Malo istine o genocidu u Sarajevu
kamikaza nb.1 - 3. april 2005. u 00.35 (*.aol.com)
Tokom rata u Sarajevu stradalo više od devet hiljada Srba

Istražni tim Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštio je da poseduje 4.814 dokumenata koji ukazuju na počinjene ratne zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH, a posebno u Sarajevu.

Istražni tim MUP-a RS ovo je saopštio na konferenciji pod nazivom „Istinom do pravde”, posvećenoj utvrđivanju istine o stradanju Srba u Federaciji BiH, tokom rata u BiH koja je u petak 25. marta održana na Palama.

Prikupljena dokumentacija sadrži izjave žrtava i očevidaca događaja, kao i različitu službenu dokumenatciju institucija i organizacija koje su se bavile ili se bave dokumentovanjem ratnih zločina.

Od ukupno 4.814 do sada identifikovanih dokumenata , 1.768 se odnosi na teritoriju van BiH, dok se 3.046 dokumenata odnosi na 73 opštine u BiH, dok se na grad Sarajevo odnose 1.262 dokumenta.

Osim toga, MUP RS poseduje i 4.134 kartona žrtava rata u Sarajevu i oko dve hiljade kartona lica na koja se ukazuje kao moguće izvršioce ratnih zločina, 164 video kasete sa informacijama o zločinima na području Sarajeva i BiH, kao i tri audio kasete i jedan DVD snimak o napadu na kolonu pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na druge objekte bivše JNA u tom gradu.

Evidentirane su 142 lokacije za koje se osnovano sumnja da su tokom rata korišćene kao logori, a prema raspoloživim saznanjima najveći logori za Srbe u Sarajevu bili su Centralni zatvor, Silos u Tarčinu, bivša kasarna JNA „Viktor Bubanj”, prodavnica „Sunce” na Dobrinji, kafe bar „Borsalino”, Železnička industrijska škola u Buća Potoku, Kazneno-popravni dom za maloletnike u Pofalićima, Studentski dom „Mladen Stojanović”, te hotel „Evropa”. Neki od ovih logora postojali su od 2. maja 1992. godine sve do 20. januara 1996. godine, odnosno dva meseca nakon zvaničnog okončanja rata u BiH potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Dokumentacija kojom raspolaže MUP RS ukazuje na postojanje 21 lokacije mogućih masovnih grobnica u Sarajevu.

Dosadašnjom analizom dokumentacije utvrđeno je da je u Sarajevu nastradalo 7.074 Srba, od čega ih je 2.436 ubijeno, 575 nestalo, 221 žena je silovana, 2.996 bilo je zatvoreno u logore, dok je 846 onih koji su prošli razna maltretiranja i torture.

„Ovo su podaci do kojih se došlo u dosadašnjoj fazi obrade dokumenata i oni nisu konačni, jer MUP RS proverava dokumentaciju i imena u vezi sa još 2.309 Srba ubijenih u Sarajevu. Time se broj povećava na 9.383, od čega je 4.745 ubijenih”, naglašeno je na konferenciji. Iznet je i podatak da je na području BiH tokom proteklog rata porušeno ili oštećeno 297 pravoslavnih crkava i 116 parohijskih domova i ostalih crkvenih zdanja.

Premijer RS Pero Bukejlović izjavio je da su Vlada i nevladine organizacije u RS opredeljene da dokažu da je nad Srbima u prošlom ratu u BiH počinjen genocid, ocenjujući da se zločini nad srpskim narodom nastoje minimizirati.

Otvarajući konferenciju pod nazivom „Istinom do pravde”, Bukejlović je kazao da je u Sarajevu „možda počinjen veći genocid nad narodom nego u Srebrenici, jer se sve dešavalo pod prismotrom tadašnjih vlasti BiH u Sarajevu”.

Prema njegovim rečima, želja vlasti RS je da se otkrivanjem istine o proteklom ratu postigne veći stepen poverenja i bolji život u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS Darko Matijašević naveo je da je MUP RS radio na dokumentovanju svih zločina počinjenih nad Srbima u Federaciji BiH, dodajući da „ne postoje dobri i loši ljudi koji su počinili zločine, nego su svi oni zločinci”.

On je kazao da će MUP RS nastaviti da radi na identifikovanju i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, ističući da će u tom procesu pomoć pružiti i bezbednosne agencije na državnom