluju na decu, mlade i starije osobe. Istraživanja pokazuju da osobe koje počnu da vežbaju iskuse mnoge koristi: njihovo raspoloženje se popravi, manje su negativni, manje lljuti, manje umorni i manje anksiozni. Osobe koje pate od depresije a koje vežbaju redovno mogu iskusiti da svet počinje da izgleda mnogo bolje.
  Tako da je dobra vest …ako ste depresivni, vežbe mogu da doprinesu da vam brzo bude bolje i da postignuti rezultati traju duže.

  Kako da stupite u akciju
  Vaš fizioterapeut je ekspert koji vam može pomoći u pravljenju programa vežbi koji će najviše odgovarati vašem opštem zdravlju, a koji može pomoći borbi protiv depresije. A najbolje od svega je to što fizioterapeut može da vam pomogne u motivaciji za započinjanje vežbanja ali i za održavanje plana vežbanja. Ako ste bili depresivni neko vreme može biti da niste baš u formi i treba da vodite računa da ne preterate u početku. Vaš program treba da se prati i procenjuje redovno. Vaš fizioterapeut će vam pomoći da održite pravac i pobedite tugu.
  Čak i mala količina vežbi može da pomogne. Razgovarajte sa vašim fizioterapeutom; razgovarajte o problemu, želji za vežbanjem, i naročito je važno da kažete fizioterapeutu koje lekove koristite. Vaš fizioterapeut će vam pomoći da odlučite da li treba da odete do lekara pre nego što započnete sa programom vežbanja. Najverovatnije ne treba da započnete sa novim program pre nego što dobijete zeleno svetlo od lekara. Iako vežbe imaju mali broj neželjenih dejstava, postoje neke mere opreza koje treba preduzeti pre započinjanja. Na primer, kada upotrebljavate neke lekove treba izbegavati sunčevu svetlost. Tako da ako je ovo tačno u vašem slučaju, trebalo bi da izbegavate šetnju po sunčanom vremenu. Vi, vaš lekar i vaš fizioterapeut morate da razmotrite kako da smanjite količinu lekova koje upotrebljavate. Nikada ne treba da prestanete da uzimate antidepresive pre prethodne konsultacije sa vašim lekarom.
  Jednom kad ste dobili zeleno svetlo od lekara, odlučite sa vašim fizioterapeutom koje vežbe želite da radite. Možete čak da izaberete nekoliko različitih formi vežbi tako da možete da dodajete raznovrsnost vašoj dnevnoj rutini. Ponedeljkom možete da šetate, sredom vozite bicikl, petkom idete na plivanje itd. Raznovrsnost će učiniti da više uživate u vežbanju.
  Takodje, ako imate nekoga da vam pravi društvo za vežbanje to može biti interesantno i zabavno, on vam može pružiti podršku i pomoći u pridržavanju zadatog plana. (Ako ste bliski sa nekim ko ima depresiju, možete biti od velike pomoći ukoliko pružite podršku u pridržavanju plana vežbanja)
  Takodje vam je potreban plan koji imate za vas. Vaš fizioterapetu će vam pomoći u tome koliko često i koje vežbe treba da sprovodite. Dobra ideja je da napravite raspored za vežbe. Možda ćete želeti da vežbate svaki dan, ili redje, važno je da imate raspored…i da se pridržavate njega.
  Da bi bilo efikasno, morate da vežbate najmanje 3 puta nedeljno po 30 minuta. Ali nemojte da počnete ovim tempom. Vaš fizioterapeut će vam pomoći da postepeno počnete i postupno povećavate intenzitet kako se vaša utreniranost i raspoloženje poboljšava. U početku možete vežbati 10 min…zatim 15…pa 20 i tako povećavate dok ne dostignete svoj cilj.
  Osetićete dobrobiti redovnog vežbanja vrlo brzo i biće vam drago što ste izabrali da odšetate( otrčite, odvezete se biciklom ili otplivate) daleko od depresije.

  Vežbe i depresija - činjenice
  Vežbe su efikasan ali često zapostavljen tretman za simptome blage ili umerene depresije.
  Bilo koja forma vežbanja može biti od pomoći protiv depresije.
  Da biste postigli najbolji efekat vežbajte najmanje 30 min 3 puta nedeljno. Ako ste početnik, počnite postepeno. Čak i nekoliko vežbi je bolje nego ni jedna.
  Za razliku od antidepresiva, vežbe ne stvaraju hemijsku zavisnost.
  Vežbama možete da poboljšate samopouzdanje i one vam mogu pomoći da spavate bolje, što je važan faktor kod osoba koje pate od depresije.

  Napomena
  Članci fizioterapija i vi vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.
  I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.

  www.fizio.org.rs
  .... i taman pomislim kako mi je dosadno,a zivot mi priredi zurku......

