Da li birači Srbije znaju šta žele?

Ovo je pitanje koje je moglo da se postavi i posle svih izbora održanih od petog oktobra do pre neki dan, jer glasajući za DOS birač nikako nije mogao da kaže za koji je njegov deo glasao: monarhistički ili republikanski, nacionalni ili mondijalistički, za ekonomiju pod palcem države ili za slobodno tržište...

Ni sada biračko telo Srbije nije poslalo jasnu poruku šta želi.

Stranke koje su činile vladu Mirka Cvetkovića - DS, SPS, G17, manjine - sada imaju više mandata nego dok su bile u vlasti. Dakle, narod ih nije kaznio za četvorogodišnji rad, nego ih je nagradio.

Ali ovu tvrdnju pod sumnju stavlja činjenica da su u izbornoj kampanji Ivica Dačić i Mlađan Dinkić češće od Tomislava Nikolića ličili na žestoke opozicionare. Šef naprednjaka će, naravno, da tvrdi da je pobednik izbora Srpska napredna stranka (sa 11 satelita), najjača opoziciona partija. Na tas protiv vlade Mirka Cvetkovića treba dodati i sve one glasove koji su sebe opisivali kao opozicione, a koji nisu izborili mesto u Skupštini Srbije: radikali, Dveri, Pokret radnika i seljaka... Tada bi ispalo da je opozicija dobila malo iznad polovine glasova, što nije materijalizovala u mandatima.

Tako će kao i 2008. godine odluku o tome šta je narod hteo doneti Ivica Dačić.

Pre četiri godine Dačić je u izbore ušao kao tvrdi nacionalista, a iz njih izašao kao Evropejac. Mogao je da bude sa Nikolićem i Koštunicom, ali je izabrao da bude sa Tadićem i Dinkićem. Vreme je pokazalo da je dobro izabrao i da ga birači nisu kaznili zato što ih je izneverio i otišao sa onima za koje je u kampanji tvrdio da sa njima nikako ne može.

Na ovim izborima Dačić je nadjačao Nikolića u patriotizmu i odbrani Kosova, Tadića u odbijanju uslovljavanja koja stižu sa Zapada, sa Dinkićem i Dragišićem je bio ravan u socijalno-ekonomskoj brizi za radnike i seljake (bez poštene inteligencije), samo u rusofilstvu nije nadmašio DSS. Dakle, nije baš ličio na Dačića koji je dobio nagradu kao najevropljanin Srbije u 2009. godini. I... opet su ga nagradili birači.

Sada Dačić opet bira između Tadića i Nikolića, kojima je već poručio da će podržati onoga ko mu bude dao mesto premijera. Nema sumnje da će on razgovarati i sa Tadićem i sa Nikolićem dok oni budu trčali u drugom krugu, da će ga ako treba i Aleksandar Vučić pozvati da zajedno probaju vina iz njegovog podruma. Pokušaće i demokrate i naprednjaci da završe priču o vladi i pre nego 20. maja građani Srbije ponovo izađu na birališta.

I tako će, zato što birači nisu jasno rekli šta žele, ponovo biti u prilici da imaju izbore posle izbora u kojima će se političari dogovoriti i reći šta je volja naroda.

Zahvaljujući tome, doznaćemo konačno i šta žele naši političari.

Već smo navikli da se njihove izborne večeri i postizborna jutra poprilično razlikuju.