Ko zna da kaze, recimo ove domace akcije Telekoma, NISa i ostalih slicnih firmi, kako se to ovim bankama i ostalima koji kao nesto investiraju isplati da kupuju i ulazu svoje pare ali i pare stedisa i ostalih.... u inostranstvu korporacije imaju vlasnike akcija, rade godinu dana i kad dodje kraj godine akcionari glasaju preko tih upravnih odbora koliki deo profita(ako ga ima) da se raspodeli vlasnicima a koliko da ostane u samoj firmi za dalje poslovanje...e sad recimo ove tri osnovne firme su profitabilne, sve tri prave neku kolicinu para...NIS drze Rusi prave neki profit...deklarativno, oni imaju oko 55-60% (neznam tacno napamet znaci pisem samo okvirno jer me vise interesuje princip rada)...dakle Rusi imaju taj vecinski paket a ostalo drze banke, obicni gradjani itd... i uglavnom kad dodje kraj radne godine i NIS napravi dobit recimo 80 miliona evra, gde to ide? da li Rusi isisavaju profit u svoje neke povezane firme i smanjuju ga? jer recimo ako firma vredi 1 milijardu okvirno i pravi 80 miliona profita, nema veze i da firma ne isplati dobit vlasnicima nego sve da ostane na racunu za dalje ulaganje, zar nije logicno da onda recimo na berzi u toj istoj vrednosti poraste vrednost firme gledano kroz akcije? jer firma de facto tada vredi 1 milijardu + 80 miliona koje je akumulirala...a na berzi se desava upravo suprotno, akcije padaju uprkos profitu koji kompanija ostvaruje....Kako to, za mene je to paradoks ne bavim se berzom ali nema razumne logike da shvatim pa trazim objasnjenje....gde je ta intesa ili hypo ili raifajzen koji imaju ulozene milione tu? zasto ne traze svoj procenat a i gradjani isto?


drugi primer

imamo firmu aerodrom nikola tesla gde je vecinski vlasnik drzava, pa banke gradjani sta ti ja znam ko sve drzi akcije tu....dakle imamo parce zemljista od par desetina hektara, na njemu par zgrada, piste i terminale, sve se to rentira avio kompanijama i ostalim zakupcima, uzima se kes, takodje firma koja ima dobit na kraju godine, i opet nema uvecanja kapitala, tj vrednosti akcija?

treci primer ce biti telekom za koji duboko verujem da ce ga zadesiti sudbina kao i svaku drugu firmu u Srbiji...

e sad, kako banka uzme recimo akcije NIS-a za recimo 5 miliona evra koje proda po kursu 100 prosle godine i kupi udeo u firmi recimo 1.000.000 akcija. te akcije drzi godinu dana (vrednost u dinarima) proda ih za nekih 600 din ili koliko vec vrede a kupila ih je za 500 i nesto...zarada 20%? ne bas...prvo kad uradi povratnu konverziju gubi na razlici u kursu oko recimo 10 din na svaki evro. pa zatim inflacija pa ostali troskovi. ajde na NISu je bilo spekulacija kad su rusi pokusali veci otkup pa je cena bila i 800+ pa je posle pala, ali realno sta da je bilo milion akcija aerodroma? i prosle i ove godine vrede oko 500 din...koji je to gubitak? prosle godine ulozeno 5.000.000 eura u milion akcija ove godine kad ih prodas evro moras da kupis po 110. znaci smanjila se vrednost firme i do 10% iako je zaradila?i dalje isti terminali, isto zemljiste iste piste...kako je moguce da imas udeo u firmi, firma zaradi pare a ti imas gubitak? kako je moguce da gradjani imaju akcije a drzava vecinski vlasnik uzima samostalno profit i ulaze ga (poklanja prakticno) u druge firme (npr u niski aerodrom ili ladjevce) a nikad nece biti vracanja sredstava, tj firma aerodromNT ne dobija udeo u vlasnistvu za novac koji je dala....sve ovo sto sam napisao u principu vazi za skoro svaku firmu u Srbiji sem par izuzetaka kojih je nazalost jako malo...