 4. #4
  Primećen član terapeut (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na uscu dveju reka
  Poruke
  985
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: saveti fizioterapeuta

  Deca i sport
  Vežbanje je važan deo života svake osobe pa tako i deteta. Vežbe su veoma važne za rast, razvoj i opšte zdravlje dece. Učešće u sportskim aktivnostima predstavlja odličan način vežbanja i postaje sve važnije detetu iz danan u dan.
  Najčešći razlog za ne učestvovanje u sportskim aktivnostima je strah od mogućeg povredjivanja. Iako ovaj rizik postoji u izvesnoj meri u svim sportovima on je mnogo manji od potencijalne dobrobiti koju donosi fizička aktivnost. Čak i u sportovima u kojima nema bliskog kontakta izmedju suparnika(kao što je npr tenis) postoji potencijalni rizik od povredjivanja, ali ne učestvovanje u sportu može imati daleko gore posledice po dete.
  Najvažnija činjenica koju treba znati o deci, kad je reč o povredama, je da oni NISU samo mali odrasli ljudi. Postoje predeli koštane slabosti i elastičnosti ligamenata u telu koje raste, što znači da se povrede veoma različito javljaju kod dece i da ih ne treba tretirati na isti način kao kod odraslih.
  Ako se javi povreda ili dete počne da oseća bol u toku vežbanja veoma je važno da se povreda zbrine adekvatno, kako bi se obezbedio brz povratak u sportske aktivnosti i isključila mogućnost dugoročnih posledica.
  Adekvatnim tretmanom fizioterapija može u velikoj meri pomoći zbrinavanju sportskih povreda i bola. Fizoterapeut je adekvatno obučen za procenu i tretman dečijih povreda i može takodje dati savet u vezi prevencije povredjivanja. Fizioterapeuti razumeju efekte vežbanja i povreda na telo koje raste. Oni mogu da vode decu kroz najadekvatniji program vežbanja i nauče ih kojim tehnikama mogu da minimiziraju potencijalni rizik od povredjivanja.

  Napomena
  Članci “saveti fizioterapeuta” vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.
  I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.
  .... i taman pomislim kako mi je dosadno,a zivot mi priredi zurku......

 5. #5
  Primećen član terapeut (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na uscu dveju reka
  Poruke
  985
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: saveti fizioterapeuta

  Istegnuće skočnog zgloba

  Istegnuće skočnog zgloba se javlja kad se ligamenti koji okružuju skočni zglob istegnu preko mere, izazivajući kidanje malih krvnih sudova. Bol, krvarenje u tkiva i otok se javljaju kao posledica ovih dogadjaja.

  Šta treba da radim ukoliko imam istegnuće skočnog zgloba?

  Odmah nakon povrede kao i 72 h nakon povredjivanja primenite RICE protokol:

  Mirovanje (Rest)
  Mirujte i pokrećite segment samo do granica bola.

  Led (Ice)
  Odmah nakon povrede primenite led ili pakovanja smrznutog gela obmotanih peškirom po 20 min na svaka 2 h. Ovo će pomoći u kontroli krvarenja, smanjenju bola, kao i smanjenju mogućnosti nastanka daljeg oštećenja tkiva.

  Kompresija (Compression)
  Čvrsto bandažirajte čitav skočni zglob i potkolenicu. Ovo će pomoći da otok držite pod kontrolom.

  Elevacija (Elevation)
  Podignite nogu iznad nivoa srca kako bi se smanjio otok.
  Istegnuća skočnog zgloba, naročito istegnuća lateralinih ligamenata, su jedna od najčešće tretiranih povreda. Vaš skočni zglob može da bude otečen i modar kao posledica incidenta u sportskim aktivnostima, na poslu, ili u svakodnevnim aktivnostima. Može biti istegnuće koje se javlja prvi put ili rekurentna povreda.
  Kako fizioterapeut može da pomogne?
  Iako se većina istegnuća oporavi spontano, fizioterapeut može značajno da ubrza oporavak. Istraživanja pokazuju da rana mobilizacija i funkcionalna rehabilitacija istegnuća skočnog zgloba ima za rezultat brži i bolji oporavak od skočnih zglobova koji su bili u imobilizaciji ili nisu imali nikakvu rehabilitaciju. Fizioterapijski tretman rezultira manjim brojem rezidualnih simptoma, povećanjem obiima pokreta i brzinom hoda, ranijem povratku na posao i uopšte većem komforu sa smenjenim rizikom od rekurence. Fizioterapijski tretman akutnog istegnuća skočnog zgloba podrazumeva smanjenje bola i otoka, očuvanje obima pokreta, mišićne snage i vežbe koje dozvoljavaju brz i uspešan povratak na posao u sportske ili aktivnosti svakodnevnog života. Rani tretman je ključ dobrog rezultata. Trebalo bi da posetite fizioterapeuta odmah nakon povredjivanja kako biste izbegli prolongiranje simptoma i oštećenja, i smanjili šansu za isključivanje iz procesa rehabilitacije. Rehabilitacija može da započne odmah. Svi pacijenti imaju koristi od fizioterapije ne samo oni koji nisu uspeli da se oporave bez terapije.

  Napomena
  Članci „saveti fizioterapeut“ vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.
  I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.


  www.fizio.org.rs
  .... i taman pomislim kako mi je dosadno,a zivot mi priredi zurku......

Slične teme

 1. saveti za kosu, kozu, nokte...
  Autor malasirena u forumu Žene
  Odgovora: 311
  Poslednja poruka: 12.07.2010., 11:31
 2. Saveti u vezi crtanja...
  Autor absonic u forumu Strip
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 24.06.2004., 03:14
 3. Saveti i kodovi za visual basic
  Autor runner u forumu Programiranje
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 11.03.2004., 16:03
 4. SAVETI
  Autor AVION u forumu Softver
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 03.02.2004., 00:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •