Швајцарци протерују главног терористу ОВК

01. 05. 2012 | Танјуг


Шиптарски терориста, Азем Сиља (Фото: Вести)

Лозана – Савезни суд у Швајцарској одлучио је да шиптарски терориста Азем Сиља мора да напусти ту земљу.
Сиља се 1994. са супругом и троје деце доселио у Швајцарску, где је добио азил. Њему су власти у кантону Солотурн 1999. одобриле боравишну дозволу, и тамо је као инвалид добио подршку у укупној висини од 426.000 франака, навела је швајцарска агенција СДА.
Сиља је, како преносе швајцарски медији, припадао руководству ОВК и за време оружаних сукоба на окупираним територијама био је шеф ОВК. После рата је 1999. једно време био и припадник нелегалних шиптарских структура. Од 2000. Сиља је у више наврата боравио у Албанији и на окупираним територијама, при чему је користио фалсификовани албански пасош. Између 2001. и 2003, и поред здравствених проблема, завршио је студије на даљину на једном приватном универзитету у САД и тамо добио чак и докторску титулу, а у децембру 2010. изабран је за посланика у скупштини нелегалних шиптарских структура на окупираним територијама.
У Швајцараској Сиља није никада радио. Најпре је живео од социјалне помоћи, а потом је затражио статус инвалида „из психичких разлога“, што му је од 2002. омогућило примања од швајцарских власти. Прошле године је обустављена исплата, зато што је, према оцени власти, зарађивао новац са стране, који није пријавио, јер другачије не би били могући бројна путовања и студије. Лане у марту је државно тужилаштво у Солотурну покренуло истрагу због преваре.
Пре годину дана су власти у Солотурну дошле до закључка да се мора повући боравишна дозвола Сиљи због бројних боравака у иностранству. Уставни суд подржао је ту одлуку у фебруару и затражио је од Сиље да до 15. марта напусти Швајцарску. Савезни суд у Лозани сада није ни желео да узме у обзир жалбу коју је поднео Сиља, уз образложење да је он од новембра 2010. пријављен на окупираним територијама, како би могао да учествује на парламентарним изборима. Само у периоду од 21. фебруара до 7. априла прошле године он је присуствовао на шест седница скупштине нелегалних шиптарских структура и имао је мноштво наступа на телевизијама. Уз то је напустио стан у Швајцарској и наводно борави у стану своје ћерке.
На окупираним територијама поседује кућу, те је на основу свих тих података Суд дошао до закључка да је Сиља на окупираним територијама сада најбоље интегрисан и располаже обезбеђеном и самосталном егзистенцијом.